måndag 6 april 2009

Självuppfyllande självkänslesaknadssyndrom


Femfemma: Idiot. Ursprungligen efter 1864 års strafflag, där 5 kap. 5 § kungör att sådana inte får straffas. Lagen avskaffades 1965, uttrycket har levt kvar lite längre än så.


Hittade detta på den FANTASTISKA bloggen Faktoider igår. Nog visste jag att en femfemma var en dumbom, men jag hade ingen aning om att man som femfemma, i lag var klassad som idiot, och inte kunde dömas.
Bild från torget i Borås

Läste 20 p Psykologi på den "gamla goda tiden", då man kunde jobba fullt och dessutom läsa på halvfart.... Eller också berodde det på att jag var 50-och ORKADE, på den tiden.

I allafall, så talades det en hel del om den "självuppfyllande profetian" och att det är en del av verkligheten. Ett tydligt exempel är väl då min bloggeridentitet.... en mix mellan min klantighet, obetänksamhet och ålder. Och dåliga självkänsla-.....där då uttrycket femfemma, verkligen har uppfyllts under de två månader som jag bloggat.


Ett antal okloka idiottilltag har jag varit ansvarig för under dessa två månader, ja, egentligen under de tre första veckorna:

Har skrivit personbeskrivningar från min skoltillvaro, så att jag blivit kallad till högre instans och fått gult kort, har utvidgat en konflikt med den person som jag mest av allt åter skulle vilja bli vän med och har stulit en bild från en fotograf och fått betala en månads stallhyra i bötesbelopp. Snacka om att idiot-tilltag!


Under mina två bloggmånader har jag ändå utvecklats en hel del. Jag vet nu vad som gäller, och kommer inte att göra dessa misstag igen. Jag har utvecklat skrivandet och skrividéerna - idag hittar jag massor av bra blogginslag varje dag. Bra för den gamla hjärnan, alltså!

Jag vet att jag är läst - även om jag önskar att fler ville KOMMENTERA! Jag har fått vänner via bloggen, andra bloggare - som kommenterar - och vars bloggar jag läser.


Faktiskt har jag en högre självkänsla nu än för två månader sedan - jag vet att jag inte är en riktig femfemma - och precis som James Keene - jag kommer inte heller i framtiden att be om ursäkt för att jag finns - även om jag måste passa mig för fler gula kort!

3 kommentarer:

  1. Du är bra.... tänk inga andra tankar. Oj var det jag som lurade in dig i bloggvärlden som i sin tur har "ställt" till det en del för dig??? Sorry!!! KRam

    SvaraRadera
  2. Håller med första kommentaren, du är bra på så mycket, och din blogg är alltid rolig att läsa. Jag känner igen mycket från skolans värld och de tankar man har i den världen.
    Sedan är det ju så att man lär sig bäst på misstagen man gör, det gör man inte om.

    Ser fram emot många års läsande av din blogg =)

    Se nu till att du får en bra lovvecka, jag får ju vänta på min...
    Bodil

    SvaraRadera
  3. Roligt att se att du fortsätter ditt bloggande. Gult kort går väl an, värre med rött. Man lär av sina misstag och får ta nya tag. Ha ett skönt lov! Det ska jag ha. Vädret är kanonbra. Måste bara ut. Hälsningar, Inga

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas