lördag 27 juli 2024

Pilört och amaryllis...

 



Pilört, det är en växt som jag  sett i kanten av åkrar med sädesodling. Den har varit väldigt anonym för mej, jag har faktiskt inte vetat dess namn förrän i år.

Denna sommar har  den minsann inte varit anonym. Den har i stället blivit mitt största "hatobjekt", då den totalinvaderat det som skulle vara grönsaksland och annuell-blomland.

Jag har dragit upp planta efter planta, men det kommer nya hela tiden. Annat ogräs, som kirskål och knölklocka, för jag också en årlig kamp mot. Men så här års, så växer de inte så mycket. Dessutom är blomningen över, iaf för kirskål. Det känns som om vår "kamp" är någorlunda jämn. Pilörten tycks jag inte kunna rå på. 

Förstår inte var den kom ifrån. Enbart i grönsakslandet. Kunde den vara med i den nypålagda jorden... I några fröer?

Gissar att den kommer tillbaka nästa år.. även om jag försöker få bort plantorna , så kommer det säkert att finnas en del kvar. Och de kommer att fröa... Ymnigt! 


Fick syn på en ny knopp, bland alla asterplantor bakom garaget. En amaryllisknopp! Det stod en kruka med en lök, och gröna blad, i garaget, då jag städade där för en månad sedan. Jag grävde ner löken i jorden, tänkte att den kanske skulle kunna gå att ta in till jul. Blev glatt överraskad av en julblomma i juli! Hämtade ett antal amaryllislökar som stått i pannrummet och grävde ner dem också. Kanske blir det någon mer blomma... Lite spännande!


Nu blommar stockrosorna på två ställen i trädgården. Så vackra och ståtliga. Är glad att de klarar sig hos oss i växtzon 5.


Förmiddagsfika ska det ju vara på landet. Jag klarar mig absolut utan både kaffe och bakverk. Dagen lång...Men det finns ju en till i huset....

Idag blev det förmiddagsfika på Erikssons cottage. En  lagom lång tur för att batteriet på elcykeln ska hålla hela vägen.



Alltid trevligt att komma till det lantliga fika och lunchstället. Många turister hittar dit så här års. Idag var där två olika tyska familjer. Billigt för dem att semestra i Sverige, med tanke på det bedrövligt låga värdet på svensk valuta.


En krämbulle med blåbärsfyllning och en kardemummabulle som vi delade. Surdegsbröd. Mycket gott. Blåbären är plockade i de bärrika skogarna i närheten.

Fem surdegsfrallor fick åka elcykel hem till oss. Blir en bra kvällsmat!



14 kommentarer:

  1. Då skulle man kanske gjort så med amaryllisen som jag faktiskt slängde för den såg bedrövlig ut. Så överraskande att den kom upp så!
    Ogräs har bra växtkraft, det är konstigt.
    Trevlig tur ni kom ut på och kaffe är sällan fel 🤗
    God lördagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaffe funkar alltid. Samtidigt som jag klarar mej utmärkt utan kaffe. Men är det god fika, så tackar jag inte nej. Förstås. Ska bli spännande att se om fler amaryllis sätter knopp..

      Radera
  2. Pilört har jag aldrig hört talas om och har inte sett plantan heller. Och då gnäller många över invasiva lupiner. Din pilört verkar vara minst lika invasiv. An amaryllis ute i en rabatt - det var också helt nytt för mig. Jättekul ju!!!
    Kul med en fika ändå - jag brukar ju också fika (regelbundet), men jag äter alltid nåt matigt, förutom mitt nyvunna sug på glass;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns goda surdegsfrallor på Eriksons Cottage också. För att inte tala om räkmackan.
      Tänkte att jag skulle bjuda på lunch på Cottage, då Karins familj kommer i slutet på veckan. Finns en del gott, och närproducerat, att välja på. Dock ej glass! Den äter jag helst i Halmstad. På Riccardos. Svindyr italiensk glass..Men GOD! God kväll!

      Radera
  3. Tack för tipset! Det ska jag ha i åtanke om vi har amaryllisar till jul :D
    Vilken god fika och kardemummabullar är en stor favorit här.
    Ja, det är billigt för andra att turista i vårt land men hur den svenska kronan står sig mot den danska orkar jag inte ens tänka på :-(

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle gärna åka över till Dk/Köpenhamn, men just nu så är det inte att tänka på. Blir att hålla sig hemma i Sverige...

      Radera
  4. Har sagt det förut; deras bakverk alltså !!!
    Vi har inte varit där än i år, kanske dax.

    SvaraRadera
  5. Stockrosor har jag försökt men inte lyckats, så fina. Amaryllis gör som den vill, till jul är de preparerade för att blomma rätt tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli spännande att se om fler amaryllis dotter knopp, nu när de fått lite mer näring. Och vatten..

      Radera
  6. Pilört har jag inte hört talas om och när jag läser om din erfarenhet av den så känner jag mig glad att jag inte känner till den.
    Stockrosor är så vackra. Grattis till vacker blomning. Och grattis till snart blommande amaryllis. De har ju fått sin långa vila och då sätter de igång att producera nya knoppar så du ska se att du får fler amaryllisar att njuta av i sommar. Mina står kvar i fönstren och får näring och vatten och först i september kommer jag att klippa ner alla för att lägga till vila svalt för att sedan plocka fram alla i slutet av oktober. Ska bli spännande att se om några kommer att blomma till advent och jul.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Får nog köpa nya till jul. Mönjeliljorna börjar växa så smått. Jättekul! Med tanke på att mina fingrar är allt annat än gröna. Kram

    SvaraRadera
  8. Pilörten känner jag inte igen, å andra sidan är den inte så uppseendeväckande till utseendet så jag kanske bara har försummat att se den bland andra grannare blomster. Visst är det trist när man får in ogräsväxter som är svåra att hålla efter! Ni har inte problem med sniglar i trädgården? Jag menar förstås mördarsniglar, tycker jag läser om dem dagligen i pressen. Någon hade visst haft ihjäl 7000 hittills.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har aldrig haft mördarsniglar hos oss. Hoppas att de inte hittar hit heller.
      Jag har aldrig funderat på pilörten tidigare. Men har sett den vid åkerkanter. Finns även i rosa. Dock ej bland våra ogräs.
      Ha en fin kväll! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas