söndag 11 april 2021

Naturspan

 

Vi har haft två killar på besök under helgen.  Då gäller det att hitta på något kul att göra. Helst ute i naturen.  Igår åkte vi ut till naturreservatet i vår skog. En kul stig att följa och så kunde vi kolla efter spår av djur. Naturligtvis fanns det lite  bajs på stigen. Räv hade varit framme på några ställen, tjäder på något annat.


Spännande att gå över spången/bron ut till reservatet.  Vi hittade en lämplig sång att sjunga, under det vi passerade. " Stora bocken Bruse, klampar över trollets bro... Nu tar jag dej sa trollet.... "


I Moghults naturreservat finns ett antal vekefuror ( väckefuror) kvar.

Runt gården Moghult finns två områden med gammal skog. Det ena ligger som en ö omgiven av kärr- och mossmarker. Det andra är en utpräglad sumpskog.

Båda består av skog med mycket gamla granar och tallar. En del granar är över 200 år gamla, vissa till och med över 300 år, och tallarna ännu äldre. Det finns många vekefuror i områdena. Det är tallar, från vilka man har skördat ved för tjärbränning.

Under mosstäcket finns på sina håll ett tjockt lager av kol- och sotrester som vittnar om gångna tiders tjärbränning. Datering av vekefurorna, från vilka tjärveden höggs, visar att tjärbränningen upphörde omkring 1830 i det här området. Skogsmarken täcks på många håll av mjuka lav- och mossmattor. Kuddarna av falsk vitmossa (Leucobryum glaucum) är uppenbara. I ett av områdena växer orkidén knärot, mattlummer och myrlilja.

 ( Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland)

Otroligt att de gamla träden fortfarande är vid god vigör!


Höga, klätterbara stenar, fascinerar alltid barn. Tur att det finns mycket mjuk mossa under stenen, om man skulle trilla ner. Sen är det absolut så att barn har betydligt bättre kroppskontroll än en gammal "rädd" mormor på 65+.


Fika hör förstås till en utflykt i skogen. Tur att mormor hann baka fler bullar under veckan. De har en strykande åtgång i skogen!


Idag var det naturspan/fågelspan på Store Mosse för Skogsknyttar. 
Det var bestämt att Konrad tillsammans med mormor, skulle möta upp med Friluftsfrämjandets minstingar och deras ledare i nationalparken.  Morfar fick ta  med Karl-Petter hem till mamman.

Fika avnjöts i ok väder, men sedan så började det snöa.

Fågelspaning stod på dagens program för såväl Skogsknyttar som Mullebarn. 

En hel del småfåglar fanns att se vid de tre fågelborden utanför Naturum. Bl.a. min absoluta favoritfågel; stjärtmesen.


Längst uppe i fågeltornet blåste det snålt och små flingor virvlade i luften.  Inte var det många fåglar att se där i busvädret, bara ett par tranor. Men barnen var nöjda ändå, och visst var det spännande att klättra upp och ner i tornet.


Här hemma finns det betydligt fler fåglar att spana på. På nära håll, alldeles utanför köksfönstret. När det snöar i april, då brukar det vara fullt under fågelbordet. Bofinkarna tycks vara särskilt tacksamma över att hitta något att äta, i busvädret. 

Nu hoppas vi att dagens snöoväder är det sista för denna säsongen. Tror att våren kommer på riktigt inom någon vecka. Sämre väder än dagens snöblask kan det knappast bli i alla fall!20 kommentarer:

 1. Fin vandring. Det tackar jag för. Fick en idé om en egen utflykt tillsammans med mina barnbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra när man kan inspirera varann till goda idéer! Hoppas att du skriver om utflykten i bloggen!

   Radera
 2. Så trevligt att ha killarna hos er över helgen och likaså att ge sig ut i naturen tillsammans med dem- Vilken fin tur ni kom iväg på. Perfekt att ha så fina ströv och naturområden helt nära. Jag tyckte det var jätteroligt att följa med. Vad gäller fåglar är den en av mina svagaste grenar.
  Kan tänka mig att det var roligt att hänga med Friluftsfrämjandets minstingar och klättra upp i fågeltornet och det utan att så många fåglar var synliga.
  Intressant att ni har så gott om fåglar helt nära. Roligt för er att följa tranorna.
  Tack för den fina turen och härliga bilder.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här års är det mängder med fåglar som kommer till fågelbordet. Speciellt när det blir snö. Ingen höjdare för nykomna flyttfåglar. Men vanligt förekommande i april. Såg sädesärlor i fredags. På en åker en bit bort. Värre för dem, de som vill ha insekter att äta. Lär nog få svälta ett tag!
   Kram

   Radera
 3. Vilken fin dag ni fick! Den där snön, den råkade vi också ut för!
  Kul att hänga med på er promenad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö ända ner i Skåne! Jo , makmödottern rapporterade om det. Antar att sydlig snö smälter bort direkt. Här ligger den kvar!

   Radera
  2. Fast min snörapport är från södra Småland. Dock snöade det även i Skåne. Nu regnar det.

   Radera
 4. Så duktig du är! Vad du kan om naturen och fåglarna. Jag är urusel på dessa ämnen, men känner igen en koltrast och en hackspett. Bara en sådan sak:-) Du verkar vara friluftsintresserad och det kommer ju småttingarna tillgodo. Bra där!

  Ingen snö här (än) tack och lov.

  Gillar dina "selfies" bakifrån. Mössan är en höjdare och pälsen på huvan runtom - snygg komposition som en "riktig" fotograf skulle uttrycka det:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också bilder varifrån. Mer rörelse i dem. Förstås!
   Olika intressen man har. Tror att en äkta Lantis automatiskt får ett naturintresse.
   Killarna, de är ju också lantisar genom alla generationer på mammas sida.. Deras pappa kommer från en småstad och har lätt anpassat sig till lantlivet.

   Radera
 5. Vilket fint besök och vilken härlig tur i skogen! Även här kom det lite snö i går men nu tycker jag att våren kan koppla greppet. Fler bakslag behöver det inte bli om man frågar mig.

  Kram och ha en bra start på den nya veckan!

  SvaraRadera
 6. Snö kvar här men under smältning. Nu får det bli vår, riktigt härlig vår, tycker jag! Kram!

  SvaraRadera
 7. Alldeles underbart! Så härligt att få hänga med på er utflykt! Charlie och jag har gått på spårjakt i snön idag - ja, innan snön försvann då förstås. Grävling, ekorre, räv. hjort, rådjur - och så häst, hund och katt :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kan vara lycklig han, som har dej dom farmor. Hjort och rådjur skulle jag inte känna skillnad på och jag vet inte hur grävlingen spår ser ut heller.
   Får läsa på tills det blir snö igen...för nu får det vara slut för den jär säsongen! Kram!

   Radera
 8. Men titta vi har fotat samma fina bofinkar, eller kanske är det inte samma individer men samma fågelfamilj i alla fall. så aktiva ni har varit! Beundransvärt. Men det är ju så antingen man ska roa barn eller hundar, man måste ut! Tyvärr har jag ingen bil så jag kan inte ta mig så långt, bara samma rundor varje dag...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beundransvärt att leva utan bil! Men du bor i en tätort, inte på rena rama landet? Vi har över en mil till centralorten. 4 km till samhälle... men där finns ingen service. Det går nog fyra bussar dagligen på stora vägen, så den möjligheten att ta sig är heller inte stor. Så tillgång till bil är ett måste.
   Kram och lycka till med sprutan!

   Radera
 9. Vilken underbar helg du har haft! Det finns inget mysigare än skogspromenader med små barn. De kan hitta allt och inget. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lång härlig årstid med möjlighet till skogspromenader ligger framför oss! Kram!

   Radera
 10. Så underbart det låter, denna promenad med barnbarnen, guld värt.
  Det är intressant att följa de små livet ut på upptäcks färd och se naturen och omgivningarna ifrån deras horisont.
  Härliga bilder, så rogivande vackra.
  Snön var ju ett bakslag förstås, men det är april och vi får hoppas att det nu framöver blir mindre av det vita från skyn.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilder tagna bakifrån blir ofta speciella och fina.
   Hagelbyar idag. Hör april till! Kram!

   Radera
 11. Vilken trevlig dag! Jag är så avundsjuk på alla som kan träffa sina barnbarn! Jag har många, allt från 23 år och neråt till 3 år. Jag bor i Lidköping vid Lidan, det som kallas älva.
  Men jag har ingen bil och alla mina barn bor för långt bort för en cykeltur och i pandemin vägrar jag åka buss eller tåg. Men kanske nu genom vaccination att jag snart vågar.
  Tack för din kommentar! /Gerd

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas