onsdag 24 juni 2009

Solsemester


Jag har semester! Idag är jag inne på tredje dagen av min 32 dagar långa semester. Den började alltså i måndags och kommer att vara till och med den 4 augusti. Därefter tar tre ( ja, ynka tre) dagars ferie vid. Och alla som avundsjukt pratar om lärares långa SOMMARFERIE!!!!
Under mina trettiotvå dagars semester uppbär jag, som alla andra arbetstagare, förutom min månadslön ytterligare ca 120 kr per dag. Pengar som jag bara ska ha KUL för!
Visst har jag vetat att jag har både semester och semesterersätning, MEN jag har aldrig haft klart för mig hur det ligger till. Detta trots att jag under sju år var med i Läraförbundets lokala styrelse....
Men idag fick jag klarhet, tack vare dagens trevliga lunchträff. Min vän från tiden på lärarhögskolan, har under många år arbetat heltid med fackliga frågor.
En gång på förra seklet, då vi började vår utbildning, så avråddes man att utbilda sig till lärare. Det skulle inte finnas några jobb för oss när vi kom ut. Tre år senare fanns det massor av jobb, man kunde i stort sett välja och vraka, om man inte ville vara kvar på högskoleorten.
För fem-sex år sedan gjordes det stor reklam för läraryrket som ett säkert framtidjobb. Hur blev det? Ja, min fackligt insatta väninna var väldigt bekymrad över de nyss utbildades möjligheter till att få behålla sina jobb. För att inte tala om dem som nu utbildar sig....
Vi märker av det i vår kommun också. Det finns ett antal som lagt ner lång tid och mycket pengar på att bli lärare - och så finns det inga jobb för dem. Känns inte alls kul - och jag vet inte vad man dagsläget skulle kunna göra för att hjälpa dem in i verksamheten..... Använda A-kassemedel för att betala dem somextra resurser i skolan? Vilket verkligen behövs! Men det finns ju så många OM och MEN och GÅR INTE idag, flexibilitet och möjlighetisering --- det är svåra ord att ta till sig, bland dem som makten har.
Solen sken på altanen när jag läste klart Marklundsboken ( lite otrovärdig --- men visst, jag TYCKER om hennes böcker), solen sken på piren i Jönköping, där jag njöt av en stor grillad kycklingfilé och solen sken när jag gick min sen eftermiddagspromenad och plockade en riktig sommarbukett av prästkrage, blåklocka och rödklöver.
Om livet fortsätter att vara vänligt, så kommer jag att få en solig arbetssemester i september. Fick besked om att både jag och kollega K från min gamla skola, har beviljats EU-pengar för Comeniusutbildning i drama, på ön Hydra i Grekland i mitten av september. Så jättekul att vi båda, som på olika sätt tidvis delat ett "dramaliv", får möjlighet att förkovra oss, trots att vi båda är 55+.
Samtidigt som jag tycker att alla skulle få möjlighet till en sådan resa, som en liten extra kick och uppmuntran, efter mer än 3o år i kommunen.

bilden på piren i Jönköping tog jag från Sveiges vackrast belägna parkeringshus

1 kommentar:

  1. Visst är det vackert i Smålands Jerusalem. Vättern är en vacker sjö. Fast när det blåser nordan på vintern...

    Roligt att ni får åka på kurs till Grekland. Det är vackert i Grekland också. På ett annat sätt än i Sverige.

    Ha en skön semester. Imorgon åker jag och grabbarna till Malmö och stannar till fredag.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas