onsdag 14 april 2021

Felval?

 


"Har fått första sprutan idag! " skrev en av mina jämnåriga vänner på Facebook.

" Jag fick min första går". kommenterade den som är född året före.

" Jag ska få min  första nästa tisdag" jublade den som var född -54, året efter mig, genom att använda onödigt många emojer.

Jag känner mig faktiskt lite ledsen. Jag har gjort ett felval! Tydligen. För några år sedan så gick vi över till den privata vårdcentralen i Tranemo. Anledningen var att jag vill ha samma läkare så mycket det går och jag vill absolut ha en läkare som pratar svenska med mej. Som tur är så har jag inte haft några allvarligare krämpor, det är i princip bara blodtrycket som har behövt åtgärdats. Men de gånger jag besökt vårdcentralen, Närhälsan, så har jag träffat på läkare som dels varit rent otrevliga och dels har brutit på ett annat språk, så att jag helt enkelt inte förstått. Det värsta exemplet var en dansk läkare- otrevlig som få och dessutom fattade jag knappast ett ord av vad han sa. Bara hans otrevliga attityd.

Så jag listade mig på nystartade Tranehälsan, då flera av mina vänner och bekanta hade så mycket gott att säga om dem. Som sagt, det är bara blodtryckskoll ( vilket inkluderar en del andra prover) som har behövts, men varje gång har jag känt mig så bra omhändertagen och fått såväl personligt som professionellt bemötande. Precis som jag vill ha det!


Jag kommenterade vännens inlägg och skrev att jag/vi tydligen gjort en felval vad det gäller vårdcentral. 
En annan vän och bekant har lite mer insyn i Tranehälsans förutsättningar och kommenterade att skillnaden i hur långt man kommit med vaccineringen, beror på att den privata vårdcentralen inte fått alls lika mycket vaccin, som Västragötalandsregionens vårdcentral har fått. 
Och jag som har fattat det som att varje vårdcentral får det antal doser vaccin som ska täcka varje åldersgrupp. Sen kan man tycka att två vårdcentraler i samma lilla skithåla, Tranemo, gott kunde hjälpas åt vad det gäller vaccinering. Speciellt i detta fall, så att alla i samma åldersgrupp, kunde ha samma möjligheter.

Felval? Egentligen inte! Jag trivs så bra med "min" vårdcentral. 
Men logiken vad det gäller såväl rekommendationer, restriktioner som vaccinationsordning- den övergår mitt förstånd. 


Hade en paket att hämta i ICA-affären i Tranemo. Tyckte att jag  (vi, maken hängde också på) kunde ta dagens promenad, genom att gå  runt Tranemosjön. En mycket populär runda, som vi brukar gå några gånger per år.
En bit från det bilden är tagen, så finns en gammal festplats. Parkudden. Där var det mycket folk. Pensionärer satt och stod i klungor kring utomhusborden. SPF hade träff, antar jag. 
För egen del så gick jag med i PRO när jag blev formell pensionär, i somras. Maken gick med något år tidigare. 
Naturligtvis hade jag tänkt att det skulle bli en del  olika aktiviteter genom PRO. Men det har varit helt tyst. Beroende på covid, förstås. Men SPF häller igång, trots pandemi. Hörde om en skidutflykt i vintras. Sannolikt var det de som var samlade för någon utomhusaktivitet med fika, även idag. Helt säker kan jag inte vara, men jag kände att även här har jag gjort ett felval. Beroende på att jag inbillar mig att det finns lite partipolitiskt tänk även i pensionärsgrupper, och då hamnar mitt hjärta i PRO....


Om man ville se vårblommor, så var det definitivt ett felval att gå runt Tranemosjön. Inte en enda liten vårblomma, inte ens en tussilago eller vilsekommen scilla, fanns att se längs väg och stigkanter på den 5,5 km långa sträckan.
Tur att jag fick frossa i vackra lökväxter igår, på mormorstisdagen. 


Möjligheten att få en dag varje vecka med de allra bästa, det uppväger det mesta.

Men vaccinationsordningen, den retar mig storligen!22 kommentarer:

 1. Du kan vaccinera dig var du vill. Inte tvunget på din listade vårdcentral!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag inte en aning om!

   Radera
  2. Kollade upp. Stämmer inte. Bara om jag bor i fritidshus på annan ort, under längre tid. Tyvärr!

   Radera
  3. Om du jobbar också, som jag läste det!

   Radera
 2. ...yngste sonen hade väldigt duktig kunnig alltid välförberedd rysk läkare, mellansonens iranska läkare fixade hans axel snabbt och smärtfritt, min finska läkare var kunnig och intresserad, lyssnade. Min erfarenhet att många länder har betydligt bättre utbildning än i Sverige. Min svenska tandläkare utbildade sig i Danmark, mycket högre krav än i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Vilka fantastiskt fina bilder, speciellt ettan och tvåan. Åsså alla leksaksbilar i en kö i rusningstrafik på väg intill huvudstaden;-)

  Märkligt nog fick jag min inbjudan till vaccination idag. Kollade även med min husläkarmottagning och från och med idag kan alla födda 1951 och tidigare boka tid hos vårdcentralen. Sedan är det ju en riktigt stor aktör som heter VaccinDirekt som verkar ha lagt beslag på större mängder vaccin som sedan fick kasseras. Ärligt talt har jag inte följt det hela, så jag tillhör en av få som inte står i kö...
  Mig spelar det ingen roll varifrån läkaren kommer så länge h*n pratar svenska eller engelska så att jag förstår. Har bara haft en svensk husläkare i 20 år, däremot är det många iranier som jobbar på de stora sjukhusen här, speciellt röntgenläkare konstigt nog. Men som sagt, bara jag förstår vad de säger så spelar nationaliteten ingen roll för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nationalitet har ingen betydelse. Men de ska prata svenska, så jag förstår. Vet inte om jag förstår engelska tillräckligt bra när det gäller sjukdomstillstånd... och dessutom känner sig orolig. Så jag vill ha en svensktalande läkare.
   På Närhälsan har man börjat med dem som är födda 56 och tidigare. Vår vårdcentral ligger på födda 46 och tidigare. För stor skillnad på en liten ort...
   Tack för fina ord!

   Radera
 4. Det är inte lätt att välja rätt alltid. Vaccination är vid enstaka tillfällen medan en bra vårdcentral kan vara vinnande i längden. Jag tycker det är oerhört irriterande när vårdpersonal pratar så pass dålig svenska att det är svårt att förstå dem. Det är inte okej för min del. Här är vaccineras personer födda 56 eller senare så just nu verkar det vara bra fart.

  När det gäller PRO eller SPF har jag inte en susning om skillnaderna faktiskt men får kanske sätta mig in i det...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är tidigt ute... eller i samma nivå som Närhälsan här. "Min" vårdcentral ligger tio år efter.
   Ja, nog är det viktigt just i pressade situationer att man verkligen förstår informationen.
   Kram!

   Radera
 5. Vad som är rätt val är ju knepigt. Att ha kontakt med en vårdcentral man känner sig trygg och bekväm med är ju väldigt viktigt och givetvis att förstå vad läkarna och annan sjukvårdspersonal säger.
  Och vad gäller vaccin borde ju vårdcentralerna få vaccin i förhållande till de man har listade och i viss åldersgrupp.
  Har förstått att det är så i vår region i Stockholm. Här går det också att via en "app" Alltid öppet kunna anmäla sig för vaccinering och då är det Vaccin Direkt som hjälper till med vaccinationen på olika sjukhus, speciella lokaler och Älvsjömässan. Där går det att beställa tid när det är dags för ens åldersgrupp.
  Valde först ett annat alternativ än vår VC men sedan kunde jag boka här och då ändrade jag. Fick idag första dosen och av Pfeizer.
  Har ingen kunskap om vare sig PRO eller SPF eftersom det inte varit aktuellt. Men ser här i lokaltidningen att de ordnar en del aktiviteter.
  Fint med din mormorstisdag som gav dig mycket av mycket.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade det varit rätt och riktigt att erbjuda alla i samma åldersgrupp vaccin. Men nu är det som det är. Känns konstigt att en liten kommun inte kunnat samordna.
   Grattis till första sprutan!
   Kram!

   Radera
 6. Tråkigt att det är så stor skillnad på när man får vaccindosen. Jag fick min första idag, Pfeizer. Min syster i Göteborg väntar på första sprutan. Hon är 70+ och de har inte börjar med hennes åldersgrupp än.
  Att förstå vad någon säger... det är jätteviktigt. Särskilt om man kommer till sjukvården. Jag tycker nog att du har haft väldigt otur där. De utländska läkare jag har träffat har pratat fullt förståelig svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stafettläkare på vårdcentral i utmarken. Man tar vad man kan få.
   Och nu väntar jag förstås också sprutan.

   Radera
 7. Inte lätt att välja . för hur man än gör, så kan det bli tillfällen när man upplever att man valt fel.
  Bilden med bron är riktigt snygg! Bra fångat med kameran!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mobilkamera. Den duger ofta.
   Tror att jag valt rätt, men just nu blev det fel. Kram!

   Radera
 8. Jag kan också tycka det verkar underligt att två vårdcentraler i ett litet samhälle har sådan skillnad. I min kommun är det lika för båda två. Jag är oerhört glad att jag nu är färdigvaccinerad och slipper allt strul. Givetsvis gäller det att var aförsiktig ändå, men det måste ändå var en fördel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att man kan släppa en hel del på försiktigheten. Är man färdigvaccinerad så är man väl skyddad mot svår sjukdom. Man kan ju inte gå omkring och vara rädd jämt...

   Radera
 9. Nu fattar jag, jag kommenterade innan jag läst ditt inlägg! Jag gjorde tvärtom, ett felval när jag gick tillbaka från privata vårdcentralen som funkade fantastiskt bra med en fast läkare för mig som har en sjukdomshistoria som är mycket lång. Men när jag för några år sedan flyttade tillbaka hit till byn så valde jag den vc som låg närmast och det var landstingets...och det har varit katastrof vad gäller läkarkontakter. Nya stafettläkare, som inte läst på om patienterna, vid vartenda besök. Men nu vet jag faktiskt inte hur den privata vc ordnat med vaccinationerna. Det var ju verkligen synd att det blev så fel...
  PRO är jag medlem i, den enda pensionärsorganisationen här på orten. SPF finns fyra mil bort. Vår ordförande har varit väldigt bestämd angående aktiviteter, han har nekat till precis allt...
  Vi kör igång tipspromenader i maj, hade vi gott kunnat göra redan nu...många klagar på att de inte har sysselsättning. Jag är aktivitetsansvarig så jag hänger upp bingoskyltarna längs banan och plockar ner, så jag har sysselsättning, "ler".
  Håller tummarna att det snart är din tur att bli stucken! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju inte haft någon kontakt med PRO under året, så jag vet inte vad de brukar ha för aktivitet. Kul att få ha lite ansvar ju!
   Längtar efter sprutan! Kram!

   Radera
 10. Region Uppsala skickar ut kallelser till alla utifrån prioritetsordningen oavsett vilken vårdcentral du är listad på. Det gäller hittills och i fortsättningen verkar det som om man får boka tid per telefon eller 1177.se.
  Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte vg-regionen kan sköta sig på samma sätt.
   Tack!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas