söndag 12 september 2010

Utveckling, utvärdering, uppmuntran, undersökning, utlovanden


Tanken slog mej när jag lagt mej i går kväll; På måndag ska jag påbörja utvecklingssamtalen med mina nya elever och deras föräldrar. Till stor det blir det ett "lära-känna och skapa -en -god samarbetsplattform-samtal". Vilket måste ligga till grunden för att god utveckling ska ske ... så egentligen är detta första samtal ett mera utvecklnade samtal än de samtal då man skapar en (ofta) krystad utvecklingsplan. Innan John Blund tog överhanden, slog det mig också att jag måste skriva ut det från ledningshåll förelagda utvärderingspapperet som ska lämnas ut då man säger tack och hej. Det har varit ett obligatorium under flera år att lämna ut detta papper till föräldrarna. Jag har aldrig kunnat förmå mig att lämna ut det vid samtalets slut, utan mailat ut dem efter det att jag genomfört alla samtal. Få se hur jag klarar det hela detta år....

Det är bra med utvärderingar, men det får inte bli inflation i sådana. När de fyrtiofem minuterna som är avsatta för ett utveckingssamtal är till ända, brukar jag fråga om förädrar och elever är nöjda eller det är något mer man vill ta upp. Säger man då att man är nöjda, så förutsätter jag att man är det, och att man inte på ett papper som man fått i handen säger något annat. Det är ren falskhet, i mina ögon.....

Så det där med att utvärdera ett utvecklingssamtal, det begriper jag inte värdet av. Dessutom tror jag på den självuppfyllande profetian. Om jag är nöjd med samtalet men får negativ kritik anonymt, ja, då blir jag ledsen och anser att om min ambition inte ansågs vara tillräcklig, så gjorde jag ändå så gott jag kunde. Och det kommer jag att fortsätta med ..... för jag kommer ändå inte att komma upp till den nivå som den anonyme eftersträvar..... speciellt som det inte framkommer vad han/hon eftersträvar.... man ser vara ett antal kryss på ett papper.
Positiv kritik leder däremot till utveckling, för då vet man att man är på rätt väg och försöker lyfta sig ännu ett snäpp. Positiv kritik kan man ge och få utan att fylla i rutor på ett fyrkantigt papper..... det kan man ge med känsloord och leenden. Det lyfter!


Det påstås att vår skola har ambitiösa lärare, ja, t.o.m "för" ambitiösa. Vad jag önskar att vi kunde få lite uppskattning i form av lite uppmuntran. Några positiva ord till varje person, eller en liten tårtbit någon fredag .... som en uppmuntran och uppskattning. Det skulle också lyfta!
Undersökningar står som spön i backen i dessa dagar. Undersökningar kring hur det ska gå i valet nästa söndag. Och ska man tro dessa undersökningar, så verkar det redan vara kört och då menar jag verkligen KÖRT. Nästan så att det inte är någon idé att rösta - det är ju redan klart hur det ska gå. ( Fast det är klart man ska rösta - det är det enda sätt jag kan påverka ...)


Iallafall så påstås det att mer än 25 % av de röstberättigade ännu inte bestämt sig. Detta är något som jag inte heller kan förstå. I denna blockpolitikstid så handlar det ju om värderingar, och dem ändrar man ju inte från dag till annan. I mina ögon handlar det om att välja mellan en rättvis fördelningspolitik och ett miljöansvar eller en politik där de redan gynnande fortsätter att gynnas, där personlig ekonomisk vinning är den viktigaste frågan - på bekostnad av redan missgynnade människor och på bekostnad av vår miljö.
Det skrämmer mig att så många människor tycks välja egoismens väg.
I dagens GT hade man en extra bilaga om träning. Där utlovades att man skulle gå ner ett antal kg per år om man motionerade regelbundet. Med tanke på mina motionsvanor och min vikt, så är det bara att konstatera att om jag INTE motionerat så skulle min ackumulerade vikt ligga på närmare 200 kg.


I kväll ska jag pröva något nytt i motionsväg. Zumba heter det och det lär handla om att röra sig till latinamerikans musik. Ska bli spännande.... Sen får vi se om det är utvecklande eller invecklande eller bara dumdristigt för en gammal tant. Jag har inga förhopningar att det ska ta bort något enda hekto iallafall.

3 kommentarer:

 1. Sant om utvärderingar och annat som vi ägnar oss åt många och långa timmar! Utvecklingssamtalen är mycket bar grund att stå på när man bygger upp det positiva med föräldrarna. Ska själv träffa mina föräldrar om några veckor, för andra gången. De är så trevliga och vill verkligen vara med att se till så att förutsättningarna för deras barn ska vara de bästa, det är guld värt =)

  Ska ha en latinoeftermiddag på jobbet om några veckor. Är numer hälsoinspiratör för år 6-9 lärare och har nu bokat en sådan eftermiddag istället för en lagkonferens...det ska bli spännande =))

  SvaraRadera
 2. Många kloka tankar i ett och samma inlägg. Jag har flera gånger tänkt som du vad gäller politiska ställningstagandet.

  SvaraRadera
 3. Har redan haft några utvecklingssamtal. Vi behöver inte utvärdera dem på papper som tur är, men jag gör som du frågar om de är nöjda eller har något mer att ta upp. Vi får också alltid höra att vi är så ambitiösa. Därför är vi väl kanske lite besvärliga. Men vi gör verkligen vårt bästa. Varför skulle vi göra mindre?

  Zumba låter kul. Har bara sett reklamen för det. Berätta hur det var.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas