lördag 20 november 2021

Bedöma

 


Var riktigt gott väder igår. Blev en långpromenad, med kameran i fickan. Bra att ha en laddning bilder... då kan jag ju få till ett inlägg....som inte har det minsta med bilderna att göra....På denna bilden så är linden i knopp inför den vår som komma ska. Hoppfullt!

Började fredagen hos läkaren. Årskontroll. Man behöver gå på en sådan, då man tar blodtrycksmedicin. Bra, tycker jag, de prover som man tar innan besöket, visar ju i alla fall delvis på hur den gamla kroppen mår. Den tycks må helt OK!

Funderade på vägen hem, på hur vi bedömer folk, och varandra. Läkare, liksom lärare, är en yrkesgrupp som ofta blir bedömd. "Min" läkare,  är det en hel del som har åsikter om. Det handlar om hans personlighet. Att han är tyst och fåordig, att man får dra ur honom orden.  Däremot har jag aldrig hört något om att han har en bristande kompetens. Tvärtom. 

Så tokigt det blir. Vi är ju olika. Alla kan inte vara "på" hela tiden. Jag gillar den eftertänksamhet som han besitter.  Det är ingen risk att han drar förhastade slutsatser eller tar för snabba beslut. Jag  undrade om jag kunde få bli av med den ena av mina två tabletter, nu när blodtrycket legat på en så bra nivå under ett par år. Han funderade, men tyckte inte att jag skulle chansa.  Naturligtvis kommer jag att följa den föreskriften.


Lärare är, som sagt, också en av allmänheten bedömd grupp. Naturligtvis bedömd även av eleverna. Jag har haft förmånen att till stor del blivit positivt bedömd. MEN det har funnits några föräldrar som tyckt extremt illa om mig. Så illa att någon t.om varit på rektorsbesök och diskuterat mig och mitt sätt att möta dess barn. Undervisningsmässigt har jag aldrig hört någon direkt kritik, men att säga till elever på skarpen, eller att bedöma elever mindre positivt ( =ärligt) , det faller inte alltid i god jord.
Nu går jag på övertid.  Struntar i vad man tycker. Behöver inte bli omtyckt längre. Men visst njuter jag av värmen jag känner då jag möter de tre klasser som jag undervisar i. Liksom när tjejen från Afghanistan säger : Anna-Lena - med betoning på -na och Le, du är min favoritlärare. Nu är det väldigt lätt att vara "favorit", att bli positivt bedömd, då man kommer en gång i veckan och undervisar i ett ganska kravlöst och enligt många, roligt ämne.


Naturligtvis ska jag bedöma eleverna i musik.  Sätta betyg i åk 6. Kommer inte att sätta högre än C i höst. Men till våren så blir det mycket instrumentspel och eget arbete med att göra musik, och då kan man absolut höja det betyget. Förra året satte jag tre A och ett B i den lilla sexan. De var extremt musikaliska och intresserade av ämnet. Årets sexa ligger inte långt efter.  Vad som är lite kul, det är att vi haft en hel del oroliga elever ( killar) som gillat musik, under de senaste åren. Så kul att de får visa upp sig och förhoppningsvis utveckla sina musikaliska förmågor.


Den hårdaste bedömningen, det kan nog vara den som man gör av sig själv. ( Nu kommer lite snyft-läsning...tycka synd om läsning) När jag var barn och ända upp på högstadiet, så var jag ganska illa behandlad av många andra barn. Mobbning, jag vet inte om det ska kallas så, men jag fick många negativa kommentarer om min storlek och mitt utseende. Detta är något jag burit med mig genom hela livet. Jag duger inte, utan måste bevisa varje dag att  jag duger på annat än att se bra ut!

C-E hade fått en massa  foton som tillhört hans föräldrar, av syster sin. Där fanns det foton på mej också. Från dryga tjugoårsåldern. Flera än de som finns här hemma. Jag är ju den som alltid fotat. Samt att jag inte gärna velat visa min fula och felaktiga uppenbarelse på bild. 
Döm om min förvåning, då jag på bilderna såg en snygg, och tämligen smal tjej! 

Vad jag vill såga med detta, lite självutlämnande rader, det är hur otroligt viktigt det är att  få en positiv bedömning som barn och som ung.  Hur elaka ord verkligen gör oläkbara sår i själen. Det allra värsta är väl att jag säkert också förorsakat liknande sår. Sagt saker som gjort att någons självkänska fått sig en törn.


Det här blev nog ett lite mer allvarsamt och självutlämnade inlägg än vad jag hade tänkt då jag satte mig vid datorn, glad att ha lite bilder att visa. Det sargade hjärtat av blåslav, blir ju en riktigt bra illustration dessutom.

I kväll ska vi åka till Jönköpings konserthus igen. Se revy. Och håll i er... enligt mitt sätt att bedöma, antagligen en riktigt usel sådan. Varför åker vi dit då? Jo, grannpojken- avlidna vännen Karlas son- Mikael Riesebeck - är med i föreställningen. Revyn som sattes upp på Vallarna i Falkenberg i somras, är på turné. Så nu hoppas jag verkligen att jag har fel, och att  dråpliga revynummer får mig att, om inte storskratta, så le stort.


24 kommentarer:

  1. Härligt med en laddning bilder ,-) Lind är ett träd jag älskar, en sommardag och den underbara doften ,-)) Helt underbart, fin bild ,-) Ger hoppfullt ut! ,-)
    Bra med kontroll! Viktigt att läkaren är vänlig , lyhörd och är kunnig, om inte säker, skickar vidare. Om läkaren babblar på eller är eftertänksam gör inget. Vänlig viktigt för jag är alltid så nervös innan! ,-) Inte lätt att vara lärare alla gånger har jag hört, Att säga till på skarpen när det behövs tror jag många elever gillar, många vill ha tyst och arbetsro, kul att du är favoritlärare till den tjejen och säkert till många fler. Jag tycker en lärare ska vara rättvis, vi hade en sån lärare, han var gillad av alla i klassen, tyvärr bara i ett ämne. Men flertalet var bra! Kul med musik och inte det lättaste att sätta betyg, tror jag, men vet ju inte ,-))
    Mobbning är fruktansvärt, sorgligt att det finns. Inte lätt att få självkänsla i unga år när man blir påhoppad som du. Min man blev mobbad i skolan. Det känns i hjärtat på mig att du fått uppleva att bli mobbad, för visst sätter det sig i själen. Aldrig ska någon behöva gå till skolan och må dåligt, vara rädd och orolig. Jag önskar att du hade sett dig själv då som du gör nu. det hade sparat mycket sorg för dig!
    Jag blev mobbad i vuxen ålder i England i den kristna byn var jag inte välkommen.
    Fin bild, bra att du skrev mer än vad du tänkte, det behövs ibland!
    Hoppas revyn blir SÅ rolig, ha det riktigt kul, sen att din väns son är med, ,-))
    Varm Kram från mig Primrose

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vet vi hur det känns att få elaka kommentarer och överlägsna blickar. Mobbning kan var så subtilt, som tjejen på torsdagens musiklektion. Hon ville inte sjunga med den färgade tjejen men gärna med den helsvenska. Och jag min fega tönt, lät det bli så och kommenterade inte. Men tänkte...

      Radera
  2. Hoppas hoppas föreställningen är bättre än sitt rykte!
    Ja du, utseendefixering har vi nog alla varit drabbade av. Jag har inte blivit mobbad pga mitt utseende, däremot för att jag inte kunde finska när jag var 8 år och vi flyttade till en nybyggd förort med bara finskspråkiga ungar. Då var det gråt och tandagnisslan minsann. Men min mamma klemade inte bort mig, snarare tvärtom. Hon uppmanade mig att stanna hemma om jag inte klarade av att värja mig. För att gå o skvallra till andra föräldrar skulle hon aldrig göra. O självklart fortsatte jag att gå ut på gården, men bövelen så fort jag lärde mig finska!
    Jag har inte haft en fast läkarkontakt på över tio år! Bara stafettläkare gång efter annan och en gång råkade jag ut för en kvinnlig sådan som fick mig att gråta i flera dagar. Sen vägrade jag gå till henne flera gånger. Så roligt att du är uppskattad som lärare, jag har jobbat med vuxenutbildning rätt mycket, när jag jobbade på bank höll jag i många olika kurser och gillade det skarpt, Men för mig är barn ufon från en annan planet så dem hade jag aldrig klarat av att undervisa. Tummen upp för dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ha en mamma som inte curlade. Det hade inte jag... Var daltad med.
      Det fanns ju många finskspråkiga i Boråstrakten då jag var barn och ung. De som pratade finska hemma och bröt på det språket, de blev retade.
      Barn är inga UFON. Mycket klokare än vi. Kram!

      Radera
  3. Mobbning är förfärligt. Kan dock inte minnas att mobbning fanns när jag var ung. Visst kunde vi retas med skolkompisar som hade glasögon till exempel, men aldrig att vi kommenterade storlek och vikt. Har inget minne av det alls. Å det är ju självklart att mobbning sätter sina spår. Det vore ju konstigt annars. Men tragiskt är det i alla fall.
    Antar att du har dina erfarenheter från ungdomen i färskt minne när du bemöter dina elever idag. Du undervisar ju ett ämne som man antingen älskar eller ogillar. Har man talang för att sjunga/spela ett instrument så speglar sig detta ju under lektionerna. Är man inte musikaliskt lagd så är det ju lite svårare. Detsamma gäller ju form och bild samt idrott.

    Hoppas föreställningen är bättre än ryktet!

    PS. Hjärtat är en höjdare:-) DS.

    SvaraRadera
  4. Tror att mobbning alltid funnits. Alltid kommer att finnas. Du blev inte utsatt, du medverkade inte. Då slapp du se eländet.
    Har haft "tur" att flera oroliga element har och haft intresse och talang för musik. Underlättar. Sen finns det alltid någon som tycker att musik är tråkigt. Men inte pest, för man kan komma undan rätt bra. Och ändå belönas med ett "snällt" E i betyg Och skulle man få F spelar det mindre roll, det är ju "bara" ett betyg i musik!

    SvaraRadera
  5. Tänkvärt det du skriver och på olika sätt. Och visst är det lätt att snabbt bedöma någon och även sig själv.
    Mobbning vet jag fanns redan när jag gick i skolan och jag började i ettan redan 1956. Även från vuxnas håll på skolan här i Töreboda i Västergötland. Illa. Jag är född med ganska mycket skinn på näsan och reagerade då och har gjort det i hela mitt liv om jag sett olämpliga beteenden. Har nog ärvt det efter mina föräldrar. Detta har gällt även som lärare. Och visst blir man bedömd i lärarjobbet. Av många. Inte minst föräldrar, elever och andra kollegor.
    Vad jag minns med 42 år inom yrket har jag haft två föräldrapar och ett par-tre elever som ogillat mig och det kan jag stå ut med.
    Roligt med musiken och kan tänka mig att många kommer till sin rätt här .
    Önskar dig en trevlig kväll. Och här som i mycket annat ligger ju bedömningen i betraktarens ögon.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju. Det ligger i betraktarens ögon. Lika mycket som mobbning kan vara rn påtryckning från "kamratgruppen".:Eller att man själv mår dåligt.
      Jodå, lite föräldraogillanden kan man stå ut med. Speciellt som det ofta är från föräldrar som ogillas andra, sådana som "alltid" ställer till det! Kram!

      Radera
  6. Jag känner igen det där att man varit alltför hård i bedömning av sig själv. Tråkigt för det hade säkert varit både roligare och lättare med en bättre självbild.
    Här blåste det hårt i fredags och igår regnade det. Får se hur det blir idag! God söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog ett mänskligt dilemma, det där med vår självbild. Kanske är det speciellt för " västvärlden" och de värderingar som finns här. Eller svenska Jantelagen. Vädret ser ok ut idag ! Fast inget badväder... 😀

      Radera
  7. Det kan nog ställa till det under hela livet det där jobbiga åren i barndom och tonår. Ibland kan det bara vara en känsla inom sig att man inte riktigt räcker till eller är exakt som andra, ibland kan "kamraterna" göra att man känner sig utanför. När vuxenlivet kommer då ser man oftast vem som var "rätt" och de som var kungar och role models i skolkorridorerna känns helt passé när man möter dem senare i livet. Eller nåt sånt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så är det. "Drottningar" visar sig vara helt "vanliga" människor.
      Men det otäcka är att känslan sitter kvar.Det kan ju också vara så att en del av oss är extra känsliga.
      Ha det gott!

      Radera
  8. Så mycket elände mobbning medför för de som blir drabbade. Djupa spår inuti som hänger kvar hela livet.
    Att det finns även på arbetsplatser är ofattbart.
    Mobbning har alltid funnits kommer alltid att finnas - sociala medier har gjort allt ännu värre, nu finns det inga frizoner längre. Mobbarna kommer åt offren överallt, hela tiden.

    Tänker också på det du skriver om "din" läkare - den eftertänksamma och lyssnande läkaren är den typen som jag föredrar, alla dagar i veckan.
    Pratar de mycket så är risken att de också lyssnar för lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir irriterad över negativ kritik mot läkaren. Förresten irriterar människokritik alltid. De allra flesta gör så gott de kan!

      Radera
  9. Jag tycker att våra politiker är elaka mot varandra, vuxen mobbing. Mobbingen kommer nog alltid att finnas, både med barn och vuxna.

    Jag har två läkare som jag går regelbundet till. På vårdcentralen är jag minst en gång per år. Sen har jag en läkare på lasarettet, på mag och tarm mottagningen. Där har jag varit två gånger i år. Skönt att träffa läkarna, både gå igenom hälsan och medicinlistan.

    Ha en fin söndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott att ha samma läkare från gång till annan. Bristen på det gjorde att jag bytte vårdcentral för några år sedan. Detsamma! Kram!

      Radera
  10. Jag minns ingen mobbing i skolan när jag var elev. Antagligen fanns det ändå, men det var inget jag uppfattade. Men jag var själv kritisk mot mig själv och mitt utseende när jag var barn och ung vuxen. Det finns många olika möjligheter att jämföra sig med andra. Och precis som du så har jag sett på gamla kort att jag faktiskt var söt. Och smal.
    Det hade jag velat och behövt höra... att jag var fin.
    Doktorer av olika slag har jag träffat. Jag har inte haft förtroende för alla. Det finns faktiskt de som har bristande kompetens och egentligen borde syssla med annat.
    Det brustna lavhjärtat gillar jag mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjärtat har ändrat sig under tid. Jag går den vägen med ganska långa mellanrum och kan se skillnaden.
      Gott att slippa mobbningen! Man kan ju ha nog av alla krav utan den. Kram!

      Radera
  11. Så vacker bild på linden!
    Det där med mobbing verkar väldigt svårt att komma till rätta med - både bland barn och bland vuxna. Sorgligt att så många blir utsatta - och tråkigt när enskilda personer i olika yrkesgrupper blir nedvärderade, ofta av människor som saknar kunskap om vederbörande.
    Hoppas lördagskvällens revy blev roligare än dess rykte och att du fick dra på munnen många gånger!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grannpojken, Mikael, var outstanding. Honom kunde man verkligen skratta åt. Hans kroppsspråk är verkligen speciellt. Fanns några nummer jag klarat mej utan, men i stort sett var det r en underhållande revy Kram!

      Radera
  12. Mobbning finns tyvärr både bland barn och ute på arbetsplatser. I de skolor jag jobbat på har rektorn tagit tag i det, men jag tror många gånger att chefer ute på företag är alldeles för mesiga. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och en hel del sker i det fördolda. Oftast de värsta. Ingen vågar säga nåt. Kram!

      Radera
  13. Den enkla sanningen är att oftast dömer vi oss själva hårdast. Finns det då "kamrater" som har synpunkter på utseende och annat då är det väldigt lätt att bli osäker och tappa självförtroende. Tack och lov så arbetar man mot mobbing på ett helt annat sätt i dag än när jag själv gick i skolan.

    Som lärare blir man verkligen granskad och bedömd. Jag är alltid rak och tydlig men försöker vara det på ett vänligt och inlyssnande sätt. Det finns föräldrar som har en helt annan bild av sitt barn och då är det inte alltid så lätt att få till sig skolans bild. Men man vinner inget på att försköna något utan även negativa saker måste göras talbara.

    Läkare blir garanterat bedömda ofta men samtidigt så har de en yrkesstatus som gör att de inte alls blir ifrågasatta på samma vis som en lärare kan bli. Dessutom så är många så tacksamma över att få en tid hos adekvat läkare att de tar det onda med det goda.

    Skönt i alla fall att alla prover var bra för det var ju det viktigaste.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl så det har varit gör mej också, föräldrar som unte yål att höra sanningen om sina barns uppförande, dem är man inte populär hos.

      Finns ju de dom kallas doktor Menlös. För dem hjälper knappast att man har titeln läkare.

      Ja, tänk om man kunde utrota otillbörliga nedvärderingar. Så mycket bättre världen skulle må! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas