lördag 2 april 2011

Begapade brinnande brasa

Det skulle knappast vara någon brasa om den inte var brinnande. Möjligen en blivande brasa. Sådana som man samlade ihop ris och brännbart avfall till när man var barn, och som man sedan eldade på påskaftonskvällen. Finns det några påskbrasor idag? Det tycks som de blivit ersatta av snabbsprakande eld i stället, fyrverkerier alltså. Tycker nog att det var riktigt klokt att bränna påskbrasa med det som man röjt upp efter vintern. Kommer ihåg att vi brukade ha vår brasa långt ute på en plöjd åker, då kunde man elda nästan i vilket väder som helst. Min brasa tände jag på det våta fjolårsgräset, bakom grönsakslandet. Två säckar julklappspapper blev lågornas rov, ett antal större kartonger samt förra årets helutslitna gympaskor. Av de sisnämnda blev det svart rök och illalukt, tacka för det så välanvända som de var :) ..men visst fick jag lite dåligt samvete för att jag eldade något som var miljöovänligt... Men då var det för sent.... det är ju ofta så med samvetet.... Stod länge och begapade lågorna - ( ja, det är rätt uttryck) - jag tycker att eldslågor är bland det vackraste som finns. De har så mycket energi i sig ( av naturliga skäl) och skiftar utseende från en sekund till en annan. Tänkte på uttrycket "att brinna för något". Det är ju så många som "brinner" för än det ena, än det andra. Ett sånt där klichéuttyck .... Det kräver verkligen sin man om man ska brinna för något, tänkte jag, oj, vad enregi det tar - och ger. Funderade på om jag "brinner" för något. Kom fram till att jag kanske brinner för mitt jobb ... men på ett lite felbrinnande sätt ... jag vill att barnen ska bli sedda och bekräftade för vad de är, och det betyder att jag inte ställer upp på negativ bedömning. Jag brinner nog för att barnen ska trivas i skolan och att de ska få möta kunskaper och färdigheter på så många olika sätt som möjligt. Men att de aldrig någonsin ska känna att de inte duger.... Så tänkte jag då jag begapade den brinnande brasan... Bilden har Jakob målat på konstdagen.... inspiration fick han från e-twinningvännerna i Nikkala i Finland. Skulle vara kul att åka dit och jobbskugga i den lyckade finska skolan en vecka.... det ska jag söka bidrag för till hösten .... från internationella programkontoret i Stockholm. Vilken bra idé jag fick där, utifrån det att jag begapade en brinnande julklappspapperbrasa.

2 kommentarer:

 1. Vi har inte tänt på än, men några grannar eldade idag. Vi såg de pyrande resterna när vi gick en runda, hunden och jag.

  Jag följer gärna med till Finland. Det var en riktigt bra idé.

  SvaraRadera
 2. Påskbrasor är nog vanligare i Västergötland än på andra ställen. Här omkring är det ingen som har påskbrasor. Synd, för det är ett trevligt sätt att välkomna våren.

  Visst tar det på energi att brinna för något, men man får ofta tillbaka energi också. Jag tycker att du brinner för många saker i livet =)

  Jobbskuggning hörde jag om när jag var på Bett...är lite sugen på England, men vi får se vad som händer till hösten.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas