söndag 7 juni 2009

Nationalist? Nej!

Satt i min och kattens gemensamma favoritfåtölj och slötittade på gårdagens fotbollslandskamp. Sverige fick stryk av Danmark på självaste nationaldagen, och det bekom mig inte det minsta. Är man som synnerligen välbetald yrkesman så klumpig att man tränger sig fram för att lägga en straff, utan att kolla det är OK - och sen MISSAR - eller som han Nilsson, göra ett så fatalt fel framför mål - ja, då kan det bara gå på ett sätt..... och så allt Zlatan-snack - han är säkert bra , MEN han måste ha riktigt bra medspelare också, för att komma till sin rätt!

Robin Söderling förlorade finalen i tre raka set - inget att sörja över - killen har ju ändå gjort en bedrift utöver det vanliga - och Federer spelade i en annan klass idag!

När Elfsborg förlorar, så blir jag lite ledsen i hjärtat....det är mycket, mycket viktigare att de vinner än att landslaget gör det. Nu har ju Elfsborgshjärtat fått må rätt bra i år, inte en enda förlust!

Nä, jag är ingen nationalist - har aldrig ägt en flagga eller flaggstång - varken som barn eller vuxen. Skulle aldrig få för mig att hålla högerhanden på hjärtat och sjunga "Du gamla du fria".
Fast jag tycker att det är en rätt OK låt, som skulle vinna på att rockas upp lite.....

Undrar vad det beror på det här med att inte vara nationalistisk? Jag tror att det dels är ett medfött sätt att vara, att vara otraditionell och kanske lite "utstickande" + att det har med uppväxtens traditionsobundenhet att göra....

Idag har jag röstat - för miljöarbete och jämställdhetsarbete, hoppas jag. Nu är ju min röst väldigt lite värd, i det stora Europa. Sverige har 19 delegater, av 750. Hade jag röstat i Tyskland, så hade min röst kunnat påverka fem gånger så mycket.
Men visst ska man rösta - och välja-det är ju en av de rättigheter som man har i en demokrati!

Demokrati i all ära - men två partier kunde vi väl ändå ha sluppit. Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Det förstnämnda är inte ens värt att kommentera - och det andra, hur tusan kan man göra en enda fråga ( vilken man verkligen kan diskutera innehållet i) till en fråga för att ta sig till EUparlamentet. Jag tycker att det är som att försöka ta sig in på en avancerad högskoleutbildning, med ett enda godkänt betyg. Och hur det går, det vet ju alla, det går inte för sig....


På eftermiddagen har jag varit i Gnosjö och sett amatörer spela "Änkeman Jarl" på en paradisiskt vacker utomhusteater. Jättebra skådespeleri och en i allra högsta grad mänsklig historia, berättad av Vilhelm Moberg och framfört på hans eget smålänska tungomål.
Har du möjlighet - åk till Gnosjö och njut - av skådespeleri och natur.http://www.gnosjo.se/Nu är det två små fina föl i Ks stall. Det är sommarkänsla om något!

Och trots att jag inte är nationalist - så är jag så nöjd med att vi inte har mer än några dagars utlandssemester planerad inför semestertiden, C och jag......


FÖR


Sverige är ju vackrast av alla länder när det är sommar!3 kommentarer:

 1. Kloka och eftertänksamma ord så här i Nationaldagstider. jag håller helt med i det du skriver om sport med landslag och Elfsborg =)
  Man kan inte bara lita till en person, som dessutom har lite av divalater i sig. Zlatan är bra, men han kan behöva hjälp, det är ju ändå en lagidrott.

  Kom just hem från ett Gislaved som visade sig från den soliga sidan, tack och lov, det var ju balparad. OOO så många vackra klänningar jag sett idag, de är för gulliga alla studenter när de går i paraden.

  SvaraRadera
 2. jag gillar den mossiga fotbollen. Det är nog så min fotboll skulle se ut om jag hade någon.

  Sverige är vackrast! Det håller jag med om. Det är helt underbart nu, även om jag gärna sluppit nattfrosten. Mina tomater och potatater gillade inte den. men så är de ju inte svenskar heller.

  ha en skön vecka! Imorgon åker jag till Växjö på slutträff i min kurs. Sedan ska jag på avslutningsfest med sexorna.

  SvaraRadera
 3. Fotbollen hittade jag i närheten av mitt föräldrahem i våras. Antagligen så hade mina brorsöner använt den - för ett bra tag sedan ... Nu är deras intressen helt andra,, Ha det bra så här i skolårets slutvecka.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas