onsdag 28 juni 2023

Vädden lockar

 

Undrar vad det är som gör den tämligen intetsägande åkervädden så lockande.

Det är tydligt att den har något som lockar såväl blomflugor, fjärilar som humlor. 

Tog med kamera och gick så där hundra meter längs byvägen, alldeles utanför huset. 


Nässelfjärilarna har kommit de senaste dagarna.  Larverna kan man se då och då. Svarta små larver, krälande på brännässlan. Ser lite läbbigt ut. Det där med puppor, det är  jag jättedålig på. Undrar om de bara ligger där, under sin värdväxt och väntar på sitt imago, sin fullbordan.

Pärlemorfjärilarna har varit synliga ett tag. 

Fjärilar är så vackra. Njuter av att se dem. Otrolig förvandling, från små ägg, till glupska, lite små-äckliga larver, och sedan en tid i fullständig stillhet medan undret sker, en fjäril kommer ut ur sin puppa.


Pärlemorfjärilar tycks finnas i olika storlek, lite olika form och mer mer eller mindre intensiv färg. Tror att denna är gammal, tycks ha tappat en del av högervingen....

Ytterligare en pärlemorfjäril, men den är betydligt ljusare i färgen än de båda tidigare. Olika arter, eller är det så att det finns genetik som syns,  även i fjärilarnas syskonskaror.



Humlor, det finns det många arter utav, närmare bestämt fyrtio olika, bara i Sverige. Jag ser skillnad på storlek, och att en del är mörkare och en del ljusare. Sen kan jag inget mer.  Jag vet att det är nyttiga, att de är goda pollinerare. Är så glad att det tycks vara mycket fler insekter i år, jämfört med förra året. Insekter kan tyckas vara besvärliga och närgångna, men de allra flesta, de är våra bästa "vänner".


Luktgräsfjärilen har "ögon", precis som påfågelögat.  Ett sätt att skydda sig, att likna en fågel. Naturen är smart.


Det var mycket påfågelöga, sorgmantel och citronfjäril under vår och tidig försommar. Nu är sannolikt deras livsgärning gjord, och nya små ägg/larver är lagda och kommer att nå sitt imago under sensommaren.


Och se där, en mindre bagge har också lockats av vädden. Jag får gå ut och köra ner min näsa i en vädd också. Och undersöka om jag kan förstå varför den är så lockande.


Kan inte låta bli att fortsätta, vare sig att fota eller "lägga ut".   Upptäckte att det verkligen varit baby boom ... eller imago boom kanske passar bättre... vad det gäller pärlemorfjärilar. Var alldeles fullt av dem där solen stod på. 


Passade på att sätta ner näsan i en ledig blomma, dock ej denna.  Åkervädd doftar gott, då man kommer nära. Lite sötbeskt.

Någon som har blivit humlestucken? Jag blev det förra sommarn, då jag skulle plocka av en blomma i trädgården. Det var ett snällt försvarsvapen som humlan har. Brände en liten stund, men gick snabbt över.


Kolla där! En rapsfjäril! Kul med en "ny" art! Har inte sett den på ett bra tag. ( Innebär; inte sedan försommaren)


Och där, en silverblåvinge. Tycker nog att de små blå fjärilarna är bland de allra vackraste.


Blåvingen, den ratar vädden och försöker istället suga ut det allra sista (?) av en senkommen gökärts nektar.


Och visst kan man förstå hur pärlemorfjärilen fått sitt namn, då man ser hur den ser ut med vingarna hopslagna. 

Nä, nu får det vara nog med lärarinnefasoner. Känns nästan som om fröken undervisat mellanstadieelever om fjärilar, arter och utveckling. Ja,ja... ränderna går aldrig ur!









18 kommentarer:

  1. Oj, vad du vet mycket! Namn på fjärilar kan jag inte alls. Inte visste jag att det fanns olika sorters humlor heller. Men nu vet jag😇 tack! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man fick lära sig en hel del om blommor och insekter på den tiden jag gick på lärarhögskolan. Och att jag sedan "specialiserade" mig på kemi och biologi, gör att jag behövt lära mig lite extra. Kram

      Radera
  2. Så magiskt vackra bilder och växten måste ha något alldeles speciellt som lockar. Så snyggt fångat!

    Önskar en fin onsdagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det färgen som också påverkar. Samt doften... Tack! Detsamma

      Radera
  3. Har då aldrig sett så många olika fjärilar på en och samma gång. Det måste vara fjärilens år i år.
    Å visst är de oerhört vackra - de flesta fjärilar är nog det. Silverblåvingen är extra läcker och den har jag aldrig sett i Sverige.
    Lite roligt är att du också skriver om larver idag. Det gjorde jag nämligen också. Kan säga att fyra fjärilar inte får se dagens ljus - ever;-)

    PS. Den läckra färgen på blomman borde nog ha en stor attraktionskraft tycker jag. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert vara så att färgen lockar. Och larver, de är lite läbbiga, men ska bli till något fint. Om man undantar fluglarver då.

      Radera
  4. Känns som om jag har gått en tur med pappa. Han berättade alltid om alla växter och djur som vi råkade på i skogen. Antingen på väg till sjön eller kanske under kantarelljakterna.
    Han var som en lärare fast det inte var hans yrke.
    Läste häromdagen i någon tidning att de som växer upp nu blir sämre och sämre på att sätta namn på det de ser i naturen. Det blir i stället: en blå blomma, ett träd (med eller utan löv), en liten fågel, en stor fågel o.s.v.
    Tror att det ligger något i det påståendet. Fler lärare behövs omkring oss. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler lärare som känner till de olika arterna. De blir också färre och färre. Huvaligen!

      Radera
  5. Jag tycker att det är svårt att fotografera fjärilar... dina bilder är fantastiskt bra. Kan namnen på en del fjärilar, men tycker att jag ser dem så sällan numera. Blir glad av att du visar att de finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använde "systemkameran". Med lite större objektiv. Är nog bara för naturbilder som den används, för visst blir de bättre än foton tagna med en bra mobil.

      Radera
  6. Jag sade det förut och säger igen, tack för alla fantastiska fjärilar! När jag bodde i Fredriksberg kunde jag precis som du träffa på mängder av fjärilar längs landsvägen. Här har jag inte sett många alls, inte heller i Sundborn där jag bodde förut.Därav min glädje att få en påminnelse om hur vackra de är! Ha det gott i sommarlandet/kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ovanligt många och av olika arter just nu. Förra året var det så få fjärilar. Kändes absolut inte bra. Därför extra roligt att de är många i år.

      Radera
  7. Tack fröken för undervisningen av flora och fauna. Hälsar en novis på dessa områden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna sprida lite kunskap...

      Radera
  8. Oj, nu blev jag imponerad! Så många fjärilar och så många av dom du fångat på bild! Dessutom riktigt fina bilder där man ser deras skönhet. Härligt att se så mycket fjärilar trots den torra sommar vi har. Luktgräsfjäril kände jag inte till, där fick jag lära mig något nytt.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så glad att se så många, att kamerakameran för ovanlighetens skull fick jobba lite!

      Radera
  9. Tack för lektionen! Så många fina fjärilar du kan namnet på! Nu vet jag att det var en pärlemofjäril jag såg igår, kul! Visst är fjärilar fina, inte minst den blå!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min favorit, den lilla blåvingen.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas