söndag 5 december 2010

Äppeldalen äger

Jag är väl inte den som har så stor erfarenhet av julmarknader. Trodde att det var en plats där man bara sålde en massa krafs, ända tills jag gav svägerskan en födelsedagsbesök på en julmarknad - för 8-9 år sedan. Det var vid Hooks herrgård. Dit har jag inte återvänt, men jag insåg hade jag haft fel uppfattning och har besökt mer närbelägna julmarknader årligen efter detta och hela tiden förundrats över hur många duktiga hantverkare och entreprenörer som finns lite överallt bland oss.

En av adventstidens höjdpunkter har julmarknaden i Apladalen blivit. Har besökt denna traditionsrika kvalitetsmarknad varje år sedan J blivit bofast Värnamobo. I år var det extra mycket julkänsla, då det var naturligt julprytt i Hembygdsparken.

Så snön är inte bara av ondo. Härligt med lite snö uppifrån också, det dämpade kylan och gav extra julkänsla. Det blev förstås en hel del handlat. Ett halsband från Amandas smycken. Det hade jag "lovat " mej själv. Denna unga tjej är helt otrolig i sin smyckeskretivitetstänk. Köpte en ny liten ängel, tråd och pärlor denna gång. J köpte ett fint, fint pärlhalsband och ett par armband. Det är så mycket man vill köpa av hennes smakfulla smycken .... men man måste inte ha allt på en gång, webbshopen är alltid öppen.


Betongidéer fick jag i ett av de små vedkaminsuppvärmda husen. Har ju ett antal skålar och rabarberblad stående i garaget. Dem kan man julpynta och ta in.... vilken bra idé.
Barkbröd ( knäckebröd) inköptes - med riktig bark som ingrediens, några bivaxljus ( ett par var gjutna figurer), Tuffetomtar ( som ska vara inspiration till vår julpysseldag nästa måndag)... ja, det finns så många annorlunda saker att köpa i Apladalen. Ett stort utbud, mycket kvalitét.
J köpte ett taggtrådhjärta att dekorera stalldörren med .... helt galen idé att göra dörrprydnader i taggtråd ... aj,aj,aj vilket sårigt hantverk... men det var häftigt, snyggt!
Lotterier fanns lite varstans. Det manuellt drivna chokladhjulet är kult, anser jag. På vanlig lottringar lyckades jag vinna ett stort dekorationspepparkakshjärta och C-E vann lunsaringar.
Det var några roliga timmar. Synd att de inte tar betalkort på marknaden i Apladalen, för då skulle man köpa mycket mer..... eller kanske är det tur..... man kan ju se det så, att det då kunde blivit alldeles för mycket med hem...Hann med en liten promenad i Hjälshammar före marknaden. Snön föll och Tindra var mer intresserad av mat än av att socialisera.
God lunch bjöds vi på. Lasagne innehållande rökt lax och spenat. Mums! Den ska jag snart göra här hemma!


Under det att vi varit på marknaden, så hade Ms och Js hus förvandlats från ett rött hus på landet, till ett riktigt julehus.

Det hade snöat en del i V-mo, men mindre och mindre ju närmare Stockremma man kom. Ett par cm hade det blivit även här. Och jag har bestämt mig; I veckan åker jag och köper nya skidor och pjäxor. Har vi fått vinter och snö, så får jag väl använda mig av den i stället för att bara klaga på den. Är det det som kallas "gilla läget" ???

2 kommentarer:

 1. Det blev inget besök i Apladalen idag för min del. Maken jobbade och jag var trött efter gårdagen. Får väl återkomma nästa år.

  Det ser ut som att snön har kommit för att stanna. Det har småsnöat hela dagen och maken är ute med traktorn nu. Själv har jag eldat i pannan.

  Ha en bra vecka! Kanske ute i skidspåren?

  SvaraRadera
 2. Det var synd att jag var i Bollebygd idag, annars hade jag gärna åkt till Apladalen och fyndat. Jag tycker att man fyndar väldigt mycket bra idéer på sådana ställen.

  Jag ska nog också införskaffa skidor och allt vad som krävs för att åka på längden. Verkar vara riktigt bra motion för mina axlar.

  Kul att du gillar läget =)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas