fredag 30 april 2021

Valborgsmässoafton

 


Valborgsmässoafton! En klart nostalgisk dag. Har nog aldrig firat dagen som vuxen, inte ens då jag var ung, mer än att ha varit med i ett par olika körer och sjungit altstämman på Vintern rasat ut och Sköna maj. Nej, jag är ingen storsångare, men nog är det så att de allra flesta av oss har en så pass bra sångröst, att vi gott och väl platsar i en kör. Dessutom är det ju så med rösten, som med alla instrument; man behöver öva för att bli bättre. 

Valborgsmässonostalgin, den tar mig med till min barndom i lilla Rångedala. Vår gård  låg ungefär fyra kilometer från kyrka och skola, de platser som var det lilla samhällets centrum på den tiden.Valborgsmässoeld, vårtal och körsång föredrogs utanför skolan, på fotbollsplanen ( !) .Efter det, så var det aftonbön i kyrkan. Mamma, mormor och jag åkte  alltid till valborgsmässofirandet. En ny vårkappa fick jag varje år, och den ville jag absolut ha på mig, då vi skulle fira in våren. Samt de nya skorna, en klänning och tunna strumpor. Mamma tyckte att de kläderna kunde vänta, men jag tjatade, och fick väl min vilja igenom. Oj, vad jag frös. Tror inte det fanns en varm eller ljummen valborgsmässoafton i min barndom.


Idag fick jag en glad nyhet, då jag kollade mobilen på lunchrasten.

Klassen  som jag coachar har gått vidare till slutaudition i årets retorikmatch.
Så nu blir det TV-medverkan även för den här klassen. Superkul!

Någon inspelning på skolan är det ännu inte fråga om, då måste klassen ta sig vidare till kvartsfinal. I slutaudition är det tolv lag som gör upp om de åtta kvartsfinalplatserna. Om klassen går vidare, det får vi veta. då programmet spelas in, via länk till programledare och jury, i slutet av maj. 

Men visst är det superkul att de duktiga eleverna lyckas igen!


Träffade klassläraren, på eftermiddagens promenad. Hon bor i samma by som jag - en by där det f.ö. bor någon slags lärare i hälften av de femtontal husen. 
Vi pratade om hur mycket eleverna lärt sig, genom att titta på förra årets säsong, där de ett år äldre kompisarna var med ända till final. 
Som coach har jag också lärt mig massor genom att lyssna och lära. Samt att läsa något lite om retoriska figurer. 
Learning by doing , det är  något som fungerar på alla. Motivationen och intresset måste förstås finnas. Finns inte det, så funkar ingenting vad det gäller inhämtning av kunskap och förmågor.

Trevlig Valborgsmässohelg önskar jag alla! I morgon kommer helgens mediala höjdpunkt, då Lunds studentsångare sjunger in våren i Svt 1. Klockan nitton ska jag sitta framför tvn och njuta! 

 


15 kommentarer:

  1. Ja, Valborg kom i år också- Och bara att önska den välkommen. Här har vi haft fint vårväder och det är ju ett plus. Ler när jag läser om din klädsel i barndomen. Stort igenkännande här- Men utan strumpor fick jag gå när jag såg blåsippor. Hade nog tjatat. Detta men eld, såg och lite festligt var det i lilla Töreboda i Väster götland där jag bodde till 1959. Men då 10 år gammal blev det flytt till Stockholm.
    Från det att jag tog studenten 1968 har jag firat in våren och Valborg i Uppsala och så i många år. Men senare, med barn och så blev det stora fester hemma hos oss.
    Nu är det väldigt lugnt.
    Stort grattis till eleverna att de gått vidare och eloge till dig som coachat dem. Håller tummarna för dem.
    Önskar dig nu en fin Valborgskväll och visst lyssnar vi också på Lunds studentsångare. Förr har vi varit i Uppsala och lyssnat på OD som sjungit in våren. Men tiderna ändras.

    SvaraRadera
  2. Såg nu att det inte är Lunds studentsångare som sjunger in våren. Sändningen i kväll är från Elfsborgs fästning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste kolla! Lundensarna brukar sjunga 1:a maj. Har hört...och skrålat med i ... Sköna Maj, på radio i eftermiddag. Kram!

      Radera
  3. Nog känner jag igen det där att vårkläderna skulle på. I lilla grannhålan fanns när jag var ung en dansrotunda som alltid öppnade på Valborg. Varmt var det inte men jacka var det inte tal om.
    Så roligt att det går så bra för eleverna när det gäller retoriken. Dessutom så lär de sig mycket nyttigt inför kommande studier.

    Kram och god Valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl då på sextio-sjuttotal. Vårkläder gällde på Valborg. Hoppas att folk blivit klokare med åren. Fast... det är ju ingen fara att frysa...men väldigt otrevligt.
      Jättekul att vara bland de 12 även detta år. Vore kul att gå ett steg till, sen är jag nöjd. Ganska mycket jobb om man går vidare. Men samtidigt kul och lärorikt. Kram!

      Radera
  4. Jag har inga särskilda minnen av valborgsmässoafton. Visst minns jag några, men inte just för nåt speciellt.
    Så roligt att det går bra för eleverna! Heja🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog inte frusit in våren, för då tror jag minnena finns kvar. Det kanske var så att du var förståndig och klädde dej rätt. Tack för påhejandet!

      Radera
  5. Valborgsmässoafton - ja, var den någonsin varm? Kan inte minnas att jag inte frös både som barn och som vuxen. Upp till 2019 hade vi brasa, körsång och diktuppläsning ungefär femtio meter från där vi bor. Men det är sällan vi gick dit just för att det alltid var svinkallt.

    Så himla kul att ytterligare en klass från din skola gått till slutaudition i retorikmatch. Det är nåt speciellt med just "din" skola. Men det är klart när femtio procent av alla boenden i din by är lärare så...;-)
    Önskar dig också en trevlig valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi grävde grund för vårt hus, under första msj-helgrn 1979, då snöade det.
      Vilket det gjort ett antal gånger senare under samma helg.
      Javisst är det kul att vår lilla skola, med knappt 70 elever, är i slutaudition för tredje gången.
      Trevlig helg!

      Radera
  6. Vi har ganska liknande valborgsminnen, huttrande i för tunna men nya kläder, minns knästrumpor som var ett måste just på valborg...Lite längre fram åkte man in till Salutorget i Helsingfors för att se HavisAmanda bli klädd i studentmössa. Underbara nostalgiska minnen som finns kvar trots att jag flyttat därifrån för 43 år sedan...
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det härligt att plocka upp gamla minnen ibland. Och sådana är man ju rik på, när man kommit upp i åren.

      Radera
  7. Har också minnen av tunna sommarkläder och iskyla från Valborgsmässofirandet förr i tiden.
    Grattis till din klass som gått vidare i retorikmatchen! Heja, heja!
    Ha en fin 1:a maj!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar varför valborgsmässofirandet var så viktigt förr. Ett sätt att komma ut och träffa folk, kanske.
      Tack för påhejning! Kram!

      Radera
  8. Oj, vilket igenkännande. Hur många gånger har jag inte stått och frusit i nya vårkappan, ibland snöade det till och med men vad gjorde det ... :) På senare år har jag också sjungit in våren i körform. Alltid lite speciellt med "Vintern ra ...", "Sköna maj" och så mina favoriter "Blommande sköna dalar" (Under rönn och syrén) och "O, hur härligt majsol ler". Idag ska jag lyssna på dom favoriterna när Lunds studentsångare sjunger in våren.
    Och grattis till din klass som gått vidare i retorikmatchen!

    Kram och en fin första maj till dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blommande sköna dalar, smörig..men jag gillade atg sjunga den.
      Varmare väder denna första maj, än vad det brukar vara. Men visst har det varit en långsam vår! Längtar efter grönska! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas