onsdag 14 juni 2023

Heja molnen!

 


Nu har det gått långt!  Jag känner mig ( lite) glad över att det finns moln på himlen idag.

Moln,  som understundom, täcker den otäcka solen. 

Det har under lång tid varit sol från helt molnfri himmel. Jag tycker att det är otäckt! Man hör om eldsvådor, såväl i skog/terräng som i byggnader, flera gånger om dagen.



Tyckte även att det var lite otäckt igår, sista mormorstisdagen för säsongen,då vi var på närmsta badplatsen. Det var gröna små partiklar i massor, på vattenytan. Algblomning, gissar jag. Ingen av killarna badade mer än till midjan...och en badande tant sväljer inget vatten. Huvudet hålls högt... glasögonen är ju på.


Lite småtrött på bad redan. Även om det känns osannolikt att det skulle bli algblomning på min favoritbadplats, Gusjön. Där är fräscht vatten och ordentlig genomströmning.

Fick bli en cykeltur i dag. Nåt måste man ju hitta på. Fick med maken, och då är det förstås elcykel som gäller. Hade nog tagit  det, även om jag cyklat ensam. Hade ju tänkt mig en lite längre runda ( ca 3 mil) och då är det gott att ha lite extra drivhjälp. Elcykel funkar ju så att man måste trampa som vanligt, men att det blir lite extra skjuts i varje "tramp".

Cyklade förbi grannsamhället, Ljungsarp. Där ser de flesta gräsmattor ut så här. Tänker att det knappast kan finnas någon som kan njuta av sol och värme fullt ut, när konsekvensen blir brända marker.

Är f.ö. lite glad åt att vi inte har någon robotgräsklippare. Även om jag förbannat sakernas tillstånd flera gånger, då jag kört den tunga gräsklippningsapparaten fram och tillbaka över tomten. Nu slutade vi klippa ganska tidigt, vilket gör att största delen av trädgårdsytan fortfarande är grön...Sen är det inte vackert med ojämntvgräs... men hellre det än helt sönderbränt.


Kreaturen har det också tufft. Även om dessa inte ser ut att må dåligt. Värre är det för deras ägare. Hur ska man gå vinterfoder till djuren,  så att det räcker? Första skörden är redan inne. Den blev sämre än vanligt. Och blir det inte regn snart, så blir det dåligt med vidare skördar.

Hoppet är det sista som överger en. 
Så heja molnen!  Och må ni snart ha med er regn!

31 kommentarer:

  1. Nej, vi får ut och dansa regndans snart. Är det algblomning i sjöar? Trodde bara det var i hav.
    Inte ens regn på midsommar skulle göra mig ledsen, det är verkligen oroväckande med bränder, sinande brunnar och dåliga skördar.
    God kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jag 🙄Eval8

      Radera
    2. Önskar mig riktigt busväder till midsommar... om det nu kunde hjälpa...
      Sjöar kan också blomma. Har sett tidigare i en sjö i vår närhet.Tror faktiskt att det var 2018. Gäller nog mest sjöar med fånigt genomflöde.
      God kväll! //Anna-Lena

      Radera
  2. Inte fånigt...DÅLIGT! 😊

    SvaraRadera
  3. Ja det var skönt att det kom lite moln idag. Nu är det torrt och lite regn skulle nog vara bra både för oss och växtligheten. Fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas på mycket moln framöver!

      Radera
  4. Visst är det otroligt torrt nu och regnet det behövs, regn i massor faktiskt. Här hos oss är det också torrare än torrt.
    Synd att det var algblomning. Det brukar vi få här också en gång varje sommar så då gäller det att bada med omdöme.
    Robotgräsklippare har vi inte heller. Vore helt enkelt inte försvarbart med tanke på vår tomt.

    Önskar en god kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra på stora tomter... som många har på landet. Men kortklippt är inte bra i torkan.//Anna-Lena

      Radera
  5. Japp, här var det också molnigt för första gången på två veckor. Men är är gräsmattorna fortfarande förvånansvärt gröna, trots att de inte vattnas. Vädret är nog det enda man inte kan påverka. Och om jag jämför översvämningarna i bland annat Italien med bruna gräsmattor, så föredrar jag de sistnämnda. Men som sagt, det är bara att stå ut.

    Underbara bilder, inte den av gräsmattan, men resten:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är relativt. Jaja, bars att hoppas..//Anna-Lena

      Radera
  6. Här är gräsmattan helt nerbränd, men inte under träden, där är det fortfarande grönt. Vi tänker inte börja vattna. Jag tycker att men inte borde få vattna gräsmattorna, då det är så här torrt. Vatten nivån i sjön sjunker ju också. Tidigare år så har vi hittat stenar som vi inte visste fanns pga det låga vattenståndet.
    Vi får hoppas på lite (mycket) regn, fast inte på midsommarafton. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. När som helst....midsommarafton oxå. Bara det blir regn! //Anna-Lena

      Radera
  7. Jag förstår dig så väl. Det är verkligen skrämmande med den här värmen och det uteblivna regnet. Här hos mig så gläds jag fortfarande över de varma dagarna, vi har haft så lång period av kyla innan. Men regn vill också jag ha... markerna behöver det.
    Jag lider med bönderna, som kanske måste slakta djur för att fodret till alla inte räcker hela vintern eftersom skörden blir så dålig. Också vi andra får det svårare när spannmål och annat torkar bort. Och allt är vårt eget fel... vi fortsätter leva på samma sätt utan att tänka på framtiden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är klok. Förstår att en bra sommar behöver både regn och sol. Kom lite regn i natt! Hoppas på mer. Men nu tycks molnen dras isär igen... Ha en bra dag! Bada är aldrig fel! //Anna-Lena

      Radera
  8. Underbara molnhimmelfoton! Nu håller jag tummarna för att ni ska få härliga nattliga sommarregn...
    Förstod att någonting har utlovats till nästa vecka hos er i Sverige. Håll ut!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort regnskur i natt! Ändå något! Hoppas på mer! Kram//Anna-Lena

      Radera
  9. Den anonyme var jag, den andra Anna-Lena

    SvaraRadera
  10. Här längtas det också efter regn. I princip varje dag känner jag brandlukt och i lokalnyheterna rapporteras om skogsbränder. En morgon såg vi rök och det visade sig vara en skogsbrand i ett område vid sjön Måsnaren där vi ofta promenerar. Och lantbruket behöver vatten. Inget bevattningsförbud ännu här men vi uppmanas alla att spara.
    Ser i ditt svar ovan att ni fått en kort regnskur inatt. Då finns lite hopp ändå att regnskurar kan växa till. Här hoppas vi på början av nästa vecka då det kanske kan komma lite regn.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite mer moln idag. Så hoppas på fler skurar...//Anna-Lena

      Radera
  11. Instämmer - Heja molnen!
    Sitter här vid köksbordet och intar dagens första kaffe. Mycket molnslingor idag och det känns riktigt bra. Idag är det vår tur att vara med barnbarnet. Hoppas på lugna aktiviteter och mindre hetta.
    Drömma kan man ju. . . ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är det inte läge för att vara i solen. Men skuggplats funkar bra. Bara det att barn behöver rätt stora ytor.
      Ha en riktigt fin eftermiddag! //Anna-Lena

      Radera
  12. Ja tacksam för moln, vi tog ut mamma igår och fikade ute. Tycker solen bränner mer än den gjorde förr, 25 grader men det kändes som 35!
    Vi har också gula gräsmattor. Viss är det otäckt med brandrisken, det behövs ju bara en cigarett.
    Hoppas det inte är algblomning hos er. Risken är väl stor om det är för varmt länge! Vi har ju hundar som älskar att simma.
    Ha det fint! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog värre för djur än människor, det där med algblomning. Som jag förstår är det ofarligt, så länge man inte går i sig vattnet. Kram/_Anna-Lena

      Radera
  13. Soldyrkare är även jag, men ack vad det behövd regn nu. Visst är det härligt med elcykel, och trampa måste man ju göra, helt klart!
    Nu hoppas vi på regn!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska mulet idag... även i Halmstad//Anna-Lena

      Radera
  14. Ja, torrt är det och lite moln och regn är välkommet och väl behövligt. Ser ju på dina bilder att det är riktigt torrt i markerna.
    Om det nu algblomningen som är i gång är det ju illa. Är i Grekland på el liten ö och har haft temperaturer +´25 både dag och kväll och ingen algblomning här utan kristallklart vatten med +23 Och jag har badat.
    Här är det fortfarande grönt och fint och några skurar har kommit nattetid. Verkar vara bra planering med regn på nätterna. Ja, inga stora mängder men det hjälper till.
    Låter trevligt med en rejäl cykeltur.
    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
  15. Låter som ett perfekt ställe. Är i Halmstad ett par dagar. Ska nog locka fram regnet! Sägs att det är på ingående. Ha det gott//Anna-Lena

    SvaraRadera
  16. Bönderna här fick halva normala skörden den här första i år. Lovar inte gott. Jag ser att det hela tiden brinner mindre bränder i skog o mark och alla instanser är på tårna, helikoptrar, drönare, allt som rör sig är i luften och spanar. Man har ju sett hur illa det gått i andra länder med enorma svårsläckta bränder. Jag tycker det är hemskt för kommande generationer också att behöva anpassa sig till ständigt stigande temperaturer på vår jord.
    Nå, idag har jag inte doppat mig...ännu. Testgick till platsen jag utsett igår kväll, o det är en bra bit att gå. Men en sval dusch här på eftermiddagen gjorde också susen. Men simma med glasögon på näsan? Nej vet du vad. Även om synen blir dålig så kan jag nog kravla omkring utan glasögon i sjön...Låter så mysigt med elcykel, tyvärr är min balans numera så ynkligt dålig. Kramiz från pörtet

    SvaraRadera
  17. Badar även i bassäng med glasögon. Dyker jag under vattnet, tar jag av och gäller dem i handen. Inget bad idag i Halmstad, där jag är just nu. Faktiskt både regn ich åska. //Anna-Lena

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas