fredag 13 oktober 2023

Still going strong

 Jag kan allt känna mig sådan då och då, och vara ytterligt tacksamt över att kunna ha känslan. Än hänger tanten med, även om vissa kroppsliga förmågor försvunnit med åren.

Hade flera hallelujamoments igår på jobbardagen. Fyrorna spelade "Lille katt" efter noter. Helt underbart att höra en trio med gitarr, synt och panflöjt spela den enkla melodin tillsammans.  5-6or har gjort egna låtar. Utifrån vissa ramar. Det låter lite konstigt, men barnen tycker att det är BRA. Fick höra flera olika framföranden på xylofon och synt. Men att lyssna på trion med synt, gitarr och xylofon som spelade helt samstämmigt, det var nästan rysansvärt. Liksom att uppleva engagemanget hos alla elever. Man vill verkligen kunna framföra någon del av sin egen låt, men för vissa är det supersvårt att spela och läsa av noter. 


Efter gårdagens halvdagsarbete, så väntade en resa till Göteborg. Det är ingen större grej för oss att åka till Sveriges andra stad. Elva mil, fina vägar, det tar en timme och en kvart att köra till Liseberg, som ligger åt "vårt" håll.  fem-tio minuter längre tid att komma till den mest centrala delen av stan.

Igår var det Liseberg som var huvudmålet.

Kvällsmålet.. eller "middag" kanske man säger, det tog vi på en kinarestaurang på Södra vägen... 500 m från nöjesparken. Vi har ingen kinarestaurang i närheten här hemma. Det finns i Borås, men där är man sällan. Både Tranemo och Ulricehamn har thai-restauranger, och det är också gott... men det är något visst med kinamat. Kanske för att den, tillsammans med pizza, var den första "utländska" mat som tjejen som är uppfödd på lantlig husmanskost, träffade på. 

Jag var jättehungrig, så jag tyckte att maten var supergod, med smaker som var still going strong. Både vad det gäller de välbekanta smakerna, som att det var lite sting i en av de tre små rätterna som jag valde.


Liseberg var Halloweensmyckat. Nöjesparken var dock inte öppen på torsdagskvällen. Det är fredag till söndag som gäller just nu. Under "Halloweenveckan, då det också är skollov, är det öppet dagligen. Men vi väntar att åka dit med barnbarnskillarna tills det blir julprytt i parken och tomtelandet håller öppet,


Det var otroliga mängder pumpor som fanns vid parkens entré.  Man måste väl nästan ha egna odlare för allt som behövs. Pumpor tar ju PLATS att odla.


Vi skulle till Lisebergsteatern, vilken ligger i anslutning till parkentrén. Den här mannen, som verkligen kan sägas vara still going strong, har en monolog-förställning  ( kan det heta så?), tillsammans med  sex musiker. "Kontrabasen" hette stycket och tog upp kontrabasistens tankar... och framförallt hans kärlek till sopranen Sara. Hon som inte visste vem han var, för vem uppmärksammar något sådant som en kontrabasist, där i orkesterdiket. Duktiga musiker, varav Tomas von Brömssen också hör dit. Igår tog han inte en enda ton på klarinetten, dock. Han hade lärt sig behärska den stora kontrabasen, så att han kunde spela ihop med de övriga. Strongt!

Det fanns mycket som lockade till försiktiga skratt, i den annars ganska sorgliga handlingen. Lite Tomas von Brömssens signum, att kunna göra tragiska gestalter med ett stort mått av humor. Utan att det på något sätt blir plumpt. I sjuttiofem minuter, trollband den åttioårigen Tomas den stora publiken. En publik i ganska blandade åldrar. Det är inte bara pensionärer som uppskattar von Brömssens storhet.

 En riktigt bra föreställning!


Dagen idag började hos frissan. Hade klipptid sedan förra besöket där. Hade ju tänkt mig att bli naturligt grå, med ålderns rätt... men jag tröttnade på allt det gråbeiga och kollade hon hade tid att göra slingor. Det hade hon. Så tanten lämnade frissan, efter dryga två timmar, som en ny människa... eller nja, ialla fall med en gladare hårfärg. Nej... nej... ingen risk för rött eller någon annan tokig färg... jag skulle aldrig lägga i någon annan färg än brun i min hårman.

Stannade till i Nittorp, bara för att ta en bild på hösten vid Jälmån. Så vackert!


Väl hemkomen satte jag fart på maken. "Nu tar vi in trädgårdsmöblerna innan regnet kommer!" Våra trådgårdsmöbler är verkligen still going strong. De har stått på altanen från april till oktober sedan 1981.  Bra kvalitét. Och så jättesköna att sitta i, med en tjock och go dyna i. ( De är bytta, ett par gånger... förstås)

Tog en promenad, bynära, innan regnet kom. Hann precis hem, när det började regna.


Har kommit femton mm på några timmar.  Mer lär det bli. 

Perenn-fröerna som jag beställde i förrgår kom i postlådan idag. I morgon ska jag så fröerna! Så kul att kunna känna lite vårkänsla, trots att mörkret smyger sig på ,mer och mer för var dag.



18 kommentarer:

  1. Tomas von Brömssen känner till och med jag till. Förknippade honom dock bara med film inte med musik. Och en lång föreställning som åttioåring, det är bra jobbat.
    Skrattade gott åt ert val av restaurang i Göteborg. Det var precis samma hos oss när vi var på semestern. Efter några dagar med lokala rätter längtade vi efter kinamat, snart följt av indiska rätter. Här hemma åt vi ytterst sällan kinesmat, då den enda kinesen i närheten inte föll oss i smaken. Tur då att indiern gjorde och fortfarande gör det;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinamat, det är gott! Föredrar det före thai. En del indiskt är gott!

      Radera
  2. Va trevligt med en tur till Göteborg, och kul att föreställningen med Tomas var bra, han är ju en duktig skådespelare. Kinamat är inte min favorit vad gäller restauranger, men det va rlänge sedan jag va rpå en kinakrog, det kanske har andra rätter idag? Fina höstbilder!
    Ha en fin start på helgen!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinamat är tillbaka till den första tiden mat gick på restaurang. Känns dessutom rätt nyttigt!

      Radera
  3. Vad kul med en sväng till Göteborg. Tomas von Brömssen är bra, tycker jag.
    Jaså, du kunde inte stå ut med din naturliga hårfärg 🤓 känns det bättre nu då?
    Fortsatt fin fredagskväll! Eval8

    SvaraRadera
  4. Jag är så glad för att jag de inte har börjat med julskyltning än på Liseberg. Det skulle inte ha förvånat mig, nämligen. Jag var in på Clas Ohlson här i sta´n i veckan och där plockades julpyntet upp för fullt. Jag hittade inte det jag skulle ha, och gick således snabbt förbi och ut igen.
    En nöjespark är nog mera tvungen att hålla sig till olika teman... och då kan ju inte julen komma före
    halloween.
    Att äta pizza på restaurang, det var också en stor händelse för mig. Glömmer det aldrig.
    Grått är vackert. Här har inte färgats på många,många år. Men hög tid att klippa mig, det är det.
    Men du! Vad är det för speciell byggnad där, på den näst sista bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var stort att äta på restaurang, då man var ungdom. Som barn gjorde jag det nog aldrig.
      Huset är en transformatorbyggnad. Tror att den var I bruk fram till 70-talet.

      Radera
  5. Still going strong... Ja ni har väl verkligen förmågan att röra er i naturen. Och att du är på skolan!
    Julprylar... Jag var på Dollarstore i Borås, där var det säkert 10 meter med julsaker som omfamna en och sedan på 5 meter med Halloweenprylar.
    Kinamat...Jag gillar Kinamat, vi har provat Thairestaurangen här på orten men smaken eller minnet av maten var inte riktigt som man fick Kinamaten man fick på Cecil i Borås eller på restaurangen på Allégatan (glömt namnet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thai och kinamat är rätt olika, tycker jag. Thaimat kan vara ok, men kinamat är favoriten.
      Var på Rusta för ett par veckor sedan. En stor avdelning julgrejer. Så tråkigt.
      "Jul på Liseberg" startar inte förrän i andra halvan av november. Har varit där med Johannna och killarna veckan före jul, två år i rad. I år är det tänkt att Konrad ska ta ledigt från skolan en tisdag, för det är mysigt att gå där en eftermiddag i juletid.

      Radera
  6. Vilken ynnest att få uppleva så mycket positivt via musiken.
    Fina bilder på Tomas och basen. Tumme upp!
    Trevlig helg Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han är en väldigt duktig och mångsidig underhållare, Tomas von Brömssen. Tänker att det är väl en som ingen kan tycka illa om. Detsamma!

      Radera
  7. Vilken härlig tur till Göteborg. Ni har ju inte alls långt dig så jag förstår att det blir ett och annat besök.
    Grattis till nya färgen. Jag tänkte satsa på en klipptid den kommande veckan men färgen får nog vara. Har så känslig hud...

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nygammal färg Har nog haft en sådan i tio år. Eller mer. Har aldrig heltonat/färgat håret. Bara slingor. Blir lite med "liv" i håret av det.
      Göteborg är snabbt nått, utom de gånger det varit snöoväder på vägen. Då är 11 mil lååångt. Ha det fint!

      Radera
  8. Aha, du arbetar litet fortfarande. Svårt att slita dig eller är det mer att du känner att du bör "ställa upp"?

    Utflykter, ja, det är spännande. Alltid upptäcker man något som fascinerar. För mig har det inte blivit några som helst utflykter i år, pga synen. Jag vill inte räkna på vad bilen kostar/mil. Ögonoperationen är på gång, "annat" har stoppat upp den i höst. Jag hoppas dock att det snart är min tur. Nästa år får bilen kanske rulla desto mer och göra sig förtjänt av att ha fått vila.... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet att jag behövs... finns inga musiklärare bland de andra som jobbar på skolan. Tycker dessutom att det är ROLIGT att jobba några timmar i veckan. Och lite extra "fickpengar" genererar det också.
      Minns när jag åkte med dej till Östergötland. Det gick undan. Hoppas att du snart får din operation och kan ge dig ut och köra när det blir utflyktsväder igen.
      HA det bra!

      Radera
  9. Nu har jag halkat efter här hos dig, du har bloggat flitigt. Och det är kul, för du gör så mycket och far omkring och har dig så jag blir nästan nöjd med alla upplevelser bara genom att läsa din blogg. Tyvärr är jag inte lika rask som du. Om jag är ute i svängen en dag är jag utmattad nästa. Alltså mentalt. Det surrar i huvudet o jag måste vara hemma och komma ikapp mig själv. Skulle inte kunna njuta som du gör. Nu vet jag att det är bara 11 mil från dig till Gborg, jag tycker du far som en skottspole runt halva landet! Kramen

    SvaraRadera
  10. Vad trevligt med en tur till Göteborg och avståndet är ju väldigt lagom- Liseberg är ju alltid speciellt och inte minst att här se Tomas von Brömsen. Han är ju skicklig både som musiker och skådis. Har sett en del av hans föreställningar i Stockholm.
    Just att göra saker som en är intresserad av tror jag är väldigt värdefullt och att göra dem när det känns bra. Tids nog kommer en annan tid.
    Skönt att få ordning på håret och lite extra färg kan ju verkligen pigga upp.
    Önskar dig en bra vecka.
    Kram
    PS Har nu idag upplevt att det är knepigt att gå genom kommentarer på bloggare med "blogspot". Det kommer upp "försök igen senare". Är det något speciellt som ändrats?

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas