torsdag 17 februari 2022

Annorlunda

 


Igår var det grön-brunt, vårlikt, då jag tittade ut genom fönstret. 

Idag var det annorlunda, världen var vit igen!

Det är väl så det är så här års! 

Väglaget var annorlunda också, förstås. Igår var det lätt att gå, idag var det "slirigt".  Så det har bara blivit en kortare promenad idag. Och med tanke på att ryggen inte  är helt samarbetsvillig, så får det räcka. 


Vaknade av radioreferatet från kval till skicrosstävlingen. Mellan de tätt återkommande sista åken, så refererade man också från Umeå, där Sara Näslunds sambo kollade på tv-sändningen, tillsammans med sin klass.  

Kom att tänka på hur annorlunda det blivit, det där med att kolla spännande sportevenemang i skolan. Har några grumliga minnesbilder från egen skoltid,  då hela lilla skolans elever och lärare samlades vid den enda tvn, i skolans stora samlingssal, då det var någon medaljchans för en svensk idrottsman. 

När jag för egen del kom ut i läraryrket, så var det självklart att avbryta all undervisning, för att följa Ingemar Stenmarks framfart i pisterna. Ishockeymatcher, vad det gällde VM, kunde också vara lektionsbrytande.  Under senare år, så  tror jag aldrig att det ens varit på tal att se på en tävling under skoltid.... därtill är varje lektion så "viktig". Dessutom har det ju blivit ett helt annat ämneslärarsystem även på mellanstadienivå, än vad det var förr. Då hade man ju alla ämnen, utom slöjd och kunde råda över sin tid på ett helt annat sätt. 

Det kändes lite kul att höra att man hade tagit sig skoltid , för att följa frökens sambo i pisterna. ( eller det kanske inte kallas pist, när det gäller ski cross?)


En annan sak som är annorlunda mot förr, det är ju att man öppet pratar om att man lever med någon av samma kön. När jag var barn, så var den tanken otänkbar. Idag, tack och lov, så är det  vanligt. Men jag funderar en del på vad det beror på att så många idrottskvinnor lever med kvinnor.... Har det något med en förhöjd testesteronhalt hos idrottskvinnnorna att göra, månne.....?  En hormonhalt som också gör att de blir extra framgångsrika inom sina sporter....?  Har ingen aning.... bara en tanke...

 Jag må vara rigid... men jag är lite fundersam kring alla som vill byta kön, redan i tonåren. Kan det vara en modefluga.....? När man är 13. 14, 15 år.... inte vet man riktigt vad man vill då? Inte när det gäller en sådan genomgripande livsförändring.... 

 Läste om att en lärare blivit uppsagd för hon vägrat kalla en elev för hen.  ( Gällde en Waldorfsskola) För mig så finns inte hen som kön. Antingen är man han eller hon.  Sen får man absolut godta  om en han vill vara hon eller tvärtom....

Oj, nu har jag kommit in på annorlunda vägar än vad jag tänkte när jag började skriva.... .


Jag hade ju tänkt komma in på en annan skolrelaterad grej, som är helt annorlunda mot förr.

Jag lärde mig åka skridskor i skolan. På raster och på skoltid. Vaktmästaren spolade upp en is, på skolgård eller fotbollsplan. Där tog jag mina första stapplande steg på skridskor, hållande min gamle magister, Claes Olsson, i handen.  Under åren så blev jag riktigt bra på att åka skridskor. Det var till att knyta på sig skridskorna varenda rast. Raster som ofta blev lite förlängda, innan den manuella klockan plingade. Ibland så bestämde magistern, att nu är vi ute och åker skridskor hela lektionen.
Skidåkning förekom också. även om det var lite mer besvärligt, eftersom man skulle kånka med sig skidorna i skolbilen. 

Under många av mina 25 år i Dalstorp, så var det mycket skidåkning. Det fanns fina spår uppkörda från skolan, till ett par olika slingor i skogen. Det var en hel del eftermiddagar som vi ägnade åt skidåkning i stället för till "vanliga" lektioner.  Eftersom skolan ligger direkt i anslutning till en sjö, så var det en del skridskoåkning som gällde också. 

Så annorlunda mot nu! Många barn äger varken skridskor eller skidor... framförallt inte längdåkningsskidor.  Med tanke på vintrarna som varit, så är det helt förståeligt! Det är inte många dagar om året som det funkar att åka längdskidor. Skridskoåkarna är hänvisade till ishallen.



Nu bryter solen igenom därute. Även det lite annorlunda mot de senaste dagarnas regn och snömoln.




24 kommentarer:

  1. Ska inte säga grattis till omgång nummer 5 eller 6 av snö den här vintern. Här är det barmark och det duggregnar. Helt okej, klagar inte.
    Så himla kul för Sandra Näslund att hon pallade för trycket och fortsatte sitt vinnartåg den här vintern. Den guldmedaljen är hon sååååååå värd.
    Ja, världen stod nog stilla när Ingemar Stenmark och senare Pernilla Wiberg var i farten. Ja, och Svahn samt Wassberg följde man ju också. Hela företaget satt i konferensrummet och följde åken. Å så vi skrek!

    Det är rätt intressant att du tar upp det där med samkönade äktenskap/samboförhållanden. Det tog ju sin "lilla tid" att bli legalt om man säger så. Och än idag är det ju straffbart i många länder att vara gay. Damfotbollsvärlden, där jag är "uppväxt" i var nog först ut med att vara "öppet" gay. Där var det liksom ingen stor grej, inte ens på 1980-talet. Vad gäller killarnas idrottsvärld var det volleyboll som "visade upp" många gay spelare. Tycker det är otroligt kul att även andra sporter "följer efter" och att det liksom är "ingen större grej" längre. Men som sagt det tog några decennier. Och många gamla har nog fortfarande inte accepterat samkönade förhållanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många i vår ålder också. En del barn är också ganska intoleranta. Fortfarande. Det har de ned dig hemifrån. Tror att storstadsbor är mer öppna än lantisar.

      Radera
  2. Många intressanta tankar tycker jag. Vädret var helt klart annorlunda men det hör definitivt säsongen till. Här är utlovat både snö och regn men ingetdera har dykt upp än så länge.
    När jag gick i gymnasiet och Stenmark skulle åka avstannade all undervisning. Hela skolan samlades i vår stora aula och satt som klistrade vid en lilla teven som stod uppe på scenen. Frågan var hur mycket man såg om man kom sent och hamnade längst bak...
    När det gällde att åka skridskor och längdskidor så kunde alla det när jag var liten. Vaktmästaren spolade ute på gården så fort det var minusgrader och sedan åkte alla kvarterets ungar där. I dag är det helt annorlunda. I dag har min klass idrottsdag och åker skridskor i Folkets park. När vi inventerade hur många som hade skridskor så var det en femtedel bara. Många lyckades till slut låna ihop så jag hoppas det löste sig. Dock kom det ett mail i morse från en förälder som inte lyckats få tag på några. Hoppades att skolan kunde fixa i stället. Det hade vi kunnat göra men inte en halvtimme innan bussen avgick. Själv är jag inte med eftersom jag är ledig men jag hoppas att det går bra.
    Jag läste om den läraren och jag är lite skeptisk till att hon blev avskedad. Hon erbjöd sig att använda tilltalsnamnet vilket väl vore det naturligaste och hade fungerat. Vi har två kön och så är det bara. Sedan vet jag att inte alla känner sig hemma i sin kropp men tänker att namnet borde fungera...

    Kram och god torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Namnet borde vara ok. Vilka otäcka föräldrar som inte nöjde sig vid det!
      Har man inte skridskor till uthyrning? Men det kostar ju förstås.
      Häftigt att tänka att det förr var vinter och kallt,även i Malmö! För mig är det en plats som är vinterbefriad. Även om jag läst om att det kan vara snöstorm.
      Ha det fint! Kram

      Radera
  3. jo, tiderna förändras, inget ont i det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vädret kunde ju bestämma sig....

      Radera
    2. haha, och vilket väder skulle det vara då.... jag gillar omväxling

      Radera
    3. Vårväder! Eller obestämbart aprilväder! Nu väntar vi på snöväder. Antar att Göteborg ska få känna på lite av det också...

      Radera
  4. Jag läste också om läraren som vägrade använda hen. Om eleven tilltalas med sitt namn slipper man tänka på hen. Det är för övrigt ett ord som jag vägrar att använda. Idag blir alla kränkta för allting och jag måste säga att jag tycker det känns lite löjligt. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle heller aldrig använda hen! Men vi är väl gammalmodiga. Ha det gott!

      Radera
  5. Precis. Han och hon. Och även yngre barn vill vara annat kön än vad de är. Jag ville också vara kille när jag var barn, men jag var ju en flicka. Det vet man inte i så tidig ålder, om det är rätt eller fel. Hen skulle jag aldrig kalla någon, det låter förfärligt. När någon säger; jag var hos läkaren, hen sa...” Vadå, hen? Såg de inte om läkaren var en man eller kvinna?
    Och läraren som fick sparken, det verkar mycket konstigt...
    När Stenmark åkte stannade Sverige. Maskinerna stod still på arbetsplatser, lektionerna i skolan höll uppe. Det var fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte att någon kan bli uppsagd för en sådsn sak. Har inte tillräckligt med kunskap om Waldorfskolor för att förstå hur rektorn tänkte.
      I regelsamling finns ju sex och gender. Sex är synligt, man eller kvinna. Gender handlar om vad man anser sig tillhörs för "kön". Kan vara då att det finns ett neutralt..vad det nu kan heta på engelska....
      Nu har jag kollat curling! Inser att jag haf "dåliga" nerver...

      Radera
  6. Spännande tankar! Och mycket att fundera över.
    Visst var mycket annorlunda förr. En del tycker jag helt klart var bättre. Att barnen kunde åka skidor (längd) och skridskor. Vet att när jag började jobba i skolans värld i Upplands Väsby, ett par mil norr om Stockholm, så var det från 1970 och fram till 2007 skridskoåkning och skidåkning som förekom en hel del på skoltid under vintern. Skolan lång vid en sjö och hade skog helt nära. Barnen kunde och många föräldrar lärde barnen att åka skridskor eller så gick de i skridskoskola. Och vi tränade vidare på gympalektionerna. Skolan kunde också låna ut skidor och skridskor. Trist nu med ganska dator och mobilfixerade barn.
    Vad gäller att leva tillsammans av samma kön har det ju förekommit länge men tog i Sverige ända tills 1944 men fram till 1979 ansågs det som en psykisk störning. Och sedan slutet av 80-talet har det blivit "bättre". Jag tror inte det handlar om kön i sig utan om personer.
    Ha det bra och trevlig kväll.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande tankar från dej också! Kul med lite funderingar som ger andra funderingar. Kram

      Radera
  7. Vitt och fint ,-) fast nu vill jag ha vår, här var det rena geggan. så hundarna blev rejält smutsiga och det blev dusch ,-)
    Det ser vackert ut, speciellt på bild ,-))
    Vackra tulpaner.
    JA när Ingmar Stenmark åkte då stannade hela hela Sverige, kul! Det var annat förr, nu tror jag inte någon skulle pausa en lektion. det är synd, där har det gått bakåt. Men att leva med en partner av samma kön, där har det gått framåt ,-) Kärlek kan aldrig vara fel, medans hat är det!
    Vill ett barn kallas hen så kallar man barnet hen, svårare än så är det inte, att skylla på sin kristna tro, är vidrigt, sen skulle skolan få betala också. Varför göra det så svårt för sig, acceptera andras önskningar bara tycker jag.
    Vilken vacker blomma, en nejlika ,-) eller... Så härligt att ni fick åka skridskor på rasterna, det skulle aldrig vi fått . Heja den skolan och läraren som hjälpte dig att lära sig åka, sånt gillar jag ,-) nej fortsätter att läsa,-))) vilken härlig skola, ni fick åka skidor istället för vanliga lektioner! BRA jag tror att om man bjuder på sånt, blir eleverna mer intresserade av skolan och olika ämnen. ,-)
    Fina bilder ,-) HAa det jättefint KRAM från mig, Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hen... nej, det förekommer inte i mitt vokabulär. Hen... höna. Inget annat.
      Tider förändras, mycket är bra...men en del har bara blivit dumt. För mycket där varje individ ska behandlas med silkeshandskar. Lite får man tåla....och då pratar jag inte om att utsätta någon för något negativt. Kallar jag dej vid namn, så är det bra med det!
      Ha det fint! Kram

      Radera
  8. Då jag var liten var vi ofta ute på sjön, åkte skridskor eller skidor, vinterfiskade och grillade korv. Det var mycket trevligt.
    Vi åkte även skridskor och skidor i skolan, skolan hade ett stort förråd med skidor så alla skulle kunna åka. Flertalet av barnen bodde på landet så vi åkte skolbuss till skolan.

    Det känns som att det är en modefluga att ha ett samkönat förhållande. Det är fler och fler som öppet går ut med det.
    Jag har också svårt för "hen", bortsett från en bebis i magen, om man inte vet vad det ska bli för kön.
    Ha en fin fredag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baby i magen..ja, där passar hen.
      Lite synd för dagens barn som missar vinteraktiviteter. Nu är sportlovet lvervför vår del, så nu får det gärna bli vår.
      Jag tror ännu mer på trend, vad det gäller attvpåstå att man fötts till fel kön.
      Ha det gott! Kram

      Radera
  9. Intressant och tankeväckande inlägg. Mina första år i skolan, från 1958 ... då var det mycket skidåkning och även skridskoåkning - både i skolan och på fritiden, men jag minns några "gröna" vintrar på 60-talet när det bara var skridskoåkning på Idrottsparkens konstfrusna hockeybana.
    Bra att det blivit accepterat med samkönade förhållanden - nog måste man få älska den man vill. Ordet hen är bland det värsta jag vet - och det använder jag inte - inte nu och inte i framtiden!
    Ha en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, han får vara.
      Bra minne du har. Men när du skriver om det... jo, det har funnits gröna vintrar fler i tiden också. Men de var nog rätt sällsynta!
      Detsamma!
      Kram

      Radera
  10. Tänk att så många har problem med ordet hen! Jag tycker att det är ett utmärkt ord om man inte vet (eller vill peka ut)vilket kön någon har. T.ex om man råkar hamna i en bilkö och någon längst fram kör väldigt "mesigt". Då är det lätt hänt att man påstår att det är en "kärring" eller en "kepsgubbe", utan att man har någon aning om könet.
    Eller att man tänker att doktorn eller plogbilschauffören är en man och sjuksköterskan eller förskolefröken är en kvinna. Man styr liksom tanken och håller fast och för vidare fördomarna och könsskillnaderna...
    Skidor och skridkskor åkte jag också när jag gick i skolan. Skolan lånade ut till de som behövde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du kan ju fortfarande åka både skidor och skridskor.
      Lär nog bli en kmgpng snö här igen framåt kvällen.
      Säger mycket hellre "han eller hon" istället för hen.
      Vi tänker olika... och det är bra!
      Ha en fin eftermiddag!

      Radera
  11. Kul att läsa om din skoltid och skidintresset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oj, vad mycket skidor jag åkte som barn. Idag är jsg så feg! Tyvärr!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas