lördag 13 juli 2024

Inte bortskämd

 Ska inte klaga på vädret. Det bestämde jag för några veckor sedan. Men man kan ju säga att man inte direkt är bortskämd med badväder, denna sommar.

Igår var det en ljuvlig dag. Sol och vita moln, drygt tjugo grader.Besökte familjen utanför Värnamo. Har blivit lite av tradition att vi kommer och är "barnvakt" då det är dags för den årliga stall-rengöringen.

Nu behöver egentligen inte killarna barnvakt längre. De klarar sig själva, bara det finns någon vuxen hemma på gården.  Men det är ju lite lyxigt för stall-städarna att vi kommer med middagsmaten ( och kvällsmaten) och roligt för oss att träffa killarna.

Baddräkt fanns med, för jag hoppades på väder för att kunna ta ett dopp på närbelägna badplatsen, Näsudden.  Och tänk, morgonens dimmoln skingrades och solen tog över. Det blev ett par härliga timmar vid och i sjön. Vilket man inte är bortskämd med och som kändes glädjefyllt att kunna utnyttja.

Idag är molnen täta. Nu kom regnet dessutom. Men det blev ändå en ok långpromenad på förmiddagen. Ljummet i luften och inte ett regnstänk på hela rundan. Vilket man inte heller är bortskämd med.


Vet ni vad detta är? Jag hade inte sett detta tidigare, förrän dottern visade mej att man städat ut i gårdens gamla jordkällare. Det hängde massor av kokonger i taget. I dem utvecklas en spindel, källarspindeln.


Gott i vattnet, sannolikt bortåt 20 grader.



Vackert med de små öarna, alldeles utanför badplatsen. 


Myrliljor, det fanns det gott om, längs dagens promenadrunda.


Och så mina alter egos, nordsvenskarna.


24 kommentarer:

  1. Ja vilken fin dag det blev, i alla fall.
    När vi lämnade Tranemo på morgonen för att ta en Smålandstur, så kom det lite regn och vi sa att; men det skulle ju inte regna idag, enligt App:en.
    Sedan blev det bara bättre och härligt somrigt.
    Ha det gott Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får vara glad för det lilla! Detsamma

      Radera
  2. "Bortåt 20 grader" - ja, är man viking så är man. Och du tillhör helt klart den kategorin. Ge mig minst fyra grader till och jag hoppar i plurret - kanske;-)
    Att spindlar bygger kokonger visste jag inte. Getingar gör det, men spindlar. Ja, nu har jag lärt mig nåt nytt igen. Har ingen spindelfobi heller, så de hade fått leva... tror jag. Spindlar är ju nyttiga sägs det, ändå är det så många som har spindelfobi...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lärde mej också nytt. Och har inte spindelfobi.Inser att det där med "lagom" badtemperatur är personligt.

      Radera
  3. Tror du inte en sjö håller dryga 20?
    Bra ni fick badat.
    Aldrig sett sådana spindelkokonger tidigare.
    Perfekt att ni kan vara behjälpliga, även om det inte direkt behövs passning. Mat är inte helt fel.
    Vi hade regn från sex i morse, så verkligen heldagsregn. Nu när vi kom hem gick det ändå att få in packningen torr. Det minsta det regnat på hela dagen. /Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd vi inte hade termometer med oss. Var iaf inte kallt. Ljummet I regnet nu också. Man får vara glad för det lilla...

      Radera
  4. Spindelkokongerna...brr!! Hästarna så fina! Vi hade verkligen tur med vädret igår på middagskryssningen i skärgården, idag har det varit okey väder fram till ikväll, nu kom regnet...
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin dag för många igår. Men i år är det solskensdagar i samma omfattning som man sig önskar regndagar, någon dag varje vecka...Kram

      Radera
  5. Sett spindelkokong i trädgården, mycket stark tråd, används i industrin /Hannele

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Häftigt såg det ut iaf.

      Radera
  6. Jag kommer ihåg att i min morfar och mormors jordkällare var det många källarspindlar och dessa kokonger. Ibland ville mormor att jag skulle hämta potatis i jordkällaren vilket var lite läskigt. Dock inget som gav upphov till spindelrädsla i framtiden. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom är nog rätt skygga av sig, de där spindlarna.

      Radera
  7. Sådana kokonger har jag inte sett tidigare. Kanske bra det, gillar inte alls spindlar nämligen...
    Härligt med bad. I sommar har det blivit lite dåligt med den saken. Hoppas kunna bättra på statistiken, kanske redan idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg på väderprognosen i tv, att ni har betydligt bättre väder än vi. Tror att det ofta är så på sommaren. Lycka till med bad!

      Radera
  8. Nej vi är verkligen inte bortskämda med bad i sommar. Så härligt med ett dopp. Coolt att se de där kokongerna. Visste inte att det är så det ser ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag såg oxå. Imponerande!

      Radera
  9. Eftersom jag aldrig badar, så tänker jag inte mycket på om det är badväder.
    Nej inte bortskämd, eller är det ni som är bortskämda, då ni får äran att umgås med barnbarnen.
    Ska försöka att läsa ifatt allt som jag har missat att läsa. Nu är jag ev på väg tillbaka till verkligheten. Men livet känns jobbigt och trist, så det gäller att hitta ljusglimtarna och njuta utav dem.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta det lugnt! Du kommer tillbaka. Låt barn och barnbarn glädja. Kram

      Radera
  10. Badväder är det inte och knappt sommarväder heller men man får göra det bästa av det. Vissa dagar slår det till och då får man ta vara på dem!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det. Få se om får till ett par timmars vandring på Store Mosse i eftermiddag. Vi ska möta Johanna där och återlämna killarna som varit hos oss sedan i går förmiddag. Har regnat lite av och tull. Men stigarna är fina och regnjacka finns..Kram

      Radera
  11. Nordsvenskarna är så fina, jag tror det är såna som nu kör turer runt Falu gruva med turister. Har tänkt åka dit, kanske med lilltjejen så hon får åka häst och vagn. Gissa om jag längtar tills jag kan simma igen,trots det vattentäta gipset funkar ju inte armen så den kan ta simtag. Jag tycker vi har haft en skaplig sommar hittills, jag gillar ju inte värme så vidare värst. Kokongerna ryser jag åt, gillar inte spindlar...Ha en fortsatt fin sommarvecka, kramfrånpörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det är svårt att simma med gips. Men snart är det dags att ta bort.
      Känner mej lurad på sommaren. Två månader kvar...

      Radera
  12. Vad gäller vädret tror jag vi här i Stockholmsområdet haft mindre nederbörd än många delar av landet. Men att klaga på vädret har jag inte gjort på många år. Det hjälper ju inte, men visst är det fint med uppehåll och en del sol. Absolut. Här i stan omges jag ju av en god blandning och allt på nära håll. Slärgård, natur, kultur, promenadvägar, bad i Mälaren eller Saltsjön ,(avstår dock, vill minst ha +22 i vattnet, helst mer) mysiga restauranger och takbarer så jag känner mig lyckligt lottad. OCH barnbarn, döttrar, make och vänner bidrar också.
    Så skönt för dig med en runda och en stund vid sjön och ett bad. Kan tänka mig att stallgänget blev glada för att bli "utfodrade".
    Vad gäller kokongerna kan jag inte minnas att jag sett liknande så har ingen aning.
    Fina bilder och visst är nordsvenskarna fina. Vet att jag förr red på sådana.Kan sakna den tiden.
    Laddar nu inför en tur till södra Gotland och boende vid havet tillsammans med de äldsta barnbarnen och föräldrar. Och här har jag lovat att bada oavsett temperatur.
    Önskar dig en fin vecka.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Gotland är härligt! Önskar er god tur! Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas