torsdag 18 juni 2020

Cykeltur


Skam till sägandes, så hade jag inte en aning om hur en cykel fungerar - egentligen - förrän tills för några veckor sedan.
Tema CYKEL tyckte jag passade in i det ämnet som jag -tillsammans med kollegan - varit satt att undervisa under vissa läsår, och som jag är urdålig på. Såväl kunskap som behörighet saknas. Kollegan är man, och bättre än jag på vissa tekniska saker. Eller egentligen alla- fast skriver jag det, så får jag väl på moppe av någon genustyckare - det är ju egentligen ingen skillnad på könen, enligt dem. Bara miljö och uppfostran. 

Inget att orda vidare om, för nu var det cykeln och cykelturen som det skulle handla om. Min kollega är iallafall insatt i cykelns alla delar och hur de förhåller sig till varann, så nu vet jag hur växlarna funkar, var bromsen ligger på och hur kedjans längd i förhållande till växelhjulen, påverkar hur tungt eller lätt det blir att trampa.


Varma dagar, är cykling en alldeles utmärkt sysselsättning och motionsform. Gillar att cykla i shorts och linne och verkligen känna av sol och sommar.
Kom på att jag faktiskt har cykelbyxor också, men då hade jag kommit en bit på väg, och tyckte inte att jag behövde vända för att vara mera korrekt klädd. Speciellt som jag inte träffade på en människa på vägen.



En tvåhövdad Angus, tyckte att vatten behövdes denna varma dag. För egen del så hade jag åkt i från vattenflaskan.  Något ogenomtänkt.
Fast - nej, det är tvillingarna Angus som dricker. 
Det förekommer så många vackra kreatursraser numera. När jag var barn så var det SLB ( svartvita) och SRB. ( rödvita) som gällde. Aberdeen Angus är vackra djur, jersey, charolais och limousine är också vädligt fina. Och highland cattle är riktigt häftiga.

Fast, förstås är de bara njutbara om vi håller oss på var sin sida stängslet, jag och kreaturen. Det är nämligen så att bonnatösa lider av koskräck.


Dagens cykeltur blev inte lång. Beroende på att ryggslutet ibland protesterar mot att cykla. Idag var en sådan dag.
Det blev iallafall en tur, dryga milen, runt byarna son alla slutar på -bo.

Vid Gumpebo växer det mängder av midsommarblomster.

Vägkanterna mellan Gumpebo och Amnabo är mycket artrika. Där kan man trampa långsamt och bara njuta av blommornas vackerhet och den doft som de frambringar.



Såväl Amnabo som Spolabo, bjuder på  milsvida utsikte


Härligt med alla gröna färger, så här års.

Utsikten från en västgötsk kulle och ut över de småländska skogarna är en av de bästa vyerna på rundan.


På sträckan mellan Spolabo och Remmabo, blommar lupinerna som bäst.
Tänk att så vackra blommor anses vara ett invasivt ogräs.



Så här ser mitt drömhus ut. Ja, om det varit i bra skick., förstås. Har faktiskt alltid varit så att jag drömt om ett gammaldags, litet hus..
Antagligen för att mitt barndomshem såg ut på ett liknande sätt, när jag var riktigt liten.
Detta hus tycks vara bortom räddning.
Så synd att man inte skött om det, utan låtit det förfalla !


Nässlorna blommar. Det visade min bloggvän Anki genom ett makroobjektiv. Så oväntat vackert. 
Nu har jag inte tillgång till en kamera av den kalibern, och speciellt inte när den ska färdas i cykelkorgen på en skumpig grusväg. Men kompaktkameran fick iallafall till en blombild. Inte riktigt vad man vill ha i midsommarbuketten, kanske. 



Framme i Spolabo, så kan man välja att förlänga rundan över Kvistbäck, Fiås och Grimsås samhälle. Ryggen sa nej till denna extrarunda idag. Och jag passade på att säga hej till både SRB och SLB.
Kan absolut vara blandraser, blandat med SKB.

Landsvägen, de två och en halv sista kilometerna hem, det är inget att ta några bilder på.  Den sträckan består av mossmark och skogsmark.

Men en cykeltur på slingriga, backiga grusvägar, det är en fin utflykt i finvädret. Sen får ryggen tycka vad den vill!


Många blommor fanns det utmed vägrenarna. Fotostopp blev det med täta mellanrum.

Och med nio sorters blommor önskar jag alla en GLAD MIDSOMMAR!

19 kommentarer:

  1. Vilken härlig cykeltur ,-) Charmiga namn som slutar på bo ,-) Lupiner tycker jag mycket om, vilka härliga förger som blandas ,-) Hade några på landstället.
    ;-))) ja kossan ser verkligen ut att ha två huvuden!
    Synd du glömde ditt vatten och att ryggen gjorde sig påmind. Kor är vackra och som sagt jag har ju koskräck själv ,-) Men ett stängsel förändrar mycket. Var det inte otäckt att cykla på landsvägen, ingen vägren att räkna med!
    Men småvägarna är underbara, vilken stillhet att cykla där och njuta.
    Nu har jag lärt mig något ,-) vad det är som påverkar hur tungt eller lätt det är att trampa, ska kolla om min man vet ,-))
    Nässlor i buketten tror jag blir fint! ,-)
    Det lilla gamla huset är verkligen jättefint, synd att det har fått förfalla, därför sålde vi sommarhuset, vi hade inte råd att underhålla det, och ville inte låta det förfalla.
    Nja mellanrummet, tomrummet som finns bland grenar och bladverk, var väl inte det mest intressanta, Det är väl helheten som gör träden så fina ,-) Men som konstnär tyckte han väl tror jag att det skulle låta mer intressant ,-))
    Jättefina bilder, och du bor vackert!
    Ha det jättefint och hoppas vi alla får sol i morgon på midsommarafton ,-)
    KRAM ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för Lång kommentar! Tror att väldigt många av oss bor fint, så här års.
      Vår vägvärvinte högtrafiketad, det är en regionsväg, men det ärinte trevligt när den tunga trafiken passerar. Kram!

      Radera
  2. Så mycket fint du såg på din cykeltur! Jag har inte cyklat på många år, men skulle vilja. Det var höften som satte stopp för det, men kanske det skulle gå nu.
    Trevlig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När ryggen säger ifrån, så är får manvcykla sakta och gåvor uppförsbackarna. Så har jag det, förstår att vi alla har olika problem med kroppen. Kram!

      Radera
  3. Tack för den sköna cykelutflykten - och tack för länken :)
    Härliga bilder från en fantastisk natur ... och tänk så många underbara blommor det finns. Tyvärr är det ju just dem som lupinerna motar bort och kväver när de får sprida sig ohämmat. Lupinerna är otroligt vackra, men bara under en begränsad tid ... sen är de fula och då vill i alla fall jag hellre se prästkragar, blåklockor, gulmåra och andra svenska arter utefter vägkanterna. Verkligen en söt gammal stuga, med snickarglädje och allt, men så synd att den fått förfalla.
    En fin midsommarbukett!
    Önskar dig en glad och trevlig midspmmar!

    SvaraRadera
  4. Jo, det är väl så med lupiner. Men de har funnits då länge att man ändå skulle kunna se dem som svenska naturliga växter.
    Din bild på nässlor är ju helt fantastisk. Det är sådana bilder som gör att man blir nyfiken på hur det egentligen ser ut. Fin midsommar till dej!

    SvaraRadera
  5. härliga tider, vi har 10 minuter med cykel till havet, ska ta med fika dit. trevlig midsommar!

    SvaraRadera
  6. Vilka bilder och vilka vyer. Så vackert, med skogar och berg och en fantastisk utsikt.
    Man kommer ju lite längre på samma tid med cykling och får då se mera av Guds fina natur.
    Du har med dina bilder fångat det så snyggt.
    Är man inte van att cykla så får man ta det lite pö om pö från början, träna in sig.
    Hur går det att vara rädd för kor, så snälla och fina djur?
    Vill önska dig en Glad och Trevlig Midsommarhelg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tokiga kör är inget att leka med. Anser jag! Det är vackert nu, överallt. Ha en fin midsommar!

      Radera
  7. Vilken härlig cykeltur du kom ut på och så många fina bilder från den. Det lilla torpet är så mint och ett sådant skulle jag kunna tänka mig. Men hus ska skötas och just nu känns det som om det räcker gott och väl med ett.

    Glad midsommar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ett annat liknande torp, som jag önskar mig. Skulle vilja vara som Zlatan,och erbjuda 10 miljoner för det. Det skulle de kanske inte kunna motstå, och flytta ut på direkten. Ha det fint!

      Radera
  8. Vilket härligt midsommarinlägg!
    Njuter av vårt vackra Sverige.

    Tack och jag önskar dig en fin midsommarhelg tillbax!

    Barbro/walkaboutsweden

    SvaraRadera
  9. Tittar in för att önska dig en fin midsommarhelg!

    Cykla, jag har nyss börjat cykla i år, så jag tar det litet lugnt. Bakdelen behöver tränas så sakteliga så det inte blir alltför smärtsamt. Men visst är det ljuvligt att cykla i sommartid.

    SvaraRadera
  10. Ja, det kändes allt i ändan också, att spinmixsäsongen tog slut i förväg. Ha det fint!

    SvaraRadera
  11. Wow, vilken härlig cykeltur!!! Burgare på Angus är jättegott, ja jag förmodar att övrigt kött på rasen inte heller går av för hackor! Sen har vi ju den söta fjällkon men den är ju en underart av SKB förstås....tråkigt nog i minskande :/
    Tänk att vi har samma dröm om hus, jag tror fortfarande att jag ska komma att bo i ett sånt där vackert hus...men det får väl bli i nästa liv :D
    Ha en fortsatt fin midsommar <3

    SvaraRadera
  12. Tror ju oxå att jag ska bo i ett sådant hus. Drömmarna får väl vara med så länge man lever!

    SvaraRadera
  13. Jag tillhör också de som har stor respekt för kossor. Jag är inte uppväxt på landet, men tillbringade alla skollov hos mina fäföräldrar på deras gård. Lupiner är verkligen vackra, men det är lite trist när de tar över allting. Så trist när gamla mysiga hus bara står och förfaller. Känns väldigt onödigt.

    SvaraRadera
  14. Ja, kossor är vackra där på andra sidan stängslet, men superläskiga om man skulle befinna sig på samma sida.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas