torsdag 6 juli 2023

Tråkväder

 


Jag önskade regn. Mycket regn. För det behövdes för att naturen skulle må bra.

Jag har fått min önskan uppfylld. Men nu räcker det!  Vi har fått vad vi behöver, både naturen och jag. Nu vill jag ha små lätta moln på en blå himmel, mestadels sol och 23 grader ( plus minus 2 grader)

Något får man väl hitta på i skitvädret! 

Idé: Förmiddagsfika på Sjöstugan i Vegby.  Vackert belägen vid Sämsjön.

Vatten är vackert... vilket väder det än är, det är tydligt!

Tre av de fem inomhusborden var upptagna då vi kom fram, en kvart efter öppningsdags. 

Maken beställde en ost och skinkfralla, jag beställde en våffla med glass till.  Man tillverkar sin egen glass, Lönnegårds glass.  Många smaker att välja bland... men jag inbillar mej att vaniljglass är det som passar bäst till en våffla.

Man tycker att det ska gå snabbt att fixa till en våffla och en macka. Men det gjorde det inte. Man bar ut en våffla till ett bord,  en räkmacka till ett annat bord.  

Jag tror att det dröjde närmare en halvtimme innan jag fick en ynklig liten torr våffla med en kula glass på.  Ytterligare 5 -10 minuter tog det innan C-E fick sin macka.  Glassen var jättegod, ost och skinkbaugetten också. Men maken till ineffektivitet, det har jag sällan sett.  Tveksam till fler besök på Sjöstugan.


Det är inte så ofta, som jag tänker på min mamma.  Men idag har tanken slagit mej; Det är ju hennes födelsedag idag. 102 år sedan är det, som hon föddes på köksbordet i det hus där min bror numera bor.  ( Totalt omgjort... men timmerväggarna från det ursprungliga huset finns kvar)

Nu är det 22 år sedan min mor lämnade det jordiska. Då var hon tio år äldre än vad jag är idag. 

Under många år,  så åkte jag  till Lilly  med present och  en hembakad jordgubbstårta.  Det var förstås uppskattat. 

Många var de somrar, under sent 80-tal och hela 90-talet, som var kalla och regniga. På något sätt så hörde födelsedagen ihop med om deh blev något riktigt sommarväder eller ej. Helt ovetenskapligt, så var det ofta så att blev det inte väderväxling från kallt och ostadigt till sol under den första veckan i juli, så blev det inte något riktigt högtrycksväder på hela sommaren.  Jag minns också hur det var under min barndoms/ungdoms somrar; höskörden var helt beroende på att det blev soligt under en längre period. Var det mycket regn, så var det ett elände att få höet torrt. Man fick sprida ut det halvtorkade, lätt illaluktande gräset i solsken, flera gånger innan det kunde bärgas. Men allt gick, det var bara att bita ihop och göra det som måste göras. 

Tretton grader, blåsigt och skurar! Nej, det är inget bra födelsedagsväder. Sommar har vi haft, det finns det inget att klaga på. Hoppas bara att det inte är så att det är i dagarna kring min mors födelsedag, som vädret detta år övergår i höstligt skitväder.

23 kommentarer:

  1. Kul att du gjort ett besök i Sjöparken, jag bor nära där. Tråkigt att det var så
    segserverat, ett av mina barnbarn jobbar där (sommarjobb)och som tur är så var hon inte
    där när ni serverades. För övrigt så heter glassen Löngårdhs glass.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande med Vegbybo! Får kolla mer. Två tjejer och en mörkhårig kvinna på plats idag . Och glassen var god! //Anna-Lena

      Radera
  2. Såååå långsam service får det bara inte vara. Jag hade blivit irriterad och säkerligen inte återvänt.
    Tänk så olika vi är när det kommer till väderlek - till och med inom samma familj. Jag har en bror kvar i livet och vi är helt varandras motsatser när det gäller väder. Han ääääälskar sol och värme (precis som min mor). Är det två regndagar i följd så vill han lämna Sverige. ;)
    Minns hur min mamma reagerade när sommaren lämnade och hösten anlände. Den imaginära rullgardinen gick ned och sedan var det bara att kämpa på tills vårsolen anlände.
    Jag har inte alls de problemen, som du vet. ☀️
    Kram/Barbro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika! Jag vill ju ha båda delarna. 5 dagar sol 2 dagar regn. Det skulle passa utmärkt med en sådan "cykel". Högst 25 grader varmt. Lägstc17 juni till augusti.
      Ha det fint! //Anna-Lena

      Radera
  3. Så tråkigt att få vänta så länge och sen ändå inte få maten samtidigt. Nej, det låter inget vidare faktiskt.
    Vädret, ja här hemma har vi mest haft sol sen vi kom hem. Men det blåser lika jäkligt här.
    Hoppas vädret blir bättre till B7’s kalas på lördag!
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska nog bli bra väder lö -sö. Gäller att ta det tillvara. //Anna-Lena

      Radera
  4. Det här var ju en riktig tråktorsdag för dig! Minns att du inte gillade ordet 😁 men visst kan det bli så ibland!
    Vi är så väldigt väderberoende när vi vill göra något kul. Jag tar hellre 30 varma än de 16 jag haft idag inkl regn. Nu har jag använt tiden till rensning av diverse saker. Men imorgon kommer solen att skina och jag gläds!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråktorsdag låter så tråkigt! Inget man behöver ha som återkommande rubrik. Positivism är bättre. Har inte varit någon tråkig dag, även om vädret varit tråkigt. Tog en promenad ... regnade inte alls! Bra att rensa och röja. Kram

      Radera
  5. Trevligt att ta sig ut på något men trist med denna såsaktiga service. Och visst vill en ju ha maten samtidigt. Skillnad kan ju vara om en är en grupp på 10 eller så.
    Förstår att ni inte gärna återkommer.
    Ja, detta med tankar på dina föräldrar...Jag tänker ofta på mamma. Och på pappa. Hon var 85 år då och11 år äldre än vad jag är idag. Minns när hon fyllde 80 och hela min familj, mamma och pappa var på resa till Israel.
    Vad gäller regn så hoppas vi väl nu på visst avtagande och lite mer sol igen.
    Önskar dig en bra helg.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minnen.Resor. Olika liv. Visst kan jag ha lite dåligt samvete, då jag är dålig på att tänka positiva tankar om föräldrarna. De gjorde ju så gott de kunde utifrån sin verklighet. Kram!

      Radera
  6. hjortronglass och jordgubbsglass passar till våffla

    SvaraRadera
  7. Där fick du så det räckte och (uppenbarligen) blev över. Vädermässigt menar jag alltså;-) Förutom blåst, som inte stör mig ett dugg) har vi haft mycket lite regn. Idag inte en droppe. I måndags var det enda dagen då 13 grader och regn stod på programmet. Sedan har jag förstått att vädret även i år är väldigt lokalt. De kan skilja på bara 200 meter faktiskt.
    Tänker sällan på mina föräldrar, men så dog de också för många år sedan. De blev väldigt gamla - 94 respektive 88 år. Dessa åldrar lär jag aldrig uppnå. Har heller aldrig tänkt på att förknippa väder med mina föräldrars död. Men så dog de i augusti respektive februari...

    PS. Eländigt med torr våffla och dålig service. Jag var på vift ikväll. Där var servicen precis tvärtom, trots många gäster och ägaren var alldeles ensam och skötte "kvarterskrogen". DS.

    SvaraRadera
  8. Många längtade efter det välbehövliga regnet men nu kan det räcka. Jag vill ha sommar och sol och i dag blev det riktigt hyfsat.
    Ibland blir man riktigt förvånad över hur ineffektiv en servering kan vara. Jag menar hur lång tid kan det ta att grädda en våffla och att lägga upp en kula glass. Inte lång tid kan jag säga.
    Jag tänker ofta på mina föräldrar och konstaterar med sorg att min pappa dog när han var 63 år. På tok för tidigt men cancern gör som den vill, ibland i alla fall.

    Önskar en fin kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var för tidigt. Min var hade nyss fyllt 70. Hjärtat. Slapp lida...

      Radera
  9. Ja, lite varmare vill vi ha. Idag har vi faktiskt haft ganska varmt, men en liten regnskur har det kommit idag också, naturen blir väl glad, tror att det behövs mera regn ändå! Fast det får gärna regna på natten och vara mer somrigt på dagen! Jag som cyklar till jobbet vill gärna inte ha så mycket regn när jag cyklar!
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Västkusten har haft sol! Ända in till oss på höglandet. Gott!

      Radera
  10. Regnet är så efterlängtat, men nu när det väl är här, så är det lite trist.
    Och trist med er fika. Man vill ju ha allt på en gång.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Vädret är uppochnervänt här. Vi har haft en vecka med åska och regn och nu skiner solen. Tyvärr kan inget vara sådär lagom. Det är så varmt nu så jag orkar inte göra något. Det skulle finnas termostat på vädret. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Badväder idag! Men göra nåt... det går inte!

      Radera
  12. Vilket häftigt foto med det sprittande vattnet på den stora stenen! Vi har fått måttligt med regn, mera behövs, o det lär komma i veckan. Gräsmattorna har dock återhämtat sig något, fotbollsplanen utanför mig har bytt från halmgul till försiktigt grön. Angående ineffektiviteten, kan det ha varit semestervikarier, icke inkörda sådana, som jobbade? Vi var till glassboa i Torsång idag och tre söta flickor stod och langade glass men jisses vilken tid det tog. Vi var rädda att missa båten hem...Min mor hade fyllt 90 i år om hon fått ett långt liv, men det blev bara 48 innan en hjärnblödning ändade hennes liv. Jag tycker det är exotiskt med familjer som bor kvar i flera generationer. Och så får man ett riktigt "stamställe", något som inte alla har. Tyckte mig se dig på en lyckad utflykt idag i bra väder, hoppas det stämmer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckade utflykter två dar i rad! Varmt och gott !
      Visst var det två tjejer som jobbade. Hoppas att de går upp farten lite under tid. Annars blir det mycket väntan i sommar.
      Så tidigt din mamma gick bort! Alldeles för tidigt! Kram

      Radera
  13. Anade att du skulle skriva om Marstrand; så kul att få se igen - och få historien om Lasse Maja också och vad han åstadkom.
    Du skriver som vanligt friskustyp och härligt, lite om mycket! Om segling kan jag inte heller inte mycket, men seglat lite lätt har jag gjort - i Vänern och Glafsfjorden. Tänker på mina föräldrar gör jag rätt vad det är; pappa dog 1980, han blev 51 - och det är nu då 43 år sedan. Mamma dog 2007 hon blev 72.
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas