onsdag 4 oktober 2023

Vardag

 För vardag är det väl, när man inte gör något speciellt. 

Ni är ju en hel del som bloggar dagligen, och just berättar om er vardag. Det är lite konstigt, men till en sådan blogg återvänder man gärna. Det är ett igenkännande, det är ett lugn, det är en lunk som visar att en "vardag" innehåller mycket stillsam glädje... och en smula stillsam sorglighet.

Tänkte att det får bli lite vardagsblogg här också.

Tisdag; Det är ju mormor-morfarsveckodagen. Iaf detta läsår. I augusti -24 börjar även Karl-Petter förskoleklass, och då blir vardagen lite annorlunda för honom... och för oss. Vi brukar komma till Ulås vid niotiden på tisdagar. Ibland har mamman redan påbörjat sin arbetsdag hemifrån, och då får KP "titta" medan han väntar.  Killarna har inte så mycket skärmtid i övrigt, så att det är helt ok....

Igår skulle vi inte vara i Värnamo förrän vid elvatiden. K-P skulle vara på "dagis" under några timmar, eftersom de "stora" barnen skulle få besök av brandkåren. Det är klart att han ville vara med på det. Och oj, vad han lärt sig mycket. Att det regnade, då alla femåringarna fick spruta vatten på eld, det gjorde ingenting... det roliga var att spruta.

När han kom hem, så gick han direkt och hämtade sina brandmanskläder och sin stora brandbil.  Den nya kunskapen måste ju praktiseras på stört. Så mormor blev räddad från ett brinnande rum, K-P låtsades ta på sig gasmask, han hämtade mig i det rökfyllda rummet och så fick vi båda krypa ut i säkerhet. Learning by doing!

Klockan tretton ska Konrad hämtas på skolan. Det gör jag så gärna. Sen blev det speleftermiddag. En bra sysselsättning, då regnet öste ner där ute.  "Ticket to ride" finns i många versioner. Man har en barnvariant av spelet i huset. Det har vi spelat en hel del. Där går det att vinna, för reglerna är enkla. Men nu hade man lånat en vuxenvariant av "Ticket to ride, Europa" på biblioteket. ( Toppen att man kan låna spel på bibblan!) Det är lite mer att hålla reda på, och jag har inte en chans mot killen som fyller sju i januari. 

Man får vara stolt över sina barnbarn! Och det är jag... tycker att de är så supersmarta och socialt intelligenta, alla tre! ( Faast... jo de kan både tjura och tetas..... också... men d et är ju en annan sak...)



Ridlekis hör tisdagar till numera. Antagligen även till våren, enligt mamman. Kul att åka med de flesta gångerna, och se hur killarna utvecklas. Igår travade även K-P  utan att någon gick bredvid. Snälla ponnies, förstås. 

Hemma på gården, då man ska praktisera sina kunskaper på russen Bolt, då behöver man fortfarande någon som håller sig i närheten av häst och ryttare.

Tisdagar, det är heldagar. Numera  är det mörkt, då vi åker hemåt vid sju -halv åtta. Det känns lite trist, att det så ska vara, ett helt halvår framöver.

Onsdagen började med lite PRO-jobb. Dagordning inför mötet på måndag, lite utskrifter av olika evenemang... och så kolla bloggarna. Måste passa på att kommentera alla med Blogger-blogg, då jag sitter vid datorn.  

Efter "elvafika"... något som maken MÅSTE ha varje dag, vardag som helgdags-förmiddag, så beslöt vi oss för en tur till Tranemo. Gå runt sjön-vägen var avstängd för avverkning, så det fick bli en av Hagatorpets  vandringsleder. Blev den korta idag, dryga 3 km.

"Rysshagenleden" heter rundan. Beroende på att den passerar torpet Rysshagen. 

Har inte en aning om det bott ryssar här någon gång. Kanske ryss betyder något helt annat....

Vi planerade att äta lunch på restaurangen som ligger i anslutning till biblioteket, och som efter att ha varit stängt över sommaren, nu har öppnat i ny regi. Det är ett ungt par som tagit över och driver restaurangen. Killen är son till våra vänner, boende i en av "våra" byar.  Jag kommer så väl ihåg när jag upptäckte att mamman var gravid. En oplanerad sladdis, vid närmare fyrtio års ålder.  Oj, vad jag också blev "babysugen"... men det blev aldrig någon sladdis .  När jag ser Simon jobba i restaurangköket, så kommer jag alltid att tänka på "chocken" över mammans mage...


Fisk ( tror kolja) med rödbetor, kapris, dill, potatis och smörsås serverades. Samt ett antal goda sallader, bröd och kaffe och kaka. Mycket gott och vällagat. Förra onsdagen åt vi strömming på restaurangen. Så gott. Kan lätt bli en vana att äta lunch på "Sångbergs" en gång i veckan.  Tycker att det är ett helt ok pris, 125 kr. 

Passade på att handla på ICA, samt att besöka biblioteket. Ett besök på ICA, det är kostsamt.... hu, vad en del saker... och framförallt fisk, har blivit dyrt.



Maken ville ut till skogen och kolla hur det var med avverkningen där.  Jag åkte med, tyckte att det kunde vara gott med ytterligare lite promenad. Efter avverkningen är den gamla torpruinen Lövo synlig från skogsvägen igen, Det finns en hel del torp ute i våra skogar. Tänker på hur deras vardag såg ut, för ett hundrafemtio år sedan. Just Lövö har en speciell berättelse:

 Den yngste sonen skulle begravas endast 2 1/2 månad gammal 2/1 1883. Grannarna hade bjudits på begravningskaffe före begravningen. Vinter, kallt och yrsnö och grannarna från Hällhult fick bära kistan över mossarna till Ulfanäs där hästskjuts väntade. De kvarvarande tre barnen var ensamma hemma. Barnen ville provsmaka kaffe varvid flickan hällde kokhett kaffe direkt i halsen på sin lillebror. Så när föräldrarna kom hem var även den pojken död. 
( Hämtat från  Mosseboboken)

Kan förstås inte låta bli att tänka på just denna berättelse, när jag kommer till torpruinen, en ruin, som visar hur litet huset var. Jordkällaren finns ännu kvar i ganska gott skick. Tror att vardagen för 150 år sedan, till stor del bestod av att skaffa fram mat och bränsle för den långa vintern. 



Det har gått många lass med tallvirke, från den stora avverkningen. Granvirket ska transporteras till ett sågverk längre bort, så det lär ta tid innan det är hämtat. Skotaren hördes på avstånd. Än är inte allt virke utkört till avhämtningsplatsen.

Det är tänkt att det ska bli generationsskifte i ägandet av skog. Två bröder ska överlämna sin ärvda skog till sina barn. Innan dess ska det delas upp i två likvärdiga delar. Man beslöt sig att avverka det som var moget innan man  ägarbytet. Underlättar för dem som ska ta över. Annars kan jag tycka att det är lite "tragiskt" att såga ner de stora träden, de som  antagligen redan fanns, då den tragiska olyckan i Lövö hände.

Jag ger upp! Jag kan inte skriva om min vardag, utan att blanda in en massa minnen, känslor och andra utvikningar. Tur att jag inte bloggar VAR DAG!  




25 kommentarer:

  1. Klart du ska vara stolt över dina barnbarn. Det vore väl förunderligt om inte de också hade dåliga stunder. Så är de ju och vi också för den delen!
    Usch, så hemsk berättelse ur bibeln. Det har nog hänt en hel del sådana tragiska händelser.
    Vilken bra brandövning ni gjorde, tur att han räddade dig!
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suck 😮‍💨 det var ju jag igen. Eval8

      Radera
    2. Inte illa att du kan kommentera. Blogger är "tjurig". Och jag tolkar anonym som dej! Nej,d et var inte Biblen. det var en sockenbok, Mosseboboken. Torpet hörde ( eller kanske fortfarande hör) till Mossebo socken. Grannsocken till vår, Nittorps socken God torsdag!

      Radera
    3. Ah, jag läste moseboken 😂😂😂

      Radera
  2. Hahaha! Skrattar åt sista meningen :-)))))
    Alla är vi ju olika. Vi gillar olika saker och beter oss olika. Vissa skriver en dagboksblogg, andra en veckovariant. Vissa skriver korta inlägg, andra långa. Det är ju det roliga med Blogglandia - här finns det mesta och man kan välja och vraka bland inläggen och vad man tycker är roligt eller inte. Ganska roligt är dock att man "har sitt gäng" som man gärna kommenterar hos - the "hard core" eller hur man vill kalla det gänget;-)

    PS. 125 kronor - det var verkligen prisvärd. Hoppas det går bra för stället under ny regi. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor av folk igår. Vi var där en stund före kl tretton. Då var det mycket folk från olika arbetsplatser i Tranemo. Efter ett, då kom pensionärerna, ifrån flera samhällen i kommunen. Kul attd et går bra!

      Radera

  3. Usch, vilken förskräckligt sorglig berättelse du delger oss.
    (För min del får du gärna blogga var dag).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt sorglig. Blir berörd varje gång jag kommer till torpruinen. den är belägen dryga två km från närmsta bebyggelse, alltså den som finns i våra dagar. Förr fanns det torp lite varstans, det vittnar alla ruiner om. Tack... och detsamma. Gillar ju att läsa bloggar som berättar vad man gjort och berättar om den bygd man bor i. ( Är inte något alls för teman... men det är ju det andra som är, och det är bra att d et finns alla möjligheter )

      Radera
  4. Visst är det trevligt med vardagar för det är ju där vi spenderar den mesta tiden. Att sedan göra det en tycker om är ju nog så viktigt. Eller att inte göra något speciellt om en hellre vill det.
    Trevligt med barnbarnstisdagarna och så även om det blir långa dagar. Och extra roligt att både ni och pojkarna trivs med upplägget.
    Ja, att skriva är ju ett sätt att tänka men för egen del har jag helt tappat lusten . Den försvann i april och har inte återkommit. Dagarna fylls mestadels av trevligheter men jag har liksom ingen lust att längre, inte nu, i alla fall, publicera det jag gör. Däremot tittar jag fortfarande ganska ofta in till ett 15- tal bloggvänner. Och lika mycket som bloggandet gav mig under drygt 16 år lika mycket försvann i ett nafs.
    Gläds åt att följa med dig i bloggen och uppskattar den .
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kände lite så under några veckor. Men det gick över. Tycker ju om att skriva. Kram

      Radera
  5. Så trevligt pojkarna har det, toppen att äta god lunch ute!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pojkarna har en fin uppväxt där på landet. Sångbergs färs rekommenderas. Kan rekommendera en tripp till vår fina kommun. Glashuset i Limmared är en intressant plats. men maten där är så bra... tycker jag.

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Du får mig att längta tillbaka till småbarnsåren med barnbarnen. Det är fortfarande trevlig med dem men inga "barndagar" längre. Nu är de 17, 19 ocfh 21 år gamla och samvaron är annorlunda.
    Trevligt att läsa din blogg om din vardag och helgdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla. Vi fick barnbarn sent... och kan njuta av dem under "unga" pensionsår.

      Radera
  8. Tycker om dina blogginlägg! Så fint när du skriver att du är stolt över barnbarnen ... så klart du ska vara det. Maten såg verkligen god ut och då hoppas vi att det går bra med att driva restaurangen. Men usch en sådan tragisk berättelse.
    Fortsätt du att skriva om både vardag, minnen och utvikelser :)

    Kram

    SvaraRadera
  9. Livet, i alla fall vårt, består till en stor del av vardagens rutiner så därför blir det en del om dem i bloggen.

    Barnbarnsdagar är viktiga och fyller en funktion. Win win för tre generationer tänker jag. Klart att man ska vara stolt över sina barnbarn och det är vi över våra också. Två smarta, allmänbildade och verbala flickor trots att de är så unga. Vi är inne på vårt fjärde år att hämta och det är en rutin som uppskattas.

    Maten såg väldigt god ut och priset var väl helt okej. Lite lyxig känsla dessutom att äta ute.

    Vilken ledsam historia om torpet. Den fick mig att tänka på Utvandrarna där en av flickorna äter ihjäl sig av gröten. Det var väldigt tufft för många fattiga barnfamiljer förr och livet var inte lätt.

    Önskar en fortsatt fin torsdag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut win-win! Och stolta ska vi vara över våra fina barnbarn. Väldigt god mat för det priset. Vi har ett par restauranger i närområdet som ligger femton kronor högre på dagens lunch. Och som inte har den klass som Simon och ndrea uppvisar. God kväll!

      Radera
  10. Klart att du ska vara stolt över dina barnbarn. Jag är jätte stolt över mina. Och de är också jätte duktiga.
    Vilken tragisk berättelse om barnen, men jag hade nog inte vågat lämna mina barn hemma själva. Fast i dagens samhälle kanske vi är lite överbeskyddande.
    Ha en bra dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var nog annorlunda förr. Visst är vi för överbeskyddande idag... Var "lite lagom" då vi var barn. Kram

      Radera
  11. Härlig bild på brandmannen som raddade dig! Himla bra att leklära ,-) Då lär man sig bäst, för då sitter det, och kul är det! Din vardag innehöll mycket tycker jag, få kolla tillbaka för min strsshjärna kommer inte ihåg mycket ,-) Var dags bloggar. Vardagar är den bästa dagen, för mig ,-) Tur är väl det, för det är mest vardagar, gör samma saker, mysiga men samma. Vilken otrolig sorglig berättelse, förlora två barn! Så olyckligt med det kokande kaffet! Fina bilder ,-) tips fick jag, mattips den här gången. Sån mat blir det!
    Mannen deppar ju ihop av allt, så det här blir en ny god ser det ut som , maträtt.
    Riddagis, så kul!! Det skulle passat våra barnbarn. Vilken härlig idè! Fina bilder på ryttarna.
    Låna spel på bibblan, det visste jag inte, men kanon! Spel kostar ju, så hade låna olika, bra idè det med ,-) Får kolla upp det, det borde ju vara så här också, borde alltså ,-)
    Det fälls mycket träd nu, likadant här, jag älskar ju träd och tycker det försvinner alldeles för många. Här tar de net friska Lind träd, som inte står i vägen för någon!
    Har du läst svaret på min blogg, så var det inte blodpropp mannen hade, så skönt!
    En härlig Helg önskar jag! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  12. Mycket vardag hos mig men jag är noga med att sätta lite guldkant på helgen. Fast det syns inte i bloggen. Den blir som den blir, finns inget recept på mitt bloggande.
    Jag lyder bara fingrarnas promenad på tangenterna.
    Så roligt ni har det med barnbarnen! Jag fick barnbarn både tidigt och sent. Äldsten är 25 och yngsten är 2 år. Tre stora och tre små.
    Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
  13. Men kära nån vilken förfärlig berättelse! En grabb som dör av het vätska i halsen! Hur kom familjen över den olyckan tro? Jag tycker mycket om att följa era utflykter och besök på olika näringsställen. Jag är ju i en annan livssituation på alla sätt, dels att jag inte hör hemma varken här i Falun eller Sverige överhuvudtaget, har liksom ingen plats som knyter an till släkten.Men så har det varit större delen av mitt liv.Därför är det skoj att följa dem som verkligen är djupt rotade sig någonstans, som du och maken är även om era barn inte längre bort alldeles nära. Sen gillar jag gamla boställen som man kan besöka och fundera över hur deras liv såg ut. Oftast inte alltför ljus tillvaro. Jag lyssnar nu på Mikael Niemis nya bok Sten i siden; som han själv läser upp med sin härliga dialekt, vilken skröna det är, nästan tjugo timmars lyssning. Så fortsätt berätta precis som du vill och känner föri din blogg, vi är ju alla olika, och jag gillar att följa dig! Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
  14. jag blev anonym, var nog första gången, hihi

    SvaraRadera
  15. Tack snälla alla! Ska se om jag kan få till lite blogg på väg hem från Stockholm//Anna-Lena

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas