torsdag 8 april 2021

Lovutflykt

 Idag har jag påsklov! Kan det vara min sista påsklovsdag... eller ska det bli en sådan nästa år också. Det står skrivet i stjärnorna - eller kanske i kommunens ekonomi....


Föreslog för maken att vi kunde fira lovet med en promenad runt Ösjön, och sedan en lunch på Glasets hus.
Fågelvägen så är det mindre än en mil till sjön,   några kilometer mer med bil. 
Ändå en utflykt så god som någon. 


 Vi har gått runt sjön några gånger tidigare, fast enbart i samband med att vi letat geocacher. De geocachande limmaredskillarna har varit duktiga på att lägga ut sådana i närheten av sitt samhälle.

Har tyckt att rundan varit ganska lång tidigare. Det känns så när man stannar och tittar efter gömda burkar gång efter annan. Det tar sin tid, och det tar energi.

Idag mätte jag upp vägen. Nästan exakt fyra kilometer. Kändes förstås inte alls långt, nu när vi gick utan att stanna.


Det fanns en geocache längs vägen, som hade kommit till sedan vi gick här sist. Den kunde vi ju leta upp, tänkte jag. Det var en arbetad gömma. 


Kollade i geocachingappen och såg att det fanns några cacher till en bit bort. En till kunde vi leta upp. Den har en mera vanlig cachedesign. En gammal medicinburk ( eller petrör) upphängd i ett träd.

Under ett antal år så var jag väldigt nördig på geocacher. Det var det roligaste jag visste att åka iväg, gärna gå en runda, och leta upp de gömda burkarna. På senare år har intresset avtagit avsevärt. 
Men någon geocachingletarutflykt ska det nog kunna bli, nu när ljuset kommit tillbaka och när det blir lite varmare i luften.


Stekt fläsk, löksås och potatisgratäng ( !) kostade inget alls på Glasets hus i Limmared. 
Vi har flera presentkort lunch i huset. Dels har jag fått i "tackpresent" under åren och dels har vi vunnit en del på quizet, som brukade hållas i huset varje månad, då när allt var normalt,


Kändes tryggt och bra att plocka  från buffébordet  och sedan placera sig vid ett av de gest placerade borden. Lite folk kom och gick, men det var stora avstånd i de rymliga lokalerna. 
Maten var jättegod, och kan man tänka sig; krämig rosmarinkryddad potatisgratäng passade utmärkt till det gudomligt goda fläsket. 


Några kilometer från samhället finns det ett område där det brukar vara blått med blåsippor. Så även denna dag, även om det fortfarande är en hel del som står i knopp. Om några veckor dominerar vitsipporna, men blåsipporna kommer fortfarande att finnas kvar, Då är där som allra vackrast.
En bonde körde ut gödsel, så det fanns inte en chans att känna den speciella blåsippsdoften, inte ens då jag gick ner på knä.
Men vi kan återkomma, för sipp-säsongen har bara börjat.
Allra helst vill jag åka till min barndoms blåsippsbackar i Rångedala och dofta. Förhoppningsvis kan vi få till det nästa helg.


21 kommentarer:

 1. Vi såg att vitsipporna kommit när vi var på väg ner till Smultronstället idag. Så fint!
  Vilken god lunch ni fick, gratäng var förstås inte det tillbehör jag förväntade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag/vi heller.Men det var jättegott!

   Radera
 2. Vilken bra påsklovsdag på alla sätt och med varierat innehåll. Geocacher har jag hört talas om och varit med vänner vid ett par tillfällen och både letat och hittat. Frisk luft får man och lite extra motion.
  Fint med en "utelunch" och så god mat.
  Blåsippor är så fint men tyvärr har jag inte sett några hos oss. De kanske inte finns. Däremot har jag idag sett en hel del vitsippor och de växte tillsammans med luktvioller och scilla. Hoppas du kommer till din barndoms blåsippsbackar näsa helg.
  Kram och tack för turen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luktvioler har vi inte här. Våra violer blommar inte förrän värmen kommer, ängsviol och kärrviol.
   Måste googla luktviol!
   Har geocachat en hel del och det är ett jättebra sätt att komma ut i nya omgivningar.
   Ha det fint! Kram!

   Radera
 3. Följer två bloggare till som håller på med geocaching. Har aldrig riktigt förstått vad det är faktiskt. Eller jo, det har jag nog, men jag har alltid undrat vad burkarna/rören innehåller. Har aldrig frågat faktiskt, då du är den första som faktiskt visar bilder. Och då blir jag ju nyfiken:-)
  Stekt fläsk, löksås och potatisgratäng - vilken udda kombo. Fläsk och löksås brukar ju serveras med kokt potatis, vilket jag tycker är himla trist. Potatisgratäng däremot höjer ju smaken rejält:-)

  SvaraRadera
 4. Svar: Nej, i Allsvenskan har jag aldrig spelat (tyvärr), men väl divisionen under . dåvarande Div. 1 i Brommapojkarna. Öxabäck är ju svensk damfotbolls vagga. Det var ju första damlaget som grundades 1966 och det skördade ju världens framgångar under 1970- och 1980-talet. Som Jakobsberg, en förort till Stockholm som sedan försvann totalt inom damfotbollen alltså...

  Hästar har jag bara varit fruktansvärt rädd för. Så fotboll var rätt "storlek" om man säger så. Har nog gått i min pappas fotspår. Han var också fotbollsspelare på elitnivå. Men han var "Zlatan", dvs han var anfallare. Det är honom jag kan tacka för att jag blev målvakt. Han lekte fotboll med mig ungefär samtidigt som jag lärde mig gå;-) Men på den tiden fanns ju inga flick-/damlag.

  PS. Rätt kul att vi alla är så olika:-) DS.

  SvaraRadera
 5. Ja, burkarna innehåller en pappersremsa eller en liten anteckningsbok. Där ska man skriva sitt alias. Och sedan logga in på geocaching.com och notera att man funnit den speciella cachen. Sen gör dataprogrammet all möjlig statistik av "loggningarna". Här nog omkring 3500 funna cacher. Inte speciellt mycket om man jämför med storfräsarna.
  Cacher har olika svårighetsgrad, dels vad det gäller att hitta dem eller att öppna dem och dels vad det gäller terräng. De svåraste kan sitta i en ttädtopp eller finnas på sjöbotten. Terräng och svårighet rankas mellan 1 och 5. Man använder också halvtal.
  En vanligt förekommande geocachegradering är Difficulty 1,5 Terrain 2...

  Blir så avundsjuk på alla er som haft så bra kontakt med era pappor. Jag var bara rädd för min far och pratade i princip aldrig med honom. Han pratade med mig ibland och jag svarade. Men vi gjorde aldrig något tillsammans.
  Funderar ibland, nu när jag är gammal, varför det var så och hur det påverkat mig. Synd att jag aldrig fick veta och förstå.

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig promenad det blev och vackra vårblommor samt fina "fynd". Det måste vara kul med en sådan utmaning under promenaden. Om du vill fortsätta att arbeta så hoppas jag att det blir så.

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju numera inga unga lärare med musikbehörighet.Den försvann när mellanstadieutbildningen försvann i början på 80-talet. I min utbildning hade man val, idrott eller musik. Tror inte att alla de som är behöriga i musik har använt den behörigheten.
   Jag klagar väl ibland på möjligheter i min barndom som bonnunge, men en sak är jag tacksam över och det är att jag fick både piano och gitarr. Och spela i blockflöjtskvartett. De förmågorna har jag haft med mig hela livet.
   Och jag kan tänka mig att ta hand om mudikundervisningen ännu ett år. Ingen har frågat mig ännu, men läste i ett protokoll för några veckor sedan att kollegorna gärna vill ha min hjälp. Få se hur det blir!
   Kram!

   Radera
  2. Då hoppas jag att det blir så för du har ju en gedigen erfarenhet! Min mamma tvingades att spela piano när hon var barn och tyckte det var en plåga. Det ville hon inte utsätta mig för så jag fick inte trots att jag ville! Missriktad välvilja minst sagt ;-) Däremot spelade jag gitarr under lärarutbildningen. Det gick så där för jag är tyvärr gräsligt omusikalisk. Husse är däremot väldigt musikalisk och det har våra barn ärvt av honom viket jag uppskattar. De ville och fick självklart spela.

   Kram

   Radera
  3. Så det kan bli. Jag fick nog mina instrument för att det var något som min mamma saknat.
   Kul att det finns musikalitet i familjen. Har det ärvts till lilla S? Vår Konrad sjunger otroligt fint.Och gärna. Hoppas att det håller i sig. Kram!

   Radera
  4. Lilla S sjunger klockrent kan jag säga!

   Kram

   Radera
 7. En härlig promenad ... och ett trevligt avslut med god mat!
  Underbart med alla blommande sippor - vackra bilder!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Blåsippor... Mest fantastiska blomman. Sticker upp ur fjolårslöven och färgar stora ytor i härligt blå färg. Kram!

  SvaraRadera
 9. Det verkar som om du fick en finfin promenad.
  Det är så rogivande att vandra på stigar i skogen, lugnt och fridfullt, för det mesta om inte någon traktor stör ute på åkrarna.
  Äta gratis god mat efter det, förstår jag känns riktigt bra.
  Hoppas att du kan få fortsätta med musiken i skolan nästa termin också, eftersom du tycker om det och känner att du vill.
  Mysiga vårblommor. Fina bilder.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten är relativt prisvärd. Buffé med soppa, vegetarisk paj och huvudrätt samt sallad, bröd och kaffe för 90 kr.
   Ha det fint!

   Radera
 10. Den promenaden hade jag gärna följt med på. Geocasher finns tyvärr inte i min byhåla eller ens i närheten. Däremot brukar idrottsföreningen ordna olika tipspromenader och bingospel ute i skogen, då deltar jag alltid. Jag tror inte jag sett blåsippor och vitsippor bredvid varandra tidigare. Häftigt! Ha en skön söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det kanske finns geocacher hos dej oxå. Ska kolla! Återkommer!

   Radera
  2. Jodå, det finns ett tiotal geocacher i Fredriiksbeg och Säfsbyn och flera i finnmarkerna. Så det är bara att ge sig ut och leta!🙂

   Radera
 11. Blåsippor ser jag inte mycket av här, men däremot vitsippor, när det är dags för dem. Hela skogen och en stor hage i närheten blir alldeles fulla av de vita skönheterna. Då känns det som vår. Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot när det blir alldeles vitt av vita sippor. Idag är det vitt av snö. Kram!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas