torsdag 4 juni 2009

Fotförflyttning förbi FiåsIdag har vi haft friluftsdag med en knappt halvmillång fotvandring. Sexorna hade traditionsenligt ( för andra året) gjort tipsfrågor och funderat ut stationer, där vandrarna ställdes inför skilda uppgifter.

F-klass till femmor gick sedan i blandade grupper. Till de allra flesta grupper var dessutom en vuxen knuten. Jag har väl varit lite tvehågsen kring detta, vilket ansvar tar femmorna som ska vara gruppledare, om det finns en vuxen med....?

Jag höll mig i början lite bakom "min" grupp, så att D verkligen hade möjlighet att vara ledare. Det var han med den äran.

Under andra halvan av promenaden, då allt gick mycket långsammare än i början, var jag en av gruppen. Det är väldigt kul för en gammal mellanstadielärare att träffa de små barnen från F, 1, 2 ibland. Eleven från ettan träffade jag i ett OS-tema i höstas, och då kunde han inte sitta stilla, än mindre läsa. Idag läste han alla tipsfrågorna högt, tydligt och med flyt.

Det tycker jag är bland det mest fantastiska som händer, när ett barn helt plötsligt LÄSER! Det är ju någon man väldigt sällan får vara med om, det har hänt mig några gånger när jag har jobbat med en trea....och det är en obeskrivlig känsla att få vara med om denna metamorfos....

Min egen elev ska blogga i morrn och hade "bloggkameran" med. Han hade verkligen tagit till sig det här med blommor, och fotograferade den ena blomman efter den andra. Och det var snygga bilder han tog, klara, snygga närbilder.

Eleven från F-klassen följde ivrigt hans fotograferande. Vi började tala om blommors namn, och vi hade snart funnit två blommor som passade henne, MM, maskros och mormors glasögon.

Eleverna från tvåan och trean plockade massor av blommor till mig - jag kom tillbaka till skolan med famnen full av klöver, hundkäx, lupiner och rödklöver.

Alla barnen i gruppen förundrade sig över det vackra helt smörblomsgula ängen högt uppe vid Fiås -
"den måste du ta kort på" ... och det gjorde både jag och D.


När vi kom tillbaka, efter närmare två timmars vandring i kyla och blåst, så var det gott med hamburgare och bröd. Som avslutning på dagen sjöng 4or och 5or ( också traditionsenligt för andra året) en egenkomponerad text, tillägnad var och en av sexorna - och sen fick sexorna frossa i jordgubbstårta.


Barnen slutade redan klockan ett och då passade det bra att vi lärare åkte till Mediapoolen i Borås, för att lära oss mer om medial utveckling. Stömmande film och strömmande ljud, hade bara någon av oss prövat på. Smartboard hade vi hört mycket talas om, men aldrig sett eller prövat.


Det uppstod ingen ögonblicklig förälskelse mellan någon av oss och Smartboarden. Vi känner att vi skulle vara mycket mer betjänta av att för samma pris, få fyra projektorer uppmonterade i olika klassrum i skolan. Då kan man verkligen använda sig av strömmande media och enkelt ge eleverna möjlighet att visa olika presentationer m.m.m.m.
Vi kunde inte se att vi skulle ha så mycket mer nytta av Smartboarden, så att det är värt det pris som en sådan fortfarande betingar.

En videokamera önskar vi också - så vi kan göra riktiga filmer - inte bara digitalkamera film....
Hoppas, hoppas att det finns de här pengarna, det handlar om drygt tjugotusen kronor.

Vi behöver ju de här sakerna för att undervisningen i det globala klassrummet ska fungera.

5 kommentarer:

 1. En projektor är alla klassrums rättighet!!!

  SvaraRadera
 2. Det har inte ens vi, som är en kommun som förespråkar datorer till alla. Vi efterlyser också projektorer till alla våra klassrum, som det är nu får man leta och fråga om någon annan tänkt ha den just nu. Men nu har vi väntat ett helt läsår på att få inköpt och uppmonterat dessa. Vi får se om de kommit upp efter sommaren.

  Jag laddar för Stinas stora dag imorgon, studenten, och det är mycket att stå i just nu....

  Vi höres och ha de gott?
  Slutar ni denna fredagen? Vi slutar nästa fredag =)

  SvaraRadera
 3. Strömmande video är kanonbra. Det använder jag mig av hela tiden. Beställer aldrig videofilmer från mediacenter längre. Mycket enklare att ladda hem strömmande.

  Ska testa en cleverboard till hösten som det ser ut nu. Vi har inte heller projektorer i alla klassrum. Till hösten har vi troligen 3 fasta och 2 mobila. Datorer till alla är en dröm. Vad gör man med en i varje klassrum och 2 i arbetsrummet. man tar med sin egen bärbara. Släpar med mig den varje dag.

  Trevlig helg! Vi slutar nästa torsdag. underbar bild på smörblomsängen.

  SvaraRadera
 4. cleverboard - smartboard är det amma sak eller finns det olikheter???

  SvaraRadera
 5. Det är nästan samma sak bara olika märken. Visst finns det skillnader. På lektion.se hittade jag en jämförelse som någon gjort mellan olika märken. jag vet inte om det var så stor skillnad. Vi får väl den som ledningen beställer.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas