måndag 22 juli 2024

Hann nästan

 Tänkte att jag skulle ta mig en cykeltur  och kolla upp några saker utmed en av skogsvägarna efter lunch. Då jag "väntar" på att få  en släng av magsjuka, så  har maken sagt att jag inte får  ha hand om någon matlagning. Tackar och tar emot. Nu är det oftast han som lagar mat ändå, men just nu är jag helt befriad från den tråkiga sysslan. Använder toan på ovanvåningen och sover i en av döttrarnas "flickrum". Allt för att  försöka undvika spridning av eventuell magsjuka... Nu är det inte hela världen att bli drabbad heller. Även om man känner sig "dödssjuk" under tiden man mår som sämst, så går det över på ett par dagar. Dottern meddelade att hon nu kändes sig frisk och kry igen. 

Nu var det cykelturen det skulle handla om. Regnet skulle komma klockan tre, meddelade maken. Så jag fick skynda mig, om jag skulle hinna tillbaka utan att bli blöt. 

Nu tycker jag att regn är helt ok. Om man ska hem och kan byta kläder, efter det att man har fått sig en dusch, vill säga.


En sak som jag ville kolla, det var hur det var med myrliljorna ute på Vättesmossen.  Under vissa år har myrmarken varit helt översållad med gula blommor.   
Detta år tycks allt blomma tidigt. Det mesta var redan överblommat.

Jag har under många år plockat blåbär i de här markerna. Det är nog bara jag och markägaren ( vår granne) som brukar ta den dåliga skogsvägen ut till mossen.  Och så älgjägarna, under några dagar i oktober. Nu känns det som jag/vi redan plockat blåbär, så det räcker i år. 


Det tycks som om lingonen har tagit över. Det finns lingonkart överallt i skogarna. Lätt och kul att plocka. Inte riktigt lika kul att rensa. Men visst ska jag /vi plocka en hel del, om några veckor. Lingonsylt och lingondricka, det är lättgjort och användbart. 

Tog med  systemkameran ut idag. Tyckte att den hade lite svårt att fokusera. Kan nog vara så när det är mulet väder... och fotografen lite otålig. med tanke på kommande nederbörd.


Ljungen var på gång att slå ut, liksom denna skönhet: klockljung. 


På tillbakavägen upptäckte jag detta område.  Fortfarande fina blommor. Och konstigt nog även en massa myrull som fanns kvar. 


Långbänk? Ljugarbänk? Grannen har en liten skjutbana på vägen ut till Vättesmossen. Bänken är alldeles ny. Antagligen användes den i går, för då hörde jag att man sköt för fullt. Tror att det heter lerduveskytte. det man håller på med. 


Den hr lilla bron finns i anslutning till skjutbanan. Just nu är det inte läge att gå över den, i alla fall inte utan storstövlar.  Alla myrmarker är riktigt vattensjuka, efter allt regnande. 


Canon hade svårt med autofokus idag, ( bra att skylla på), men jag tycker att bilden är fin som den är.. Därmed lämnar vi myrliljeområdet och  trampar i väg halvannan kilometer för att komma till den omstridda mossen, där  det är tänkt att bryta torv.


På lokalradion, radio Sjuhärad, så har man under det under de senaste dagarna varit en del prat om Grimsås mosse. Jag tror att det var i maj, som ett antal aktivister var  i området och täckte igen en del av de uppgrävda dikena, för att vattnet skulle stanna kvar på mossen. Gissar att det är högarna med ris, som man pluggat igen dikena med.

Under ett par veckor har det återigen funnits några aktivister i byn. De får bo gratis i Grimsås IF klubblokal.  Jag gick förbi lastbilsinfarten till mossen, blockerad med en stor bom, i förra veckan. Där låg det en kille i en hängmatta. Man byttes tydligen av att vakta infarten till torvtäkten under dagtid. 
Nu har, enligt lokalradion, ett sjuttiotal aktivister samlats för att ta nästa steg  i sina försök att rädda mossen. Man tänker göra den stora mossen till ett naturreservat. !!!!  Man tänker bygga broar och spångar och utsiktstorn. Hörde på radion att virket var försenat, men att man börjat lägga ut spångar med det spillvirke som man redan har. Tänkte att jag skulle se några som rörde sig/arbetade där på andra sidan mossen, där samhället ligger, men det var alldeles tomt. 


Att man pluggat igen dikena och att man vaktar lastbilsinfarten/maskininfarten, det tycker jag är helt ok/bra. Men detta... göra ett naturreservat ( vilket man knappast kan göra utan länsstyrelsens medgivande), det är väl lite övermaga??? Gränsen till dumhet passerad??? 
Måste ju ändå imponeras över dessa hängivna miljöaktivister. Funderade på hur man kan bli så engagerad i något. Det känns nästan som en sekt.... hjärntvätt. Eller också är det jag som inte förstår att man måste offra allt för att rädda vår planet. ....

Det kommer att bli en ny tur till mossen under de närmaste dagarna. Är ju nyfiken av mej...

Kantareller tänkte jag plocka på vägen hem. Gjorde så.  Det fanns inga mängder, De var rätt små, men räcker gott och väl till ett par toasts till mig och maken, till kvällsmat.  Kameran fick ligga kvar, väl emballerad i cykelkorgen, för nu hade klockan blivit drygt tre, och regnet börjat.  Tycker dessutom att kantareller inte är ett dugg fotogeniska. Om man inte hittar stora och har det rätta ljuset på dem, vill säga,

Regnet tilltog rätt så snabbt. Iklädd shorts och t-shirt, så var jag genomblöt då jag kom hem. 

En härlig cykeltur blev det, trots regn.  Och faktum är, jag tycker att det är rätt gott med en mulen och regnig, men ljummen dag, efter ett antal dagar med blå himmel. Är jag konstig? Antagligen.











17 kommentarer:

  1. Om du är konstig så är jag konstigare! :) Vem är då konstigast?!
    Tack för din kommentar på dagens textinlägg, känns fint att du tänkte på oss.
    För övrigt så behövs det inte mycket dagsljusförsämring innan kamerorna får svårt att fokusera. Så det beror helt klart inte på fotografen - men som sagt, det kan bli fint ändå.
    Ha det gott! ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för råd. Jag kan ju inget om fotografering och kameror. Bara fotar... Ha det gott!

      Radera
  2. Här duggade det på förmiddagen. Sen när vi påbörjade vårt firande började det ösregna. Det har varit en timmes uppehåll, sen började det igen.
    På tal om dumhet… Knäbäckshusens strand är avstängd pga ras vid vinterstormarna. Det är staket och skyltar. Vi körde dit idag, ville se om kapellet också var avspärrat. Det var det, så vi stannade utanför avspärrningarna.
    Parkeringen var full av surfare. Jag sa till de som parkerat närmast oss om de visste det var avstängt. En stockholmare svarade: ” jadå, det vet vi. Vi tar oss ner där borta. Vi bor här, så det är lugnt ”
    Säkert. Bor man där är man väl rädd om platsen och vill ge den en chans att återhämta sig?
    Höll på att backa över deras bräda, så nära vår bil hade de lagt den.
    Fina bilder du visar. Glad måndag 🤗 Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte gjort nåt om ni backat på. Knäppgökar ! Ha ett fortsatt fint firande i regnet! Och GRATTIS!

      Radera
    2. Tack ☺️ nej, egentligen inte 😇😂

      Radera
  3. Hoppas innerligt att du klarar dig från magsjukan, men du kan du "dra ut på tiden" så att du slipper matlagning ett bra tag framöver - hahaha:-) Som du säger, bara tacka och a emot:-)
    Det var en lång ljugarbänk, men fin var den. Gillar träbänkar om man underhåller dom, annars blir de rätt fula rätt så snabbt.
    Och vad har du emot naturreservat? Har förstått att det är inne med sådana sedan ett par år tillbaka, just för att "rädda" miljön och naturen. Och i ett naturreservat får man ju inte röra/ändra någonting, så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver säkert en vecka i matlagar-karantän. 😄😊
      Toppen med naturreservat! Men det är ju något som Länsstyrelsen beslutar. Ett gäng aktivister kan inte göra ett naturreservat...

      Radera
  4. Tack för fotografier och för din berättelse. Jag har njutit fullt ut av allt du visar...sånt där har vi ju inte här. Lingonsylt och dricka, det hörde till ..Nu har jag annat istället.
    Berätta gärna mera om naturreservatet, blir intresserad...hoppas att du slipper magsjukan och att cykla hem i shorts och linne när det kommer ett sommarregn ...vojnejvojj...så skönt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska definitivt rapportera vidare om vad som händer på mossen. Helt ok med regn. Bara det blir lite sol emellan. Kram

      Radera
  5. Håller tummarna för att du slipper magsjukan, visst den går över skapligt fort, men den är inget vidare att få! Å ett sommarregn är inte så dumt att cykla hem i, bara det inte vräker ner. Fina foton tycker jag, få se hur det går där ute på mossen?!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsättning lär följa. Och tack! Kram

      Radera
  6. Lingon som klarar sig utan socker flera år, bara mosa, godast så, rå. /Hannele

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokar sylt. 10-minuterssylt. Supergod. Och gör dricka. Det står sej också bra!

      Radera
  7. Hoppas att du slipper den väntade magsjukan. Ni gör i alla fall allt för att inte sprida den vidare. Det kan ju vara en åkomma som du är immun mot redan.
    Vilken härlig tur du kom ut på och så fina bilder. Den svenska naturen är vacker!
    Att de pluggat igen dikena är ju en sak men att planera för ett naturreservat är något helt annat. Verkligheten fungerar helt enkelt inte så och därför känns det nästan lite naivt.
    Här har det varit en helt okej sommardag med lite sol och 21 grader. Perfekt promenadväder helt enkelt.
    Önskar en god kväll nu!
    Krram

    SvaraRadera
  8. Bra väder här också. Liknande ert.
    Heltokigt att bygga upp ett "naturreservat". Som du skriver naivt. Konstigt att så många vuxna, sannolikt ganska välutbildade människor kan tro att det ska funka! Detsamma

    SvaraRadera
  9. Vilken trevlig tur! Och en del att titta på förstås. Visst är det mycket fint som finns hos oss i Sverige. Är just nu på södra Gotland och bor vid havet (stranden) Vaknar och somnar till vågornas brus.Älskar verkligen naturen här. Och set speciella ljuset-
    Här ligger de få sommarhusen (finna 12 i området) väl inbäddade i den glesa tallskogen. Här är det ingen turistström utan den flera km långa stranden har vi nästan för oss själva.
    Blir intressant att följa vad som händer med mossen. Men är ett beslut fattat, om än kanske en skrivbordsprodukt, brukar det vara svårt att ändra på.
    Hoppas nu att du slipper magsjuka.
    Ha det gott!
    Kram från ett soligt Gotland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att det blir så mycket mer med magsjukan.
      Låter fantastiskt med en lugn plats på fina Gotland.
      Ska ge mej ut till mossen i morgon. Igår kom grävskopor dit för att ta bort det som pluggat igen. Aktivister stoppade.
      En demonstration har hållits idag, av byborna. Kunde gått med.. men jag är ingen demonstrant direkt. Kram till dej, fina tjej!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas