fredag 4 juni 2021

Elcykel

 

Funderade på hur länge vi haft elcyklar. Kom på att jag faktiskt kunde kolla upp det- jag har ju, förutom den jag påbörjat sedan några år- en femårsdagbok liggande i bokhyllan.

Hittade ganska snabbt det eftersökta. Den 23 juli 2016 var vi på Eks i Hulared och köpte var sin elcykel. 


Elcyklarna är inte speciellt välanvända. Jag har alltid envisats med att trampa vanlig cykel då jag tagit egna turer När maken velat följa med , så har det blivit elcykel. Samt då lite längre rundor.

Det krånglande knäet har fått mig på andra tankar. I vår del av världen så är det ordentligt kuperat. Backe upp och backe ner. Jag tycker bäst om att cykla på småvägar, det är inget trevligt att cykla på de större vägarna, där det går en hel del tung trafik.

Kuperat, grusväg och uppförsbacke, då blir det till att kliva av cykeln och gå. Det slipper man med elcykel. I de tunga backarna så får man lägga i låg växel och trampa ordentligt när man har batterihjälp. Men upp har jag alltid kommit, ordentligt andfådd.  Bra där, är ju lite orolig för att konditionen blir sämre när jag inte längre kan gå en halvmil per dag....


Idag blev det en härlig runda i ganska okända trakter. Tog vägen längs kust-till kust-banan upp till vindkraftverken.  Dålig grusväg, uppför, uppför, uppför. Hade blivit mycket gående med vanlig cykel.

Nerför gick det sedan till den lilla byn med det vackra namnet Fåglabo. Har cyklat här för många år sedan, antagligen åkt igenom med bil också. Men det var länge sedan. Byn bestod av tiotalet hus, varav flera var beklädda med eternitplattor, Blev förvånad över att det fortfarande finns hus som är inslagna i asbest. 


En stor del av cykelturen gick genom skogar och föryngringsområden. En hel del rönnar stod i blom och spred väldoft.  När man cyklade genom befolkade områden, så möttes man av syrendoft- och, som på dagens favoritbild- en svag doft av vackert blommande kastanj.

Stannade till i Grimsås lilla samhälle - det som en del anser vara världens ände. Vilket jag inte tycker... världens ände ligger för mig i grannkommunen Svenljunga och i byn Kalv. Har nog aldrig varit där, för det är inget ställe man någonsin kör förbi. 

Stannade till i samhällets lilla affär. En självbetjäningsaffär. Välsorterad, iallafall om man betänker att ytan inte kan vara större än 10 kvadratmeter.... Köpte dessutom frallor i samhällets bageri. För ett år sedan fanns absolut ingen service i byn, förutom en självbetjäningsmack. Och en frissa.  Så man känner sig nästan lite glad, då man kan handla på cykelavstånd.

Förr så fanns det mesta i samhället; bibliotek,  bank, post, Ica-affär, bilhandel, bilverkstad, blomsteraffär, läkare...

När man tänker på utarmningen av samhället - som faktiskt har kommunens största arbetsplats, Nexans Sweden- så får man känna sig nöjd med att kommunen satsat på ombyggnad av skolan. 

Kollade förresten nyss på de hundra orter som har landets sämsta samhällsservice. Trodde att Grimsås skulle platsa där. Men det gjorde den inte- mycket beroende på att det finns en skola - och en livsmedelsaffär, om än i miniformat. 

Grannsamhället, Ljungsarp , fanns med på listan. Där finns absolut ingen service alls. 

MEN en cykelrunda runda till det samhället är också en bra runda.



15 kommentarer:

  1. Elcykel kan vara bra, vi valde vanlig cykel när vi köpte nya hopfällbara. Det kan jag ångra lite idag.-) Bra för ditt onda knä och på långturer, ni måste ju trampa på ändå. Jag tror man cyklar mer om man har elcykel.
    Fina kor, den vita var ovanlig ,-) Bakomstängsel är de väldigt fina!,-) Fåglabo, ni har så mysiga namn ,-) Kastanjens blommor är vackra, härligt med cykeltur nu, vi har inte börjat ännu,bra med cykelkorg och att kunna handla lite. Bra när servicesen blir bättre än det var. Och kul att Grimsås inte var med på listan. Här där vi bor har det varit valdigt dåligt med service när man tänker på hur många som bor här ,-)
    Fina härliga bilder. En jättefin helg önskar jag dig!
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir längre cykelrundor iaf. Med batterihjälp så kommer man ju betydligt snabbare fram. Speciellt då man kan gasa på i uppförsbackarna.

      Radera
  2. Du är verkligen en duktig fotograf, som borde skicka första bilden till Bregott:-)
    Kul med den lilla Lifvs-lådan. Jättefin service och huvudsaken är ju att du och de andra boenden är nöjda med servicen.
    Sedan är det ju alltid smaksak var man bosätter sig. Det väljer man ju själv. Alla är olika och du verkar vara hur nöjd som helst med att bo "på landet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! På en cykeltur så blircdet verkligen snapshots. En del tar jag i farten! Man har tur med bilderna ...
      Japp, jag är lantis. Lite kul att jag och maken som är bonnungar båda två, fick en dotter som är mycket mer bonde än vad vi är. Johannas familj bor på en liten gård och har hästar, hönor och katter. Karin, däremot,flyttade till stan när hon var 19, till Lund. Ganska snart flyttade hon till Malmö, och där har hon blivit kvar i snart 20 år. En riktig stadstjej!
      Nu bor jag ju på riktiga landet! Har bott i stad och samhälle under några år i ungdomen. Nä...det ärcinte min grej!

      Radera
  3. Så fint att det fungerar med ditt knä att ta dig en runda med elcykeln- Och elcykeln är ju en bra hjälp när det är så kuperat i dina trakter.Elcykeln ger ju fina möjligheter .
    Väldigt vackra bilder från din trakt och roligt med den service som finns att tillgå.
    Stort tack för en fin cykeltur-
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får vara glad för det lilla...ja, med tanke på servicen!
      Knäet blir bättre för var dag!
      Kram!

      Radera
  4. Elcykel har jag inte ännu...bara en enkel cykel med 4 växlar. Än så långe räcker det för mig. Kanske skulle jag ta längre cykelturer med el... det är nog inte så dumt.
    Kastanj tror jag aldrig jag har sett, men blommorna är vackra. Kanske doftar de gott också.

    SvaraRadera
  5. Mycket kastanjer i trakterna. Inplanterade som spridit dig. Otroligt vackert då jätteträden blommar!

    SvaraRadera
  6. Jag har både en vanlig cykel och en elcylel men den sistnämnda har använts ganska så lite så i sommar får det bli nya tag. Till stranden cyklar jag på min vanliga så det krävs lite längre sträckor.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte lönt att sätta I batteriet för mindre än några mil, tycker jag. Och tar man sig ett par mil på småvägar, så ser man allt lite nya vyer.Kram!

      Radera
  7. Elcykel har jag aldrig testat, men med tanke på mitt knä borde det kanske vara dags nu. Så vackert det är i din omgivning. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vackert överallt tror jag! Elcykel är superbra för dåligt knä!Kram!

      Radera
  8. Så bra att du kan komma ut på tur, trots det dumma knät!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det! Knäet blir bättre för var dag! Glädjande!

      Radera
  9. För mig som jobbat med kollektivtrafik i länet känns inte Grimsås som världens ände men väldigt nära Smålandsgränsen. Så inom jobbet var det den sista utposten :-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas