måndag 21 juni 2021

Slutpustat och nyputsat

 

Vallört

Äntligen kunde man pusta ut. Eller kanske sluta pusta. Trettio graders värme, det är ingenting för mej. Även om det finns en god sak med det hela,  jag behöver inte fundera på vad jag ska göra, för jag får inget gjort. Bara att slå sig ner i skuggan och läsa något lättläst. Försökte med den omtalade och prisade "Ett litet liv". Lade i från mig den efter 20 sidor. Alldeles för mångordig. Det blir väl en av alla de böcker som förblir olästa. Hittade en Set Mattson-bok i olästa högen. Kriminalare som utspelas i Malmö på femtiotalet. Kul att känna igen många av platserna. 
Den funkade utmärkt att läsa, både i solstol och i senare fåtölj. då regnet tvingade mig inomhus.

Nyponros i sol

Hade tänkt mig en omgång i rabatterna, nu när det var slutpustat. En hel del av perennerna har tagit stryk i värmen och i blåsten, så rabatterna behöver lite ansning,

Men tji fick jag, utanför huset har knotten tagit över. De stortrivs i det ljumma och fuktiga vädret. Och så länge de håller hov, så håller man sig lätt inomhus. Att kriga med en knott-arme, det är dödsdömt.

Fönstren på ovanvåningen har sett erbarmliga ut ett bra tag. De blev putsade i våras, men så kom några ordentliga regnoväder, och arbetet var ogjort. Lika bra att ta tag i den tråkiga sysslan!

Funderade över det ungdomliga oförståndet, och framförallt den ungdomliga oerfarenheten, där jag stod med tidningspapper och fönsterputsmedel och försökte få de drygt fyrtioåriga fönsterglaset att glänsa. Vi har spröjsade fönster. fastsatt spröjs, ingen avmonterbar "fuskspröjs" inte. 

Spröjsade fönster, det var populärt då i slutet av sjuttiotalet, början på åttiotalet. Och det ville vi ju ha. Inte tänkte två unga och oerfarna människor, som inte fyllt 25 då huset projekterades,  på hur besvärliga de fönstren skulle bli att putsa!

Lika tokigt var det väl att bygga två och ett halvplanshus. Det blir mycket trappor. Inget man tänker på då man är 25. men som kan bli nog så besvärligt när man blir gammal. "Stora-rum"/"Finrum"/"matsal", det är ju också helt onödigt. Liksom "hobbyrum" i källaren. Kul för barnbarnen att leka i, annars inte mycket använt mer än som extra förråd. Vilket gör att man sparar på sig onödigt mycket.... Bastun! Inte så välanvänd. Dumt också att husets enda dusch finns i anslutning till den. I källaren. Liksom tvättstugan.  Fördelar med källare finns dock. Maken har sovit där nere i svalkan, under de senaste två nätterna. 

Om jag hade möjlighet att projektera för ett nytt hus, så skulle det bli  ett enplanshus i vinkel.  Där vinkeln skulle motsvara mitt favoritrum, tv-rummet /hallen på ovanvåningen, där det öppet ända upp till taknocken.

Fönsterputs på ovanvåningen övergick till fönsterputs och gardinbyte i köket, vilket i sin tur övergick till städning av ovanvåningen ( maken tog hand om dammsugningen) och sedan åkte resten av huset med av bara farten. Så nu är det nyputsat på de flesta ställen. Luktar gott av linoljesåpa med lindblomsdoft!

Gökblomster

Jag är inte så insatt i politiken, men jag kan ändå inte förstå hur en oerfaren liten tös kan ställa till så mycket oreda. Tänker i första hand på Noshi... eller vad hon heter.  Jag hade stort förtroende för Jonas Sjöstedt, tyckte att han var lugn och saklig, men denna lilla jänta har jag inget till övers för. Tycker att det är alldeles för mycket personlig makthysteri i politiken över huvudtaget. 

Vi har väl för sjutton valt dessa människor, och försett dem  med en ansenlig lön, för att de gemensamt ska jobba för att alla Sveriges invånare - och i viss mån även världsmedborgarna- ska ha det så bra som möjligt. Och så avsätter man regeringen, bara ett år före ett val. Jag tycker att detta är så oansvarigt! Har väl egentligen bara någorlunda förtroende för två av partiledarna/partierna och det är Löfven och Lööf.

Vi får se vad som händer! Vi "gräsrötter" kan inte påverka ett dugg just nu.

Bilderna är mobilbilder från en kort promenad i går. Idag stannar jag, som tidigare framgått, inomhus. Hoppas på sol- eller ordentligt regn i morgon. Då försvinner knotten och livet på landet blir uthärdligt igen!

25 kommentarer:

 1. Man behöver inte vara Vänsterpartist för att tycka att V verkligen får fram bra och sympatiska partiledare under senare år. Jag håller med dig om Sjöstedt men jag tycker att även Dadgostar börjat riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att hon klantat till det, tycker jag. För det här var onödigt! Håller Fredrik Reinfeldt som en av de bästa partiledarna, trots att jag absolut aldrig röstat på partiet.

   Radera
 2. Jag putsade också fönster med tidningspapper i många år tills någon sa att det var helt onödigt! Ämnet som ingick i trycksvärtan som gjorde fönstren blanka har inte använts på år o dar i tidningstryckerierna.! Lite snopen blev jag allt...
  Hon har nog mycket att bevisa lilljäntan som är ny ordförande för V. Just nu ger hon dubbla budskap, vill avsätta regeringen och sen vill hon ha tillbaka Löven. Man kan inte få allt, det får hon nog snart lära sig...en anledning att jag aldrig passat i politiken, kompromissa har jag rätt svårt för, i synnerhet när jag har rätt, haha
  Usch för knotten, har inte haft någon invasion här men en kväll då jag gick i parken i kjol så kom jag hem och kliade sönder smalben och vrister. Håller mig härefter till långbyxor.
  Ha en fin midsommarvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog faktiskt en liten promenad nyss. Inga knott då jag rörde på mig. Ej heller bland vägkantsblommorna. Kanske vilar middag.. Ha det gott!

   Radera
 3. Jag är glad att jag putsat 6 rutor inne och mellan i ett rum. Duschat blommorna också. Får se hur det blir i morgon, om jag tar fler då. Ska putsa på jobbet då, så inte säkert jag klarar fler hemma. Utvändigt får Maken ta, han är ju glad för att klättra på stege🙄
  Uppe måste också tas, det är ännu värre. Tre fönster, hur kommer man åt det tredje inne ifrån?
  Politik, ja, nu har de väl tappat omdömet helt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han som gillar att klättra på stegar kanske vågar sig upp på andra våningen också. Eller inte! Kram!

   Radera
  2. Jo, det får han ju göra. Men ingen av oss uppskattar det sen vurpan i februari...

   Radera
  3. Så du VÅGAR skicka upp honom!? Hellre skitiga fönster än en trasig make!

   Radera
 4. Tänker som du när det gäller ett ev. nytt boende.
  Skulle absolut vilja ha ett enplanshus (och gärna i vinkel) men tycker att det inte finns så jättestort utbud, just när det kommer till den typen.
  Det har nog att göra med alla hus som byggdes på 70-80-talet (m källare och/eller 1 1/2-planslösningar) nu har ägare som kommit upp i åren, och vill sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så härligt att bygga nytt.Litet. Anpassat! Men det kostar. Vid sjön, nere i Nittorp, finns en hel del nybyggen. Ett är till salu. Tvåvåningshus.3,8 miljoner. Vem betalar det för att bo i Nittorp???

   Radera
 5. Ni som flera andra runtom i Sverige fick både regn och åska. Täby fick fyra ynka droppar idag. Nu skiner solen igen.
  Fönsterputs - ja, det har jag förträngt. För efter första regnskuren ser de ju ut som förut - oputsat.
  Duktigt av dig att ägna dig åt städning när det är så varmt. Ge mig lite av din energi, tack!
  Ja, när man var ung gick det ju bra med två våningar och dusch i källaren med mera. När man blir lite äldre är en lägenhet att föredra enligt mig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle i så fall vilja ha ett radhus. Lantisen vill ha en liten odlingslott!
   Inte varmtvhär idag. Mulet och ca 20 grader. Bra städdag. När temperaturen går över 25, så försvinner energin helt.

   Radera
 6. Håller med ang. hustyper. Enplanshus, det tror jag skulle passa många. Bl.a. mig. Bara jag slapp öppen planlösning melan kök och "vardags"rum, som är så populärt nu....
  Nya partiledare kanske måste visa sig på något sätt. Innan den här röran hade Nooshi Dadgostar inte synts tills alls, nu känner de flesta igen henne även om namnet inte sitter riktigt ännu.
  Och jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på. När jag lyssnar till partiledarna så känns det som om alla har en poäng. Troligen ljuger de alla. Mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog poäng i det. Ingen går riktigt att lita på. Och mycket sker säkert i det fördolda. Jaja, den som lever får se vad som händer.

   Radera
 7. Skönt att bara pusta och göra så lite som möjligt i hettan. En bok kändes lagom och en bok som man fastnar i. Ingen idé att harva med något man inte kommer in i- Och visst är det väl så att när man är ung så tänker men inte på att man en gång blir äldre och vad som skulle passa då.
  Här i Spanien har vi ett litet enplans radhus och det fungerar bra . Hemma i Stockholm har vi en lägenhet som är bra planerad utan trösklar och med stor hiss så båda känns bra. Men har haft hus med 1 1/2 plan och öppet till taknocken . Jättebra men inte när man blir äldre. Viktigt att då ha badrum,kök och möjlighet till sovrum på samma plan. Men är man ung så är man ju i nuet vad som känns bra då.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att våga byta boende och boendeform.Stort steg att ta, men vore klokt att görs medan tid är.
   Fönsterputsning- det kan man ju köpa in.Vore inte fel att få proffshjälp emellanåt! Kram!

   Radera
 8. Så flitig du varit ... men det är bättre att göra något inomhus än att fajtas med knotten utomhus!
  Sanna ord om boendet. När man är ung har man inte en susning om hur livet kan bli. Sjukdom och/ eller ålder finns liksom inte i ens tankar. Före Lasses olycka hade vi en villa med två våningar och delvis inredd källare, men då Lasse inte klarade trapporna längre så flyttade vi hit ... perfekt då, men nu efter 22 år, så fungerar det inte längre ...
  Ja, vad säger man om våra politiker? Enligt mig så tänker de mest på sig själva - och jag tycker det är korkat hur det blev nu, bara ett år till nästa val ... suck!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byta boende, det är vad man skulle våga göra. Men det modet har inte i funnit sig. Kram!

   Radera
 9. Jag sitter och nickar igenkännande när jag läser om din beskrivning av hur man tänker när man är ung. Vi har enplanshus i vinkel med källare, där jag har tvättstuga och en del mindre förvaringsrum. Fast det jag gillar med källaren är att jag har stor plats för min hobby och Göran har sitt snickarrum. Nackdelen är givetvis trappan. Om någon hade fixat allt med packning och flyttning för mig så kunde jag gärna flyttat till ett mindre enplanshus utan källare och liten trädgård. Ha det bra och njut av att du städat klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att bara ha en trappa i alla fall. Ja, det var det där med packandet. Man borde göra slag i saken och köra i väg minst hälften till secibd hand...och en del till tippen. Skulle göra att man kom en bit på rätt väg. Kram!

   Radera
 10. Sitter här och skrattar när läser att du inte behöver fundera på vad du ska göra, för det blir inget gjort ,-))) Du är så kul! Härligt. Lite samma här, otrolig hetta , väntar på åskan men hoppas vi hinner ut med hundarna först. Böcker som är för mångordig läser jag inte. En bok ska vara så att det flyter man ska njuta ,-)
  Tur du hittade andra böcker och kul att känna igen sig!
  Läser att du putsar fönster och får det fint, fönstren får vänta här, nu ska jag koppla av innan mamma kommer. Varför det inte gjorts tidigare ?! Vet inte.
  Härlig bilder. Jag tycker att Nooshi är riktigt bra, över förväntan ,-)
  Ha det jättefint ! KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är snäll du! Men kul om man kan få folk att dra på munnen. 🙂
   Ena dottern flyttade till Malmö när hon var 20, så det har blivit många turer dit under åren.
   Har jättesvårt för böcker som är sega och har alltför många dialoger.
   Njut av mamma! Hoppas att ni får regn. Här är det kvavt, men baravomkringv20 grader. Kram!

   Radera
 11. Trappor är nyttigt, kompisens mor bodde med 5 trappor utan hiss, levde 95 år och skötte allt själv, i England finns det alltid (?) två våningar.

  SvaraRadera
 12. Min långe make har alltid tvättat fönster, spröjsade fönster är vackert, de är lösa och plockas bort när man tvättar fönster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att det inte var aktuellt med löstagbar spröjs 1979!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas