söndag 6 juni 2021

Ljuvliga försommar!

 Bästa tiden! Den man längtar till hela långa mörka vintern. Äppelblom, syrendoft, mäktiga kastanjeträd i full blom, rönnens väldoftande blommor, dikesrensprakten, grönskan i trädgården.... Sol och värme- svalkande moln som stundtals skymmer solen....

Den bästa tiden går snabbt över. Det gäller att ta tiden tillvara. Visst är sommaren fin ända tills den övergått i de magiska höstfärgerna. Men än så länge känns naturen pånyttfödd och ungdomsfräsch.  


Igår blev det en härlig resa till den gamla stugan i Halmstad, tillsammans med dotter och barnbarnskillar.


Vi är väl lite tokiga, men vi har vår stuga mest som målet för dagsresor. Man hinner med mycket på en dag, när man använder den till bad, sol och lek.


Det var extremt lågvatten igår,  Vattnet närmast stranden höll en temperatur på över 25 grader. Något som killarna gillade.  

Konstaterade att badtemperaturen, vad det gäller "ordentliga" dopp, hade höjts avsevärt sedan i måndags. Låg på minst 18 grader, alltså badbart även för dem som anser sig vara badkrukor.



Idag fick det bli en runda på elcykeln igen. Nya vyer, till stor del. 
Det finns en hel del okända trakter, alldeles nära.


Skåne och Halland skyltar med sina rapsfält, Jag tyckte att smörblommefältet vid Kvistbäck var nog så vackert.  Dock till ingen större nytta, än för insekter att hämta nektar ifrån. Djuren äter inte färska smörblommor, eftersom de är svagt giftiga. När de torkat så funkar de tydligen som djurfoder, om de är uppblandade med gräs.


Efter ungefär sex kilometers trampande, så nådde jag Småland. 

Många tror ju att Grimsås ligger i Småland, med, som jag tidigare framhållit, vi är västgötar. Om ock i periferin. 


En lång, men ganska svag uppförslutning, så var jag framme i byn Fagerberg. En by som ligger en bit från allfarvägen, så därför blir den väldigt anonym, trots att den bara ligger en mil bort. 
Byn består av tio-femton hus/gårdar. 

Smålänningar sägs ju vara snåla. Jag håller inte med.  Inte vad det gäller väghållningen i alla fall. I Småland så är de allra flesta vägar, även småvägarna, belagda med asfalt. På vår sida gränsen, där har vi mängder med grusvägar. 


Någon hade uppmärksammat att det är nationaldag. 
Vi är verkligen dåliga på att fira den, det var ett fåtal flaggor hissade längs min väg.


Hajade till då jag blev varse den minst sagt hotfulle mannen, alldeles i byns utkant.

Vågade stanna till och ta ett foto, och han verkade inte ta illa upp. Puh!


Om jag fortsatt att följa asfaltsvägen, så hade jag kommit ut på riksväg 26- Nissastigen. På en så trafikerad väg ger jag mig inte ut med cykel. Hade kollat upp alternativväg, vilket  visade sig vara en hyfsad skogsväg.

Längs den här vägen kan man sannolikt plocka hundra-ja, tusentals liter blåbär- ett bra blåbärsår. Kraftigt blåbärsris visade sig längs hela den fyra kilometer långa skogsvägen.

Lingonröda tuvor sägs ju höra Småland till. Kan säkert stämma, men i gränslandet är det blåbären som dominerar. 


Tre fina små sjöar ligger nära varann, då man närmar sig vägens slut. Eller början, om man hellre vill tänka så.


Det var allt lite Hökensåskänsla i sjöområdet. 

Har hört att man planterat in ädelfisk i de små sjöarna. 

Tyvärr hör inte fiske till mina intressen. Hade jag varit intresserad, så hade jag säkert kunnat gå med i fiskeklubben. HFS hade en fin liten stuga med egen brygga.


Dagens utmaning, det var den långa, branta backen till  den sagolikt vackra byn Bjärsved. 

Ettans växel på cykeln ( sjuväxlad) full gas och en tant som fick trampa sig riktigt ordentlig flåsig. Jag  är tveksam om jag klarat att ta mig upp, om det varit grusväg här. 

Riktigt andfådd blev jag. Kändes dock gott att andfåddheten avtog ganska snabbt, det tyder ju på att all kondition inte är borta....


Passerade ett antal hus och gårdar, innan jag var uppe på  platån.


Utsikten är milsvid uppe på höjden. Helt omöjlig att visa på bild, iaf med en enklare kamera. 
Otroligt vackert är det !


Högst upp ligger detta schabrak till villa. 
Jag trodde att det var den del av Isabergs Resort, men det är tydligen så att det är en privatperson som bor där. På tomten finns ytterligare ett antal byggnader, men ingen som såg ut att hysa några djur, 



Nu bär det nerför. Lika brant som uppför, men här går det mer i etapper. Fotbroms samt handbroms var det som gällde för fega tanten!


Stannade till på en liten platå, för där hade jag fått syn på årets första midsommarblomster/skogsnäva.


Dryga halvmilen tråkig, lite mer trafikerad väg, det är vägen mot åt Grimsås det. Underbart att ha lite extra batterihjälp, så att man kan trampa sig  framåt med snabbhet.


Gränsskylten  Jönköpings och Elfsborgs län, firar 150 års-jubileum. Den har stått sig väldigt bra, tycker jag. Och står dessutom på en väldigt vacker plats.


Körde genom skolgården på väg hem till Stockremma. För en vecka sedan så var man i färd med att riva den äldsta delen av skolan. Nu var det klart, och man hade redan påbörjat jobbet med den nya skolgården. I den del av byggnaden som står kvar ska det inrymmas matsal och slöjd/no/bild/ hkk/teknik-lokal. Alla ämnen i ett och samma rum. Här gäller det att få till en fungerande schemaläggning.....
Allt ska vara klart i oktober. 

Fyra kilometer asfalt hem. Lite trafik på en helgdag. 

En fin tur var det. Knäet tackar för träningen och bättrar sig med stormsteg. Jo, jag ser fram emot att kunna promenera igen -men elcykeln, den ska nog bli använd även om den inte längre behövs på samma sätt som nu. Det är verkligen superkul att trampa fram på två kraftiga hjul!


21 kommentarer:

  1. Så vackert det är hos dig, eller rättare sagt några kilometer hemifrån där du bor. En elcykel har verkligen sina fördelar... i utförsbackar.
    Å du, min smärtgräns vad gäller vattentemperaturen är densamma som dina två barnbarn har - 24-25 grader. Med tanke hur kallt maj-månaden var så är jag förvånad att det är så varmt i "din" sjö.
    Att nationaldagen inte firas här hemma beror nog på att vi inte har en tradition bakom dagen. Inte som i Frankrike eller USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert brist på tradition. Min sjö, det är Kattegatt. En ordentlig sjö alltså. Blir ganska snabbt varmt i vattnet då det är så långgrunt!

      Radera
  2. Vilken runda du kom ut på. Schabraket ser skrytigt ut. Tur vi slipper städa där!
    Härligt nu hade vid stranden också. Idag hade jag termometern med, den stannade på 18 grader. Den låg i länge, långt ut.
    Vi firar ingen nationaldag. Räckte gott att det hette Svenska flaggans dag, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Japp, svenska flaggans dag var bra! Har ingen flaggstång. Vill inte ha! Bra att andra vill!
    Gissar 18 grader utanför Östra stranden. Inte kallt iaf.

    SvaraRadera
  4. Perfekt att ha sommarstugan så nära och köra iväg på en dagstur. Och fint att ha både dottern och barnbarnen med. Barn, bad och vatten är ju speciellt och kan sysselsätta dem länge. Fint att det var både varmt och långgrunt.
    Vilken fin cykeltur du var ute på. Och så roligt att få följa med . Detta är helt okända trakter för mig. Och väldigt vackra.
    Vackra är dina bilder också och jag uppskattar verkligen att se hur landskapet här ser ut.
    Midsommarblomstren gör mig nostalgisk och påminner om alla fina midsomrar då vi seglat i Stockholms skärgård. (Ett bra tag sen)
    Förstår att elcykeln är en riktigt god vän och att du med den kan röra dig ganska obehindrat. Jättebra.
    kram!

    SvaraRadera
  5. Dessutom en sådan bra träningsapparat. Det blir många tramp på tre mil....

    SvaraRadera
  6. de trakterna där du befinner dig är helt obekanta för mig. Men roligt att se bilder på. Speciellt förtjust blev jag i skogsvägen med blåbärsriset. Där borde man vara när blåbären mognar. Och så, när man plockat klart, ta sig ett dopp i någon av sjöarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns väldigt mycket blåbär i trakterna. Men det finns det i dina trakter också?

      Radera
  7. Bjärsved låter som ett ställe man vill åka till. ♥

    SvaraRadera
  8. Om ni vill vandra, så finns det en vandringsled från stugbyn. Mycket uppför blir det...

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig dag med barnbarnen Jag måste säga att den bästa tiden är nu. Man har längtat så mycket efter sol och värme så slutet av maj och början av juni är en fantastisk period. Vilken härlig cykeltur du kom ut på. Jag har inte hunnit cykla så mycket som jag brukar så det måste bli ändring på det.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cykla är toppen! Förstår att det blir mer promrnadvägar när man har hundar. Cykel ger ju möjlighet att se lite mer!
      Härlig eftermiddag på altanen! 20 grader men inte någon brännande sol idag.Skönt med sådana dagar emellanåt!Kram!

      Radera
    2. Som här då. Varmt och skönt men inte för varmt :D

      Kram

      Radera
  10. Schabraket är väl modernt generationsboende, vanligare i England.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg hekt öde ut. Har hört att det är en välbeställda man som byggt det. Och äger det.

      Radera
  11. Så många härliga bilder, kul med mannen på bänken ,-)) förstår att du hoppade till! Nu kom sommaren till slut! Härliga barnbilder att svalka sig i vattnet, härligt! Bra med stugan för dagresor om man inte som vi sover länge ,-)) Kul på stranden ,-) Skönt med varmt vatten när man ska bada, jag kunde till och med tagit ett dopp, fast det var väldigt långgrunt läser jag. Bra när man har barn med.
    Bra med bra vägar, här är vägarna mest gropiga! Inte kul. Skönt med småvägar och fin skogsväg, nej trafikerad väg vill jag inte heller cykla på! Ser så fint ut och fina ortsnamn! Jag ser att det är vackert och så fint med hästar och kor. Oj oj vilket hus!
    Ha ha ja fotbroms hade gällt här också! Ibland är det bra att fega! Söt blomma skogsnäva, det visste jag inte att den hette. Även den vägen var lite för trafikerad, nu har ju jag inte cyklat på många år, cyklar mest där det inte är någon trafik ,-) möjligen någon annan cyklist ,-)
    Härliga bilder Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många tycks sluta cykla när de blir äldre, och då menar jag inte gamla utan bara äldre än unga. I början by är det nästan bara jag och maken dom tycks använda cykel Lite märkligt, eftersom det kan vara enklare att cykla än att gå när benen blir dåliga. Handlar säkert om vana! Kram!

      Radera
  12. Vilka härliga sommarbilder, och så mysigt med barnbarnsträff. Kram

    SvaraRadera
  13. Hej, visst var det en fantastisk utsikt från den högt belägna byn, precis liknande våra i Dalarna. Nog har ni vackra tassemarker ni också trots att det inte är Dan Anderssons tassemarker, hihi. Och sjöar som ger vackert vattenblänk lite här och där. Få se om jag tar mod till mig när dottern kommer tillbaka hit på fredag för att fira semester med mor sin i nya pörtet. Kanske kan vi då peppa varandra. Glöm inte solkrämen! Kram

    SvaraRadera
  14. Kanske Bjärsved ich ditt pörte ligger på samma höjd över havet. Ca 300? Vackert överallt i landet just nu! Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas