lördag 26 december 2020

Lite

 

Utsikt från sovrumsfönstret 

Lite längre har dagen redan blivit. Fem minuter, närmare bestämt. All tid förlagd till eftermiddagen. 

Trots den vackra soluppgången, så övergick dagen snart i en grådaskig historia. Tio minuter efter det att bilder tog, så kom det en snöby. En liten en...och väldigt mysig. 

Så här fem minuter före solnedgångstid, så är det ordentlig skymning. Fast klockan bara är tjugo över tre. Lite hade vi väl kunnat få njuta av de fem extra minuterna.


Lite sol fick vi i alla fall igår,  på juldagen. Var riktigt härligt att ge sig ut på en promenad mitt på dagen. De bleka solstrålarna kunde till och med ge lite värme. Och så gnistrade det så fint i det frostiga gräset. Synd att de  många små ljusbrytningarna ska vara så svåra att fånga på bild....

Dagens promenad blev en "tvinga mig ut"-historia. Har gett mig den på att minst en halvtimme per dag, eller minst tre kilometer, ska det promeneras. Ingen större utmaning, men idag, i det stora grå, kändes det som en sådan. 


En stor del av dagen ( med tanke på att dagen bara är sex och en halv timme läng) tillbringades i bilen, med uppgift att hämta den här lilla krabaten och sedan överlämna den till nya matten.

Ena dottern, som bor på landet, med hästar, hönor och katter - och man och två små pojkar - ville gärna ha en kattunge. Det är inte riktigt lätt att få tag i en kattunge nu förtiden. Annat var det förr, då fanns de i parti och minut. Jag vet inte hur många kattungar som min mamma tog ihjäl, En alldeles nyfödd en hade hon inte svårt att ta livet av, men när kattmamman gömt undan sina kattungar, så att de kom gående för egen maskin, då var det värre. Jag skulle inte ens ha kunnat ha ihjäl de nyfödda, men förr så hade man inget val.... man kunde ju inte ha hur många katter so helst på gården... och alla hade ju katter, så vem skulle man ge dem till?
Numera så finns det knappast en katt med intakta könsdelar, och då blir det problem med kattavel. 
Åtminstone om man vill ha en katt av europeisk ras. Raskatter finns väl att få tag på, men de kostar ju minst lika mycket som en hund. Våra  snart tioåriga katter, kostade tio kronor styck. Idag har inköpspriset för en gatukorsning av katt gått upp med ganska många tusentals procent. 

Nu har Rut kommit till sitt nya hem utanför Värnamo. Matten och jag möttes på ungefär halva vägen. Har fått bilder på de nya små-hussarna och lilla Rut. De tycks redan ha funnit varann.

En liten road-trip till en liten by norr om Borås, blev det alltså på förmiddagen. Kul att  åka till nya platser och bara se sig om, tycker jag. 


Lite till får den här husvaktande tomten stå ute. Men bara lite. Tveksamt om han får lov att stanna ute tills nyår. Utverkar han tillstånd att få vaka in det nya året under bar himmel, ja, då blir det marsch tillbaka ner i pannrummet på nyårsdagen.

Lite gott är det att slippa höra jullåtar på radio. Kollade lite när jag var  ute och körde. Megapol körde fortfarande sin eviga jullåtslista idag vid middagstid. Andra kanaler spelade "vanlig" musik.  Kändes som ett renhetsbad att höra "vanliga" låtar, efter att ha varit helt nersmetad av jullåt efter jullåt. 

Jo, jag gillar jullåtar också. Men nu vill jag inte höra något mer av sådana, förrän i slutet av november 2021.  Eller, jo, ett vanligt år hade jag velat det. En julkonsert i en vacker och fullsatt kyrka, brukar höra trettondagshelgen till. Men denna jul blir det inget sådant. Inte utan att jag saknar den upplevelsen...åtminstone lite....





21 kommentarer:

  1. Jag tycker det är bra att det inte är lika lätt att få tag på en kattunge. Katter har många gånger farit illa och betingar inget större värde. Numera finns det här en aktiv kattjour som hjälper hemlösa katter och kastrerar dem. Gott i alla fall att katten är väl framme i sitt nya hem.

    Här var det lite sol i två dagar men nu är det lika grått och mulet igen tyvärr. Skånsk vinter i ett nötskal får man väl säga. Just nu ösregnar det dessutom så hundpromenaden blir inte nådig.

    Kram och ha en fin annandag jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västgötsk/småländska tenderar också att vara en blöt och grå historia. Även om det kommer lite snö ibland, så regnar det bort lika fort.
      Antar att man tar en så kort runda som möjligt när det ösregnar. Svärsonen i Malmö brukar släppa ut hunden i den stora trädgården som hör till deras bostadsrätt. Hon gör vad hon behöver och vill in igen, innan Marcus hunnit städa upp efter henne.

      Radera
  2. Första bilden är helt fantastisk! Vilken utsikt!
    Vi har inte samma väder som du kan jag säga. Efter snöstorm igår var det visserligen lugnt idag men minusgrader. Mitt hopp står på SMHIs prognos för imorgon - fem plusgrader och regn.

    Katter har jag ingen erfarenhet av alls. Det enda jag vet om katter har jag läst hos mina bloggkompisar som äger en eller fler katter. Och det är förvånansvärt många av mina läsare som har katter. Har förstått att många har köpt katter och hundar i våras när coronakrisen började. Hoppas att husdjuren inte lämnas vind för våg när pandemin är över.

    Precis som du är jag tacksam över att slippa all julmusik som hängt med sedan början av november. du verkar inte ha pyntat alltför mycket, så det lär inte bli ett jättejobb att plocka ned. Vi har ju inte pyntat heller. Så julstjärnan som ser mera död än levande ut kommer att slängas i soporna på måndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra julstjärnor är också dödshotade. Ut i kylan med dem, så går de en snabb död till mötes.
      Vi lantisar har ofta husdjur. Inte många hus och hem, där det varken finns hund eller katt. Vi har inte hund. Det är för bundet. Katter kan msn lämna hela dagar och behöver en natt.
      Eftersom det är svårt att få tag på katteridag, och de kostar en rejäl slant, så tar man nog bättre hand om dem,jämfört med förr. Det var väl sommarkatter som var de mest utsatta.
      Väder, tja, ny blir det nog mest regn och blåst över södra delen av vårt land. Tråkväder...

      Radera
  3. Nog är det mörkt alltid... två dagar sol och kallt. Igår em ändrade det sig igen och blev regn. Blåser bra också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget uteväder idag. Får bli en ny tvångspromenad framåt dan.

      Radera
  4. En härlig soluppgång och en vackert gnistrande frostbild ... härligt!
    Lilla Rut är jättefin - bra när man vet att de får ett bra hem. Här finns flera katthem som tar hand om övergivna katter ... bra att de ser till att de vaccineras, kastreras och sen får nya hem. Det är bra att katterna fått lite värde - kanske avhåller det någon att skaffa sommarkatt.
    Vår Sixten kostade ingenting - han flyttade bara in, när vår senaste hund fick sluta sina dagar för ca tio år sedan - och då hade han väntat bortåt två år ... nästan utan att ha lämnat tomten.
    Skönt att julmusiken packats ner ... nu kan man lyssna på radion igen!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ni hade katten i omgivningen? I två år!
      Ja, katter är speciella. Vår Fritz, avlivad förra sommaren, kom också gående och bestämde sig för att stanna här. Trots att två katthonor försökte köra iväg honom. Ingen vet var han kom ifrån, och han blev sannolikt nästan 20 år, innan ålderskrämpor gjorde att han fick avsluta sina dagar.
      Tror inte dottern kollat på katthem, hon ville ha en kattunge, en som får växa upp med pojkarna. De andra tre katterna fanns i ( förra) huset innan Konrad föddes och två av dem är inte alls förtjusta i sina småhussar.De springer bara iväg när de kommer. Kram och ha en fin dag!

      Radera
  5. Känner igen min mamma, när du beskriver din.
    Liknar varandra i hur man helt enkelt själv fick ta tag i tuffa saker själv.
    Minns när vi hade hönor under en period (vi var inte lantbrukare, men hade en stor tomt) och när de skulle avlivas så var det mamma som resolut nackade dem med yxa.
    En tuff och handlingskraftig kvinna med mycket familjeansvar dessutom svårt sjuk under en period. ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer också ihåg när man nackade hönorna. Så länge morfar levde så gjorde han det. Mormor och mamma plockade de uttjänade hönorna..och den aggressiva tuppen.
      Att ta död på djur var helt naturligt. Fast jag fick inte vara med då man slaktade grisen.. Bara när man tog ur inälvor och tappade blod. Tänk vilka erfarenheter man har. Och kvinnor har aldrig varit några veklingar ! Inte kvinnor som hade djur och familjeansvar iallafall.

      Radera
  6. Så mysigt med katt! Det var precis så i mitt barndomshem också, som du beskriver det. Föräldrarna tog ihjäl kattungarna när de var precis nyfödda... at göra det senare var inte lika lätt.
    Kommer förresten ihåg att en av våra många katter lade sig i min säng när hon skulle föda. Hon kröp in i ett vadderat täcke där det fanns ett hål... Hur det gick för de kattungarna minns jag inte. Hoppas att de fick leva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var väl någon kattunge då och då som fick överleva. För katter måste det ju finnas på en gård eller ett boende på landet. Någon måste ju ta hand om mössen. Idag är våra katter för bortskämda och bekväma för att ta fullt ansvar för musfångeriet. De vill helst sova i stugvärmen. Tur att fällor och burar finns, för möss vimlar det av i år..

      Radera
  7. Svar
    1. Tur för tomtarna. De gillar säkert att få uppmärksamhet en längre tid.🙃😃🙂🎅

      Radera
  8. Vilken liten gosekisse! Ja min dotter letade kattunge i månader. Fanns inga för några vettiga priser. På blocket fanns inte en enda...På katthemmen var katterna över 10 år gamla och rätt dyra med tanke på åldern. Visserligen veterinärbesiktade och kastrerade men dottern hade ställt in sig på en kattunge som hon kan prägla själv. Det löste sig till slut med hjälp av vänner som kunde hämta o mamma som kunde låna ut pengar...Vi hade på tok för många katter i mitten av 90-talet och tog hjälp av en granne att bli av med några kullar, precis som du säger så kan man inte bara låta dem bli fler och fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katthem i all ära, men det är ju inte lika intressant att skaffa en gammal katt, som det är att skaffa kattunge.
      Så bra att det löste sig , även för din dotter. Kram på dej!

      Radera
  9. Ibland blir det faktiskt så. Jag måste tvinga mig ut och säga till mig själv att jag måste för att få lite luft och rörelse i benen, men anden är villig och köttet är svagt.
    Då dagar i jul har jag varit tvungen att vara inomhus, orken har inte funnits, men annars så har jag tagit en runda, ibland en liten, men dock en runda.
    Så söt liten kattunge. Tänk att få gosa med en sådan liten gosing. Jag har inte tänkt på att det skulle vara svårt att få tag på kattungar nu, men kanske det.
    Jag har haft många katter i mitt liv, älskar katter, men aldrig behövt sätta dom på katthem eller pensionat.
    Min pappa var den i familjen som fick avliva de små kattungarna. Så jobbigt jag tyckte att det var.
    Sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattungar finns det inte många av. Roligare att få en liten som växer upp i huset än att ta hand om en vuxen katt. Även om det också är ett alternativ.Kram!

      Radera
  10. Jag minns när jag var barn och tillbringade skolloven hos min farmor på deras gård. Något år fick 2 kattungar leva vidare och vi var så lyckliga, min syster och jag. Jag älskar julen, men när den nu är över vill jag ha bort allt pynt så snart som möjligt och börja planera för ljusare tider. God fortsättning på det nya året. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är hälften av tomtarna borta. Röda dukar och julhälsning får hänga med en vecka till. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas