söndag 15 oktober 2023

Låga förväntningar, bra i bland

 När man ska se en fars, som går under epitet buskis, ja, då har jag inga höga förväntningar. Tvärtom! Och då kan man ju undra varför jag /vi överhuvudtaget går på en föreställning, som vi tänker kan uppfattas riktigt dålig.


Svaret är: Micke.
Mikael Riesebeck, född Albertsson. Uppvuxen i byn, med en mamma som var en av mina bästa vänner, ( Tyvärr borta sedan tre år tillbaka) Mamma och mormor var de viktigaste personerna för Micke. När han blev arton tog han mormors efternamn. Mormor Erna, hennes man och Mickes mamma flydde från Östtyskland, med en liten båt över Östersjön, 1953. Då var mamma Karla fyra år.  Så småningom hamnade familjen i våra trakter, Karla mötte Ingemar, som var uppvuxen i vår by och gifte sig och så föddes sonen Mikael 1976.  
Karla hade sin häst med sig, och på morgnarnas ridturer träffade hon den "evige" ungkarlen Bengt. Kärlek uppstod, ett äktenskap upplöstes och ett nytt  inleddes. Micke flyttade med mamma till bonuspappan och trivdes bra med där. Tyvärr gick Bengt bort bara drygt 50 år gammal. Karla överlevde honom med tjugo år. 
Jag sa alltid till Karla att vi borde skriva en bok om hennes liv, men så kom sjukdomen emellan....


Micke var nog  ingen större stjärna i skolan. Men han hade en stor talang. Sin förmåga att teckna och måla. Dessutom var han en riktigt bra trummis.  När han skulle börja gymnasiet flyttade han till Göteborg, till bonuspappans bror, för att gå på en skola med konstinriktning. Han fortsatte sedan på folkhögskola, bodde i kollektiv  och blev där upptäckt för en helt annan talang, sin skådespelartalang. Som han "ärvt" efter sin farfar, påstås det. Jag minns bara hans farfar svagt, men det var visst en riktigt rolig man.
Micke kom med i en tv-serie som hette Glappet. Därefter blev han huvudperson i ett barnprogram som hette Kosmos. Där spelade han en kille, hitkommen från rymden, i gröna kläder och med en kastrull på huvudet.
Ganska snart fick han mindre roller hos buskis-duon, Stefan och Krister, på deras scen på Vallarna i Falkenberg. Gissar att han varit med där i över tjugo år och gjort massor av olika gubbar och grabbar. Han har även gjort en hel del tv, flera adventskalendrar,  samt "Familjen Adams" på Lorensbergsteatern  Dessutom står han bakom en hel del kulisser och framförallt specialeffekter i olika tv-sammanhang. Spela och sjunga kan han också... och rida... hans mamma födde upp hästar, bl.a. vår dotters första häst. Ja, det är en riktigt mångsidig kille som kommer  från vår lilla by. Hans kroppsspråk är nästan oefterhärmligt, det är väl bara Ola Forssmed som kan utföra liknade akrobatiska övningar....

Annika Andersson har varit motspelare/medspelare i de flesta av produktionerna som spelats på Vallarna. Annika är en superb komiker 


Jeanette Capocci, är en annan av skådespelarna, som ofta figurerat på Vallarna. Sedan många år tillbaka är hon Mickes sambo och mamma till deras dotter Gry.

I farsen som vi såg igår, så spelar Nettan Affes ( Mickes) mormor. Micke har varit med och skrivit manus, och jag kan se väldigt mycket av Mickes kärlek till sin mormor, i den allt annat än vackra rollgestalten. Mamma och mormor var inte alltid de bästa vänner, och så är det också i farsen. Det var många tankar som flög genom huvudet under den två timmar långa föreställningen av "Skrot, hopp och kärlek".


Hur var föreställningen då?
Jag tycker att den var bra. Micke var superbra, Annika likaså. Jojje Jönssons roll var kanske inte den lättaste, men han gjorde utmärkt. Busen "Slaktar-Lasse",  Bertram Heribertson, hade många roliga  och tänkvärda repliker. Och de tre , för mej okända skådespelarna som bildade familjen Svensson, var helt ok. Det var bara Nettans roll som jag inte gillade. Och då menar jag rollen. För det var en riktig "buskisroll" med en riktigt "äcklig" mansfixerad mormor. ( Och det var inte mormor Erna....) Vad jag ogillade allra mest, det var att Jeanette gjorde en roll som liknar den som Siv Carlsson, ( Augustina) brukade göra. Och de rollerna avskydde jag verkligen. Men ingen skugga ska falla över Nettans jobb, hon gjorde sitt "skitjobb" på bästa sätt, och många gapskrattade åt hennes sätt att agera och åt hennes halvsnuskiiga/helsnuskiga repliker. 


I stort var det en jätterolig föreställning, med många leenden och en del skratt från min sida. Oftast på "fel" ställe. Typiskt mej....

Sen är det alltid kul att träffa bekanta i publiken. Träffade flera stycken i paus och efter föreställningen, 
- Vad tyckte du? undrade jag. - Ja, egentligen gillar jag inte buskis.... blev svaret från två..  Jag kan sälla mig till den skaran. Och ändå var vi  där!

Kulturdamen från Brämhult, Eva, vår gamla skolläkare, var också på plats. Hon som hörde till dem som man uppmärksammade i samband med finkultur, förr i tiden. I år, liksom förra året, då Micke och gänget framträdde på Åhaga,  satt hon på första bänk.
- Jag hör lite dåligt, men jag får läsa textningen, när d en kommer på TV. sa hon, då jag pratade med henne en stund. Men jag hänger bra med vad som händer!

Blev både glad och lite skamsen. Här sitter en av Borås främsta kulturdamer och njuter för fullt. Då ska jag ju inte behöva skämmas för att jag skrattade åt det mesta.

'





19 kommentarer:

  1. Fint att få lite bakgrundsinfo om några av skådespelarna. Micke "träffade" jag på på en buss från Tranemo för många år sedan. Såg även en annan av föreställningarna på Lisebergsteatern, då vill jag minnas att Jeanette C var med.
    Jag såg ofta de tidigare buskisarna, nu känns det lite som tiden sprungit iväg. Men är jag i rätt sinnesstämning så kan jag nog gillade det även numera. Hörde från en som var där igår, han tyckte att Åhagas publikplatser inte är bra, man såg scenen dåligt ett antal stolsrader längre bak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nettan har ofta varit med i Stefan o Christers farserå. Vet att det blev lite uppehåll under några år, det gillades inte att hon hade egna åsikter. Enligt relativt säker källa...

      Radera
  2. Buskisar är då inte alls min grej, men det var inte barbershop heller tills bästisen bjöd in mig på ett genrep för Rönninge Show Chorus.
    Men det är ju alltid så - om man känner en eller fler av de medverkande skådisarna/musikerna är det en helt annan sak. Då har man liksom en "anledning" att kolla en föreställning.
    På första bilden liknar Micke en väldigt ung Magnus Härenstam tror jag han heter..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ju så...man vill följa de gamla vännernas uppträdanden.

      Radera
  3. Gillar inte heller buskis, inte Augustina alls. Annika Andersson är jämte Eva Rydberg Sveriges roligaste kvinna.
    Hon, Jeanette, sägs ha bott här, jag vet inte om det stämmer.
    Klart ni skulle gå när ni är så väl bekanta med aktörerna!
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer att Nettan bott i Markaryd. Pappan avled för ganska många år sedan. Tror att mamman flyttade till Sölvesborg

      Radera
  4. Vilken fin och sann historia du berättar om framför allt Micke. Det ger lite extra till inlägget. Micke har ju en massa bra förmågor. Tecknar och målar, spelar instrument, skådespeleri, sångare, dekoratör. En riktig allsidig man.
    Förstår att du gillade föreställningen. trots att det var buskis.
    Kul att det finns fler än jag som skrattar på 2fel" ställe.

    SvaraRadera
  5. Den anonyme var jag, din namne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrattar oftast ensam! Men huvudsaken är ju att bli lite road. Anna-Lena

      Radera
  6. Buskis är inte min grej alls, men jag förstår att det är en helt annan sak när man är bekant med skådespelarna! Tycker han liknar Lasse Brandeby när han gör Kurt Olsson där på scenen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte fel jämförelse. Brandeby var en härlig entertainer!

      Radera
  7. Jag brukar se de föreställningarna som ges på TV och mina favoriter är Micke och Jojje och även Annika. De andra figurerna är alldeles för mycket buskis för min smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ju lite stolt över Micke, vår bys största stolthet. Vi har i och för sej en annan kille i byn som är "riktig" och utbildad skådespelare. Har varit med i några TV-sammanhang. Småroller. Han är anstlld på Östgötateatern. Så vi har flera kreativa här i byn. Finns en humorgrupp som heter JLC. JAg begriper inte humorn, men de lär vara Sveriges mest inflytelserika personer, i mening att de har många följare i sociala medier. L-et i gruppen, kommer från grannbyn Nittorp, Han farmor kommer från vår lilla by. Så här må kreativiteten flöda.... Kram

      Radera
  8. Buskis tittar jag inte ofta på men när jag någon gång gör det å nog kan jag skratta alltid. Väldigt roligt att läsa bakgrunden också. När jag såg bilden så slogs jag av hur lik Kurt Olsson (Lars Brandeby) han är.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig tänkt på det... men kan absolut stämma. Fast Micke har större och spetsigare näsa. Vilket han tydligen blev retad för som barn. MEN hade svar på tal, så det blev inte så mycket med det retandet.
      Kram

      Radera
  9. Så kul att läsa om Micke! Han har mao kunnat livnära sig på skådespeleri o teater hela livet. Buskis förstår inte jag överhuvudtaget så två timmars föreställning skulle vara en pärs. Tänk om jag inte skulle skratta alls? Då skulle jag ju få skämmas. Finns buskis motsvarighet i andra länder?Komiker finns ju överallt men just fenomenet buskis? I England finns väl det mesta, fast jag tycker deras humor är roligare...
    Förstod inte åt vilket håll ni fick resa för denna föreställning? Tror jag snart ber att du lägger in en karta med prickar där ni varit på era utflykter!

    SvaraRadera
  10. Har ingen aning om buskis är typiskt svenskt. Men visst finns det en del "underbältet" och "Bajs och kiss" humor i England också. Jag tror att du skrattat jättemycket. Det fanns många underfundigheter i replikerna, som inte hade det minsta med buskis att göra.
    Vi var bara i Borås. Fem mil. 40 minuter med bil.
    Har avverkat Stockholm, Göteborg och Borås under oktober. På söndag är det Borås på gång i gen. Sven-Ingvars. Kultband för mej/ oss. Sen ska vi nog inte ut på några förströelser, ja, om man undantar PRO-mötet på onsdag ( country-musik underhållning) denna månad. Men vi ska förstås till Värnamo ett antal gånger, till Kontrad och Karl--Petter. Och sista helgen i oktober ska vi åka ner till MAlmö, med övernnattning, och ta med oss Ava hem hit för några dagar. Det gäller att hålla i så länge man orkar. Kram

    SvaraRadera
  11. Det är väl trevligt nöje och underhållning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var kul. Men jag har sett smärtsamt dålig buskis tidigare. Sen har vi säkert olika smärttröskel....

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas