måndag 28 september 2009

Bearbetat blokus blev bättre

På måndagar har vi olika tankespel på mattelektionen. För någon vecka sedan introducerade jag pappersvarianten av Blokus. Det betyder att fyra spelare startar i vart sitt hörn på ett cm-rutat A4 papper. Alla har samma antal rutor att rita ut för varje drag, i vårt fall har vi valt fyra rutor.
Idag testade vi en ny variant. Tärningen bestämmer hur många rutor man får lägga ut. Det blev en succé. Många av eleverna har redan blivit riktiga strateger- och vinnare. Men kul är det - och hjärnaktivitéten är på topp.
Visst ska jag köpa spelet Blokus nå´n gång också - men pappersspelet och dess olika varianter funkar precis lika bra - och så slipper vi bortkomna plastbitar på golvet.
För en sak kan vi nog vara överens om, vi som jobbar med barn och ungdomar ---De allra flesta av dem är otroligt trevliga och godhjärtade -MEN de allra flesta är riktiga slarvmajor och håller dåligt reda på sina saker. Har någon en bra idé hur man ska komma tillrätta med detta - utan att vara en tråkíg tjat-maja???
Idag struntar vi i bilden - jag måste träna på det..... att strunta i bilder alltså.... Min nya kamera är på väg, förresten. Ska bli kul att fota med en systemkamera igen det har jag inte gjort sedan den analoga tiden.

1 kommentar:

  1. Blokus är ett roligt spel. Ska prova pappersvarianten med mina elever också. Idag har jag haft två NO-lektioner i femman. Roligt att vara tillbaka igen åtminstone delvis.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas