söndag 19 april 2009

Reaktion, renons rim och reson


Vi hade 50 - 55 minuter på oss att äta en god måltid, innan vi gick på teaterföreställningen.

Dottern kände till en bra restaurang, med ett varierat utbud av rätter.

Vi beställde - och här gjorde jag misstaget - jag borde frågat om man kunde få in dessa rätter, så att man hann äta i lugn och ro och hinna till teatern som började klockan sju.

Den beställda drycken kom in snabbt, och vi blev inbjudna att ta för oss av den rejält tilltagna och varierade salladsbuffén.

Efter att salladen avnjutits blev väntan lång och klockan gick dubbelt så fort som den brukar. Jag blev mer och mer orolig och mådde fysiskt illa efter hand som tiden gick rann i väg. Pratade flera gånger med servitriserna, som pratade med kockarna - men de kunde ju inte laga fortare än vad som behövdes. Svetten rann, och psykolog-dottern, med kognitiv inriktning, bad mig att ta det lugnt. Det värsta som kunde hända, var ju att vi kom för sent......

Tolv minuter i sju - jag hade ju kollat tiden tio gånger vid här laget - kom maten. Jag hade beställt en grekisk planka - med MYCKET kött, grönsaker, tsatsiki och potatismos. Jag försökte njuta, och fick i mig det mesta köttet och grönsakerna på sju minuter. ( Då hade C 0ch J redan ätit upp, tämligen lugnt).Rena GI-metoden alltså, och det var inget för mig ... köttet låg som en jätteklump i magen hela kvällen och natten....

Rusade i väg till teatern, ca 500 m bort..... Vi skulle nästan hinna!

Två minuter över sju var dörren låst. "Inget insläpp efter föreställningens början" stod det på ett anslag.....

-Men vi kommer in vid paus, sa dottern med sin positiva syn.

Vi bankade länge på dörren och en vänlig man såg till att vi fick komma in - på platser längst bak i salongen.

Föreställningen var lysande, vår bekant, som går på Teaterhögskola och som gör sin praktik på teatern, var lika bra som alla andra lysande skådespelare. Platserna högst upp i den lilla salongen, var utmärkta.

- Du ser att allt ordnar sig, man behöver inte bli så ångestfylld som du var. Dessutom lade ju din reaktion sordin på en tänkt trevlig stund tillsammans, sa dottern.

- Vad ska jag göra då?frågade jag. Magen bara drar ihop sig och oroskemikalier pumpas ut i blodet.

- Träna! Du måste träna på att komma för sent till bio, teater, konserter och se att det faktiskt ordnar sig ändå.


I natt har jag haft mardrömmar - och det var länge sedan sist.... Jag drömde att vi missade tåg, flera gånger .....och jag drömde att jag var en elev och att jag inte hittade mina gympaskor och kom för sent till gympa lektionen. När jag kom till lektionssalen, så var den låst och det stod på ett anslag att ingen blev insläppt efter lektionens början...... Jag vaknade med magvärk och på ett olustigt humör, som fortfarande sitter kvar.


Så nog måste jag träna på att komma för sent, att inte oroa mig för allt - och att njuta av den stund som just är.

Hoppas bara att det inte är för många som behöver samma träning samtidigt, vid de tillfällena. För då blir det ju inte så bra....

Fast å andra sidan, alla har inte fått råd av psykolog heller......

3 kommentarer:

  1. Jag tycker inte heller om att komma för sent. Därför åker vi ibland i två bilar till kyrkan. Hellre i god tid än i sista minuten. Vi är väl olika som människor och man kan inte hålla på att reta sig på andras egenheter. Man får acceptera varandra. Sen kan man ju också försöka visa hänsyn och sluta tjata. Hoppas nu njöt av företällningen i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Jaadå - Det var "Hjälten på den gröna ön" på Växjö regionsteater. Vår granne går på teaterhögskolan i Luleå och hade en roll i uppsättningen - och då ville vi gärna se den. Passade bra, eftersom dottern är ensam - sambon har åkt till USA - och vi ändå tänkte oss till Hjälshammar. Jobbar du i Värnamo ... jag har aldrig förstått var du har din arbetsplats?

    SvaraRadera
  3. Det var kloka ord som din dotter sa, jag kände att jag är en av många människor som bör ta till sig dessa ord. Jag känner igen mig, man stressar upp sig så det blir inte trevligt för någon. Hoppas att jag kan ta till mig orden du skrev nästa gång det kör ihop sig =)

    Tur att ni fick se teatern och att den var bra. Hoppas att du kan njuta av middag på restaurang nästa gång =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas