onsdag 21 juni 2023

Baktankar

 Hade baktankar redan igår. Inför idag alltså. Bröd går alltid åt, och är så bra att ha i "frösaboxen". Bullar. Jag brukar lägga in några påsar i frysfacket i Halmstadstugan. Det blir säkert läge för fika någon gång i midsommar..och blir det bullar över, så finns de till en annan gång.

Bakning, det är lite av samma sak som att gå ut och promenera. Man tänker bra. Hade radion på  i köket, och tankarna kom att vandra utifrån nyhetsflödet 

Undervattensfarkost borta vid Titanics vrak. Stort pådrag. Alla människoliv är väl lika mycket värda.  Miljardärers och forskares liv har samma värde som flyktingars och krigsdrabbades. Är resurserna som görs för att möjligen få upp några omdömeslösa äventyrare relevanta?

Sjukvården/akutvården är överbelastad. En anledning är att folk vänder sig till vården för att ta bort fästingar, få hjälp med lösnaglar... eller för att ögonen känns konstiga då man gråtit för mycket.  Har folk blivit helt hjälplösa? Vem har gjort dem sådana?

Och så var det ju gårdagens fotbollsmatchen! Österrike var bästa laget.  De vann. Det var de värda. Om man ska "avsätta" förbundskaptenen? Jag vet inte! Han har blivit lite väl kaxig dock, den gode Janne. Tror att man kommer längre med en viss mått ödmjukhet 

Det var mina baktankar. Bl.a.

Det var ett  tag sedan jag promenerade här hemma. Dags att ta en tur i eftermiddag! 

- Ge dej ut snart, sa C-E . Han hade en lite konstig baktanke. ( Han kan aldrig ha bak-baktankar. Han har bara bakat en gång i sitt liv. En mjuk kaka i hemkunskapen för 55 år sedan. Han glömde bakpulvret. Han kom aldrig över den nesan.. 😊)

-Om du ger dej ut, så kommer det säkert mer regn. Det var hans baktanke. 

Jag hade också en baktanke  ( Tror dock inte att det var en bak-baktanke) med promenaden. Det var att se om det fanns några orkidéer längs vägrenarna.


Rödklövern   .. eller är det skogsklöver, bildade vackra mattor.


Den allra första mjölkörten hade slagit ut. Det är vackra blommor, tycker jag. Stora och ståtliga.

Men orkidéerna, var är dom?


Någon...nej, några.. tittade på mej. Tur att de var på andra sidan elstängslet!


Femtio meter längre ner, på andra sidan vägen, fanns det ytterligare ett stort gäng kreatur.  I en hage i anslutning till min favoritrunda!



Koskräck har jag ju från barndomen, bonnunge till trots! Men den mörkbrune! Den som har någon kunskap om kreaturs anatomi, kan ju se att det är något annat än en ko.

Det hade faktiskt räckt med bara kor, för att hålla mig borta från min bästa runda! 

 


Jodå, det fanns orkidéer.  Mängder av nattvioler, fanns längs de frodiga vägrenarna på andra sidan byn.

Makens baktanke fungerade. Det började ösregna. Tog skydd under ett kombinerat "paraply" av ek och gran en stund. Men blev förstås ordentligt blöt av härligt ljummet regn!


Jungfru Marie nycklar hade också slagit ut. I mängd. De hade sällskap av den ännu mera ovanliga slåttergubben.  Och mängder av ängskovall... Dock var allt inhägnat med tredubbel taggtråd. Även om jag gillar regn, då är jag inte så galet förtjust i att bli genomblöt, att jag lägger mig raklång och ålar i blött gräs! Så det fick bli en bild på håll, på de ljuslila skönheterna.


Det är ju selfiens dag idag! Tänkte att den kunde firas, med en bild på regndränkt tant!

Räcker med liten storlek, det inser jag! 

Har ju en baktanke på att lägga ut en naturlig tantselfie. Det är ju att ni andra ska göra detsamma, så här på selfiedagen!

22 kommentarer:

  1. Är det selfiedagen idag?!!! Det visste jag inte. Det blev en bra och relativt blöt selfie av dig. Du såg inte alls så glad ut som du vill ge sken av där i regnet;-)
    Din man verkar vara en riktigt sympatisk kille. Tänkte på hans erfarenhet av bakning. Den ligger ett litet steg före mig, då jag faktiskt aldrig bakat. Inte min man heller. Alla är vi olika som tur är.
    Inget regn här, men bästisen såg på tv att det kanske blir några ynka droppar i natt. Helt okej för min del.
    Du lär heller inte ha svårt att få ihop sju blommor till en midsommarkrans på fredag;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är en butter en, vet du. Men kände mig glad!

      Radera
  2. Att det är selfiedagen i dag hade jag ingen aning om. Nu när jag vet tänker jag inte hänga på. Jag och selfies är ingen lyckad kombination men kul att se en bild på dig.
    Man tänker bra när man bakar eller när man promenerar. Det finns mycket att fundera på och reflektera över. Ibland kommer man fram till något vettigt, ibland inte.
    Det var ju en praktisk metod att skicka ut dig för att på så vis få regn. Här uteblev det utlovade regnet och även åskan verkar ha gått upp i rök. Nåja, den sistnämnda klarar jag mig utan.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åska på långt håll! Och bra varttning till växtligheten.

      Radera
  3. Visste inte heller att det var selfiedagen. Blir ingen selfie för mig. Här kom en rejäl skur i kombination med åska. Men det varade inte länge. Så klibbigt idag.
    Baka finns inte på kartan i denna hetta, även om det skulle behövas.
    Man kan ju tycka att alla människor är lika mycket värda, men ibland verkar det absolut inte så.
    Den ”kossan ” var inte att leka med… tänk att få den efter sig😱
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hu ja! Är livrädd för kreatur!
      Mer vått än klibbigt. Nu blåser det!

      Radera
  4. Tänk så mycket man kan tänka på när man bakar! Min man har nog aldrig bakat något, måste fråga honom, han måste väl ha bakat nåt på hemkunskapen? Jag bakar verkligen inte ofta heller...
    Tänk, jag är också rädd för kossor, trots att jag flera gånger följde med farfar som liten till bondgården där han jobbade som förman, minns kalvarna som sög på ens fingrar, dem var jag väl inte lika rädd för! Härligt med regn, men vi behöver mera känns det som!
    Ha det gott!
    Kram!
    PS, Snygg selfie, visste inte att det var "selfiedagen", men har en svettig selfie med idag efter den varma joggingturen, haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lika bra att visa upp eig själv dom mannär! Kram!

      Radera
  5. För sent att at en selfie nu känner jag. Det är snart läggdags, och jag vill isäng. Gläds åt ert regn... skicka hit en rotblöta till oss. Maken har säkert ett knep som funkar.
    Jag gillar kor, dvs sådana som inte har horn. Tjurar gillar jag inte. Skulle absolut avlägsna mig snabbt om jag såg en så´n som du har fotograferat. Skulle inte lita på vare sig stängsel eller staket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den såg snäll ut... eller iaf lugn. Verkar harmonisk med sin flock.
      Stängsel, det litar jag på!
      Hoppas att ni också går lite regn. Det gör gott!

      Radera
  6. Den där första bilden på kossorna är riktigt bra, den drar blicken till sig på något sätt. Min baktanke med att kommentera idag istället för igår var att på så sätt låtsa att jag missade selfiedagen. Fast kul att du passade på ett ta en på promenaden i regnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt med alla baktankar. Tack! Koflockar är rätt tacksamma att fota. Ha en bra torsdag!

      Radera
  7. Härligt med regn, det hade vi behövt.Förra veckan fick vi endast 9 mm totalt. Stefan körde ut till mitt barndomshem, han skulle märka granbarksborre-träd. Men han satt i bilen i över en timma, det ösregnade så han kunde inte gå ut. Han tröttnade och körde hem.
    Bonna-däka som jag är, så är jag som du, har koskräck. Som barn var jag ibland tvungen att hjälpa till. Vi har marken utarrenderad, bakom ladorna brukar vi få kor med kalvar. Jag tycker inte alls om då Stefan och Christian går ut i hagarna med Astrid och Melker.
    Min baktanke är att du gärna får ta en promenad här hos oss, så vi också får lite regn. Fast du behöver inte komma i morgon, för då har vi midsommarfest.
    Önskar er en Glad Midsommar! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha!
      Nä, jag ska inte förstöra er midsommarfest! 😊
      Minns hur rädd jag var då korna skulle släppas it, jag skulle stå på ett ställe och "mota"...och när det misslyckades, då fick jag skäll av pappa...
      Tycker ändå att kreaturvpå bete, är bland det vackraste som finns. Bara jag och de håller oss på var sin sida om stängsel. Kram

      Radera
  8. Tänk vad många växt-namn du kan! Jag njuter av naturens skönhet, men vet inte speciellt många växters namn! Bakar gör jag inte ofta, nästan aldrig numer. Kommer inte ens på tanken när det är så här varmt utomhus ;-)
    Så önskar jag er en härlig midsommarhelg och en finfin fortsättning på sommaren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma! Gillar att baka och föredrar hembakat matbröd.
      Blommor, tror att intresset kom igång då jag gick på lärarhögskolan, och man skulle lära sig ett antal växter. Ha en fin midsommar! //Anna-Lena

      Radera
  9. En bra rubrik på inlägget ... väckte nyfikenheten. Bra med bullar i frösaboxen och annat bröd också. Här bakas det matbröd varje vecka. Den mörke var en saftig bit men ser ändå snäll ut. Och så fick du se nattvioler.
    Jaha ja, det var selfiens dag igår, det hade jag ingen aning om. Roligt att se en bild på dig.
    Lyckliga ni som fick regn. Här kom 1 mm men jag är ändå tacksam för det lilla.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sådan bild sedan!
      Tycker ocå att tjuren ser snäll ut. Men korna med hornen, de skrämmer mej! Trevlig midsommar !

      Radera
  10. Bakade vårt matbröd många år, sex limpor varje söndag. Räknade ut att jag sparade 75.000kr på femton år… Bullar bakade jag till barnens fotbollsmatcher och liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Godare och billigare att baka. Har lite svårt hör "köpebröd".. Småbagerier har ofta gott bröd.

      Radera
  11. Hj fina du, selfiens dag, vilken otur, såg den först idag ,-) Men den kommer väl en gång om året ,-)) Bak tankar kan inte jag ha, precis som din man ,-)) Har slutat baka! Bakade förr.......
    Läskig tanke att sitta instängd i en liten u båt, även om de klev i den helt frivilligt ,-) Och dyrt! Hade jag haft så mycket pengar hade jag kunnat betala för att slippa, skänt åsido, hade gjort nåt annat bra. Kor är ju härliga, på andra sidan. Hörde någon idiot som tyckte att dom skulle ha många fler kor och att de aldrig skulle få gå ute. Sånt blir man arg på!Mjölköten var vacker.
    Jadu, det ser ut som rödklöver för mig.

    Herregud går folk till läkare för så lite, skrämmande. Läste att många söker hjälp för småsaker, men längre kom jag inte. Inte klokt!
    Slutar med att nybakat bröd är gott och doften,.....,-) härligt!
    Glad Midsomar önskar jag er!
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma fina du! Så kul att du är tillbaka i bloggvärlden! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas