torsdag 20 juli 2023

Solglimtar

 Får alltid lite dåligt samvete, då jag gnällt offentligt. Jag ju egentligen inget att klaga över. Så varför då utsätta vädret för detta gnäll? Bättre att försöka ta tillvara de solglimtar som finns mellan moln och regnskurar. När solen kommer fram, så är det riktigt behagligt. Har suttit på altanen och läst någon timme.... det känns lite gott "solbränt" på kinderna. 

På förmiddagen tog vi tillvara en längre solglimt, och lyckades logga de tre sista Naturpassen i Ambjörnarp. Det var inte långt mellan kontrollerna, blev en runda på två och en halv kilometer bara.  Sen var "stämpelkortet" fullt! Tycker att det är en go känsla, då något blir klart. Vi höll ju på med geocaching i många år. Där blir det aldrig klart.... däremot finns det en massa statistik som talar om hur många cacher man loggat, vilket svårighetsgrad,  terränggradering, typ av cache .... Men färdig blir man aldrig! Kanske det blir någon geocachingrunda under sensommaren eller hösten.  Det är kul som omväxling. Och man kommer ut och rör sig i naturen....


En fin avslutningsvy på naturpassen i sjörika Ambjörnarp. Lite blå himmel syns, och molnen är mer vita än grå. 
När vi kört de sex kilometrarna till Tranemo, där vi skulle veckohandla, och där jag skulle besöka kommunens bibliotek, då började det störtregna. Ett regn som följde med oss ända hem, Solglimtarna återkom efter en stund...


Igår njöt vi också av ett bra väder. Mycket sol, en del vind, inget regn!  Och en så trevlig eftermiddag vi fick. Kusinen, som jag tack vare Facebook kunnat återuppta bekantskapen med efter ett halvt sekel, hade bjudit in till lunch, på hennes och makens torp. En helt underbar plats långt från allfarvägarna. Så fantastiskt vackert, både som hus, med en smakfull inredning och med ett läge 250 meter från en sjö.


Brodern med fru, fanns också på plats. Den kusinen har jag träffat något senare, och under något år jobbade jag ihop med hans fru. Lite kul är att vi alla tre damer jobbat inom det pedagogiska spektret, men med ganska olika inriktning. Så visst blev det en den skolprat. 
Så roligt att träffa dem som man delar både barndomsminnen och genetik med.  Även våra respektive kommer ihåg vår farmor/mormor. Hon levde tills 1978. Farfar är det bara kusinens man som har minnen utav. Lite kul var det när min kusins fru berättade att hon besökt mitt barndomshem. Jättekonstigt, tyckte jag, vad gjorde hon där. ( Min faster avled alldeles för tidigt, 1973, och det var väl anledningen till att vår kusinkontakt också avbröts) Jo, när C hade träffat E, så körde han runt och visade upp alla släktingar och var de bodde. Min far, hans morbror med fru, fick också ett besök. Tycker att det var jättefint av honom!
Och angående genetiken; här fanns minsann ingen som mätte under 170 cm. Trots att jag gissar att vi alla blivit några cm kortare på äldre dagar.  Farmor var en stor kvinna, farfar var inte så jättelång, men i båda de släkterna fanns gener för över medellängd... Kul att se att de påverkat oss alla... samt val av partner.... 
Hade varit kul om min bror också kunnat delta, men både han och Annki började jobba efter sin semester, denna vecka. Några år kvar till pension, har de, "ungdomarna".


Ska försöka få till en träff i höst, i september, då vi  alla kan besöka mitt barndomshem. En plats som alla har minnen från.....
Ja, det var en rolig eftermiddag, mycket god mat... och härliga samtal. Släkten är bäst! 


Solen  lyser på det "egenodlade". Är med ett stort mått av tillfredsställelse som jag ser hur de små, små petuniafröna, som jag sådde inomhus i april, utvecklats till riktigt stora plantor, med mängder av blommor.


 Inhandlade två påsar petuniafrön i våras.En högre sort ( fast jag hade inte en aning om att den skulle bli SÅ hög) och en lägre. Den låga varianten  är så färgrik och varierande i färgerna. Den höga har mer pastellfärgade blommor. De höga har en behaglig doft.


Tagetes, det är det många som inte gillar. Jag tycker att de är extremt tacksamma att odla.  Den här färgvarianten är lite ovanlig. Gillar den.


Visst kan det vara lite trångt för växterna i mina krukor. De är ju så små då man planterar ut dem... och man tror att det blir lite lagom med sex- sju olika plantor i en kruka.... Man = jag,  har alltid fel!

Blommorna är nog nöjda med dagen, en stunds regn och många solglimtar. Känner mig också lite förnöjd med att jag inte gnäller idag. 


16 kommentarer:

  1. Så roligt med kusinen och den återupptagna kontakten! Facebook har sina ljuspunkter.
    Vädret är ju som det är, ibland blir man trött på det.
    Idag var vi i stan, då kom några droppar regn. Sen har det varit ömsom sol och moln. Sonen med familj hade hamburgare med som vi skulle grilla. Under de tio minuterna ösregnade det. Lagom till det var klart solade det upp. Inte ett moln någonstans 😂 god kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ömsom sol ömsim moln ömsom regn. Ja, det är som det är!

      Radera
  2. Ja, varför gnäller man (läs : de flesta) över vädret. Ett tacksamt ämne, om man inte kan gnälla över nåt annat antar jag. Nu kan jag för en gångs skull säga att jag inte gnällt... än, åtminstone inte över den här fina sommaren.

    Skoj med en lyckad släktträff. Och ni verkar ha en massa gemensamt inklusive längden:-)

    SvaraRadera
  3. Nu går det väl an, när det kommer skurar, men när det öste ner dag efter dag, fy!
    Visst får man gnälla ,-) Även jag försöker att inte gnälla så mycket, men när jag läser ditt inlägg, så ler jag stort kan jag säga, för jag känner så igen mig och hur jag känner om detta skitväder.
    Ni är ju alla fall ute och gör något vettigt som är kul. Kul att du återupptagit kontakten med en kusin ,-) Kul med släkträff, och att se lik och olikheter, val av partner, var de också lika ,-)
    Härligt med soliga bilder.,-) Inte för att de regniga var dåliga ,-))) utan för att vädret äntligen har rättat till sig! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite blandad kompott med vädret. Bara att acceptera och bära dynan till stolen ut och in. Kram

      Radera
  4. Tagetes finns ju i alla möjliga fina färger, Vi har i alla fall haft den varmaste sommarmånaden på 170 år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt att det varierar så. Tio mil emellan... fågelvägen.

      Radera
  5. Helt rätt inställning där. Vädret kan vi inte göra något åt utan det gäller i stället att göra det bästa av dagen. Det finns mycket man kan hitta på mellan skurarna eller när solen tittar fram. Jag tycker att ni lyckades alldeles alldeles utmärkt med det.
    Så trevligt att du återigen har kontakt med kusinen. Det tänker jag betyder mycket. Så perfekt med en träff i höst i ditt barndomshem.
    Vackert blommar det hos er så växterna tycks trivas bra med vädret.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bara tomaterna so tycker att det är för kallt. TAr tid på sig att mogna. Fast det brukar de göra. Naturen deppar definitivt inte! Kram

      Radera
  6. Nej, vädret rår en ju inte på- Men visst kan en få tycka till ändå. Kul att ni gjort klart Naturpassen och skönt att komma ut ett tag. Likaså skönt att hänga på altanen med sol i ansiktet och en bok på gång.
    Trevligt med återupptagen kusin och inte minst att ses. Huset ser verkligen idylliskt ut.
    För egen del har jag en jättestor släkt och vi är 20 kusiner. Pappa hade fyra bröder och fem systrar så det var gott om farbröder och fastrar också. Nu bara en farbror kvar. Vad gäller släkten har jag inte varit särskilt intresserad sedan jag var runt 20, men några har jag kontakt med. Bl.a. några kusiner och ett par kusinbarn. Men vi är ganska spridda över landet så det är nog en orsak.
    Önskar dig en fin helg.
    Fina somriga bilder att njuta av.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ytterligare tre kusiner på pappas sida. Borde förstås också få komma med på våra träffar. Deras mamma är yngre än vad min äldsta kusin, hon som vi hälsade på är. Så det är lite generationsfråga. Pappan är borta sedan längre. Var nog nästan tjugo år äldre än sin andra fru. Min mamma hade inga ( levande) syskon. Så fem kusiner, det är allt! Kram

      Radera
  7. Vilken trevlig träff! Jag är lite avis på alla större släkter, har ju det motsatta själv. Enda barn, mamma var enda barn, mormor var enda barn...jag du fattar. De släktingar jag mötte som barn var någon småkusiner eller bryllingar eller nåt. Nu har ju dottern sett till att ändra på förhållandet genom att få flera barn och barnbarn har jag tre och barnbarnsbarn likaså. Så visst växer släkten, dock inte på längden. Jag mätte som längst 157, numera kortare, mina tjejer ligger under 160. Små men naggande goda får jag alltså kontra med! Kul att ni håller kontakt och umgås. Visst håller jag med om att släkten är bäst, även när den är av det mindre slaget. Ha en skön helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ju ändå en liten släkt. Pappa hade två syskon... jag har fem kusiner. Mammas syster dog när hon var sex år... så där finns ingen nära släkt kvar. Maken har många kusiner... och kusinträff varannnat år... från mammans sida. Det är trevligt... även om alla inte är med !Kram

      Radera
  8. Det är roligt att träffa släkten. Mina kusiner finns i Finland, och senast jag träffade några av dem var på min äldsta brors begravning. Det borde finnas trevligare tillfällen att träffas på.
    Angående gnället, så fortsätt skriva som du gör. Vore konstigt om man enbart har solsken inombords. Tycker att alla olika känsloyttringar ska få visa sig, även på bloggen. Känns äkta och naturligt. (Med undantag av de hatiska kommentarer som jag ibland får, och som jag inte publicerar).

    SvaraRadera
  9. Det är roligt att träffa släkten, skriver du. Funderar på vad det är för "fel" på mig, som inte saknar min släkt. Tja., litet nyfiken var jag på dem, jag ville ju ordna kusinträff, men så kom pandemin och sedan har inte intresset vaknat. För mig är mina vänner viktigare än min släkt, ja, t.o.m viktigare än mina bröder, tror jag. Mest beroende på geografiska avståndet, misstänker jag. Mina bröder bor 15 resp 30 mil från mig, inga omöjliga avstånd, men inget för spontanbesök heller. Jag tror du är mer "normal" i sådant här med barnbarn och släkt i stort än vad jag är.... jag har kört ett eget spår.... av olika anledningar ;-) Nu känner jag mig litet som motvalls kärring, det händer med jämna mellanrum ...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas