söndag 21 juli 2024

Lyckades... nästan iaf

 Idag ska jag inte göra något alls, sa jag till maken. Bara åka och bada och läsa en bok. Tog inte ens på mig aktivitetsarmbandet. Nu blev det inget bad, för molnen drog ihop rätt snabbt under förmiddagen. Men varmt har det varit, så jag har tillbringat den största delen av dagen i Baden Baden ( om den nu kallas så ) och läst en feelgoodbok. Känner mej lite seg, konstig i magen.. antingen inbillar jag mig... eller så är viruset redan i gång i den gamla kroppen. 

Kom på att jag skulle sätta lite guldkant på dagen, genom att ta med mig en "riktig" kamera och ta lite bilder i trädgården.  Har inte använt systemkameran på länge, kanske ett år sedan sist. Inte heller den lilla kompaktkameran, som jag tidigare alltid hade i fickan. Har en så bra och smidig kamera på mobilen...

Kan  i alla fall konstatera att systemkameran tar de bästa bilderna. Med sitt urspungsobjektiv, dessutom. Sen är inte alla bilder bra, men det beror uteslutande på fotografen!

 Får se till att använda systemkameran ( Canon) lite mer, helt enkelt.



Fröställning från en av nävorna. Visst är den vacker.


 
Är så glad att stockrosorna återkommer år efter år i vår växtzon, zon 5. 


Tack  Annki, m.fl, för att jag fick veta namnet: Purpurklätt. Synnerligen tacksam.



En större och senare art av prästkrage, Gillar den skarpt. 


Fänrikshjärtana sprider sig. Hämtade i väninnan Karlas trädgård, efter hennes bortg¨ång. Fint minne. 
 


Lammöron är också tacksamma. Fådda plantor från svägerskan med gröna fingrar. 


Sådde inga ringblommor i år. Men det finns frön kvar sen förra året.   De gror lite här och där. Det får de göra i vår trädgård. Ingen ordning alls. Glad åt allt som blommar... och som INTE är ogräs. 
 


Samma gäller snokört. Ettåring som sprider sina frön, för fortsatt överlevnad. 


Samlade ihop lite frön förra hösten och sådde i våras. Har inte tagit sej speciellt bra. Denna vallmonarten var betydligt högre förra året. 


Mest blått i  annuell-landet. Gurkört och blåklint har lyckats ta sig igenom fonden av ogräs. 



Många tycker illa om de här växterna. För egen del tycker jag att tagetes är bra blommor. De är oftast lätta att odla fram. Sådde tre sorter i växthuset i april. En sort misslyckades helt... och en sort står fortfarande i knopp. Gillar färgen på dessa tagetes. 
Sådde både blå och röda petunior. De röda vissnade bort som riktigt små plantor. De blå har vuxit ut till jätteplantor, som nästan tar över i urnorna. Konstigt, att det kan bli så... 


Köpte några fröer, då vi vandrade i södra England förra året. Bl.a denna "sporre". 


Tycker att de graciösa blommorna är så vackra. 



Doftrosorna, hämtade från mitt barndomshem, blommar från maj till oktober-november. 


De vita rosorna hämtade vi från Karins gård i Malmö. Bostadsrättsföreningen hade bestämt sig för att  göra sig av med dem, så vi tog med några små buskar. Och tänk, det har klarat flytten riktigt bra. 


Värsta och bästa trädgårdsblomman. Jättedaggkåpa. Blommar  länge. Men växer sig större och större för varje år. Jag brukar få ta i ordentligt varje höst, då jag klipper ner dem. Både för alla bladens skull och för att ta bort en del av rotsystemet, så att den inte tar över helt.


Giftigast i trädgården.


Nordisk stormhatt. Nostalgiväxt för min del. sådana hade vi i min barndoms trädgård.   Tidigt fick jag lära mig; Man äter vare sig gräs eller blommor. Bara det som finns i grönsakslandet. Så jag har väldigt svårt för "ätbara" blommor, som kan finnas som dekoration på olika maträtter.



Höstflox. Det finns en hel del av den arten i trädgården. Rådjurens favoriträtt, tycks det.  Dessa har de inte lyckats hitta. 


Blåeld. Humlornas favorit. 


De fyra sista bilderna är mobil-foton. Skillnad mellan systemkamera och mobilkamera? Jo den framgår rätt tydligt.

Och detta inlägg kan knappast ha intresserat någon annan än sådana blomsternördar som jag. God kväll!


18 kommentarer:

  1. Herreguuuuuu vilken fantastisk flora du har i din trädgård. Det är ju rena drömmen. Och vilka underbara färger. Den blåa blomman (fjärde från slutet) är helt underbar.
    Du är en väldigt duktig naturfotograf, men det har jag ju redan sagt. Sen är det samma sak här. Har iofs aldrig ägt en systemkamera, men väl en liten Sonny. Men om jag ska vara ärlig så går jag också mest runt med min mobil. Undantag när jag leker mammarazzi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Håller med. Bra att smyga med kompaktkameran.
      Tack! Njuter av trädgården så här års. Trots...eller tack vare... oordningen.

      Radera
  2. Fint! Min lilla kamera har jag alltid i fickan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kompaktkamera och mobilkamera. Känns jämlikt för min del...

      Radera
  3. Tycker inte att det är så stor skillnad. Det syns nog mest på samma motiv.
    Oavsett så är det många fina blommor du har.
    Baden-baden heter det väl? Vad skulle det annars heta? Säger också så🤭Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att Baden Baden är ett förlegat uttryck.... det är ju många ord som inte yngre känner igen... Tycker att bakgrunderna blir mer intressanta med systemkamera

      Radera
  4. Strandförslag som jag hittade i en grupp.
    https://travelinskane.blogspot.com/2020/07/badplatser-pa-osterlen.html
    Eval8

    SvaraRadera
  5. Ett inlägg som jag går igång på ... blommor en masse! Älskar ju blommor och kan titta på hur många bilder som helst. Du har en rik flora i din trädgård. Det gillar jag. Jag släpper också fram blommor som frösått sig, allt är välkommet. Jättedaggkåpan är som sagt fin men oj som den tar för sig. Floxen är gå gång här också och inga rådjursangrepp ännu, peppar, peppar. Men så sprutar jag ju regelbundet med Trico Garden. Purpurklätt har jag prövat många gånger men aldrig lyckats med. Konstigt då de ofta sprider sig villigt.
    Ha en fin vecka!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sprutar inte. Men nu fick jag tips av dej. Får höra det nästa vår. Förra året satte floxen ändå knopp så småningom. Vi hade flox sent på sommaren. Få se hur det blir i år.
      Ja, blombilder och naturbilder, de kan man inte se sig mätt på.Kram

      Radera
    2. Jo men så är det. Floxen blommar även om de blivit avbitna av rådjuren då de sätter sidoskott med knoppar. Jag har ett så stort bestånd av flox så jag brukar göra så att jag klipper av en del i juni i olika höjder. Då får jag blomning under lång tid. Enda nackdelen är att de blommor som kommer på de avklippta inte är lika stora som de som blommar nu. Men lika vackra och väldoftande ändå.

      Kram

      Radera
    3. Upptäckte det, förra året. Blev färre och mindre blommor. Men vackert ändå. Bra tips från dej, trädgårdsmästarn!

      Radera
  6. Mobilkameror i all ära men nog blir det en annan kvalitet när det gäller systemkameran. Nu är jag ingen blomsternörd men bilderna är vackra ändå!
    Hoppas det är något tillfälligt så att du inte har åkt på viruset.

    Önskar en fin måndag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre idag. Var nog extremt trött igår. Inser att jag inte kan känna mig säker på flera dagar. Dottern meddelade att nu var hon ok igen, men K-P hade spytt. Vilken han inte gjorde i helgen. Han var i stället ovanligt pigg för att vara magsjuk.
      Tack och det samma!

      Radera
  7. Kul att du testar systemkameran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder den för sällan. Den är ju lite tung och klumpig...

      Radera
  8. Ljuvliga blommor i din trädgård, och ja, visst är systemkameran överlägsen! Dottern har gjort som du, övergått helt till mobilfoton, okej, men inte mer. Tycker att hon kunde fota barnbarnen ibland med systemkameran, såna foton som ska finnas kvar i generationer! Min granne har covid, har läst att dom mätt i avloppsvattnet att det ökat igen, dock inte med så allvarliga symptom. Vi får väl se när folket samlas efter semestrarna i skolor o arbetsplatser, vad som händer då. Väldigt tryckande luft här idag, blev svettig av en kort promenad till affären. Ännu törs jag inte simma, ömmar alltför mycket o skulle vänta två veckor minst...suck. Kram från p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får tro att vattnet är varmt långt fram i höst.
      Ja, det är väl så att man är bekväm. Systemkameran är klumpig. Både att bära och hantera. Det blir inga snapshots, på samma sätt som med en mobil. Här regnar det, efter att ha varit vart i flera dagar Ingen åska dock. Sköt om dej!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas