måndag 8 juni 2009

Grannlandsgrodda granar...


.... har vi planeterat en stund i kväll. Det är absolut inget roligt arbete, att med hjälp av ett rör sätta små estniska granplantor i den markberedda jorden. Men man får frisk luft och man får en smula styrketräning - och det är minsann inte fel.

Det enda riktigt störande är alla små irriterande knott, som hittar vägar långt in i ögon, öron och näsa. Varje sommar har vi ställt frågan, jag och C - vad är egentligen knott bra för? Är dom till någon som helst nytta - finns det så mycket så att det kan bli fågelföda - eller är de bara till förtret för djur av alla de slag?

Jag har varit med och satt åtskilliga skogsplantor, sen jag flyttade från de öppna markerna längs Viskan, hit ner till skogsbygden. 70-80 år tar det för skogen att växa sig klar för skörd - så det är ju en process över generationer det här med att odla skog.

Men det är kul att se hur det växer, det som sattes för 25 -30 år sedan har ju redan gallrats.

På den tiden planterade man med hjälp av hacka - det var riktigt slitsamt. Så det är verkligen roligt att se, att jobbet man har lagt ner på de olika planteringarna har gett resultat.

Samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka, när jag gick där bland knotten idag, hur det är när de här granarna är färdiga för skörd. Omkring år 2090. Hur ser världen ut då? Hur såg världen ut för 70 -80 år sedan - ja, inte kunde väl någon då förutsäga hur det skulle vara idag....

När jag var ung, trodde jag på turistresor ut i rymden under min livstid. Nu tror jag inte längre på det..... men kan det ha blivit någon form av verklighet när mina estniska granbarn är gamla nog för skörd......?

I morrn blir det antagligen ett par timmars plantering igen ... inget att se fram emot ... men ibland måste man göra saker som inte är kul!


Eleverna mina fick lite "vettigt" EU-arbete, så här i terminens sista skälvande dagar. Från Ingrid, min e-twinningvän i Slovenien fick jag en bra länk,//http//europa.eu/abc/. Jag gjorde ett antal frågor som eleverna fick hitta svar på. Fungerade väldigt bra - och många blev förvånade över hur många vi egentligen är i EU. Drygt 30% fler än invånarna i USA!

Det fanns också bra diagram på befolkning och area vad det gäller EU-länder. Oj, vad få vi är i stora Sverige.

Man kunde lyssna på EU-hymnen och barnen kände igen melodin som "Januari börjar året...."

Kändes jättehärligt att få igång så mycket entusiasm så sent på terminen!


Träffade två av mina gamla elever som ska sluta nian. Det är alltid lika roligt att träffa sina goa gamla ungar - som man delat både positiva och negativa stunder med.

-Oj, vad tre år går fort, konstaterade de.

Tänk vad tiderna ändras.... när jag gick på högstadiet, så tyckte jag att tre år var en evighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas