torsdag 9 september 2010

Föredömligt förnuftiga flickor.


Det är skillnad på att ha tjejklass och killklass. Alltså ordentlig övervikt år något håll. Genusfolket får säga vad dom vill, men det blir mera "brötigt" i en killklass och betydligt tystare och lugnare arbetsklimat i en tjejklass. "Vi har format våra barn så", säger genusfolket .... och jag tror att det ligger en del i det, ungefär lika mycket som det ligger i de kemiska substanser som gör tjejer till tjejer och killar till killar. Detta gäller alla djurarter ..... sen är det ett stort spann inom gruppen.... men generellt vill jag påstå att det förhåller sig på detta sätt.

Jag har mest haft "killklasser". Ett par gånger har jag haft ganska lika fördelning och någon gång tidigare en "tjejklass".

Toppenklassen är en "tjejklass". "Tjejklasser" får det ofta ganska jobbigt, för att många starka flickor vill vara med och styra. Detta har jag varit med om under veckan. Men jag har också varit med om något fantastiskt, någon som imponerade storligen på mej; De förnuftiga flickorna öppnade sig helt, talade om varför de var ledsna och arga på varann, och trots motsättningar, så ville man att det skulle vara bra. Och detta trots att man försökt göra allt bra tidigare, och det misslyckats. Men alla ville verkligen kunna umgås med alla och ha roligt ihop. Det var ett verkligt "Halleluja moment" att känna denna starka positiva vilja. och höra alla kloka ord som sades under den lektionslånga diskussionen.
Vilka föredömen de här unga flickorna är! Tänk, så mycket vi vuxna kvinnor har att lära. För det finns så mycket intriger och motviljor kvinnor emellan. (Har aldrig ört talas om detsamma mellan män.) Kanske handlar det om avundsjuka, kanske handlar det om stolthet, kanske är det ren inbilskhet och dumhet. Men om vi vuxna kvinnor ville göra som de förnuftiga flickföredömena, så skulle det inte finnas arbetsplatser där kvinnor inte pratade med andra kvinnor, för att de fått för sig att de blivit kränkta eller utsatta för något.

Hoppas att flickorna fortsätter att ha denna positiva vilja att mötas, och inte stelnar till gamla bittra, oresonliga vuxna kvinnor.

Jag beundrar och högaktar mina elever i Toppenklassen - de är bara så fina - allihop!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig klass du måste ha! Kloka vid den åldern. Jag tror det finns intriger även hos män men på ett annat sätt. Hos oss jobbar nästan bara kvinnor, men det är ett härligt klimat tack vare att vi bryr oss om varandra och försöker se varandras behov. Vi är väldigt olika men man kan uppskatta olikheterna och då blir det bra.

    SvaraRadera
  2. Håller med Inga, så kloka flickor du har i klassen. Där kan man lära sig mycket, bara genom att lyssna på så kloka tjejer.

    Vi ser nog varandra i arbetslagen, men en del tänker bara på sin egen vinning, och låter det komma före allt annat. Tråkigt, men sant!!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas