söndag 15 augusti 2021

Njupeskär

 


Idag har vi haft den stora lyckan att se en vit ren. Den betade tillsammans med två andra renar utmed det som måste vara en av Sveriges vackraste vägar, väg 311 mellan  Tännäs och Särna. 

Två små renkalvar körde vi också förbi, men den gången hann jag tyvärr inte få upp mobilkameran.. 


Korna betar också fritt. Visst blir man förvånad när man har en komule alldeles vid bilrutan.


Då vi kände att vi inte ville stressa fram längs vägarna, så bokade vi övernattning på Sälen högfjällshotell. En plats som vi besökt vintertid ett par gånger, i början av detta årtusendet.   
Kul att återse sommartid... 
Blev lite småbesviken. Hade väntat mig ett levande hotell som Eriksgården, där vi bodde i Funäsdalen.  Men här är varken bar eller restaurang igång. Finns iaf en pizzeria inom området. Så svälta ska vi inte behöva göra. ... Och rummen är helt ok... förhoppningsvis ska det bli en bra frukost....

På väg mellan Funäsdalen och Sälen finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.


Fick en flashback till sommaren 1977, då vi varit i Lom i Norge med våra dåvarande bästa vänner. Vi tog vägen genom Idre tillbaka till Sverige och kom då på att leta oss till Njupeskär. 
För 44 år sedan fanns inga ordnade vandringsleder, bara träskyltar och stigar. Mörkret föll, vi hade läst om björn i området.. vi vände tillbaka utan att varken ha hört eller sett fallet.


Om vi känt oss lite "ensamma" på de tidigare vandringarna, så gjorde vi det absolut inte här. Oj, så mycket folk det fanns på parkeringen. Mängder av tyska bilar, men även danska, holländska, franska...

Nåja, det fanns gott om plats för oss alla, även på första parkett, närmast det mullrande fallet. Luften blev fuktig och kall av det rykande vattnet.


Njupeskärsrundan på knappa 5 km, den var alldeles lagom idag.  Halva sträckan var handikappsvänlig, resten var ganska brant och över stock och sten.


Har besökt två av Sveriges 28(?) nationalparker under senaste veckan, och förundrats över hur välskött och välordnat allt är. Utan att på något sätt göra avkall på känslan att befinna sig mitt ute i vildmarken.
Förstår att parkerna får många besökare.


I morgon bär det hemåt igen. En resa på fyra-fem övernattningar passar mig utmärkt. Klarar inte riktigt av att ta in mer. Det är ju så vackert på så många ställen, vackert så att man nästan blir andlös.

Sverige är tveklöst ett otroligt vackert land, hav, sjöar, skogar, slätter, fjäll, myrar.... och dessutom finns det många fina städer att besöka och njuta utav .

18 kommentarer:

  1. Vilken resa ni gjort! Ser ut som ni haft det riktigt bra, både med omgivningar och väder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var mycket varning för regn...men vi har knappt fått en droppe på oss. Toppen!

      Radera
  2. Den gamla slogan "Sverige är fantastiskt" håller än, och bättre har det blivit jämfört med för 40 år sedan.
    Så exotiskt med en albino ren. Hoppas den inte blev bortstött från sin flock. Har läst/sett någonstans att det är lätt hänt med vita renar. Å en ko som tittar in i bilen har jag inte upplevt på decennier. Senast det hände var i en bergsby i Portugal, där kossorna definitivt inte hade väjningsplikt;-)
    Spännande med vattenfallet och kul att turisterna verkar ha hittat tillbaka till Sverige. Jättekonstigt att Högfjällshotellets restaurang och bar var stängda. För få gäster gissningsvis. Tror att den lokala pizzeriaägaren skrattar hela vägen till banken:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pizzan var supergod. Restaurangen ligger 50 m från hotellet. Det har blivit en jätteanläggning sedan vi var här för 17-18 år sedan...
      Vit ren hade två i sällskap. Kon oxå.
      Jättekul att turismen är i gång igen. Och covid, det tänker jag inte alls på. Gott!

      Radera
  3. En vit ren ,-))så fint! Förstår att ni vände om för många år sedan när ni hörde om björnen!! Har varit i Lom på väg mot Vestlandet. Fint vattenfall Över stock och sten är det bra med rätt skor ,-) fint är det där ni är.
    Skönt att vandra, kul med lite andra människor runt om. Synd att det hotellet inte hade restaurangen öppen. Naturen kan verkligen göra en andlös, så mycket vackert som finns.
    Jättefina bilder. Sverige är vackert, det finns allt för alla ,-)
    Ha det fortsatt fint och säker hemresa! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev det god pizza i restaurangen nästgårds.
      Och Irish coffee till "efterrätt". Så det blev bra ändå!Kram!

      Radera
  4. Så bra att ta det lite lugnt och inte stressa fram utan stanna och ta in det vackra. Den här vägsträckan längs Tännäs och Särna är verkligen vacker. Fint att ni också så en vit ren.
    Härliga bilder från er Njupeslärsrundan och området runt Njupeskär är verkligen vackert. Känner helt igen mig här i din fina bilder. Fullt förståeligt att det är många besökare här. Sverige är verkligen fantastiskt på så många sätt och inte minst att naturen är så tillgänglig.
    Lite trist att "högis" inte har så mycket öppet. Trodde nog att det skulle vara det. Hoppas att ni får en fin frukost innan ni åker vidare.
    Ha det fortsatt bra och trevlig resa hem.
    Stort tack för denna del av er resa.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Leffes räddade kvällsmaten. Supergod jättepizza. Här har minsann btggts ut sedan vi var här sist.
    Du känner till mycket av Sverige..och världen. Är så imponerad av din kunskap.
    Otroligt att få se en vit ren!
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  6. Tycker att du ska köpa en lott. ;)
    För hur många vita renar kan det finnas - och du får syn på en av dem.
    Vilken grej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste att det finns ett antal i Dalarna numera. Men visst var det en speciell känsla att få möta en vit ren.

      Radera
  7. Så fint att få se en ren och sedan besöka Njupeskär. Synd däremot att ni inte blev så nöjda med hotellet. Läser dock i ditt svar att det blev både pizza och en "efterrätt" så lottlösa blev ni i alla fall inte. Hoppas att resten av hemresan går bra.

    Kram och god söndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slogs bara av den stora skillnaden mellan hotellet i Funäsdslen och detta hotell, som var fartfyllt vintertid för ett antal år sedan
      Men det är absolut mer somnarturister i Funäsdalen...Så det har sin förklaring.

      Radera
  8. Underbara bilder från en härliga tur ... vi mötte också vita renar när vi var norrut för ett par år sedan, men det var längre upp, mot Riksgränsen - visst är de häftiga!
    Njupeskär besökte vi när sönerna var små ... och jag minns de betande korna och getterna längs vägarna. Minns också att det var rejält kallt att tälta i Funäsdalen, trots att det var mitt i sommaren :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tälta! Ni var tuffa ni! Det har jag inte gjort mer än någon enstaka gång. Som då i Lom, då vi tog vägen över Idre hem. Höll på att frysa ihjäl...
      Kram!

      Radera
  9. Jag har också sett en vit ren en gång, men det var länge sedan och på långt håll.
    Till Njupeskär har jag varit ett par gånger, gått en led där där det fanns gott om riktigt gamla träd. Verkligen upplevelserikt. Jag håller med om att Sverige är ett vackert land.
    Kossor på vägen har jag verkligen erfarenhet av. För några somrar sedan jobbade jag en vecka som piga på en fäbod. Kossorna där "rymde" nästan dagligen och vi fick hämta dem någonstans... ofta blev det långa vandringar hem efter de vanliga bilvägarna.

    SvaraRadera
  10. Vet du jag håller fullständigt med dig. Efter några dygn vill jag hem och smälta det jag sett och upplevt! Njupeskär har jag faktiskt varit till, måste vara mer än sju år sen eftersom exet var med...vi hade nog hyrt stuga i Sälen då vill jag minnas för att vandra några dagar. Kul kossa, den verkar ha dålig syn för den hade visst glasögon, hihi
    En vit ren, den är alltså nytvättad. Tänk att de andra renarna är så skitiga...
    Jag är förvånad över alla ställen som stänger för säsongen i början av augusti. Det finns hur mycket turister kvar som helst, både svenska och utländska. Detta har jag klagat över i mer än 20 år men det är fortfarande likadant. I Europa är ju augusti den stora semestermånaden! Och många svenskar tar semester när det är lite lugnare än i juli...jaja, det är mycket man inte begriper, som att inte Sälen har en öppen restaurang..
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas