måndag 10 juli 2023

Utnyttjat

 

Tråkvädret gick över och blev till bästa sommarvädret för  några dagar. Vilket jag/ vi utnyttjat. Inte mycket vare sig bloggläst eller spelat på Quiz Planet. Sådant får man göra när vädret är sämre.... och det har det redan blivit. Gott väder, mulet... gissningsvis snart regn....

Det har blivit en del utnyttjande av Toyotan de här dagarna.  Gissningsvis sextio mils körning. Men det var det värt... man ser en hel del under den tiden man åker/kör bil också. 

Bror och svägerska har semester och undrade om vi ville åka med till Marstrand på en dagsresan i lördags. Absolut!  Hämtade upp dem i Rångedala, och åkte sedan över Göteborg upp till Marstrand. 

Har besökt turiststaden ett par gånger tidigare, men det är sannolikt minst tio år sedan senast.  Minns att det då bara var att gå ombord på passagerarfärjan, som gick ut till Koön, den yttersta av "marstrandsöarna" och den enda som inte har broförbindelse. Numera så kostar det att åka över. Fyrtio kronor, helt överkomligt. Men lite besviken kände jag mej ändå, tråkigt att "allt" ska kosta...


Det var mängder av folk ute denna lördag. Tog ett tag innan vi hittade parkering. Var nog nästan en kilometer att gå ner till färjan. Till fikastället var det kö, men det gick ändå ganska snabbt att få en kopp kaffe och en fralla. 
Sen var det frågan, skulle vi gå ut på vandringslederna eller skulle vi besöka fästningen. Efter samråd, så bestämde vi oss för det senare. En brant backe , och sedan var vi uppe vid det stora fästningsområdet. Den guidade turen skulle börja bara några minuter efter att vi kommit på plats. Toppenbra. Det är ju helt annat att få info från en kunnig guide, än att gå omkring på egen hand.



Guiden Gunnar berättade mycket medryckande, och med en stor portion humor. Fången Lasse-Maja hade förstås stort utrymme i hans berättelser. 

För att få till en försvarsanläggning i det nya Sveriges västra del ( efter 1658, då Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän blev svenskt) så fick man använda fångar att bygga upp anläggningen. Tvåhundra år tog det att få befästningen klar. Mest har den används till fängelse. Bara en enda gång har det funnits soldater i Carlstens  fästning, för att försvara Sverige.  

I centrum fanns ett bättre hus, där de högre militärer som "vaktade" fångar, samt "högstatusfångarna" "bodde".

De flesta celler var byggda för fem personer. De kunde tillsammans värma upp cellerna, med kroppsvärme. Det fanns också några ensamceller. Där frös fångarna ihjäl på vintern. 

Alla fångar bar en järnkätting ( 6 kg) runt foten. Dag som natt, under arbete som i vila. En del fångar hade strängare straff. De fick bära järnkrona, järnbeslag runt fötter, händer, hals och midja. 36 kg. Att bära sten till bygget, i den utrustningen......

Lasse -Maja är den fånge som man förknippar med Carlstens fästning. Den första drag-queenen? Iallafall så var han en entreprenör och såg till att fångarna kunde få det lite bättre, genom att bjuda in "turister" för att bese fångarna i fästningen.  Han blev senare kock och blev benådad av Karl XIV Johan, då han fått smaka på Lasses mat, under ett kungabesök på fästningen.


Åttio trappor var det upp till muren,  där man hade utsikt åt alla håll.


Otrolig utsikt!



Någon vandring på de leder som finns på ön, blev det inte. 

Vi tog oss ner till hamnområdet för lunch, och sedan gick vi längs vattnet till vi kom till den plats, där det under några dagar anordnades seglartävling. Match race.


En hel del folk var samlat  och en speaker kommenterade loppet mellan de två finalbåtarna. Jag fattade inget! Förstås! Brukar säga att jag ( typiskt lärargrej) kan lite om mycket. men om segling vet jag inget!


Lite kul att se i alla fall!

Nöjda och trötta i benen, beslöt vi oss för att ta en annan väg hemåt. Över Alingsås.  Blev ett fikastopp på en liten idyll, Brobacka.


Halmstad stor på programmet för söndagen. Johannas familj mötte upp vid stugan på Östra stranden. Blev ett par bad för tanten, några stunder på på madrass och solstol. Samtliga i sällskapet badade, någon för första gången i sommar. Gott i vattnet.. men det är ju långgrunt. 
Denna bilden är tagen en stund innan hemfärd. Då först var Konrad badsugen. Och simträningsmotiverad.

En härlig söndag blev det.  En söndag, då Elfsborg gick upp i ledningen i Allsvenskan, dessutom!


Värme kvar även idag, måndag. ( Även om man inte kan tro det, med tanke på C-Es klädsel... men fleecetröjan, den blev snart för varm). Helt klart att det torra vädret måste utnyttjas. Sju naturpasskontroller hittades, några lätta, någon ganska svår, i Ambjörnarp. 
Nu har vi bara tre kontroller ( av trettio)  kvar på den kartbilden. Var rätt möra efter att ha gått över stock och sten, uppför branter och nerför desamma. Så de sista tre får vi ta vid senare tillfälle. Tror att vi har 17 av 40 kvar att leta upp i Hestra. 


Bra motion, bra koordinationsträning  ( fast jag skulle inte våga gå utan stavar)! Så tillfälle till motion via naturpass bör utnyttjas när vädret tillåter.  Och så dessa mängder av blåbär. Får ge mig ut och plocka lite i morgon.... Tillgången av nyttiga bär borde verkligen många utnyttja!





25 kommentarer:

  1. Det var fina bilder och vyer du fotat.
    För oss var väl Marstrand inte så välbesök förr, men senare år jobbade jag med att kolla färjan, biljettautomaterna och infodelarna på fastlandet där. Även de bussar som anslöt till färjan. Det var ju kul att se Marstrand under alla årets skiftningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst var det gratis!???Minns aldrig att jag löst biljett...eller minns jag så fel. Fin ö iaf.Och en himmel som gjorde att det blev bra bilder med en mobilkamera!

      Radera
  2. Visst var det härligt att få besök av sommaren igen även om det inte blev så långvarigt tyvärr. Det gällde att ta vara på dagarna och göra något bra av dem och det gjorde ni verkligen. Vilken härlig utflykt det blev. Det var en evighet sedan vi var där så kanske får det bli ett återbesök vid tillfälle. Härliga bilder från era dagar.
    Sköna bad hann ni också med och det ska inte underskattas!
    Här har det ösregnat under eftermiddagen och det kändes inte speciellt roligt men vädret rår vi inte över.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bad kan aldrig underskattas. Fint vatten igår. Lite tråkigt bara, att man behöver gå 100 meter ( känns det som iaf) för att det ska bli bad och simbart.
      Ordentligt regn här nu också. Inget att göra åt! Hoppas att det kommer ytterligare några riktigt fina dagar till oss alla. Detsamma till dej!

      Radera
  3. Tack för berättelsen från Marstrand. Härliga bilder du visar också. Skön dag i stugan fick ni också. Jag frågade yngstas svärfar var ert område låg, hans föräldrar hade stuga där i många år. Den såldes för 4-5 år sedan. Det området hade ett annat fågelnamn.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svanen, Tärnan, Måsen... och så vårt område Knipan. Alla på ovansidan genomfartsgatan. Men ändå strandnära... gissar att vi har 300 m till vattnet. Men långgrunt är det så...Så det blir väl 100 m till, innan man kan bada. God kväll!

      Radera
  4. Perfekt att kombinera nytta med nöje, och det två gånger på lika många dagar.
    Marstrand har jag också besökt två gånger, men aldrig gått en guidad tur. Men utsikten är fascinerande och skärgården i väst har ingenting gemensamt med Stockholms skärgård. Ann Rosman har förresten skrivit några deckare som utspelar sig på Marstrand. Huvudpersonen är bosatt på en segelbåt. Rekommenderas!

    Kul med serieledning för Elfsborg. Aningen otippat.

    SvaraRadera
  5. Lite kul att Elfsborg leder. Få se hur länge det håller. Förra årets vinnare, Häcken, var väl också en överraskning.
    Ska kolla upp Ann Rosman. Fick tips av guiden om hennes roman, om den enda kvinna som varit fängslad på fästningen. Ska gå in på bibliotekets hemsida och kolla direkt. Tack för påminnelsen! God kväll!

    SvaraRadera
  6. Det var ju en helt otroligt intressant utflykt du varit med på. Spännande plats, den där fästningen. Numera alltså, knappast under tiden som den byggdes. Tycker lite synd om fångarna...
    Kanske det är dags för blåbärsplock här också snart. Har faktiskt inte kollat än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fy tusan för att vara fånge där! En gång om pret fick man bada... I hsvet, när isen gått upp. Ny halm i sängarna efter det...

      Radera
  7. Kul att ni har hälsat på Lasse Maja.

    SvaraRadera
  8. om vi ställer oss på ett berg nära vårt hus så kan vi se Marstrands fästing i gott väder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vilket fint läge ni har på ert hus!

      Radera
  9. Vilken trevlig resa. Dit vill jag också åka. Så det ska jag ta upp på nästa "bolagsstämma"
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra. Väldigt fint ställe. Gissar att det kan vara bra med övernattning för er.//Anna-Lena

      Radera
  10. Vilken intressant utflykt. Det är guld värt med en bra guide. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis ! Att gå omkring på egen hand, det ger inte så mycket! Men guiden får inte bli för långrandig! Kram //Anna-Lena

      Radera
  11. Har nu läst vad du har haft för dig ,-)Sortera kläder, inte lätt, Tycker att t tröjor har så hög hals, så jag plockade upp några slitna som fanns i påsen som jag inte kastat än ,_) vIssa har inte jag heller hjärta att slänga. Jag vi fick nog lite för mycket av det goda, Här har det vräkt ner i dagar. Idag har vi sol ,-)
    Absolut man ser bra från bilen och kul att komma iväg, vi har inte börjat någon semester ännu ,-) Marstrand har jag bara sett på bild, vackert namn har jag alltid tyckt, ser så fint ut! Intressant med fästningen, så delat rum var alltså det bästa! ,-) Fy ja, en vinter där! Nej tack.
    Härliga bilder. Och kul att få se. Halmstad verkar vara väldigt fint, dä'r ni har smultronstället.
    Ja blåbär får man komma ihåg att titta efter, det verkar som om både mannens och min hjärna går på sparlåga, eller har lagt av helt!
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man gör vad man vill och orkar. Jag fick lite ont i ryggen efter blåbärsplockning och rn cykeltur på ca 2×2 km. Ska försöka bota det med postural yoga! Kram

      Radera
  12. En härlig utflykt till Marstrand och jättefina bilder! Många år sedan vi var där - tror Calle var runt 10 år och han fyller 48 i höst.
    Här är det väldigt ojämnt med blåbärstillgången ... ganska bra på en del håll och ingenting på andra platser. Idag har jag hittat de första mogna hallonen i alla fall :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga hallon än. Blir en del i trädgården. De vilda har jag inte så bra koll på. Har inte lika många hallonställen som blåbärsställen...

      Radera
  13. Tänkte att du skulle ha ett inlägg om Marstrand - och det har du! Härligt att få se fina bilder och få med sig berättelsen om Lasse Maja igen! Tänk så de hade det i fängelset.
    Och mycket annat fint finns här i ditt inlägg👍
    Må sommargott 😎 - även om det regnar ☔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marstrand i sol! Så vackert! Detsamma till dej!

      Radera
  14. Härligt med lite utflykter, vackra bilder ! Fängelset med dessa fångar påminner mej om Alcatraz dit vi var på vår Kalifornien-resa! Så eländet med den där järnkättingen de måste ha på sig. Segling kan jag inte heller nånting om, men det är fint att titta på. Vi ha rockså haft fint väder nu i några dagar, men regn är på väg....
    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Segling ser fint ut. Har varit ombord på en segelbåt, som låg i hamn, en gång. Var livrädd få jag gick över den smala landgången!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas