lördag 1 juli 2023

Välja

 

 

Vilken ska man välja? Fyra container för samma ändamål, tre olika mottagare.

Regnigt och grått, då får det bli lite inomhussysslor. Som att röja i garderoberna.. eller städa i köksskåpen.Det senare det gjorde jag igår, alltså kliade det lite i fingrarna att ta itu med ett par garderober. 

Välja bort, det är faktiskt inte lätt.  Jag kan ju ha de allra flesta plagg, inköpta under de senaste femton-tjugo åren.  I en av garderoberna hänger så pass gamla kläder, sådana jag bara inte haft hjärta att göra mej av med. 

Det var lätt att välja bort trasigt och urtvättat. De plaggen hamnade i ett par soppåsar och bars ut till soptunnan.  Sen var det valet mellan vad av det bortvalda som var bra nog att lämna till "riktig" secondhand, och vad som skulle kunna användas av dem som nöjde sej med helt och rent, men som såg använt ut. De senare var tänkt att läggas i insamlingscontainer.

Jag valde den grå containern. Insamling tör Europa. Tänkte att kläderna kanske kunde användas i Ukraina...eller kanske Vitryssland... Rumänien.

När jag gjort mitt val och kläderna hamnat i containern kom jag på... det blev kanske fel. Människor i Europa kanske har större krav på kläder än mina använda. I mer materiellt nödställda länder kanske man har enklare "krav". Vad vet jag! Valet blev i alla fall gjort.


Ska man stanna inomhus denna regniga dag eller ska man ta den dagliga promenaden. Jag valde det senare. Annars skulle jag bli besviken på mig själv.

Det har mest duggregnet under dagen. Det är ett väder som funkar alldeles utmärkt att vara utomhus i. Ja, utom om man ska rensa i rabatter/grönsaksland, för då får knotten blodsmak  och blir som tokiga.

Ett massivt anfall av en division knott, det kan få vem som helst på  flykt.


Träffade ju min vän från ungdomen gör några veckor sedan. Denna fräscha snygga sjuttioåring berättade om att hon valt att ta diverse vaccinationer som rekommenderas för vår åldersgrupp. Dessutom talade hon väl om den man, som sedan ett antal år försett henne med personligt utformade inläggssulor.

Borde nog vara dags att göra något åt mina fötters bekvämlighet också, kom jag på. Kollade vad det fanns för möjligheter  i Borås med omnejd.  Det fanns ett antal "inläggssulemakare" att välja på. Fastnade för en ortopedingenjör som fått högsta möjliga betyg av sin tidigare "patienter". Bara fem plus... av tiotalet olika tyckare..


Det var ett bra val. Fick tid redan dagen därpå, och hämtade ut två par "sulor" i tisdags.   Fötterna mår utmärkt med de nya sulorna. Rygg och rumpa protesterar en del. Helt naturligt att det blir så under en tillvänjningsperiod... på 4-6 veckor, enligt Nedim, den gravt trevlige ortopedingenjören. Så det blir inga långpromenader, får räcka med så där 3 km ...sen får jag gå hem och byta skor.


Det doftar så gott när det regnar. Fick stanna och bara "sniffa" flera gånger. Fåglarna var också tillfreds. Två koltrastar sjöng duett... fast de var de nog inte medvetna om...när jag närmade mig hemmet. Koltrastars sång är naturens örongodis.


Kom att tänka på min bloggvän/irl-vän Inga. Jag berättade en gång att jag brukade ta långpromenader och lyssna på Sommar i P1 samtidigt.

- Jag skulle aldrig sätta lurar i öronen, då jag går ut i sommarnatten, sa hon. Jag väljer att njuta av fågelsången.


22 kommentarer:

  1. Klart du valde den gråa containern. Det är ju så hjärnan fungerar. Eller ska jag säga att det är så min hjärna fungerar. Containerns skiljer sig ju i färg så... in med plaggen bara;-) Sedan hoppas jag verkligen inte att kläderna hamnar i Vitryssland. Deras diktator stöder ju Putin...
    Härliga bilder på blommorna. Å visst doftar det gott efter ett sommarregn. Än en gång har vi fått pyttelitet igår. Idag strålade solen från en klarblå himmel - igen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att folk inte ska behöva lida för att de har en tokig diktator. Blir hur tokigt som helst!
      Men jag tror inte att mina använda duger . Skulle förstås lagt dem i en grön container!
      Önskar dej lite mer regn. Tror inte att ni kommer undan...

      Radera
  2. Det här med att skänka begagnade kläder på rätt sätt är inte lätt. Vad jag har hört så skickas en enorm mängd kläder till Afrika, där de inte går att använda utan bränns. Eller kastas i havet... fiskarna får mera kläder i näten än fisk.
    Jag hoppas att dina inlämnade kläder verkligen kommer fram till de som har behov av dem. Men vad vet man... det är så mycket bluff och båg inom klädindustrin, även bland begagnade kläder.
    Personliga iläggssulor har jag haft ganska många år nu. Skulle inte kunna promenera utan dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ju tro att kläderna ska bli till nytta!
      Känns jättegott för fötterna med sulor. Hoppas att ryggen snart vänjer sig vid omställningen också!

      Radera
  3. Hoppas att kläderna kommer till nytta. Och va spännande med dina nya sulor, hoppas de blir bra!
    Vi hoppas att det kommer lite regn till oss i 08-området också, fast helst på nätterna då!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med en promenad i regn... Bara det inte öser ner.

      Radera
  4. Såklart man får tro att kläderna kommer till nytta och hamnar rätt. Det är ju själva grejen med det hela.
    Nu är vi snart redo att köra iväg, regnet har verkligen öst ner, men nu solar det upp. Kan ju vara tillfälligt. Ha en bra söndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara gott med lite regndagar också. Solen kommer nog tillbaka..

      Radera
  5. Visst är det skönt med lite olika rensningar. Här har vi nära till Stadsmissionen och lämnar gärna kläder dit och många behövande finns. Även Klara kyrka har omfattaden hjälp och direkt kontakter med Ukraina och lämnar där på plats så dit lämnar vi också. (Har slutat att lämna i insamlingsboxar efter att ha sett flera program hos uppdrag granskning att stora delar av plaggen inte hamnar där de ska utan säljs vidare.Men givetvis är detta olika.)
    Skönt med en promenad och fint att testa dina nya inlägg.
    Här lär det bli heldagsregn idag och det behövs verkligen. Men visst blir det en runda . Regn sägs dessutom vara bra för hy och hår.
    Önskar dig en skön helg.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också läst om de där boxarna. Men man får hoppas att kläderna kommer fram. Nu har jag ju de kläder som är riktigt fräscha kvar här hemma i en kasse. Dem lämnar jag personligen till en hjäkoverksamhet. För de är klart säljbara...God söndag!

      Radera
  6. Jag håller med din IRL-vän, aldrig att jag skulle lyssna på varken prat eller musik när jag är utomhus! Dessutom skulle jag förmodligen bli överkörd då jag inte skulle höra plingen från cyklister och elskoteråkare som vill dundra förbi! Tänk, här har vi inte en enda klädinsamling! Men min uppfattning är att de sorteras vidare. De plagg som är trasiga eller smutsiga går för sig medan de finare går till second hand-försäljning eller till behövande i andra länder. Inte skulle jag kasta textil i vanliga soporna, tygerna kan ju återvinnas, även om jag sett hur man hanterar det vi skickar utomlands,...det var ingen vacker syn. Ja inte är det lätt att göra rätt! Jag har fått regnväder och känner mig vederkvickt. Tänker varken röja garderober eller köksskåp utan väntar ivrigt på dagens Diamond League-sändning från Stockholm. Hoppas det är uppehåll där, för idrottarnas prestationer blir nog bättre då. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sportfåne! Här går fotboll för fullt! Kollar med ett halvt öga.
      Mina trasiga nattlinnen, trosor med dålig resår, trasiga shorts mm, de får allt bli uppeldade. Kan vara så att något av det jag la i containern också var sv sämre kvalitet, att man inte vill ha det. Men helt och rent var det...
      Tyvärr är min kloka blogg och irl-vän borta sen d snart sex år. Tänk vad tiden går. Jag saknar henne fortfarande!

      Radera
  7. Så skönt att få rensat ut en del i garderoben. När det gäller vem man ska skänka till är det inte lätt att veta. Tycker de att något är för slitet så kastas det misstänker jag. Förhoppningsvis så kommer en hel del till nytta.
    Så bra med sulor. Själv har jag inte ens tänkte den tanken förmodligen beroende på att jag inte är så insatt.
    Nog doftar ett sommarregn på ett alldeles speciellt sätt.

    Önskar en god söndagskväll nu.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man hoppas att några av kläderna kommer till nytta. Blåsigt idag. Inte mycket doft då! Men häftigt att se hur sädesfälten verkligen böjde sig för vinden. Kram

      Radera
  8. Regnet är välkommet. Men visst är det trist då det regnar, fast värst är blåsten.
    Inte ofta som jag skänker kläder. Använder dem tills de är uppslitna. Och de kläder som krympt i garderoben lägger jag i en låda på vinden, i hopp om att även jag ska krympa. Men då jag skänker kläder så blir det till Röda Korsets Kupan. Mamma jobbar där.
    Ha en fin ny vecka! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tänkt! De kläder jag lade i containern var lite väl slitna för Röda Korset...

      Radera
  9. finns många svartlistade klädinsamlare, de ska ha 90-konton

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nån får nog ta del av mina gamla kläder... annars får det bli väl ändå.

      Radera
  10. Jag håller med din väninna om att lyssna på riktigt ljud i naturen. Det finns inte mycket som slår det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade hon rätt. Tyvärr borta sedan snart sex år ! Kram

      Radera
  11. Med rätt kläder kan man promenera i alla väder! Ja, med "fel" kläder också, men då är det inte lika trevligt.
    Uttjänta kläder, eller kläder som är av fel storlek, ja, det är sådant som vi måste låta gå vidare. Du verkar vara som jag, har litet svårt att sortera ut... men ibland så händer det! Visst är känslan bra efteråt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar inte att promenera i störtregn. Annars går det bra.
      Jo, visst känns det bra att ha sorterat. Bara att jag behövt vara lite bättre på att välja bort!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas