torsdag 27 juli 2023

Tidiga tankar

 


Hör inte till dem som brukar sitta vid datorn klockan nio på morgonen.   Om det blir datorsittande, så får det normalt vänta tills framåt kvällen. Oftast nöjer jag mig med att kolla de viktigaste apparna via mobilen... Aftonbladet, SMHI, Instagram, Facebook, Bloggen.... ja, sen har man koll på det mesta, i stort och smått. Men som jag tidigare skrivit, jag kan inte längre kommentera en del Blogger -bloggar via mobilen. Ej heller svara på kommentatorer på min egen. så då behövs det lite datortid....

Blev väckt redan halv sju idag, av att  makens telefon ringde. Han hade den på laddning i ett annat rum, och hann inte svara. Då ringde min mobil.... Alltid lite otäckt med så tidiga påringningar. Hade dock en känsla av varifrån samtalet kom. Det visade sig stämma.  Så det blev så att maken fick rycka ut och köra gallstensanfallande person till akuten i Borås. Naturligtvis var jag klarvaken också. Konstaterar att man känner sig rätt pigg då man vaknat lite tidigare, än då man ligger och halvsover fram till  åttatiden....

Regndag idag. Igen. Tänkte gå ut i trädgården och ta lite blombilder... med  droppar på... men stannade på verandan och  zoomade in en liten del av perennrabatten vid  "gången"  Det är tydligt att växligheten inte "lider" av allt regn, på samma sätt som soldyrkande människor gör. Tvärtom. Perennerna har vuxit sej så stora, så att de går in i varann. Plus att nya plantor, fröspridda, växer upp lite varstans. Just nu får det vara så.... gott att slippa rensa. 

Krukorna, där det frösådda också växt ihop, kommer upp på veranda... eller in i växthus... när väderprognosen säger "mycket regn".  Så det har blivit mycket bärande ut och in under juli. Bra för maken att få till lite träning!

I vårt hus står radion på från morgon till kväll. P4. Bra att ha koll på vad som händer, såväl lokalt som i stora världen. ( Typiskt pensionärsgrej, antagligen... )

I våra trakter, ja, dryga fem mil norrut, har det varit ett antal vargattacker mot fårhjordar. Som senast var det ett trettital får som blev rivna, nära den sjö, där vi tog vårens vackraste vitsippspromenad. ( Åh, vad jag längtar tillbaka till vårens tid)  Någon dag senare  sköt man en varghane. Förhoppningsvis den som som utfört masslakten. Har svårt att avgöra om jag tycker att vi ska ha varg i våra trakter eller ej. Tror inte att de är farliga för människor, men ändå... är det ok att hela fårflockar blir rivna? Eller är det så att det ligger i vargens natur, lika mycket som det ligger i människors natur att föda upp sina djur och sedan skicka dem till slakt. 

Min bror berättade f.ö. att han sett en varg alldeles nära mitt barndomshem, en morgon då han åkte till jobbet i Borås. Detta var under senaste veckan. Han meddelade fårägarna i byn, och dessa satt vakt under följande natt. Inga får blev angripna. Kanske det var en mätt varg på vandring...?

Funderar också på vårt lands utsatta säkerhetsläge. Beroende på koranbränningar. Skakar på huvudet, känner ilska långt ner i magen. Förbjud sådana tramserier, sådant som bara utmanar  och provocerar. Har ju inget med yttrandefrihet att göra.  Klart att de som vill Sverige "illa" använder sej av möjligheten att göra det.  Men jag är ju inte juridiskt utbildad förstås.... har bara något lite förnuft ( inbillar jag mig).

Musiken i P4 är något tjatig. Vet inte hur många gånger dagligen man spelar Loreens tatueringslåt. Så tjatig. Även förra årets "mello"-vinnarlåt körs ett antal gånger dagligen. Nordman sjunger ofta ut om att han inte har några sorger och pojkarna från Norge  meddelar att de  kan andas utan luft. Gissar att det är en AI som gör låtlistor, och  sätter ihop efter de lätar som streamats mest under en längre tid. Större variation på musiken önskas....Kan förstås sätta på Rock-kanalen, men då missar man nyheter....

I-landsproblem. Men det kan man ju fundera över en regnig torsdagsförmiddag i juli. Maken är just hemkommen. Den gallstensplågade blev inlagd och morfinmedicnerad. 

I morgon lovas bättre väder. Då får det bli en tur till Halmstad. Få se om det kan bli en övernattning,,,

16 kommentarer:

  1. Ytterst sällan radion är på hos mig. I bilen bara. Men oavsett kanal, för mig Mix megapol, så är det samma låtar om och om igen.
    Varg har under våren synts även hemma hos oss.
    Koranbränning är för mig oförståeligt.
    Ha nu en fin torsdag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske är så att många kanaler kör samma låtar om och om igen.
      Varg så långt söderut! Men skogar har ni ju också...
      Detsamma!

      Radera
    2. Det har varit varg här nere på Österlen också, vi såg spår på stranden ett år och då hade de rivit får en bit härifrån.

      Radera
    3. Oj! Känns ju lite olustigt om de kommer nära. Speciellt för en skogsmulle som jag. Men jag är ganska övertygad om att vargar inte är hot mot människor.Björnar är värre... men någon sådan har vi inte haft i trakterna på 10-15 år.

      Radera
  2. Vi delar ju naturen med djuren så på ett vis ska vi inte påverka den näringskedja som finns. Samtidigt så förstår jag också den problematik som vargen orsakar för tamboskapen.
    Koranbränningarna tycker jag är helt onödiga och det borde inte vara tillåtet. Samtidigt så finns det många muslimska länder som borde sopa rent framför egen dörr först. Jag tänker på barnäktenskap, synen på kvinnor och mycket mycket mer. Dubbelmoral på hög nivå är min uppfattning. Dock så finns det ändå ingen anledning att skända religiösa symboler.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker också så. Varför inte ordna demonstrationståg för kvinnors rättigheter. Dessutom är det förtrycket mer ett uttryck för männens makt, än för vad Koranen föreskriver. Vi har ju många muslimer från Kososvo och Bosnien i vår närhet. Där finns ingen synligt förtryck, och jag tror heller inte det finns, det är utåtriktade och harmoniska kvinnor. Men som det ser ut i Afghanistan, Irak, Iran, Saudiarabien mm... säkert på olika nivåer.... men inte ok. Sen finns kultur och tradition kvar hos många som kommer hit... har träffat ånga kvinnor med slöja, som är väldigt "på". Någon med burka har jag dock ej träffat på i våra trakter. D

      Radera
  3. Håller med dig helt angående koranbränningarna. Tycker att det borde ingå i "hets mot folkgrupp" ... och det är väl förbjudet? Eller är det inte det?
    Om musiken i radion håller jag också med dig. Orkar ibland inte med, utan stänger av. Lyssnar då på p1, där finns många bra program som är lyssningsvärda. Och vem som bestämmer musikvalet i P4, det skulle vara intressant att veta.
    Hörde förresten på radion att vargen har lyckats ta sig in till fåren trots stängsel. Men stängslet var av enklare (billigare) sort som inte stängde ute vargen. Vilket dumt alternativ! Sedan kan jag också tycka att man ska ta in tamboskap under natten, just för att skydda dem. För vargen bör få leva, anser jag. Om den visar orädsla för människor... då måste den skjutas förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hörde att man inte stängt mot sjön. Därifrån hade vargen antagligen kommit.

      Radera
  4. Jag håller med om att koranbränningar inte borde vara tillåtna. Det som också retar mig är att dom varit två personer, den ena har bränt koranen den andra har stått bredvid med en svensk flagga. Så att det är för att skada Sverige är ju helt klart. Dom vet ju att bilder sprids överallt och där syns den svenska flaggan i samband med koranbränningen. Såg ett förslag från en statsvetare som vill ha ett förbud mot att bränna böcker över huvud taget: "Brännande av tryckta skrifter som en politisk manifestation måste ses som ett angrepp på yttrandefriheten och därmed som ett angrepp på demokratin" säger han. Tja kanske kan vara något.
    Ni verkar haft mycket mer regn än vi. Här spås regn men det blir aldrig något. Däremot är det blåsigt.

    Kram

    SvaraRadera
  5. dator och mobilen är väl synonymer... har varken radio eller tv på för jämnan.

    SvaraRadera
  6. De orange dahlior(?) är magnifika, liksom de andra färgglada blommorna. Ja, de gillar nog regn mera än vad du gör. Här har vi i stort sett haft sol i två månader nu.

    Vad gäller dina problem med blogger så kolla under "Inställningar" så att "Captcha för läsarkommentar; Visa ordverifiering för läsare som kommenterar" inte är förbockat.
    Så gulligt av din man att agera chaufför för en person i nöd.
    Koran- och alla andra religionsrelaterade skrifter ska inte brännas. Ett förbud - gillar inte förbud, men att tillåta bränningar av "heliga skrifter" är totalt korkat.
    Jasså, det är ett fenomen för pensionärer att ha radion på... Det var helt nytt för mig. Jag äger inte ens en radio...

    SvaraRadera
  7. Hahaha, jag har också samma pensionärsgrej. Radion med P4 är igång dygnet runt i sovrummet, och radion i köket är oftast igång den också.Jag tycker synd om Elsa då hon är hemma själv, hon har då lite sällskap.
    Gallsten är inte roligt, jag blev akutopererad för 19 år sedan. Så snällt av din man att agera privat-ambulans. Hoppas att det är bättre med er vän.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
  8. Alltid läskigt att bli väckt av mobilen. Men fint att kunna bidra och hjälpa till.
    Här är ofta P1 på men även radio Stockholm . Lite mer varierad musik kanske.
    Väldigt vackra blommor och de verkar trivas med en del regn. Fina bilder! Tror att vi här i Stockhomstrakten haft mindre regn.
    Bedrövligt med både koranbränning och andra tänkta bränningar. Borde vara straffbart och har i mitt tycke inget med yttrandefriheten att göra. Kan också tycka att de som gör detta och är här i landet av speciella skäl har förverkligat sin rätt att få vara här. Och att hårda straff omedelbart skulle vara på sin plats. Att bränna böcker, vilka de än är, borde överhuvud taget vara förbjudet.
    Hoppas du fått det vackra vädret tillbaka och att det blev en tur till stugan.
    Kram

    SvaraRadera
  9. I Mullsjö drabbades en fårägare hårt i veckan. Minns inte riktigt, men tror det var cirka 30 får som blivit rivna av en varg. Mer än halva besättningen.

    Att lyssna mycket på radion har jag alltid varit mycket för, P1. När jag köpte en vevradio så fick jag söka på nätet var jag hittar P4, det är ju det man ska lyssna på när kriget kommer! Nu är den inställd på P¤ ;-) Ordning och reda... När jag var tonåring var det dock P3 som gällde... Tiderna förändrades med åldern för mig. De senaste, säkert 30 åren har det varit P1 som varit favoriten för mig.

    SvaraRadera
  10. Jag förstår inte att polisen ger tillstånd till koranbränningar. Om någon ansökte om att bränna biblen blev det samma resultat då, tro? Jag tycker det hela är så förståndsbefriat.

    SvaraRadera
  11. BEDRÖVLIGT ATT INTE KUNNA SVARA GENOM MOBILEN: som inte alls fungerar spmm laptopen. Två olika saker.... Så jag tackar för alla kommentarer och konstaterar att det där med koranbränning, det förstår ingen av oss vitsen med. Sen tror jag säkert att man skulle få tillstånd att bränna bibel också. Och Toran...d et har man väl redan sett till att göra. Uppviglinande, provocerande skitstövlar... det är vad det är. Helt sjukt.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas