lördag 26 september 2009

Födoförstörelse


Gårdagens skolmats-soppa var god. Det var potatis och purjolökssoppa. Barnen tyckte inte lika mycket om den. Det blev ganska mycket över.
- Vad ska du göra med all den soppan, frågade jag mysiga mat-Linda, när jag som sista födointagare lämnade matsalen.
- Ja, den får jag slänga, sa Linda. Den har ju varit frusen en gång, och sen kan man inte frysa om den.
- Så du får slänga mycket mat då, frågade jag. Jag hade nog hört talas om det här med det makalösa matresursslöseriet, men inte riktigt tagit det till mig.
- Ja, det är ju inte så mycket man kan ta fram nästa dag. Det som varit kallt, kan jag ta fram. Någon enstaka gång så kyler jag snabbt ner, för att kunna värna igen nästa dag. Fast egentligen får jag väl inte göra det heller.... Men rotmoset och korven sen igår, den ansåg jag inte kunde vara någon fara att värma idag.
Hon pekade på kantinen md rotmos och blecket med god fläskkorv. Det fanns mycket kvar, även efter fredagslunchen. Och nu skulle detta samt blecket som var fullt med potatissoppa direkt till kompostanläggningen. ( För jag hoppas att den körs dit - får kolla det på måndag)

Handeln slänger mat, som fortfarande är helt OK att använda, för ca 2 miljarder per år. Skolor, sjukhus, restauranger och andra matställen slänger massor, massor. Vilken fruktansvärd födoförstörelse....
I vår ICA-affär har jag flera gånger köpt fruset kött/köttfärs till billigt pris. Det är köttvaror som man frusit precis före "utgångsdatum". Jag vet inte om det är enligt lag, men jag tycker att det är ett ansvarsfullt sätt att arbeta med matvaror. Tidigare kunde man köpa matvaror till halva priset på utgångsdatumdagen i flera affärer, idag ges man aldrig den möjligheten.

JAG FÖRSTÅR INTE ATT DE SOM HAR MATMAKTEN INTE HAR FATTAT ATT NÄSTAN ALL MAT ÄR BRA MAT, FLERA DAGAR EFTER MÄRKT UTGÅNGSDATUM.
Det finns ett bra sätt att kolla - det är att lukta och smaka!Skolköken i vårt rektorsområde har blivit ombyggda för mer än 10 miljoner kronor. Detta för att de ska vara EU-OK. Vid sådana tillfällen så säger jag bara, överförmyndarskap a la EU - släng dej i väggen. Plus att man inte alltid skulle måsta vara sådana perfekta paragrafföljare i Sverige - i andra länder låter man förnuftet vara med också - men så inte i vårt land.Före de nya kökens tid, så var maten alltid GOD, jättegod. Skulle det smaka mindre bra någon dag, så undrade man verkligen vad som hänt, och ställde också frågan till de som maten anrättade.

Idag är det tvärtom. Det är sällan som maten är riktigt god och vällagad - det är verkligen storkökskänsla, färdigskuret, färdigskalat, hel och halvfabrikat. Salladerna däremot, har blivit fler och är oftast väldigt bra. Men jag tycker att det råder ett motsatsförhållande mellan detta med att leverera fryst mat, som till största delen är gjord på hel eller halvfabrikat, och där i princip alla rester måste slängas - och detta faktum att vi ska undervisa i och vara föredömen för det hållbara, resurssparande och i allt miljötänkande sättet att leva.

Vem har ansvaret? Vem tar ansvaret? Hur kan vi och våra elever-som är väldigt miljö och hållbarhetsmedvetna- påverka. Nu ska vi starta upp "Grön flagg"arbetet på onsdagens studiedag. Kan en "Grönflagg"-skola få slänga mat, som fortfarande är klart ätbar????Första helgen på hur länge som helst som det är "tomt i agendan". Lite svårt att varva ner efter en så uppåtspeedad tillvaro som det har varit ända sedan höstterminen startade. För mej är det bra att baka bullar och/eller bröd, när jag inte riktigt vet vad jag ska göra. Så blev det i dag också - klart nedstressande. Och att baka färskt bröd, utan tillsatser, ja, det borde alla göra - för d et är så gott. Och mycket mera nyttigt än bröden med alla E-tillsatser och konserveringsmedel.
Vi bakade mycket när jag hade förmånen att få ha mellanstadieklasser i hemkunskap. Vi åkte till den utmärkta hemkunskapslokalen i Dalstorp, för dessa roliga, lärorika lektioner. Sedan ett och ett halvt år är skolans bästa klassrum borta, den fick rivas helt för att det nya tillagningsköket skulle få ta plats. Tyvärr tycks det inte finnas några planer på återuppbyggnad - och det är ju helt fel det också. I dagens hel/halvfabrikata värld, så har ju hemkunskapsläraren ett jätteansvar - att lära eleverna laga mat från grunden.

3 kommentarer:

 1. Visst är det ett enormt slöseri att slänga riktig mat. Många människor går alldeles för mycket på datum och inte på näsan. I vår ICA-affär har de en kyldisk där man kan hitta sådant som tiden håller på att gå ut för till rabatterat pris, ofta billigt. Heja på med Grön flagg! Upp till kamp mot slöseriet!

  Förr bakade jag allt bröd men det hinner jag aldrig nu. Jo, nu när jag varit hemma har jag bakat en del. Måste nog baka lite biscotti. De är så goda att doppa i te eller kaffe. Mina recept hittar du på www.matklubben.se.

  SvaraRadera
 2. Jag blir precis likan irriterad som du över slöseriet med maten!! Jag undrar hur man kan gå fullt ut på paragrafer och inte gå lite på sunt förnuft och känsla.

  Sedan är det synd att det ska bli srora kök i alla kommuner, maten smgar bäst lagad på plats. Vi har förmånen att ha ett kök där allt lagas på plats. Maten smakar gudomligt gott, vilket även eleverna tycker,

  Bullbak har jag inte hunnit med på länge, men det är alltid lika gott när man gjort det.

  Första bilden såg enormt god ut med alla godsaker på en smörgås, eller? Smaskigt såg det ut i alla fall =))

  SvaraRadera
 3. Maken är fantastisk på att göra vacker och god mat - det är ett av hans verk.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas