fredag 14 juli 2023

Examensdags

 


Idag är det "examensdags" för dotterdottern. Hon och hennes kompis skulle bli hämtade med "tutor" och sedan gå ut och äta med sina mammor.  Papporna kanske också fick gå med, det framgick inte..  Äldsta dottersonen tog sin första examen för  ett par veckor sedan.  Vi fick en video från hans pappa, där man fick se pojken springa ut genom ett blågult draperi, med vit mössa på huvudet och blågula ballonger i handen.  En kusin till våra döttrar hade lagt ut en film på Instagram; Man var på pinchos och firade sonens "examen".

Har aldrig tänkt på att man kunde fira att man slutade "dagis", "föris", förskola... ja, det finns ett antal namn på den utmärkta första pedagogiska instansen i en människas liv. Nu har vi ju inte haft barn på "dagis"/"lekis" på trettiofem år, så detta med "examen" är kanske är en företeelse som funnits ganska länge. Och visst kan det var en  bra och rolig grej, det är ju faktiskt den första "milstolpen" i livet. Nu är det slut på det fria livet, nu är det skolplikt som gäller. Måste säga att jag upplever som våra barns två olika förskolor har varit superbra, att förskolepedagogiken utvecklats under åren som gått. 

Så jag säger grattis till Ava idag, på sin första examensdag. I augusti väntar stora skolan, med elever från f-klass till åk 9. Klart att det blir lite skillnad!


Någon examen på årets naturpass, det har vi ännu inte kommit fram till. Har tre kontroller kvar i Ambjörnarp, och tio kontroller kvar i Hestra.  Så tre gånger, gissar jag att vi tar på oss för att komma till examen. 

Idag var vi uppe på Isaberg. Det finns bra skogsvägar, så man lätt kan ta sig fram till de stigar som sedan leder till de olika kontrollerna. Hittade åtta idag. Någon riktigt enkel, uppe på Isabergssplatån, några lite svårare, varav ett riktigt ordentligt backpass. ( Vi skulle nog tagit den kontrollen från andra hållet, det hade varit enklare. ) Att gå uppför branter, det stör mig inte ett dugg, känns bara bra att bli lite andfådd. Men nerför, huvaligen,... tycker att det är jobbigt, trots att jag har stavar till hands.

Fin utsikt hade vi på väg till och från flera av dagens kontroller.  Blåbär, hur mycket som helst... och dessutom massor av hallon på ett av hyggena. Dit får vi nog återvända och plocka några liter....

Mannen till vänster, han och jag tog "grundskoleexamen" samtidigt. Vi gick i samma skola under högstadietiden. I sjuan, då fick man välja på om man ville ha slöjd eller musik. Jag valde musik. Vi var sju sjuor, och P-G var en av de som hellre musicerade än slöjdade. Han har hållit på med musik och uppträtt i många olika konstellationer under årens lopp.   

Igår bjöd han och kollegan Lasse på Povel Ramel-låtar, på ett av mina favoritställen, trädgårdscafeet vid Mossebo Stom. Kul att äntligen få tillfälle... eller kanske mer ändan ur... att höra dem.  Fick också några ord med honom efteråt det timslåga framträdandet... jodå... han kom ihåg mig. "Hon som kom från Rångedala".... 

Tycker att det är rätt fantastiskt av föreningen kring Mossebo Stom ( gamla prästgården) att bjuda på musik fyra torsdagar i rad, sommar efter sommar. Inget inträde. Man förväntar sig att publiken köper kaffe och våffla ( eller annan fika) för 50 kronor.  Även amatörmusiker kostar... och det handlar om tusenlappar.... Eloge till den livaktiga föreningen kring den gamla prästgården!

Tredje våfflan i sommar. Den klart godaste! 


Härligt sommarväder idag. 20 grader och omväxlande sol och moln. Svensk sommar. 

Jag blir så glad av alla småkryp som jag ser. ( Eller jag blir inte glad-glad av myggor och getingar... men ändå lite glad... dessutom funderar MYGGA bra att hålla borta mygg och knott) Förra året så var det så få insekter, så att jag blev riktigt orolig och betänksam. I år är det som vanligt igen... och även om jag är väldigt medveten om att jorden är överhettad, så är jag glad att vi har en ganska så normal sommar. 


Inget bra foto, skulle inte få godkänt på examensprov... men lite häftigt att se den lilla baggen  söka upp riddarsporrens  nektargömma.


Och här kommer en getingfluga för att kolla om det finns någon nektar i den lilla rosen. 


Gissar att de flesta sexåringar är examinerade från "dagis"  i mitten av juli. Grattis till att ha kommit avverkat den första delen av livets småsnåriga och backiga stig. 

14 kommentarer:

  1. Numera firar man milstolparna i skolans värld på ett helt annat sätt numera. Även lilla S hade ju avslutning på förskolan och i höst väntar förskoleklass på stora skolan. Lilla I får dock gå kvar några år till.

    Så trevligt med levande musik och sång. Det ger en helt annan känsla tycker jag. Verkar vara ett trevligt café och en god riktigt god och somrig fika.

    Så fina bilder på blomsterprakten!

    Önskar en god fredagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Kul för barnen att det uppmärksammas.
    Ett år kvar för K-P. Sen blircdet examen för honom också.
    Detsamma till dig!

    SvaraRadera
  3. Grattis till Ava och ja, är det Konrad eller K-P som nyexaminerades för ett par veckor sedan.
    Sedan undrar jag om du och din man också springer ut med vita mössor på huvudet när ni avverkat är orientering.

    Fantastiskt att inte ta betalt för två musiker som underhåller publiken i en hel timme. Hoppas att herrarna får betalt och att caféet inte går back. Jag menar 50 kronor för en fika är ju löjligt billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herrarna tar betalt. Pratade med en kvinna som sålde lotter... hon trodde att det utgick något kommunalt bidrag. Samt att pensionärer hade det så knalt att de inte skulle betala inträde..

      Radera
  4. Jag hade ingen aaaaning om någon examen från det jag fortfarande envisas med att kalla dagis. fYngsta barnbarnet är 24 så det var ett tag sen, och småtjejerna får tåla sig i föris några år till. Tyvärr kan det bli så att Noelle hamnar i annan förskola, hon går på en liten mysig som självklart ska bort till förmån för stordrift. Buuu säger jag.
    Fina foton på krypen, ibland fotar jag blommor o märker först när jag läser in dem i datorn att det visst var någon liten fluga på samma bild också! Naturpasset här kräver tillgång till bil, tyvärr, men i år saknar jag det inte så mycket när jag har så mycket nytt att upptäcka i allafall.
    Ha en skön högsommarhelg med många nya kontroller! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så mycket att upptäcka... du behöver inga naturpass. Men vi som bott på samma plats i 45 år... och maken i 70... minus de tre år som vi bodde i centralorten... Vi behöver gå och leta i spåren för att se något nytt!

      Radera
  5. Avslutning har de väl lite, men examen har jag inte hört att någon haft.
    Utskjutning från dagis hade B6, de kördes ut i rullebör på något vis, en dag i början av sommaren. Han börjar ju förskoleklass i höst.
    Trevligt ni haft det, vi har också haft en väldigt bra dag idag, nu är jag trött! God natt! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut att sätt stt bli avfirad; att åka rullebör...En annan borde ju avfiras med rullator

      Radera
  6. Kul med examen från förskola. Ett uttryck jag aldrig hört just vad gäller att sluta förskolan. Men å andra sidan är barnbarnen nu 13, 9, 15 och 18 år. så kanske är det nya tider eller mer lokalt med just examen från förskolan. Men att fira in sommaren och sommarlovet har vi alltid gjort. Och det med alla fyra barnbarnen. Varje år.
    Och att fira det som firas kan är jag mycket för.
    Sköna dagar och så mycket som händer hos er. Roligt att ta del av.
    Kram och önskar fortsatt fina dagar.

    SvaraRadera
  7. En fin tradition att fira in sommarlovet! Kram

    SvaraRadera
  8. Stort som litet barn ska såklart ha examen när det blir sommarlov. Även Charlie blev lite firad från förskolan och i augusti börjar han i förskoleklass ... tror han tycker det ska bli spännande.
    Härligt med kaffe, våffla och musik!
    Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
  9. låter lite knasigt med förskoleexamen... gamla föräldrar eller fröknar?
    Lokal underhållning trevligt! (ofta är det typ hyra replokaler som kostar, sällan musiker som blir "rika")

    SvaraRadera
  10. Vackra bilder som vanligt hos dig! Våfflan retade aptiten än mer då jag borde vara vid spisen och fixa litet mat. Magen har sagt ifrån att den vill ha påfyllning ;-)

    Som pensionär bryr jag mig inte speciellt mycket om vädret, är det skitväder idag så tar jag mina promenader sedan sysslar med "annat" inomhus. Annat när det när man hade sina fem veckor ledigt per år, då ville jag verkligen ha skapligt väder när jag var ledig!

    SvaraRadera
  11. Visst har det regnat o regnat, vilken kanonbild på getingflugan som snart kommer fram till blomman ,-)
    Det var nåt nutt, att ta examen i dagis i förskolan ,-) Spännande och kul förstår jag ,-)
    Så fina bilder, insekter gillar jag också ,-) nu när man förstår hur viktiga de är!
    Även om det är runr 20 grader, så bränner solen mer än den gjorde för några år sedan, Fina blåbär i inlägget innan! Jag läser vidare ,-) Ha det jättefint
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas