tisdag 22 juni 2021

Rabatter

 Eller egentligen nästan alldeles gratis! Kanske jag fått rabatt på någon egenköpt planta!

Rensade upp i ett par av rabatterna idag. Knotten höll mig sällskap. Jag står ut med dem, så länge de inte kommer svärmvis ( som de gjorde i går förmiddag) och så länge de inte kryper in i ögon och öron.  Nu har jag säkert hundratalet röda prickar, men det är helt ok. Trodde att alla reagerade på knottbett på samma sätts som jag, röda prickar som försvinner på några timmar. Har förstått att det inte är så, det finns många som får ordentlig klåda. 

Det finns en hel del olika perenner i de oordnade rabatterna. De flesta är "fådda". Alldeles gratis alltså. Tog med kameran ut och gick en liten sväng:


För ett antal år sedan hade jag en bloggvän som kallade sig  "dammsamlare".  Hon bodde i närheten av Hökensås. Vid något tillfälle ondgjorde hon sig över hur den gula vallmon spred sig överallt i trädgården. Samt lade ut bilder på de vackra blommorna.  Jag frågade om hon kunde skicka frö till mig, för  gul och orange vallmo, det saknade jag i vår trädgård.  Det gick bra, och på sensommaren kom ett kuvert med fröer. Idag finns det gula och orange vallmo på  ett antal olika platser, även i vår trädgård. Dammsamlare försvann från bloggosfären för flera år sedan. Tänker ibland på henne och undrar vad som hände....


Rododendronbuskarna, det var en present från mina föräldrar då huset var nytt. Ungefär fyrtio år gamla har de blivit. Hade säkert mått bra om bättre omvårdnad, med speciell jord och näring. Men trots att de inte fått det, så blommar de rikligt, nästan varje år.

De väldoftande, men ack så kortvariga gammelrosorna, de kommer från barndomshemmet. I år tycks den blomma extra  rikligt, och sprida sin väldoft runt omkring. Bladlössen uppskattar också gammalrosorna. Tycks dock som om de inte lyckas  göra någon större skada.


Nävor är tacksamma blommor. Lite för tacksamma- de sprider sig gärna. Men är ändå ganska lätta att hålla efter. Vännen Karla, som tyvärr gick bort förra året, henne har jag fått många växter utav. Denna vita näva är en av dem...


.... liksom denna vita blomma, vars namn jag inte vet. 
 

Den här lilla nävan, sprider sig mest av alla nävorna. Ganska oansenlig, men blommar en stor del av sommaren.  Yngsta dotterns ex-sambo hade ett sommarhus i östra Skåne. I den trädgården fanns det mängder med växter. Vi plockade med oss många olika plantor från "paradisträdgården". En hel del har överlevt flytten till sydsvenska höglandets, med växtzon 5.


Här är en annan variant av näva. Fådd av Karla.Den hr lilla skönheten står i ett hörn av rabatten. Jag vågar inte flytta den, även om jag egentligen skulle vilja. Det är en förädlad tjärblomster. 
Den hämtade jag och min mamma hos en gammal dam, som hon var "hemsamarit" åt. Det är fyrtio år sedan, och en av de få plantor som överlevt under alla år.  Mamma har varit borta 20 år. Hon skulle fylla 100 år den 6 juli. Får försöka ta mig till graven då, med en bukett blommor.....


Doftnejlikan är också från den allra första planteringen av växter, i rabatten runt den nyanlagda altanen. Hämtad från den gamla damens trädgård i Rångedala. 

Det finns ett par plantor kvar av nejlikorna. Det är lite olika hur det blir med blomningen, främst beroende på hur intresserade rådjuren varit av att beta ner plantorna under senvintern. I år var de framme och kalasade på  växten, så  det är bara ett fåtal blommor.


 Upptäckte att krollnejlikan kommit tillbaka.


Trodde att den enda lilla rest som fanns av den växten hade flyttat en bit utanför trädgården. 

Min far och jag hade ingen bra kontakt, men det blev bättre med åren. Tyvärr gick han bort redan då han var 70, och jag 35. Han gillade växter och skötte sina krolliljor väl. Jag fick en lök att plantera i vår rabatt. Den delade sig och blommade under många år, men för några år sedan så var den väldoftande blomman borta. Hittade en planta en bit ute på ängen, utanför tomten.  ... Och idag en i rabatten, på ett helt annat ställe än var den ursprungliga rotknölen planterades.


Från vännen  Ingela fick jag  några frön till jättevallmon.
Drev upp dem i växthuset och planterade ut förra sommaren. Så kul att de bär blommor i år!


Rabattens vackraste blomma just nu, det är denna färgstarka näva.
Den "dök upp" för ett par år sedan, och jag har varje sommar funderat på var den kommer ifrån.
Fådd?
Eller kanske köpt på "höstrea" för perenner.  Med bra rabatt.Jag kommer faktiskt inte ihåg.


Om några veckor, så är det helt andra växter som dominerar i rabatterna. Liksom det var för några veckor sedan, ja, t.o.m med månader sedan.
Rabatterna, om än slarvigt ihopsatta, och utan någon form av försök till organisation och struktur, de är till glädje från det  att de första små snödroppsknopparna visar sig i slutet av februari tills dess de sista  höstastrarna plockas in i oktober/november. 


Tittar man utanför trädgården, på andra sidan staketet, så får man mer ögonfägnad. Och det hela sommaren, tills långt fram i höst. 
 
.22 kommentarer:

 1. Det står att min kommentar har publicerats men ser den inte, det uppstod ett fel också. Försöker igen. Vackra blommor i härliga färger med fina minnen! Mycket vackert, och rabatter som inte är tillrättalagda tycker jag bäst om ,-) Du har det jättefint. Alla är vackra på sitt sätt och kul att få namn på blommorna, vet aldrig vad de heter utom de vanligaste ,-) Vi har balkonglådor, men de är fina.
  Härliga blombilder!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man höra om! Tack för att du tar dej tid med det! När växterna självsår sig, så blir det rn spännande rabatt. Lite tokigt när höga växter konkurrerar ut låga bara... Blommor är vackert! Kram!

   Radera
 2. Så många fina blommor du har.
  Rhododendron tror jag överlever det mesta. Vi har en hel häck. Jag minns en gammal bloggvän, hon trodde jag bodde i en park, när hon såg bilder. Det gör jag inte🙃
  Här växer det vallmo runt hela carporten, känns synd att dra upp dem!
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt blommorna vara kvar! Vi har oxå en typ av vallmo som sprider sig till mager mark överallt. Även mellan altanstenarna. Du får lägga ut lite bilder på din park!Kram!

   Radera
  2. Fast det känns som en repris. Vi har vallmor som växer i vår spruckna mur. De är mycket större så det får vara sprucket!

   Radera
  3. Mycket repriser på sommarn De flesta är sevärda 🙂🙃

   Radera
 3. Åhhhhh vilka underbara blommor och minnen <3 Jag är en älskare av nävor, mest för att dom är så tacksamma, hos dig onödigt tacksamma kanske ;) Här uppe är jag så glad över härdiga växter och dom får så gärna sprida sig. Förädlad tjärblomster visst jag inte ens att det fanns! De vilda är också vackra men den där är ju fantastiskt vacker, wow!
  Ha det så fint i ditt lilla paradis!
  PS Kommentaren blir som om Tanthuset har skrivit, annars kommer den inte in annat än som anonym ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är så kul att se tanthuset! Ja, nävor är tacksamma och finns i så många varianter. Kram!

   Radera
 4. Så mycket fint som blommar hos er och vilka härliga minnen! Det måste vara en alldeles speciell känsla att veta var många av växterna kommer ifrån, att känna deras historia. I vår trädgård har vi en rönn. Det är absolut inget favoritträd egentligen men jag har hämtat den som vek planta i sommarstugan och nu har den vuxit till sig. Alltså får den stå kvar.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis då är det. Växterna har ett mervärde, när de har rn historia. Fastcknölklockorna, dom följde med blåögonen från makens mormors trädgård, dem kunde jag vara utan. Kram!

   Radera
 5. Så himla vackra blommor, vilken mångfald och vila färger:-) Du verkar också vara en sådan tjej med gröna fingrar. Jag följer några bloggare som är födda med gröna fingrar, och det är du också. Perfekt med "fådda" blommor, älskar när det är lite "wild and crazy" i en trädgård:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Will and crazy, absolut rätt begrepp! Ingen visningsträdgård här inte!
   Gröna fingrar? Det är bäl så som det är med allt jag gör, jag är halvbra, men aldrig riktigt bra på något.

   Radera
 6. Så många vackra blommor du har i din trädgård. Väldigt vackra bilder på dem också.
  Extra roligt med dessa vallmon och andra blommor ni fått för länge sen och som växer och trivs. Extra roligt med växternas historia.
  Vad gäller knott och andra bitande och stickande insekter är de inget för mig. Kan få rejäla bett med allergiska reaktioner. Och getingar är riktigt illa eftersom halsen då kan svullna igen om jag får ett stick. Men jag har en "spruta" med mig och annan medicin-
  Kram och trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt med de reaktionerna!
   Getingstick har jag inte fått på länge, men fick ett bistick i huvudet, då jag var för närgången en bilaga och rn stackare trasslade in sig i mitt hårsvall.
   Kändes förstås, men jag tyckte att jag tänkte klarare och mådde bättre än på länge, under flera dagar efter sticket. Kram!

   Radera
 7. Fantastiska blommor har du, gillar mest av allt de sorter du gynnar, gamla torp- och trädgårdsväxter. Och som får blomma lite som de själva vill, som inte blir tuktade alltför hårt. Krolliljan är en favorit liksom brandliljan. Tuktade borde däremot knotten bli, dom älskar mig. Skulle aldrig gå ut på kvällen utan långbyxor och långärmat. Såg idag ett gammalt foto i bloggen där jag har en svart hoodie på mig och huvan var helt täckt av knott samtidigt som solen sken allt den orkade! Jag äger nog 150 olika myggskydd av diverse slag, hoppas slippa använda dem här i Sundborn för man storknar av värmen när man klär sig i dem...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är nog olika intressant för mygg och knott. Och man reagerar olika. Knottbett är ingen fara, känns inte om de inte sitter i ansiktet. Myggbett däremot, det är en plåga. De svullnar och kliar och jag river så det blir stora sår. Just nu tycks det inte finnas några myggor här... men de kommer väl... Kram!

   Radera
 8. Verkligen många olika blommor hos dig ... så vackra! Fina bilder också!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Tjusigt, ordnade rabatter.... ser man i England, vackert det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore roligt att ha lite ordning... men det ostrukturerad passar nog mig bättre.

   Radera
 10. Oj, så mycket vackra blommor det växer hos dig. Gul vallmo tror jag aldrig jag har sett. Glad Midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med blommor. Många olika sorter har funnits genom åren. Glad midsommar på dej också!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas