fredag 10 september 2010

E-twinning engagemang


Nu börjar höstterminen även för skolorna längre ner i Europa. Lärarna har i regel ännu längre starttid än vad vi har, uppemot två veckor i flra länder. Så jag ska inte klaga på våra sega uppstartsdagar, då man bara väntar på att barnen ska komma och allt ska rulla i gång.

Har förstås tänkt e-twinningprojekt länge, men det är först nu som kollegerna i mellan och sydEuropa börjar tänka skola efter sina långa sommaruppehåll.

Hade hoppats på att få till ett nordiskt projekt nu när jag jobbar med yngre elever. En möjlighet att få använda sitt eget språk i kontakten med andra skolor i Norden. Men de trevare jag lagt ut, har inte gett något resultat. Däremot har jag blivit inbjuden att delta i ett Nordplus-projekt. Det är en projektform som gäller enbart nordiska skolor samt skolor i baltiska stater. Hoppas att det kan bli något av det... men det är inte så bråttom att svara ja, för ansökan till dessa reseprojekt ( enbart lärare) ska vara inne först i mars.Måste kolla lite närmare vad det innebär, om jag måste ha med en kollega, kan det genast bli lite värre.

Förra året hade vi ett konstprojekt, där hela skolan var involverad.Det fungerade si så där, två av dem som anslutit sig till projektet gjorde ingenting, en annan deltog minimalt - och så var vi tre som jobbade - slovensk skola, polsk skola och så lilla Grimsås skola.

I vår kvalitétsredovisning ( tänk att den kan vara bra nå´n gång) hade jag påverkat mina kollegor att inför detta läsår gå med på att alla klasser skulle vara involverat i ett internationellt projekt. Svarta bokstäver på vitt papper, då är det bindande. Eftersom Pen Pals har uppehåll detta år, så blev det bara e-twinning kvar att välja på. Och då var det lättast att återupprepa ett konstprojekt, liknande det vi gjorde förra året.

I år har jag fått ihop elva deltagande länder - och jag har träffat nästan alla deltagande lärare personligen. Facebook har hjälp till att hålla kontakt med en del, andra har blivit mera personliga vänner. Nästan varje dag, under senaste veckan, har det kommit intresseanmälan till projektet. Kanske kan vi ha med ytterligare något land. Idag fick jag klartecken från Ingrid i Slovenien att konstläraren där var beredd att återupprepa projektet från förra året, något modifierat. Från kollegan i Polen kom ett förslag om att vi skulle utvidga projektet till att omfatta även berättelser i anslutning till bilderna.

I helgen ska jag skriva ner nya projektansökan - kan ta det mesta från förra året - skicka till min "founderpartner" Ingrid för godkännande och sedan till programkontoret i Stockholm för formellt godkännande.

Sen är det bara stt sätt igång. I är ska vi använda Blogger som öppen blogg, i stället för lite krångliga Twin Space portalen.

Vad det är roligt med alla internationella kontakter! Träffar många av dem på Facebook. Resan till Amsterdam, som både fick mig att börja blogga och gav grunden till e-twinningsamarbete, är det bästa jag gjort under min tid som lärare.

Eleverna då? I Superklassen var nästan alla väldigt förtjusta i e-twinningsamarbetet. Ett par av eleverna tyckte inte om det. Men alla får möjlighet att möta andra kulturer och göra jämförelser med hur vi har det i Sverige. Plus att man får sig lite extra engelska till livs.

Och när vi nu sätter igång på riktigt med vårt konstprojekt under den närmaste månaden, ja, då hoppas jag att många titta på mångkulturell ungdomskonst på en helt vanlig blogg.

1 kommentar:

  1. Det låter så roligt med E-twinning, men jag har inte planerat nått eftersom jag inte visste om jag skulle få behålla klassen i svenska. Men visst blir jag sugen att titta efter nya projekt inför våren...vem vet =)

    Det ska bli kul att följa dig och era förehavanden genom din blogg.

    Ha nu en superskön helg, det ska jag försöka att få till =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas