fredag 2 december 2022

Känslan

Taggtråd! Nä, det inger ingen positiv känsla. 

 Hade sämsta jackan på, så en reva hade inte varit hela världen. Men känslan av att de otäcka taggarna fastnar i både jeans och jacka, och att man sitter fast, den gör att jag blir så irriterad på att man inte tagit bort tråden och öppnat upp, nu när betessäsongen äntligen är över.


Det var i allafall en go känsla att efter ett halvår, med otäcka kreatur i vägen, kunna gå den fyra kilometers runda, som jag gått så många gånger under årens lopp.

 
Men, hoppsan, det ser inte alls ut som det brukar. Flera hektar skog har avverkats under hösten. Men den gamla skogsvägen, den finns kvar. Bara åverkad av skogsmaskiner på två ställen.

Det har avverkats skog som aldrig förr i vår by, under de senaste åren. Men så är det ju, är skogen mogen för skörd, så ska den skördas.

 Man vänjer sig snart vid de nya vyerna. 

  
Lite tråkig känsla att kantarellställena försvinner.  Fast än så finns det så att det täcker våra behov.. och lite till.

Men känslan när maken och hans bror tog ner gammelskogen och ödelade byns sista linnea-växtplats, den har ännu inte försvunnit, trots att det gått flera år.  Så besviken, att man inte gjorde något för att rädda den lokalen.


Den här gamla, halvt förfallna, ladugården har gått som "seriebild" på bloggen. Idag kom jag äntligen från "rätt" håll.

Apropå serier, så ser vi ganska ofta på sådana, i vårt hus. Har just kollat klart "Vuxna människor " . Riktigt underhållande!
"The Crown" lär väl inte överensstämma helt med verkligheten, men visst ger den lite inblick i brittisk nutidshistoria. "Nattryttarna" gör mig smått förbaskad.På dem som tar parti för den elake och framförallt för den tv-snyfthistoria som blev katastofal för de drabbats av hans övergrepp. Alla avsnitt är inte ute på Svtplay ännu. Hoppas att slutet blir ok... 
Har inte läst boken som serien bygger på.

Den alla hemskaste serie som jag sett det är "Försvunna människor" . Den kryper verkligen under skinnet på en. Har det sista avsnittet kvar och känslan inför att se det, ja, den är fylld med obehag. Men visst ska jag se slutet, även om jag får kika mellan fingrarna ibland...Visst blir man glad av att se blommor i vintertid. Julrosen har levererat i många år 

Och känslan av att komma in i ett nystädat hus, den är inte helt fel heller. Doften av förmiddagens rengöring med linoljesåpa, den hänger fortfarande kvar. Klart njutbart!


23 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig om att dte är trist när inte skogsavverkningen görs proffsigt. Visst behövs det föryngring, men många gånger försvinner en del som man vant sig vid och tyckt om. Doften av nystädat är ljuvlig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som om man inte tar hänsyn till ovanligare arter. Sen finns det vissa orkidéer.. hos oss knärot, vilken jag aldrig lyckats hitta, som gör att en del områden stoppas från avverkning. Lite konstig logik!
   Saknar "mitt"linnea-ställe.Kram //Anna-Lena

   Radera
 2. Trist med alla träd som ligger. Har förstått att här i Stockholmstrakten att träden inte får tas bort utan ska ligga kvar och förfula miljön. Men fint att du kunde gå din runda nu tämligen ostört.
  Vad gäller serier har jag nog bara sett the Crown. Blir ganska lite tv för vår del. Blir böcker i stället.
  "På Spåret" och Carina Bergfeldt ser jag dock gärna. Och förr även Bonusfamiljen, plus en del dokumentärer.
  Så vacker din julros är. Och de är ju tålmodiga. Har ett par julrosor på mina föräldrars grav och ska köpa ett par hem till balkongen.
  Fint att komma hem och att det doftar av linoljesåpa.
  Önskar dig en fin kväll.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julros är en härlig blomma. Så roligt med blommande växter i juletid! Kram//Anna-Lena

   Radera
 3. Det är inte kul att fastna i taggtråd. Min morbror hade ett ärr från ögonvrån ner över hela kinden efter ett möte med en taggtråd som barn.
  Avverkning ser konstigt ut i början, men brukar bli fint efter ett tag.
  Ha en fin fredagskväll! Eval8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är bättre med taggtråd på vintern. Då blir det bara revor i tyget. Inga sår. Otur att bli skadad i ansiktet! Kram//Anna-Lena

   Radera
 4. Tänk, jag trodde att taggtråd var förbjudet i naturen numera. Att den tråd som ev. finns kvar var tvungen att fraktas bort. Måste ha uppfattat det fel, alltså. Taggtråd är en styggelse för djuren. Och människorna.
  Det finns en del att glädja sig åt, trots allt. Julrosen t.ex. Fantastiskt att den kan växa och trivas utomhus där nere. Här köper vi den i kruka, och hoppas att den inte dör när den har kommit hem.
  Såpstädat hem ... det är också så glädjande.
  Jag såg en liten del av försvunna människor. Det var så hemskt, så jag vågade inte titta mera. The crown vill jag se. Just nu är jag väl sist på bollen på Downton Abbey. Har sett några avsnitt men har inte fastnat riktigt ännu. Ska ge den några till chanser. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade Downtown Abbey. Och ska absolut titta klart på den otäcka serien. Med en klump i magen!
   Nej då. I nötkreaturens betesmarker, där får man ha taggtråd. Tyvärr.
   Älgar och rådjur hoppar över.
   Tycker att man kunde öppna upp när det inte går några djur.
   Fock julrosen för många år sedan som inomhusklimat till jul. Den överlevde, konstigt nog, hela vintern och då planterade jag ut den på försommaren. Funkade bra.
   Ha det gott! //Anna-Lena

   Radera
 5. Trevligare promenad än att gå över kalhyggen kan man kanske ha, men en kort sträcka kanske. Vi kollar på brittiska deckaren Chelsea, det tycker vi håller måttet. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ät jättebra. Gillar karaktären, polisen på cykeln. Hoppas att det finns fler avsnitt kvar av den.//Anna-Lena

   Radera
 6. Julrosor, åh! Tankarna går till vårt gamla ställe där julrosorna blommade vid kökstrappan så här års. De gör det säkert än. :)
  Det är synd att man avverkar skog på det sättet som man gör nu för tiden. Ingen mår bra av det egentligen men det handlar som alltid om att få ut snabb profit ur skogen. Nå, jag vet att granbarksborren är en av orsakerna till massavverkningen men ibland tror jag att man använder sig av det argumentet för att få avverka. Naturen mår inte bra av den där typen av avverkning. Allt går för långsamt och det ligger inte vinst i att göra som man gjorde för inte alltför länge sedan sägs det. Jag tycker inte om det kortsiktiga tänkandet vad gäller skogsmiljön. Jag går igång ;).
  Jag vill ställa mig på barrikaderna och kämpa.
  Här ser vi allt möjligt på tv-n, numera med portugisisk text till engelskan. Och ibland blir det förstås På spåret och liknande på svenska.
  Ha en finfin helg!
  Kram //Karin

  SvaraRadera
 7. Håller med dej om skogen. Nu är det på gång att makevoch hans bror ska avverka 120 år gammal skog. Synd! Borde sparas som naturreservat. Men så funkar det inte... Kram! //Anna-Lena

  SvaraRadera
 8. Ja, tyvärr skövlar man ju träd av olika anledningar. Här gör man det lite varstans och då är det inte trädens ålder eller denna konstiga granbarkborre som förstör träden som ryker utan vanliga friska träd. Sånt gör mig bara förbannad. Å just "min" innergård gör att jag rasar. Hela "ombyggnaden" kostade otroliga 16 miljoner kronor. Japp, du läste rätt. Och nej, det har inte blivit bättre utan betydligt sämre och det bara för att vissa tyckte att träden gjorde att de kunde inte sola på balkongen respektive att trädens rötter "grävde upp gångvägarna. Träden planterades 1965... Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

  Om du känner för lite extraknäck är du mera än välkommen att fortsätta städa här;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, lite för långt att åka. Annars hade jag kommit! 😊
   Skogsägarna fäller träd för att det är en del av deras försörjning. Men att ta bort vackra...gissningsvis lövträd...I sina bäst år... det är långt ifrån ok.
   Och den kostnaden, för att mest förstöra...Den låter helt tokig. Krdm//Anna-Lena

   Radera
 9. Taggtråd är en styggelse! Runt vår tomt fanns det en bit kvar med taggtråd, sonen har fortfarande ärr på pannan....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Men bönderna här har inte insett det. Eller också är det svårt att hålla boskapen i schack utan de elaka stängslen.//Anna-Lena

   Radera
 10. Jag har tittat på försvunna människor, en sådan grym serie. Tittade på SVT-play. Tittar också på nattryttarna. Hon som har skrivit boken var på God morgon, så jag fick en bild av hennes tragiska liv. Jag tittar oftast på apple-dosan, för då kan jag titta när jag vill.
  Det är svårt att känna igen sig i skogen vid avverkningarna.
  Ha en fin söndag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag är nog inte riktigt vaken idag, det är ju lördag idag!

   Radera
  2. Såg sista avsnittet igår. Lite bedövad dv två glas fredagsvin. Slutet var bra... ja, det bästa man kunde få till utifrån "förutsättningarna". Kram//Anna-Lena

   Radera
 11. Taggtråd är en styggelse! Undrar hur många djur som skadas varje år ...
  Ha en fin andra adventshelg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara så att det är det enda sättet att stänga in nötkreatur. ?
   Meeen, där Johanna bor, utanför Värnamo, finns det många kor...och inte en taggtråd. Så...taggtråd kan ersättas! Kram//Anna-Lena

   Radera
 12. Att fastna i taggtråd är inte alls behagligt så det vill man inte göra.
  Jag förstår att skogen måste avverkas och föryngras men jag hoppas att det görs med omdöme. Vid vår brukshundsklubb har grannen fällt nästan alla björkar och tänker anlägga en parkmiljö. Det passar självklart inte alls in så det var bara att med sorg i sinnet se på när vackra och friska träd föll.

  Önskar en fortsatt fin lördag nu!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogen kan inte försvara sig . Man önskar att den kunde, för just nu känns det som om allt för mycket skog huggs ner
   Läste om det i Naturskyddsföreningen tidskrift ; Där anser experter att man behöver spara mycket mer "gammelskog". Om inte annat för olika arter bevarande. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas