måndag 21 september 2009

Föreläsnings-flashback


En eftermiddagspromenad i maklig takt. Ett harmoniskt sinne. Tankarna far fritt.

Plötsligt hade tankens mekanism förirrat sig år tillbaka i tiden, och gav bilder och ekon från två olika föreläsningar jag var på. Det är tre-fyra år sedan, först hörde jag Mia Törnblom och halvåret senare hennes vägledare och coach, Alice Bah.

Båda föreläsningarna handlade om självkänsla. Det, som de allra flesta av oss råder brist på. Självförtroende kan vi ha, men självkänsla, nej, -den är det så lätt att bli av med. Till stor del också en färskvara, som man med träning kan bli bättre/bra på.

En bra hjälp till att se sig själv och bejaka sig själv är, enligt både Mia och Alice, att dagligen skriva tre korta tankar under tre rubriker: Bra, Hjälp, Tack.

Under en längre tid, men med ojämna mellanrum, så skrev jag dator-dagboksanteckningar och slutade alltid med de tre rubrikerna. Flera års dagbokstankar kraschade förra sommaren och försvann. Synd att man inte tog bättre hand om sina tankar, än att låta dem ligga på en hårddisk, som man visste skulle gå en plötsligt slut tillmötes.

Föreläsningarna har legat väl bevarade, men gömda, i hjärnans vindlingar under lång tid. Kanske vore det idé att skaffa en liten bok och göra korta dagsanteckningar. Man kan upprepa sig i sina olika tack, hjälp och bra - dag efter annan. Det handlar inte om att komma på nya saker varje dag - utan att verkligen skriva ner vad man känner.

Idag skulle det bli så här:

BRA: Att jag tog en promenad, fast det kändes lite motigt - Att jag formulerade frågor inför morgondagens IUP-samtal innan jag gick hem -Att jag pratade med X och lyssnade på hur livet farit fram

HJÄLP: Att verkligen se alla elever varje dag - att bemöta alla elever positivt - att vara lika mån om en bra kontakt med alla kollegor, som jag alltid är vad det gäller mkontakten med barnen

TACK: för att alla nära och kära mår bra och lever ett innehållsrikt liv -för det positiva mötet med gamla elever - för en vacker hösttid.

Nu ska jag bespara er de här tankarna på bloggen fortsättningvis..... men som sagt, en liten fin anteckningsbok skulle vara en bra plats att samla dem i -åtminstone några gånger i veckan.


Nu är det snart avspark i Malmö! Heja Elfsborg!

1 kommentar:

  1. Alice är en härlig tjej. Vi kommer från samma ort. Jag gick i skolan med hennes mamma.

    En liten anteckningsbok för tankar är alltid bra att ha med sig. Jag har nästan alltid med mig en, har haft det större delen av livet. Ganska ofta bläddrar jag i de gamla böckerna efter intressanta noteringar. Ett bra sätt att aktualisera bra tankar.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas