lördag 30 april 2011

Välkommen våren!

Vi har inga valborgsmässotraditioner i vår familj. Det blev aldrig så, vet inte varför. Massor av människor samlas ju på olika platser och lyssnar på vårsång, vårtal och ser vårbrasa.
När jag var barn, så åkte alltid jag, mamma och mormor till majbålet vid Rångedala skola. Kören sjöng, den stora brasan brann när mörkret föll ( det var ju före sommartidstiden), man fikade hembakat ( allt var ju hembakat på den tiden, köpebröd var fest - idag är det tvärtom) i skolans matsal och sedan avslutades det hela med aftonbön i kyrkan. Klockan nio kom pappa och hämtade oss i den gråa Volvon ( som jag skämdes för - den var ju så omodern - idag hade jag gärna velat ha den evighetsmaskinen kvar) för mamma tog inte körkort förrän hon var över femtio - när jag redan hade ett eget sådant.

Man fick alltid nya vårkläder när man var barn, skor och kappa var obligatoriskt att köpa nytt. Jag ville alltid ha på de nya kläderna vid majbrasan, men det var inte alltid mamma tillät det, det fanns ännu kyla och vinter kvar. När jag inte fick som jag ville, ja, då blev jag tjurig och skulle inte följa med till firandet ... och för att få lugn och ro, så slutade det oftast med att jag fick ta på vårkläderna ... och att jag FRÖS ... men det skulle jag aldrig erkänt att jag gjorde.

Under några perioder var jag själv med i kören och sjöng de härliga vårsångerna. I Rångedala kyrkokör, under - för många i vårt område välkände - Jörgen Sandbloms ledning, så var det sopranstämman som gällde. Det var många ungdomar med i kören på den tiden, sent sextiotal, tidigt sjuttiotal, körledaren var själv ung och då kom gärna de unga tjejerna också.

Var med i Nittorps kyrkokör också under ett par perioder. Kommer speciellt ihåg en helt fantastisk ledare som hette Anne- Maja. Tyvärr gifte hon sig och lämnade vår bygd, och efterträdaren hade jag lite svårt för.... och slutade. Men en dag som denna, så går jag fortfarande och nynnar altstämmorna på "Vintern ra.." och "Sköna Maj". För det är där mitt begränsade röstomfång ligger - i altstämman. Kul, kul att sjunga i kör, borde nog börja igen, nu när man har härlige Kalle Gollnik som körledare i Nittorpskören. Gäller bara att våga ... jag är ju ingen storsångare som man jublar över att ha med i kören .... men jag duger allt som altkörsångare...

Valborgsmässoafton 1979, så började grundgrävningen för vårt hus. Då var det ingen riktig vår, det var fortfarande grått och tråkigt och ingen växtlighet som satt igång. Kommer ihåg att det kom snöblandat regn av och till hela dagen. Året innan, då C-E fyllde 25 den 14 maj, då var det ännu värre. Dalstorpasjön gick upp den 8 maj och den 14 maj, så fanns det inte den minsta tillstymmelse till vårsippor.

Året därpå, 1980, väntade jag Johanna, och slutade jobba den 30 april, den dag som ankomsten var beräknad till. Våren kom första veckan i maj, och när jag satt i sjukhusets park den 7 maj och väntade på att förlossningsarbetet skulle komma igång, då såg jag de första vitsipporna.

1990 gifte sig C-Es syster den 5 maj. Då var allt löv utsprucket och man kunde plocka liljekonvaljer som var planterade nära husen.

Så det skiljer sig verkligen från år till år, vädret på valborgsmässoafton. Vanligare med kyla och ruskväder än med den fantastiska vår som vi fått uppleva under de senaste två veckorna, och så även idag.
Har sått grönsaker och blommor idag. Jorden var absolut redd för att ta emot frön. Lite vattenhjälp behövs förstås, och om man ska tro på väderleksprognosen, så kommer det sådant uppifrån i morgon. Såg att yr.no utlovade +2 grader och 16 mm regn på torsdag. Usch, vad kallt det låter. Men regnet är välkommet.

Välkommen vår, jag har längtat efter dej sedan dagen efter jul! Nu är du här iallafall, sen må det bli vilket väder som helst, för man vet ju att det då och då kommer sol och värme under de närmaste fyra-fem månaderna. Och nå´n snö, det lär det väl knappast komma under det närmaste halvåret.
I morrn blir det förhoppningsvis en vandring längs havet ...

2 kommentarer:

 1. Inga traditioner här heller. På senare år har vi gått till hembygdsparken. Men idag jobbar maken så jag stannar nog hemma.

  Sådde sallad i drivbänken på lovet. Den har kommit upp som små gröna blad. Liljekonvaljerna knoppas. Jag hänger inte med. Har i alla fall rensat några land idag.

  Trevlig helg! Hurra för våren!

  SvaraRadera
 2. Jag var och sjöng in Våren, först på ålderdomshemmet och sedan för alla som ville lyssna i vår hembygdsparken. Det var högtidligt och trevligt. När jag var barn hade vi inga traditioner alls på Valborg. Vi hade ofta gäster, det var väl det enda.

  Idag ska jag ge mig på lite blomkrukor och byta ut påskliljor mot penséer.
  kanske klippa gräset också.

  Hoppas du får en fin arbetsvecka =)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas