onsdag 29 april 2009

Olik onsdag


Bara det är temperaturen stiger till 25 grader och gerhögsommarvärme, en onsdag i april, det är väldigt olikt. Och visst är det skönt med värme, speciellt som jag kunnat njuta av den, denna annorlunda skoldag.

En elev ska flytta, och idag var det hans sista dag i klassen. Naturligtvis ville vi göra dagen alldeles speciell för honom. Klassen ( och L speciellt) planerade dagen för ett par veckor sedan. De ville ha lekar i hallen, spela brännboll, äta glass, grilla marshmallows och korv och så ville man åka till sjön och fiska. Allt detta tycktes helt genomförbart.

- Men det kan bli väldigt kallt att vara ute nästan hela dagen, varnade jag.

- Inga problem, sa barnen, vi tar på oss varma kläder.

Nu blev det svettigt i den jämna brännbollkampen och under eftermiddagens fiske, så gick kunde man vada långt upp till knäna i det svalkande vattnet. Några ordentliga napp blev det inte, bara några småfiskar, som snabbt förpassades tillbaka till sitt rätta element. Men vad gör det, alla njöt av sol, värme, vatten, grillos ... och att få vara tillsammans. En jättefin avslutning för L, och alla önskade honom verkligen lycka till i den nya skolan.

På eftermiddagens konferens fick vi en introduktion till PUG ( eller var det kanske COOP det var). I allafall så handlar det om att lära sig olika sätt att hantera och bemöta barn (och även vuxna) som är lite besvärliga och/eller stökiga.

- 1-5 metoden gäller, berättade A, som gått på kurs för att få vara kursledare i PUG/COOP.
Om du säger en negativ sak till ett barn ( eller vuxen) så måste du säga fem positiva saker för att väga upp detta. Du kan heller aldrig ändra på andra, men du kan ändra på ditt eget förhållningssätt, berättade hon vidare.

Vilket vi egentligen visste -men nu fick ännu mer bekräftat. Jag tycker att en PUG/COOPkurs
på 9 x2,5 tim skulle vara suverän för oss alla. Och då menar jag alla vuxna i skolan, vi är inte så bra på att alltid behandla varandra med ett positivt bemötande och med respekt, varken vuxen mot barn, eller vuxen mot vuxen.

Som avslutning på dagen så har jag träffat alla mina gamla kollegor från min gamla skola. En av kollegorna hade fyllt åttio år, och vi träffades för att fira henne på tunnbrödstugan i Gölingstorp. Ett trevligt utflyktsmål för hela familjen, en miniatyrdjurpark i en alldeles underbar omgivning.http://www.tunnbrodstugan.com/

Tio stycken gamla lärarinnor och en skolassistent var vi, jag och I var yngst med våra 55 och den äldsta var 81. Fantastiskt att alla är friska och pigga. Fyra var nya eller gamla pensionärer, en har lämnat läraryrket och vi andra har då högst nio- tio är kvar till pension.

Det känns inte så länge sedan som vi alla jobbade på samma skola - även om det måste vara mer än 15 år sedan - och då var det en annan tid. Det var en till stor del analog tid, det var en tid då läraryrket fortfarande hade ganska hög status, det var en tid då man som lärare var betrodd att kunna utföra sitt arbete, det var en tid då kontrollsamhället inte hade införts. Konstigt nog så sjösattes då också den läroplan vi fortfarande har, och som aldrig satts så mycket fokus på som under de senaste åren..... En läroplan som missat allt som hänt under femton år då samhället förändrats väsentligt.... jag ser fram emot nästa, som förhoppningsvis är ett dokument i tiden och där IKT får egna kursplaner....och förhoppningsvis uppbyggd på EUs åtta nyckelkompetenser.http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:394:0010:0018:SV:PDF


Ett rödglödgat klot gick ner bakom träden, som speglades i den vackra dammen. Det är ett tecken på att även morgondagen ska bli solig och varm.

2 kommentarer:

  1. Åhh, vilket fantastiskt fint fotografi!

    SvaraRadera
  2. Tack, så vackert var det några minuter före solnedgången, där vid tunnbrödsstugan. Saknar vatten vid mitt eget hus - jag är uppvuxen med utsikt över sjön. Då uppskaddade jag det inte, men nu gör jag det, varje gång jag kommer "hem". Ha en bra helg!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas