lördag 24 april 2021

Beklämmande

 


Migrationsverket slutar aldrig att förvåna. Undrar vad det är för folk som jobbar där? Människor som helt tycks sakna empati och sunt förnuft! Ja, jag vet, man har lagar och förordningar att följa, men med de förordningar som finns, så förstår jag inte att någon vill jobba där och genomföra det som bestämts av politiker och tjänstemän ( eller är det bara politiker) som  tycks leva långt ifrån verkligheten.

I dagens lokaltidning fanns ett reportage om en afgansk familj som med kort varsel blivit förflyttad från den bostad man haft i fem år. Barnen har gått i skola, lärt sig svenska, fått svenska kompisar och fått ett nytt hem i den lilla orten norr om Ulricehamn. 

Plötsligt kom ett brev, ett brev som barnen fick läsa och översätta för föräldrarna. Man skulle lämna sitt nya hem inom en månad. Var och en fick ta med en packning på högst 25 kg.

Nu tog det bara en vecka från det att man fått brevet till flytten var ett faktum.  Från att bott i en normal lägenhet, så fick man flytta till ett  rum på förläggningen i Spenshult, Halland. 20 kvadratmeter var rummet, och där ska sju personer bo på obestämd tid. Den tid det tar tills dess ineffektiva ( antar jag att det är, eftersom handläggningarna tar sådan tid) Migrationsverket har bestämt om familjen ska få uppehållstillstånd i Sverige eller skickas tillbaka till ett av världens farligaste länder, Afganistan.

En handläggare yttrade sig i reportaget och tyckte att tjugo kvadratmeter var ett skäligt utrymme för sju personer.  Att toaletten var angripen av mögel spelade ingen roll, det fanns toalett i korridoren.

Man önskar bara att den som gör ett sådant uttalande skulle få bo på det sättet under några månader...


Vi kanske inte kan ta emot alla som söker sig till Sverige, men jag tycker absolut att en familj som sköter sig och som bara vill få stanna i vårt land, och dessutom har bott här i fem år, ska få sitt uppehållstillstånd BUMS!

Jag blir bara ledsen och arg långt in i hjärtat, då jag genom olika medier för höra om Migrationsverkets sätt att behandla människor. Kanske är det poltiska beslut som ligger bakom allt, jag kan inte processen, men det spelar ingen roll: i Sverige tar vi hand om dem som bor här.

Jag har ju vikarierat i grannskolan vid några tillfällen under de senaste två veckorna, och ska göra det samma under ytterligare två veckor. 

Första dagen som jag var i klassen träffade jag på en afgansk kille som verkligen var på och med i undervisningen. Lite väl mycket kanske, men han var intresserad och visade att han förstod.

När jag kom tillbaka gången därpå så var killen helt off, sa ingenting på hela långa lektionen. Jag påpekade detta för klassläraren. Killens familj hade fått besked om att förflyttning från det lilla samhället där han trivs och har goda vänner, ska ske senast den 7 maj.

Nej, nej, nej- man gör inte så med människor! 


På äldreboendena i Gislaved, så får de äldre inte dricka läsk till maten. Inte ens på helgerna. 

Läsk serveras enbart på storhelger.

En handlare från en annan ort i Småland fick höra om detta, och körde 480 l läsk till de aktuella äldreboendena.

Vad hände? Jo, all läsk slängdes och kommunala tjänstemän beklagade sig över att kommunanställda fick extra jobb, då de skulle göra sig av med de söta dryckerna.


Vem bestämmer över vad de äldsta i Gislaveds kommun ska få dricka?

Jo, en dietist som tillträdde i början av året.

" Om de gamla dricker söta drycker, så äter de inte av maten som serveras. Dessutom ska de veta när det är riktig fest, på stora högtider, för då får man  läsk!"

Det är nog fler än jag som blivit riktigt förbannade då man läst om överförmynderiet!

När/Om jag blir gammal så ska ingen bestämma vad jag ska äta eller dricka. Det är jag som avgöra det, och om jag blir dement och inte kan bestämma över mig själv, så är det mina barn och barnbarn som ska göra det! Ingen (j-a) dietist!


Man blir beklämd över hur människor behandlas i vårt land, i vår närhet.

Förtroendet för myndigheter,  i stort och i smått, det försvinner allt mer. 

13 kommentarer:

  1. Man kan ju undra. Milt sagt! Vad jag förstått så utför tjänstemännen på Migrationsverket det de är ålagda att göra. Sedan tror jag att man precis som inom alla andra jobb gör det bättre eller sämre. Bestämmelser finns och det är inte personalen som bestämt. Jag håller med dig att har man kommit hit och fått uppehållstillstånd så är saken ok. Men har man fått avslag så är det ju det som gäller . Men inte ska det behöva ta flera år att få sin ska prövad. En handläggningstid på max ett år vore rimligt. Snabbare går det nog inte att inhämta alla dokument och personuppgifter för det är ju viktigt att vi också vet att det inte dyker upp terrorister här. Har ju hänt åtskilliga gånger tyvärr.
    Att behandla de som kommer hit med respekt är viktigt och en snabb handläggningstid gör att föräldrar till barn kan komma i gång med svenskan och komma vidare ut i jobb.
    Läste idag om läsken i Gislaved och trodde det var ett skämt. Helt vansinnigt.
    Instämmer i att man lätt förlorar tron på "de som ska sköta det hela".
    Njuter av de vackra blommorna på bilderna och hoppas att saker ska ändras.
    kram


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett år låter rimligt! Men inte fem år... och barnen har blivit "svenskar". Grymt! Inhumant !
      Undrar om inte Gislavedsförmyndarna tvingas tänka om. Bra att det slagits upp stort i media!
      Kram!

      Radera
  2. Antingen får man stanna direkt eller inte alls. Alla är människor och för mig har alla människor lika värde, oavsett var man är född. Att man inte kan bo i Afghanistan är helt självklart. Skrämmande att behandla folk på det viset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett års handläggningstid kan väl vara relevant. Men sen ska det vara klart.

      Radera
  3. Vad Migrationsverket håller på med är människoplågeri. Man skäms faktiskt att nåt sånt händer i Sverige. Då är det betydligt bättre/lättare att avvisa migranter efter bara ett par månader, då varken de vuxna eller barnen har hunnit rota sig.

    Läste om det med läsken på äldreboendet. Nu dricker jag ingen läsk, men tycker det är ett dåligt skämt att inte låta de gamla dricka den dryck de vill. Suck! Bra att den storyn har blåsts upp rejält i media, så det kanske bli en snabb ändring och återgång till de gamla dryckesrutinerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas och tror att de ändrar sig. Och skäms. Jag dricker heller inte läsk, men kolsyrat vatten vill jag allt ha och ett glas rödvin när jag känner för det!

      Radera
  4. Ja, nog är det konstiga saker som sker i vårt land. Det du skriver om verkar ju helt galet.

    SvaraRadera
  5. Jag kan bara hålla med dig om att det är helt galet. Samma sak hände tre elever på vår skola. Efter fem år fick de inte bo kvar i sin lägenhet utan tvingades flytta. Det blev ett fallfärdigt hus som de skulle dela med två andra familjer. Tack och lov så fick barnen gå var i samma skola i alla fall.

    När det gäller läskförbudet så gick jag helt i taket. Det är ett oacceptabelt överförmynderi och direkt kränkande. Personerna i fråga har ett hyreskontrakt på sitt boende och köper till maten. Det är faktiskt helt upp till äldre människor att välja sin måltidsdryck och något helt annat är oacceptabelt!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas bara att mediauppmärksamheten får konsekvenser för hur man tar hand om de äldsta. Hoppas också att dietisten får göra offentlig ursäkt. Men så blir det väl inte!
      Och de afghanska familjerna....hur kan man bara göra så.
      Det framgick inte var de här barnen som reportaget handlade om, går i skola. Spenshult ligger mitt ute i ingenting ca två mil från Halmstad. Och många bar är det på den stora förläggningen, ett f.d. sjukhem/ kovalecenshem för reumatiker.

      Radera
  6. Så fruktansvärt att det inte ens går att föreställa sig hur det känns att plötsligt behöva lämna allt man har. I min klass är det tre elever färre nu på grund av dessa beslut, i skolområdet på två skolor totalt 13 st. Det kommer också att påverka personalen på något sätt, hur vet vi inte riktigt än. Det där med läsken är så barnsligt. Låt de gamla äta, dricka och ha det gott. Vad gör de om de äter något mindre mat en eller två dagar på helgerna? Det viktigaste är väl ändå att de har ett värdigt liv. Hoppas att du har haft en skön helg. Kram Emma Rosell

    SvaraRadera
  7. Läsken har man fått ge avkall på, tack vare hur det blivit uppmärksammat i media.
    Värre är det för alla barn som rycks upp på detta sätt. Så många det gäller hos er. Undrar var dessa barn får gå i skola nu?
    Bra helg! Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas