onsdag 3 februari 2021

Katt

 


Mormors/morfarsdagen blev på måndag denna veckan. I stället för på tisdag.

Blev bra, då kunde jag dessutom hjälpa till i skolan under både tisdag och onsdag.  Är ett par lärare frånvarande på vår lilla skola, ja, då är man behövd. Så under två dagar har jag varit vikarie i 2-3an. Ska så vara under största delen av normala jobbdagen också. Spännande/Kul att jobba med yngre barn, än vad man normalt har gjort under alla arbetsår. 


Det hade snöat en del, då vi kom hem i måndags. Lagom för tant att skotta.
Släppte ut katterna då jag kom hem, och de sprang ystert omkring i snön bägge två. tills de blev kalla om tassarna ( alltså var inte utevistelsen så många minuter) och ville in i värmen igen.


På tisdagsmorgonen var det något konstigt med svart katt. 
Han vill absolut inta ha mat, han bara gick runt runt, verkade vinglig och gick med huvudet rakt in i väggar och hörn, precis som om han inte såg något.  När C-E lade honom på en stol i köken, ramlade han ner med den duns. Han tycktes ha tappat all muskelspänst.


När jag kom hem vid halv två tiden hade tillståndet inte förbättrats. Snarare tvärtom. Antingen lång han utslagen, helt raklång eller också försökte han klättra så långt som möjligt in i hörnen.
-Den katten får vi avliva, var min tanke. eller också självdör han snart.
Svart katt, Fransson, var i princip inte kontaktbar. 
Vi undrade förstås vad som hänt. Vad var det som gjort att han blivit så sjuk  över en natt? Någon påverkan på hjärna/nervsystem måste det vara. Förgiftning? Men hur? Katterna har inte varit ute under några längre stunder på ett antal veckor.



Maken tog nattvaket. Dels för att han är bättre sjukskötare/djurvårdare än jag, och dels för att jag skulle gå upp och jobba idag igen.
Att sova i samma rum som dödssjuk och under stundom nojig katt, det var inte att tala om. Jag la mig på ovanvåningen, men sov dåligt. Det var en hel del aktivitet på nedervåningen.

Gick ner lite före sex, undrade om katten levde, och det gjorde han,. Han satt med garderobsdörren öppen och kikade. När han tog steget ner på golvet var han fortfarande vinglig.



Det kom ett SMS från maken vid elvatiden. "Fransson har tvättat sig och ätit lite"
Katten var med all tydlighet på bättringsvägen. Mot alla odds.Men vad var det som han hade drabbats av?
Berättade om katten för en kollega på middagsrasten. 
- En sådan katt hade ju svärmor för ett tag sedan. Han blev bra, berättade hon. Antagligen hade han ätit något litet djur, en mullvad eller en fågel, som han  blev sjuk av.

I eftermiddag vilar svart katt på normalt sätt. Han beter sig som vanligt, men verkar lite trött.  Vilket många katter är på vintern ju....


Hans helbror sover också gott. Mitt på blanka eftermiddagen.

Jag googlade på "Vinglig katt" och fann följande: https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/vingelsjuka-bornavirus-hos-katt

För någon vecka sedan låg det rester av en fågel utanför huset. Sannolikt ett lätt byte, för att det var en sjuk fågel. Bärande på bornaviruset.

Fransson är en vital katt. Förhoppningsvis återhämtar han sig. Kommer anfallen tillbaka, så vet vi vad det är, och får agera utifrån om han blir allvarligt sjuk igen.


Kattkillarnas syster Bella och hennes kattkompisar hemma hos Konrad och Karl - Petter, ja, de borde också få en varning.  Ska det ätas fågel, så ska de jagas i flykten.  Ej flygande fåglar kan medföra livsfara.
/


18 kommentarer:

  1. Så konstigt med katten, men bra att han piggnat till igen.
    Kan tänka mig att det är en helt annan sak i lägre klasser. I den åldern är barnen fortfarande mer spontana 🤗 man kan få höra mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt så är de oftast mer villiga att jobba. De flesta tycker att allt är kul. Det är det ju långt ifrån alla av de äldre som gör...

      Radera
  2. Mycket fick du/ni vara med om med Fransson. Vingelsjuka låter som Kristallsjukan som vuxna drabbas av. Har man drabbats av den vinglar man visst också...
    Som tur är har du erfarenhet av dina söta barnbarn. Så du vet hur man "behandlar" småbarn i skolbänken. Vilket tålamod du måste vara utrustad med;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte tålamod. Är väl en livsstil. Men det händer ju då och då att näven slås i bordet. Och peka med hela handen, det får man allt göra!

      Radera
  3. Bra att du kan hoppa in när kollegor är sjuka - och bra att ni kunde byta mormorsdag. Vackra vinterbilder!
    Så tråkigt med Fransson! Hoppas han mår bättre nu ...

    Önskar dig en bra dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fransson kryar på sig, men sen får vi de om han blir helt återställd. Kram!

      Radera
  4. Så vintervackert det är hos er och så fint hus ni har, om det nu är ert.
    Bra att du kunde hoppa in ex extra dag men perfekt att det inte påverkade mormorsdagen för den är viktig.
    Djur kan drabbas av de mest märkliga åkommor men skönt att det går på rätt håll med er katt. Här hade vi en magsjuk hund i natt. Miss T är tyvärr expert på att tugga i sig olämpliga saker.

    Kram och god torsdag!

    SvaraRadera
  5. Dotterns hus. Alla röda trähus gör sig så bra när det är snö.
    Tre dagars jobb, kul...to och om i 2-3. Klar för dagen vid halv två. Perfekt!
    Kan tänka mig att sjuka fåglar inte är bra mat för hundar heller... God torsdagseftermiddag!

    SvaraRadera
  6. Vilka enormt vackra vinterbilder du bjuder på, det tycker jag om. Plus att jag älskar katter, och dom bilderna är också så ljuvliga.
    Så sött där på översta bilden där någon vill hålla handen. Mysig bild.
    Märkligt med katten att den helt plötsligt blev så dålig. Konstigt att den inte kräktes om den hade fått något olämpligt i sig. Hoppas verkligen att den blir helt bra. Jobbigt då ens husdjur blir sjuka.
    Sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också ville storebror bråka lite...❤
      Nu får du allt vinterbilder lite överallt ifrån, det är det enda som finns att fota nu.
      Katten mår mycket bättre. Har tagit sig upp och ner för trappan ett par gånger idag. Äter och tvättar sig. Lite svårt med upphopp fortfarande. Tycks inte ingå kräkningar i vingelsjukan. Viruset övergår från sjuk fågel till katt och inflammerar nervsystemet.
      Kram och tack detsamma.

      Radera
  7. Men så skönt att katten repar sig. Det är inte roligt när husdjuren blir gamla och sjuka....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och den här är ju inte ens gammal... i sin medelålder ungefär... var riktigt illa där än. Inte återställd helt, få se om han blodpatt gamla jag eller om han får men av inflammationen.

      Radera
  8. Men fy, det finns på tok för mycket hemska sjukdomar man aldrig hört talas om, både hos folk och fä. Om min katt betedde sig som du beskriver så hade jag trott att den fått en blodpropp i huvudet. Hoppas verkligen att kisse återhämtar sig, prognosen verkade ju vara väldigt osäker.
    Ge en krya-kram till kisse från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frasse har t.o.m varit ute idag. Tog en liten sväng i kylan, men ville ganska snabbt in igen. För två dagar sedan så kunde han inte hoppa upp på en stol eller i en säng, då behövde han lyftas. Idag hoppar han upp på favoritstolen igen.
      Mycket märkligt!
      Kanske han bara blev förgiftad, säger maken. Men av vad?
      Trodde också att det var en stroke eller hjärnblödning eller hjärntumör.... Kan djur drabbas av sådant?
      Kram! Slick, slick från Frasses sträva tunga.

      Radera
  9. Älskar att arbeta i 2-3:an. Då är eleverna lite större än de allra yngsta och klarar sig lite på egen hand. Samtidigt som de inte är som åk 5-6 där kraven är betydligt större. Eller också handlar det om att jag inte har så stor erfarenhet av att arbeta på mellanstadiet. Kanske en kombination.

    Mammas och pappas katt betedde sig konstigt sommaren -19. Var också vinglig och verkade ha nåt fel på nervsystem/muskler. Han gick vingligt, ryckte konstigt med huvudet och verkade lite knas. Det visade sig vara orsakat av ett råttgift som pappa hade lagt ut i garaget. Giftets påverkan på djur, framför allt katter, fick ett inslag i SVT Nyheter. Veterinärbesöken för katter med just dessa symptom hade ökat med 40% (!) på kort tid. Har ni råttgift någonstans? Symptomen satt i några dagar för att sedan återkomma. Han var konstigt ett par gånger under sommaren. Det kan ju vara fågeln också som du skriver. MVH Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde ju också att han blivit förgiftad. Tror delvis fortfarande, eftersom han återhämtat sig så snabbt. Idag är han i det närmaste som vanligt. Har varit ute och kunnat hoppa upp i säng och på stolar igen. Men vi har inget råttgift någonstans. Och han har inte varit ute någon längre tid, under de senaste veckorna.
      Konstigt! Intressant att höra att det är flera andra katter som haft liknande symptom.
      Ja, det var roligt att jobba i 2-3an. Har bara svårt för de som ar väldigt svårt för sig... de har ju ännu svårare att hänga med än de svagbegåvade i högre årskurser.
      Ha det fint Emma! Så kul att höra från dej! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas