fredag 18 februari 2022

Bäst

 


Har satt mig på behörigt avstånd från både radio och TV. Är medveten om att det pågår semifinal i både curling och ishockey. Är så trött på OS! Trots att Sverige gjort sitt bästa OS, någonsin. Jätteroligt för di svenske, förstås... 

Brukar alltid ha på radion, P4. Där tjatas det om och om igen om svenska framgångar och svenska missar, från det man vaknar fram till seneftermiddagen. Så tjatigt att höra kommentatorerna  skrika och jubla i repris efter repris efter repris. Ska bli så gott när P4-tillvaron blir sig lik igen! 

Jag har absolut inget emot att det rapporteras från direkt tävlingarna, det är bara allt extrasnack och alla repriser som jag är så urtrött på. 

Dessutom tycker min oroliga och ängsliga själ, att stora tävlingar är lite läskiga att höra/ se i direktsändning....  Så det handlar en hel del om det också, det där med att ha etermedia på avstånd....


Norge är den klart bästa nationen i detta OS. Liksom i så många stortävlingar, som går på snö. Numera så har man ju dessutom flera världsstjärnor även i sommaridrotter.
Funderar på varför lilla Norge är bäst! Har man mer grit, beslutsamhet att lyckas, bland flera av de unga, än vad vi har i Sverige?  Har man bättre tränare? Eller handlar det om genetik och miljö i god kombination? 
Kanske bloggvännen, sportexperten BP , har någon analys kring den norska dominansen?


Tänkte annars göra en utvärdering, en bäst i test-redovisning i detta inlägg:

Jag har haft en krånglande rygg, ländrygg, i mer än tjugo år. Det har verkligen gått upp och ner, och i nedgångarna så har det blivit en hel del besök hos specialister.

Om jag inte minns fel, så var det en kiropraktor, som jag besökte först. För bortåt tjugo år sedan. .Ett besök var det bara, mannen konstaterade att jag inte hade någon svank.... : )

Läkarbesök blev det något år senare. Fick remiss till röntgen. Tog nog ett år innan jag fick svaret.  Efterfrågade det vid ett läkarbesök av annan anledning. Fick då höra att jag inte svarat på telefon ( var på den tiden som man ringde mest på hemtelefonen) och att läkaren gett upp efter två försök. Nu fick jag iaf svaret: skolios i ländryggen samt förkalkningar.... 

Fick förslag om att beställa tid hos  sjukgymnast, numera kallad fysioterapeut. Fick ett antal övningar, och ett par återbesök.  När det kändes någorlunda bra.... ja, då slutade jag, dumt nog,  med övningarna. 
 


Några år efter det, så var det dags igen. Ett nytt besök hos ny kiropraktor.  Flera återbesök, och betydligt bättre rygg. Knäet tog stryk i stället, då det blev en ny belastning. De första bakercystorna var ett faktum. 

Kiropraktor David konstaterade att jag har ett bäcken som är snett.  Var tillbaka på årskontroller flera gånger. Det behövde bara lite "tillrättning", så var jag i bra skick enligt David. Fick ungefär samma övningar som hos sjukgymnasten.  När det kändes bättre i ryggen, så slutade jag, dumt nog, med övningarna.

 Så flyttade David och  jag blev hänvisad till unge Dennis. Var hos honom några gånger på årskontroll,  men tyckte att han var lite nonchalant och opersonlig.... så  det rann ut i sanden.


Här höll sig ryggen i ok skick i ett antal år. Visst, jag fick ont då och då, men då jag sov gott på natten och var pigg i ryggen varje morgon, så var det helt ok, tyckte jag.

För ett par år sedan pratade man om den duktiga naprapaten i Tranemo, Anna. Kände att det var dags att få lite omvårdnad, och beställde tid. Spända muskler i höger ryggslut, konstaterade hon. Masserade och satte nålar.   Kändes ok. Fick förslag på ryggövningar som var så tråkiga, så att jag , dumt nog, slutade nästan innan jag börjat.

Återkom till samma naprapat i samband med  knäproblemen i somras.  Tyvärr gjorde nålarna denna gång att knäet blev riktigt grinigt, och vägrade att bli riktigt gångbart igen, under flera månader. Nä, 600 kr för att få extra ont, då går man inte tillbaka.


Svägerskan tipsade om osteopat Per. Hon känner honom personligen och går oå regelbundna behandlingar.  Visst kunde han hjälpa mig att bli med knäet. 
Det blev elbehandling i knäet och laser i nacken. Jag berättade förstås om de återkommande problemen i ryggen. Per konstaterade att vänstersidan på ryggen var i dåligt skick, samt att det var stopp i flödet. Kändes lite som om det var dags att ge upp och bara lägga näsan i vädret....

Blev säkert fem-sex besök hos Per. Vid andra tillfället fick jag ett ganska digert träningsprogram, som bl.a. skulle göra höftböjaren mindre stel. Jag utförde övningarna dagligen under flera månader, och blev riktigt bra. 
Vid sista besöket hos Per, i början av december, var jag nog för "bra" för att egentligen behöva gå dit. Han tyckte iaf att jag skulle behöva laserbehandling i nacken.... Resultatet av det blev ett par veckors intensiv spänningshuvudvärk. 900 kronor för den plågan, nä, nu fick det vara nog.....
Tyvärr slutade jag med träningsprogrammet, då jag slutade hos osteopaten. Det var dumt!


Träna måste man ju! Det är viktigt när man blir äldre! Och nu skulle jag äntligen få komma in på gymmet  Grimsås. Roligt! Gott att använda kroppen! Ett fel bara; Jag hade behövt någon som talat om för mig vilka tyngder och trådar jag skulle dra i och vilka redskap jag skulle sätta mig på.

Förra måndagen blev det fel. Rygg och ljumske tog stryk ordentligt. Och det gick inte att sova bort det onda. 

Vart skulle jag vända mig nu? Jag har ju testat "allt". Tänkte dock att en kiropraktor borde stå näst på tur i raddan av specialister på muskler och skelett. Kollade vad som fanns i närheten. 

I Gislaved fanns Josefin. Hon kunde ta emot mig redan nästa dag. Förra fredagen. Idag har jag varit hos henne på ytterligare ett besök. "Du har ett snett bäcken", konstaterade Josefin.  Genom försiktiga rörelser kunde hon redan vid första besöket stabilisera bäckenet en hel del. Idag fick jag dessutom lite nålar i den stela muskeln. 

Några övningar fick jag förra gången. Dem har jag lydigt gjort. Idag fick jag fyra nya övningar. Jag känner igen dem alla från både sjukgymnast och tidigare kiropraktor. Har under veckan också återupptagit osteopatens övningar och märker att de mjukar upp. 



Dags för slutlig bedömning, från sämst till bäst.

Jumboplats: Läkare: Kunde inte ens se till att ge mig  diagnosen enl. röntgen. Finns ju faktiskt brevmöjlighet! Avgift: Sjukvårdstaxa

Plats 5:  Jag - som gett upp de träningsprogram jag fått, varenda gång.

Plats 4: Naprapat Trevligt med lite massage.  Kände inte att hon riktigt kunde förstå vad mitt problem var.  Avgift: 600 kr

Plats 3: Osteopat Bra träningsprogram. Diffus diagnos. För mycket laser, och vid något tillfälle så gjorde det extremt ont, när han drog och slet i mig.  Avgift: 900 kr ( beroende på att moms ska betalas, då det inte finns någon legitimation för osteopati)

Plats 2: Fysioterapeut. Bra träningsprogram. Kollade ordentligt upp var smärtan  utgår ifrån.  Avgift: Lägsta sjukvårdsavgiften ( 50-80 kr)

Plats1 och BÄST: Kiropraktor Två av varandra oberoende kiropraktorer har satt samma diagnos. Försiktighet då man jobbar med muskler och skelett. Det gör inte ont! Kylbehandling hemmavid och  övningar som efterhand blir mer utmanande. Avgift: 560 kr

Har tid hos Josefin om tre veckor igen. Tills dess får det bli lite försiktighet med allt för tunga övningar. Promenader och spinning rekommenderas. Och att jobba med såväl de styrkeövningar som de stretchövningar som jag har fått. 


Någon mer som har erfarenhet av muskel och skelettbehandlande yrkesgrupper? Skulle vara intressant att höra om era erfarenheter.'



Sisk-tätt vid fågelbordet idag. Domherrarna har varit på besök ett bra tag.  Koltrast, bergfink, bofink, blåmes, svartmes, nötväcka och hackspett har också visat sig.. Dock ej då jag hade kameran framme.

20 kommentarer:

  1. Jag har också haft problem med ländryggen i dryga 20 år. När jag väl hittade något som kändes bra för några år sedan… ja, då dog hans fru mycket tragiskt, han själv bröt armen och la ner praktiken.
    Jag hörde i eftermiddags att det inte alls går bra för Norge i detta OS, utan tvärtom bättre för Sverige. Har inte sett något, så jag har ingen koll alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige missade två finalplatsen på målsnöret i eftermiddag! Dock ej i konkurrens med Norge . Norge leder medaljligan stort...över 30 medaljer. Tror Sverige har 16 och kommer att få minst en till. Final i curling herrar. Lyssnade på straffläggningen i ishockeymatchen på avstånd. Otäckt spännande... höll för öronen.

      Radera
  2. Visst är det bra med en utvärdering. Läste med stort intresse dina tankar och hur dina olika behandlingar fungerat. Hoppas nu att det fortsätter i positiv anda.
    Tror det är väldigt individuellt. Jag har inte blivit hjälpt av vare sig naprapat eller kiropraktor.
    Fint att läsa att du nu har hittat "rätt". Så viktigt.
    Jag vet genom magnetröntgen av rygg och höfter var mina ryggskador finns och har fått noggrann genomgång av detta tillsammans med mina läkare. Har också osteoporos och behandlas för det.
    Jag har också remiss till rehab på gym 1 gång/vecka i ca 45 minuter. Alltid tillsammans med en fysioterapeut som hela tiden ser till att övningarna vid maskiner och övrigt utföres korrekt och med rätt belastning.
    Hemma kör jag pappas ryggprogram ett par gånger i veckan och det hjälper. Ofta också dagliga promenader.Men bra kommer jag inte att bli.
    Har fått ett starkt smärtplåster som jag byter en gång i veckan som hjälper och gör att smärtan begränsar mig mindre.
    Vad gäller Norge så bör de ha betydligt fler medaljer jag att de har fler medaljer än Vad det beror på? Kanske mentaliteten och att man i Norge åker mycket skidor även i de södra delarna av landet. Barnen och familjen gör det och skidåkningen är ofta tillgänglig för alla.
    Kram och trevlig kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antarvatt mina ryggproblem är något dom kiropraktor och fysiolog ska ta hand om. Stabilisering med hjälp av kiropraktor och styrkeuppbyghbad med träning.
      Så nu gäller det att hålla ut med de övningar jag har fått. Och ta en Alvedon om det hör för ont...
      Tack för analys av norska skidframgångar. En skidåkande hemmamiljö påverkar förstås.
      Ha det gott!

      Radera
  3. Håller med, OS hela tiden. överallt, visst dom är jätteduktiga! KUL ,-)) Men det ska bli skönt när det är som vanligt, jag tittar inte, hör ändå, mannen skriker och berättar, ibland slår jag dövörat till! ,-)) eller allt som oftast ,-)Norrmännen har så höga berg o fjäll ,-) men dom är BRA!
    Först måste jag säga att så fina fågelbilder du tar ,-) Så kul att få så många fåglar till sitt fågelbord. Du är så duktig på att fota! Så fina fåglar, får titta extra hos dig för så många har inte vi!
    Du har besökt många olika.....problemet är att du slutar att öva! Nu låter jag hård! Det är nog vanligt, får man mer ont så har man säkert ingen lust och dyrt är det. Men man måste nog komma över tröskeln. Så kämpa på nu, ge inte upp ,-)) lätt att säga, jag har aldrig haft ont, peppar peppar. Min man har, har tränar lägger av osv. Det är dyrt. Men kämpa på nu!
    Jag gick på zonterapi i 5 år för mina sväljproblem. det hjälpte inte. Sen har jag försökt både det ena och det andra i 30 år. Men nåt hjälper säkert för dig. Lycka Till! Ha en mysig Helg! KRAM Primrose -)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Insåg atg jag behövde bättre objektiv, när jag stod innanför fönsterrutan och försökte fota.
      Alla har vi våra små skavanker!
      Jag ska träna nu! Vi får peppa varann, din man och jag... med din hjälp. Kram

      Radera
  4. Det var ett maraton-inlägg med härliga bilder som inte hade någonting med inlägget att göra. Så brukar jag också göra;-)
    Lyssnar aldrig på radio, och har lärt mig efter två dagar med OS på tv att det är ok att titta live, men att repriserna på tv4 går klockan 17 respektive klockan 19 (Almenäs). Så jag slipper dubblera.
    Norge har alltid varit ett bättre vintersportland än Sverige - undantag i ishockey. I år gick det visserligen väldigt bra också, men inte så bra som de hade önskat själva.
    Men visst har även Sverige haft sina stjärnor, men en Therese Johaug har vi inte. Svahn, Wassberg och Moberg i alla ära men... Gissar att Norge har "strängare" träningsmetoder än Sverige, men jag vet inte. Har bara läst någonstans att bröderna Ingebrigtsens pappa tränar sina pojkar och beskrivs som en demontränare.
    Karsten Warholm och bröderna Ingebrigtsen är väl Norges svar på våra friidrottare typ Carolina Klüft, Stefan >Holm, Kajsa Bergqvist, systrarna Kallur, Armand Duplantis, Daniel Ståhl med mera.
    Vad gäller fotboll har Sverige nog alltid varit bättre än Norge.

    Vad gäller din rygg så är du verkligt uthålligheten själv. Har likande erfarenheter, men skippat alla träningsövningar i stort sett direkt. Hade aldrig tillräckligt med tålamod för att utföra dom. Ja, och nu betalar jag priset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att träna... med demonträning... hm.. både för rygg och elitidrottare!
      Visst har lilla Sverige väldigt bra idrottare också. Tack gör analysen. Tack för snälla ord. Du är en riktigt godhjärtad kvinna, Beate!

      Radera
  5. Jag håller med dig om OS-sändningarna. Det blir lite tjatigt med alla analyser och repriser. Tv:n stänger jag av, och slår på radion istället. Men då är det ju samma där. Slutade med att jag lyssnade på gamla cd-skivor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Satte på P2 när jag var ensam i bilen. Men det var att gå lite väl långt. Tryckte på NRJ i stället. Det blev bra!

      Radera
  6. Jag lyssnar sällan på radio nuförtiden, glömmer faktiskt av vilket kan kännas lite tråkigt. Under åren i kollektivtrafiken lyssnade jag dagligen på radion i bussen och bilen. Jag kunde då tänka att det skulle vara bra om det fanns en vilande SR Sportkanal som bara hade sportsändningar vid hockeykvällar, fotboll, VW, OS, m.m. Då kunde P4 slippa bli en sportkanal på kvällen så snart det är någon "superviktig" hockeymatch i högsta ligan i Sverige.

    SvaraRadera
  7. Ja, ishockeymatcherna är ju ännu värre att höra. Men de är på kvällen. Då lyssnar vi inte på radion.
    Nu är "eländet" snart över... Måste ju också erkänna att det varit spännande direktsändningar ibland.
    Det är repriserna jag är då trött på!
    Sportradio? Den skulle vara svårt att komma ifrån i detta hus 🙂

    SvaraRadera
  8. Jag gör som du - och lyssnar hellre på radion än sitter framför tv:n. Det ska verkligen bli skönt när detta OS är över! Så mycket upprepningar och såå mycket tjat!
    Beträffande ryggproblem så känns dina besvär och olika behandlingar väl igen ... har också besökt otaliga naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter, men är inte så duktig som du på att träna. Gör det ett tag, men tröttnar snabbt. Korkat ... ja, jag vet.
    Ha nu en bra lördag!
    Kram
    PS Härliga bilder på dina besökare vid matningen! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snö på matställen idag. Har inte sett till siskorna. Många gulsparvar istället.
      Nu får vi träna på! Kram!

      Radera
  9. Jag vågar inte tänka på pengasumman av alla mina behandlingar och träningsformer som jag har genomgått. Tror jag har testat allt. Hjälper tillfälligt.
    Den allra bästa långsiktiga hjälpen (hitills) är gymträningen.
    Som efterklok så kan jag konstatera att jag kunde sparat på alla stora utgifter i sökandet efter hjälp - köpt mig ett gymkort och tränat regelbundet. Det hade blivit sååååå mycket billigare och gett bättre hälsa långsiktigt.
    Fast!!
    Även på gymmet kan det bli fel av flera olika orsaker. Oftast tror jag att det kan vara en kombination av bristande fokusering på (nya) övningen, för lite kunskap om hur den ska utföras, för lite uppvärmning, för tungt, för många repetitioner...
    Trots min stora försiktighet under träningen så har jag ibland fått känning av ländryggssmärta och axelsmärta, men aldrig så svår att jag inte har kunnat gå och träna.

    Ha de´ !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att den senaste ryggvärk kom av att jag värmde upp för dåligt på gymmet.Man lär sig av misstagen ...

      Radera
  10. Jag har inte sett speciellt mycket alls på OS och har inte saknat det.
    Onda ryggar är inte roliga alls. Husse har problem med sin och fick efter noggrann undersökning en diagnos. Sjukgymnastik rekommenderades ett tag men det gjorde ingen större skillnad. Han får lära sig att leva med det helt enkelt.

    Kram och god lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märker attcträning gör skillnad för min del. Bara så tjatigt att utföra övningarna varje dag. Men nu får här bli skärpning. Detsamma

      Radera
  11. Phu... Förstår att du också har det tufft med värk.
    Jag har gått hos sjukgymnast i snart 22 år. Först på vårdcentralen, men sen 2004 har jag gått privat hos en som är ansluten till försäkringskassan. Var hos en Kiropraktor för 21 år sedan, då hade atlaskotan hoppat ur led. Har gjort nervblockad i ländryggen på Växjö lasarett, På Ryhov i Jönköping har jag gjort Termolession i ländryggen, då går smärtläkaren in i nerven i skinkan och bränner av nervtårdarna. Mycket effektivt.
    Under alla mina sjuka år så har jag fått akupunktur, både vanlig, och med el. Öronakupunktur, nålar i fötter och handleder, och nålar på ställen där jag har värk.
    2010 stelopererade jag c5-c6 pga ett diskbrock, detta gjordes i Jönköping. De har ju specialisterna där uppe.
    Jag är glad att vi har våra skatter, för det är inte billigt med sjukvården.
    Synd att inte zonterapi ingår i sjukvården. Jag fick förfrågan om jag ville delta i en föreläsning. Hon som gjorde zonterapin på mig visste ingenting om mig, men hon sa att jag var opererad för gallsten, och gallblåsan var bortopererad, att jag hade en tarmsjukdom, hon funderade lite men kom tillslut fram till att jag har morbus crohns sjukdom, hon sa även att jag haft hormonbehandling, ev p-piller. Riktigt häftigt, Ansikts zonterapi var också häftigt, fast hon kunde inte precisera sig som den första gjorde. Sen har jag varit hos ytligare en till på vanlig zonterapi. Synd att det är så dyrt, för de behandlingarna har jag inte råd med. Phuuu.... Det blev en jobbig kommentar till dig.
    Jag skulle kunna skriva hur länge som helst om alla mina problem.
    Har bråkat med försäkringskassan många, många gånger, och blivit skickad på utredningar. Jag har bara varit på 7 utredningar, min sjukdomsbild/historia startade augusti 2000.
    Det är lätt att slarva med övningarna som man får av sjukgymnasten. Fast jag avser att morgongympan med Sofia är bra träning.
    Jag är väl inte så där jätte intresserad av all idrott, bortsett ifrån skidskytte för det är riktigt kul, tycker jag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vilken historia.
      Zonterapi, det har jag ju inte testat. Nu är det väl så att jag har en vanlig åkomma... för jag tror ju helt på det kiropraktorerna vet vad de pratar om, då de säger "snett bäcken".
      Sofias gympa, den kan vara jobbig.... men bra.
      Tack för att du ville dela med dej! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas