torsdag 24 september 2009

BokmässebesökN.N - författare- stod det på en egenhändigt tillverkad skylt, som bars av en storvuxen kvinna, klädd i personligt färgglada kläder. Hon var den första jag mötte, efter att jag kommit in på mässområdet. Och genast föll mig tanken - Jag önskar att jag också kunde komma så här, stolt och glad, med skylten Anna-Lena Larsson, författare, på barmen.

Väl inkommen på mässan insåg jag att det redan finns alldeles otroligt många författare, och ett antal ännu ganska obekanta namn, vad det gäller barnboksförfattarskap. Så jag behövs nog egentligen inte...

Jag har faktiskt skrivit en bok, och nu skulle jag kunna ge ut den på eget bevåg, på ett litet förlag som trycker obekanta författare i små upplagor. De hade en hyllsektion med pocketböcker, skrivna av obekantingar. Jag bläddrade i några. De såg hemskt mycket tråkigare ut, än vad A4-häftet som handlar om min mamma ter sig. Nu tror jag inte att jag satsar 5000 kr på att trycka upp 50 böcker .... jag är för feg. Eller kanske det är någon som vill förbeställa??????

Ibland tänker jag, en barnbok kunde jag väl få till under vintermörkstidens innesittarkvällar ....men barnböcker finns det ju en masse....


Har inte varit på Bokmässan på närmare tio år. Det var riktigt kul att komma dit igen. Bläddra i ljuvliga böcker, köpa böcker till skolbiblioteket - och handla privat. Kanske skymta nå´n kändis... Nu var det inte så kändistätt - men jag såg ett bekant ansikte, sittandes på en synnerligen kort och tanig person. Kände så småningom igen henne som bitchen Kisti ( hette hon så) ï tidigare Idoljury. Oj, va liten hon var.... Jan Guillio är ju inte heller så stor - han var på plats, precis som på alla tidigare bokmässor som jag besökt. Herman Lindqvist var en annan ständigt återkommande profil, även han småväxt - berättandes om storvuxne Jean Bernadotte (som inte alls hette Baptiste) och Tomas Tengby skymtade också förbi - extremt mager.


Så kanske är jag alldeles för storvuxen för att platsa in i ett kändisskap - den storvuxna författarinnan som jag sprang på, det var för mig ett helt obekant - nu bortglömt - namn.


Bokmässan är en stor företeelse, med rätta. Jättebra att man i lugn och ro kan bläddra i nya barn/ungdomsböcker innan man bestämmer sig för att köpa dem. Handlade billigt och mycket - och antecknade en del titlar som jag ska beställa från AdLibris.
Var lite gnällig igår - och kan relatera det till följande:


På Hydra fanns det två herrar som i den 27 personer starka klassen tog mycken och stor plats. Lite av klassens clowner blev de. Det märkliga var att de fick övervägande delen av de övriga kursdeltagarna att skratta och att puscha fram dem, när det var dags för någon aktivitet. Likadant var de med ledarna - de tog nästan alltid fram någon av de båda männen, när man skulle visa en ny övning. Trots att det fanns 25 personer till som var med på kursen för att de var intresserade av drama.

Jag tycker nog det är så att om man hörs och syns och/eller är besvärlig, så får man igenom det man vill. Tar man mindre plats och kämpar på, trots att man"går på knäna" så kan man kanske bli uppmärksammad, men knappt få den hjälp man behöver. Jag tycker att det ofta är så - och ibland blir jag arg, besviken och trött över tingens ordning.

Trött borde jag vara efter en kväll med utvecklingssamtal(trevligt),en kväll med föräldramöte (trevligt) och sen en heldag på bokmässan(trevligt). Men som sagt, allt var trevligt, därför är jag ganska fylld av energi - även om fötterna är lite ömma.

Elfsborg vann i kväll - men det satt långt inne. I morrn är det redan fredag. Nu ska jag gå och läsa en ungdomsbok...

4 kommentarer:

 1. Hej, kul att du läste min blogg när jag nu hade uppdaterat den.Tog ett rejält sommarlov från bloggen precis när jag kom igång.
  Kul med bokmässa! När jag hälsar på barnbarnen i Uppsala blir jag alltid så imponerad över barnböckerna som finns nuförtiden. Vilka vettiga barnböcker det finns, med beskrivningar och förklaringar av ganska komplicerade företeelser. Barnen måste ju lära sig massor och förstå hur "allt" hänger ihop när de får möjlighet att lyssna och titta på bilder och fotografier av fordon, motorer, hur kroppen fungerar etc. Jag minns inte att våra barn kunde låna såna böcker för 20-30 år sen./evabo

  SvaraRadera
 2. Det hade varit trevligt att åka till bokmässan och trängas. Var där för två år sedan i tjänsten. Men i år får jag sitta hemma. Var i stan och hämtade sonen ikväll, men jag skulle nog inte ha kört bil. Nu gör det lite mer ont i foten. Tjatigt med min fot, eller hur? Nästa vecka ska jag försöka jobba lite.

  SvaraRadera
 3. Vi kunde ju nästan ha möts på mässan!!!
  Jag tycker att det är underbart att gå på en mässa med så mycket nya och trevliga böcker. Att de sedan har bar priser är ju inte helt fel heller. Jag köpte böcker med övningar som jag ska ha till uppvärmning innan man börjar med SET lektionen,billigt. Kort som man drar och frågor att besvara om en själv som person...billigt och massa böcker med tänkvärda ord i + deckare av olika slag. Hittade dessutom en bok om hur man som ledare ska hantera situationen när man drabbas av kris. Väldig läsvärd!

  Dessutom vann ju Elfsborg så allt är mycket bra=)))

  SvaraRadera
 4. Glömde skriva att jag absolut tycker du ska ge ut boken om din mamma. Det måste ju vara något som släktingar och andra som känt henne skulle uppskatta och vilja köpa.
  Det fanns fler montrar där de visade att man ganska enkelt kan trycka upp en egen bok. Så har man 1 ex i alla fall.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas